Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm. To będzie 50 różnych customów :(

Bierzemy coś nowego, bo z tym kupowaniem samemu, to będzie zabawy, a zabawy :D

Jakich innych? umawiamy sie na konkeretny mechanizm. Mechanizm mozna wyslac do osoby odpowiedzialnej za skladanie całego zegarka.

Nie widze tu zadnej innosci

Jesli pozostaniemy przy nowych mechanizmach to ciezko bedzie znalesc cos zachodniego w niewygorowanej cenie

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taraaam! PIERWSZE PROJEKTY.

INSPIRACJA

Co do bezpośredniej inspiracji, to obejrzyjcie zegareczki w pierwszym poście, jest tego generalnie więcej w necie, co widać, bo pojawiały siętakże w postach niektórych forumowiczów. generalnie jak widać wzór jest bardzo ujednolicony, pomiędzy zegarkami produkowanymi przez różne firmy występują minimalne różnice.

ZAŁOŻENIA DO PROJEKTU

1. Nie tworzyć fantazyjnych projektów, lecz twórczo przetworzyć wzór RAFu, zachowując umiar i tzw klasę (mam nadzieję, że ją dobrze rozumiemy :( ).

2. Skoro pierwowzory posiadają jakiś wspolny mianownik, chciałbym go właśnie zachować. I tak np czcionka cyfr. Wierzcie albo nie, ale mimo, że mam w komputerze ponad 1000 czcionek, takiej nie było, więc zaprezentowana w projektach jest czcionką modyfikowaną, żeby maksymalnie zbliżyć się do wzoru. W wszystkich projektach jest identyczna, nie wiem, czy jest sens tworzyć jej warianty, conajwyżej lekko można ją jeszcze dopracować ale to nie ten etap

3. Jak widać w ankiecie, większość preferuje rozmiar jak na mnie duży. Osobiście wolałbym max 40 mm a najlepiej około 38 mm. To jest kwestia otwarta, ale pamietajcie, że pierwowzory miały 32-33 mm i cieszy mnie, że nie jestem zupełnie odosobniony w tym poglądzie. :D

4, Kolor - jak widać na tych starociach był różny, ale większość zgodzila się na ciemny/czarny i ja też za tym jestem.

5. dokładny kształt koperty i koronki jeszcze uzgodnimy z Hendrixem i Wami, Zobaczymy, co mu się uda zalatwić.

6. Czy chrono, czy centralna sekunda, do rozstrzygnięcia, ja sercem jestem za tymi prostszymi rozwiązaniami.

7. Tam, gdzie widać kolor ciemny ale nie czarny to możnaby się finalnie pokusić o taki odcień, żeby sie niektórzy zastanawiali, czy jeszcze to jest ciemny granat, czy już czarny. Problem tu jest taki, że macie różne monitory i możecie różnie widzieć kolory w projektach.

8. Wybór paska zostawmy na sam koniec, ale byłbym za czymś prostym, by nie powiedzieć skromnym.

9. Nie pokazuję także dekla, na razie. Jak większość tutaj, jestem za umieszczeniem tam godła dywizjonu, może z jakąś maksymą, może liczbą zestrzelonych fryców, zobaczymy. Dekiel bylby bez godła (ale z czymś innym) jedynie w przypadku tarczy z motywem godła, jak w jednym z poniższych projektów (1)

>>Wizualizacje są tylko poglądowe i na zdjęciach zapożyczonych!!! Myślę, że się nikt nie pogniewa.<<

PROJEKTY

1. Z malą sekundą

- Godło Dywizjonu jest na razie wstawione takie, jakie znalazłem, docelowo przydałaby się może konsultacja z jakimś specem od historii wojskowości. Wikipedii do końca nie dowierzam :D

- Kształt śmigła w sekundniku jest wzięty z rzeczywistego kształtu Hawker Hurricana. I tu też by się przydała konsultacja, gdyż przeczytałem, że Na HH glównie latali, później dostali Spitfire i Mustangi. Ale czy można powiedzieć, że HH jest bardziej Ich??

- Napis NORTHOLT to nazwa lotniska, ma którym sformowano D303 i najbardziej związanego z dywizjonem (za Wikipedią). Można w uproszczeniu przyjąć, że to byl wtedy ich dom, a na pewno dom ich maszyn.

- śmigiełko na koronce myśle, że oczywiste - tu także kształt oryginalny.

post-45237-0-08747300-1328181316_thumb.jpg

2. Chrono

-to coś czerwone na tarczach nawiązuje do zegara z tzw boostem, czyli chyba rodzajem dopalacza (patrz załączone zdjęcie, podobno to oryginalne zegary HH). Oryginalnie jego umiejscowienie, a właściwie zakres jest trochę mniejszy, ale zmodyfikowałem, żeby się pokrywał z godzinami 1-2-3

post-45237-0-31308000-1328181332_thumb.jpg

post-45237-0-74684100-1328181589_thumb.jpg

3. Z centralną długą wskazówką

- Obrys skrzydeł na długiej wskazowce sekundowej też jest kształtem odrysowanym z rys. technicznego Hurricana

- dodatkowo opcjonalne wersje wskazówek, nowa wariacja na temat wskazówek z tamtego okresu (tych cebulek, szparagów, czy cerkiewnych

wież, rożne mogą być skojarzenia ;)

