Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Biała podoba mnie się:P wywalił jednak bym te 303.i napis w j. angielskim i dlaczego w angielskim ?

Dac ładną grawerkę na tył.

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron,

Projekty oparte na Omedze świetne! Zgadzam się z przedmówcami, z tym że czerwona sekunda z jasną tarczą to może nie koniecznie. Można by zrobić ją w kolorze pozostałych wskazówek.

Ja optuję za jasną tarczą, ale jeżeli większość będzie za ciemną też wchodzę

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam projekty na Omedze do bani.

Zatracił swoją indywidualność na korzyść maksymalnego upodobnienia się do oryginału.

Coraz bardziej przypomina mi to przygotowywanie kserokopii ze zmianą znaczka u dołu strony.

Najbliżej mojego wyobrażenia jest projekt oznaczony nr 2 z małą sekundą i celownikiem.

Pod indeksem godz. 12 warto umieścić odniesienie do D303, zamiast nie do końca zrozumiałej nazwy miejscowości i mamy coś zrobionego z gustem.

Produkt musi się sam obronić a ten omegowy nijak nie kojarzy się z D303 i hołdem wobec dokonań walecznych myśliwców tylko z repliką Omegi z lat 40.

Pozdrawiam,

MarioPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z projektów opartych na omedze mógłby być ten z białą tarcza, jednak sekundnik do poprawy. Nie pasuje ani jego kolor ani jego długość. Z wizualizacji wychodzi, że jest on krótszy niż wskazówka godzinowa a to raczej nie pasuje :P

Co do G.Gerlach to jeśli chcą mieć swoje logo na tarczy to ok, ale niech określą jakie duże to logo ma być. Bo co innego jest duże logo pod godziną 12 a co innego mały napis na dole tarczy w stylu "G.Gerlach Made in Poland" lub "G.Gerlach Polska"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieśmiało chciałbym zaproponować aby ta tarcza nie była śnieżnobiała, ale lekko "zwintydżowana", któryś z odcieni złamanej bieli, lub bardzo jasnokremowa.

Jestem jak najbardziej ZA.

Ja optuję za jasną tarczą, ale jeżeli większość będzie za ciemną też wchodzę

Jeśli będzie ciemna to trudno. Ponawiam pomysł, by kilka sztuk chociaż zrobić z jasną tarczą (jeśli to nie będzie taki wielki problem).

Co do G.Gerlach to jeśli chcą mieć swoje logo na tarczy to ok, ale niech określą jakie duże to logo ma być. Bo co innego jest duże logo pod godziną 12 a co innego mały napis na dole tarczy w stylu "G.Gerlach Made in Poland" lub "G.Gerlach Polska"

Ja bym poszedł dalej. Jeżeli musi być "G. Gerlach", to może lepiej wstawić całe "Gustaw Gerlach" pod 12 a na dole "Made in Poland", albo coś w tym stylu. Pełne imię, wydaje mi się, będzie ciekawiej wyglądało. To oczywiście kwestia dogadania i umiejscowiena napisu na tarczy. Z boku (na 3) "G. Gerlach" już moim zdaniem tak nie razi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MarioPL, to nie celownik ale sztuczny horyzont jak mniemam, a tak wyglądającego urządzenia Hurricane na pokładzie nie miał. Piszesz, że produkt musi się odnosić do 303 Sqn, widzisz, ja projekt nr 2 jednoznacznie (poza nazwą lotniska) kojarzę z Luftwaffe a nijak nie mogę skojarzyć go z 303. Zegarki z trójkątami pojawiły się w RAF już po wojnie...

Produkt nie musi być repliką Omegi, to jak mniemam dopiero początek. Sporo jednak piszących w tym wątku osób prosiło o taka wizualizację i o stylistyczne nawiązanie do Omegi, jako zegarka użytkowanego w PAF.

Tomtom, myślę,że w angielskim, gdyż taka jest oryginalna nazwa jednostki. Specjaliści do dziś spierają się nad poprawnością przyjęcia słowa dywizjon do opisu angielskiego squadronu jako jednostki organizacyjnej. Zgadzam się z tym, że jakieś nawiązanie do 303 powinno być na tarczy ale logo jednostki czy jakieś duże rysunki nie bardzo mi pasują... Ustalimy, że ma być po polsku - będzie po polsku.

A może dać Dywizjon czy Squadron 303 i zamiast napisów dać coś rozpoznawalnego na całym świcie czyli naszywkę narękawową z napisem POLAND?

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MarioPL, to nie celownik ale sztuczny horyzont jak mniemam, a tak wyglądającego urządzenia Hurricane na pokładzie nie miał. Piszesz, że produkt musi się odnosić do 303 Sqn, widzisz, ja projekt nr 2 jednoznacznie (poza nazwą lotniska) kojarzę z Luftwaffe a nijak nie mogę skojarzyć go z 303. Zegarki z trójkątami pojawiły się w RAF już po wojnie...

Produkt nie musi być repliką Omegi, to jak mniemam dopiero początek. Sporo jednak piszących w tym wątku osób prosiło o taka wizualizację i o stylistyczne nawiązanie do Omegi, jako zegarka użytkowanego w PAF.

Tomtom, myślę,że w angielskim, gdyż taka jest oryginalna nazwa jednostki. Specjaliści do dziś spierają się nad poprawnością przyjęcia słowa dywizjon do opisu angielskiego squadronu jako jednostki organizacyjnej. Zgadzam się z tym, że jakieś nawiązanie do 303 powinno być na tarczy ale logo jednostki czy jakieś rysunki nie bardzo mi pasują... Ustalimy, że ma być po polsku - będzie po polsku.

A może dać Dywizjon czy Squadron 303 i zamiast napisów dać coś rozpoznawalnego na całym świcie czyli naszywkę narękawową z napisem POLAND?

mw75 - dzięki za obszerne wyjaśnienia. Co do trójkąta nie ma dyskusji, dlatego napisałem "pod indeksem godz. 12" , natomiast sztuczny horyzont każdemu, szczególnie laikowi, kojarzy się z samolotem, dlatego wydaje mi się, że ten szczegół mocno podkreśli przeznaczenie.

Natomiast uważam, że na tarczy powinien znaleźć się napis w języku polskim Dywizjon 303, elegancko wkomponowany do reszty tarczy oraz wskazówek.

Pozdrawiam,

MarioPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naszywkę POLAND miały tez wojska lądowe, ino w innej kolorystyce.

Wiec komuś może sie to skojarzyć z 2 Korpusem Polskim :P.

Początki są interesujące i mając już podstawę na pewno uda nam się coś porządnego wymodzić :)

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna dac litery kodowe 303 : RF tzw. Rafałki. Dopiero po 2 sierpnia 1945 zmieniono na PD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taką planowaliśmy robić limitację tzn oznaczenia płatowców jako numery zegarków, RF-A, RF-B i tak dalej.

EDIT

RAFowskie instrukcje co do kroju liter gdzieś mam, więc jeżeli zdecydujemy to nie będzie z tym problemu.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naszywkę POLAND miały tez wojska lądowe, ino w innej kolorystyce.

Wiec komuś może sie to skojarzyć z 2 Korpusem Polskim :P.

Z naszywką, wcale nie głupi pomysł, ale dajmy ją na pudełko na zegarek.

Pozdrawiam,

MarioPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do napisu Gustaw Gerlach, to jakoś mi się to nie widzi. Oni są fundacją G. Gerlach od nazwy zakładów, a nie fundacją Gustaw Gerlach od nazwiska, dlatego raczej to niemożliwe :P

Co do limitacji w numeracji RAFowskiej, to jest kwestia tego, że normalnie mamy 24, tam jak się podkręci, to ponad 30 wejdzie. A trzeba zamówić minimum 50. I tu od samego początku mamy problem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RF-A do RF-Z to 26 oznaczeń - włącznie z Q i V (i tak Hurricanne były oznaczane, ale było chyba 25 oznaczeń, którejś litery nie zastosowano, mogę sprawdzić dopiero po pracy ).

To samo możemy powtórzyć dla PD-A - PD-Z. Wychodzi idealnie 50 lub 52.

Jeżeli chcemy pozostawić nawiązanie do RF to możemy tez oznaczać RF 001, RF 002 itp, w systemie w jakim w RAF nadawano numery seryjne płatowcom.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcecie robić zegarek inspirowany, czy też będący hołdem dla dyw 303 czy bawić się w odwzorowania historyczne całego RAFu i ich przemysłu wojennego, imo nie tędy droga. Zatracimy się w szczegółach i w końcu wyjdzie z tego kupa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RF-A do RF-Z to 26 oznaczeń - włącznie z Q i V (i tak Hurricanne były oznaczane, ale było chyba 25 oznaczeń, którejś litery nie zastosowano, mogę sprawdzić dopiero po pracy ).

To samo możemy powtórzyć dla PD-A - PD-Z. Wychodzi idealnie 50 lub 52.

Jeżeli chcemy pozostawić nawiązanie do RF to możemy tez oznaczać RF 001, RF 002 itp, w systemie w jakim w RAF nadawano numery seryjne płatowcom.

Ale czy to przypadkiem nie było tak, że przemianowano dotychczasowe RF na PD? Mam na myśli sytuację, że np samolot pilota X wpierw był RF, a później PD. Proponuję wpierw zobaczyć, ilu będzie chętnych na zegarek i do tego dopasujemy taki system numeracji, żeby miało to ręce i nogi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to nie było czegoś takiego jak samolot danego pilota. Pilotów było etatowo np. 24 a samolotów etatowo 12 bojowych plus 4-6 rezerwy. Indywidualne maszyny mogli mieć dowódcy jednostki, eskadr i kluczy.

Po zmianie oznaczeń kodowych w całym PAF przemalowano po prostu samoloty.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tak będzie najlepiej. Minimum to 50 sztuk. Niezależnie od tego, gdzie byśmy nie zamówili z tego wynika. Jak rozmawiałem z G. Gerlach, to tak naprawdę im więcej sztuk, tym większe pole manewru, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gdybujecie o numeracji a zajmijmy sie podstawami..takie duperele i smaczki zrobi sie na koncu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym poszedł dalej. Jeżeli musi być "G. Gerlach", to może lepiej wstawić całe "Gustaw Gerlach" pod 12 a na dole "Made in Poland", albo coś w tym stylu. Pełne imię, wydaje mi się, będzie ciekawiej wyglądało. To oczywiście kwestia dogadania i umiejscowiena napisu na tarczy. Z boku (na 3) "G. Gerlach" już moim zdaniem tak nie razi.

Napis G.Gerlach ze stylizowanym "L" pełni funkcję oficjalnego logo firmy. Dziwią mnie te usilne starania o usunięcie logotypu z tarczy.

Czy proponowalibyście wrzucenie np napisu Stowa Made in Germany na rant tarczy, albo zmianę pisowni Omegi czy Steinharta :P ?!

To, gdzie firma robiąca limitowaną serię zegarka umieści swój "znak rozpoznawczy", w największej mierze należy do niej. Panowie apeluję o troszkę pokory i realnego spojrzenia na projekt. Założenia budżetowe są raczej skromne, także nie oczekujmy cudów.

Nie idźmy również drogą sztucznego ograniczania limitacji, najzdrowszym rozwiązaniem wydaje się liczba chętnych.

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G.Gerlach imo pasuje do tego projektu- polska firma z tradycjami budowy min. urzadzen pokładowych w samolotach.

Mi wogole nie przeszakadza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napis G.Gerlach ze stylizowanym "L" pełni funkcję oficjalnego logo firmy. Dziwią mnie te usilne starania o usunięcie logotypu z tarczy.

A czy ja gdzieś sugerowałem usunięcie logotypu?

Chciałem tylko wiedzieć jakiej wielkości logotyp życzy sobie G.Gerlach by wiedzieć gdzie i jak go można na tarczy rozmieścić.

Poza tym to jest "custom" a nie seryjny zegarek danej firmy. Gdyby np. MC chciało umieścić na naszym lotniku pełne swoje logo to taki zegarek raczej nigdy by nie został zlecony do wyprodukowania u nich bo jakoś nie wyobrażam sobie połączenia na jednej tarczy polskiej szachownicy i ich loga z moskiewskimi wieżami :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja gdzieś sugerowałem usunięcie logotypu?

Chciałem tylko wiedzieć jakiej wielkości logotyp życzy sobie G.Gerlach by wiedzieć gdzie i jak go można na tarczy rozmieścić.

Poza tym to jest "custom" a nie seryjny zegarek danej firmy. Gdyby np. MC chciało umieścić na naszym lotniku pełne swoje logo to taki zegarek raczej nigdy by nie został zlecony do wyprodukowania u nich bo jakoś nie wyobrażam sobie połączenia na jednej tarczy polskiej szachownicy i ich loga z moskiewskimi wieżami :P

To co jest w malej sekundzie forumowego pilota to co to jest ? Nie jest to w jakims sensie logo MC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie bądźmy wybredni.. jakby budżety składał się z nieograniczonej ilości zielonych amerykańskich prezydentów to można by grymasić.. a to mechanizm skonstruowany J.F.Mojona,a to ręcznie zrobione wskazówki i tarcza od R.W Smitha, ręcznie zdobiony werk i pasek ze skóry warana z komodo przeszyty szczerozłotą nicią.. ale budżet mamy w okolicach ~1-2k i trzeba być realistami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy skrzydełka MC to ich logo ale mocno nawiązują do logotypu sowieckich/rosyjskich WWS (sił powietrznych) oraz oznak noszonych na mundurach.

320px-Flag_of_the_Soviet_Air_Force.svg.png

320px-Flag_of_the_Air_Force_of_the_Russian_Federation.svg.png

Wracając do tematu - osobiście logo Fundacji Gerlach nie będzie mi przeszkadzać. Przyjmuję argumenty Chomiora.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co jest w malej sekundzie forumowego pilota to co to jest ? Nie jest to w jakims sensie logo MC ?

To jest logo "szturmowników", które zresztą zostało przez nas zmienione i MC nie wniosło sprzeciwu.

Natomiast na części swoich zegarków MC umieszcza również takie logo i właśnie o nim mówiłem :P

A wracają do kwestii loga G.Gerlach to wejdźcie sobie na CW i zobaczcie projekty zegarka na 2012 i jak na nich to logo jest różne (od dużego do małego) i dlatego pytam jakie oni dopuszczają wielkości swego loga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.