-znaczek strzałki z trzech kresek - podobno oznaczał mniej więcej "własność korony brytyjskiej" czy też "... rządu brytyjskiego" Coś w tym rodzaju. Przy tym bym sie najmniej upierał, jeśli miałoby się nie podobać Sam się zastanawiam, czy to się klei ideowo z resztą.

post-45237-0-85945800-1328181425_thumb.jpg

post-45237-0-62261100-1328181598_thumb.jpg

post-45237-0-77935900-1328181607_thumb.gif

No to oglądajcie, przemyślcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne projekty. Do pełni szczęścia brakuje mi wskaźnika rezerwy chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz wizualizację z białą tarczą? i zaokrągloną wskazówką godzinową, bez czerwonego pola na indeksach i trochę mniejszym celownikiem na 12, tej jest trochę za duży do reszty indeksów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz wizualizację z białą tarczą? i zaokrągloną wskazówką godzinową, bez czerwonego pola na indeksach i trochę mniejszym celownikiem na 12, tej jest trochę za duży do reszty indeksów.

Nie ma generalnie przeciwskazań, żeby tak zrobić, ale nie mogę reagować po każdym poście, bo za chwile bym realizował 80 indywidualnych życzeń :( Zobaczmy, co wyjdzie z dyskusji. jeśli chodzi o wielkość celownika (i cyfr) to dużo jeszcze będzie zależeć od ostatecznej średnicy tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trójkąt i dwie kropki na godzinie 12 to bardziej niemiecki wynalazek (a raczej standard), wprawdzie w zegarkach RAF był używany przez nawigatorów ( IWC i JLC, bez kropek i to dopiero od 1949r.), ale mi kojarzy się zbyt fliegerowo. Imo do Hurricane nie pasuje. Sam go użyłem w projekcie, ale moja to była bardziej luźna wizja, bardziej szedłem w "efekt".

Całkiem podoba mi się wersja tarczy 2b i ten horyzont. Dałoby się z niej coś zrobić. Chrono mi na razie nie leży, chociaż z boostem dobry pomysł. Sporo roboty jeszcze przy tym.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne projekty. Do pełni szczęścia brakuje mi wskaźnika rezerwy chodu.

Ta i Dziurbiliona może jeszcze ? :(

2-ggi projekt zdecydowanie najlepszy. Nawiązuje do oryginały i ma subtelną modyfikację w postaci małej sekundy.

Uważam, że posadowienie zegarka na Asian Unitasie było by do zaakceptowania :D ...ale na ruskim...no nie..po prostu nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trójkąt i dwie kropki na godzinie 12 to bardziej niemiecki wynalazek (a raczej standard), wprawdzie w zegarkach RAF był używany przez nawigatorów ( IWC i JLC, bez kropek i to dopiero od 1949r.), ale mi kojarzy się zbyt fliegerowo. Imo do Hurricane nie pasuje.

Jeśli to prawda, to koniecznie będzie trzeba to zmienić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie bardzo podoba się projekt 1.1 (chociaż jestem zwolennikiem centralnej sekundy to akurat w tym ujęciu mógłbym się skusić) oraz 3.2 (tylko czy sekunda nie za bardzo "tissotowa"? - ale przecież można by to jeszcze odrobinkę zmienić).

Mam dwie propozycje:

1) zamiast wskazówki godzinowej z "kopułką" możnaby zrobić wersję z okręgiem, takim jak na zegarze kokpitowym nr 2 (BRAKES).

2) fajnie byłoby pomyśleć o mechanizmie z datą. Nie wiem jak się na to zapatrujecie, ale dla mnie osobiście dyskretnie umieszczona data to chyba jedyny gadżet, który by mi tu pasował (chrono jakoś do mnie nie przemawia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pokazanych projektów najbardziej podoba mi się nr 1. Fajny mały sekundnik oraz jego uzupełnienie w postaci znaczka dywizjonu.

Z projektów z centralną sekundą podoba mi się nr 6. Wersje chrono jak na razie do mnie nie przemawiają :(

Ogólnie też bym się zastanowił nad tym trójkątem na dwunastej, czy jednak go nie usunąć. Jeśli on ma faktycznie niemieckie korzenie to nie pasuje tu w żaden sposób.

Z chęcią bym zobaczył projekt nr 2 ze wskazówką sekundnika taką jak w 1 oraz znaczkiem dywizjonu u góry.

Edit: Aha... no i jeszcze z pokazanych wskazówek godzinowych byłbym za wersją C lub D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne projekty! :(

Najbardziej podoba mi się 1.2. Pod napisem Norholt można umieścić D303. Wskazówki imo najfjniejsz z projektu chrono.

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy. Dziękuję za pierwsze komentarze, spodziewam się, że bedzie ich jeszcze dużo więcej. Póki co, nie reaguje kolejnymi modyfikacjami projektów, co jest chyba zrozumiałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nr. 1 z centralną sekundą ładnie by wyglądał, tak mi się wydaje. Dałoby radę to zwizualizować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi najbardziej podoba się projekt 1.1 ale z centralną sekundą też niczego sobie, chrono jakoś nie za bardzo. Ale ja to wymagający nie jestem, przychylę się do większości, a chciałbym żeby ten projekt wypalił, tylko nie róbmy mniejszego jak 42mm, wydaje mi się że wystarczy żeby wyglądem tarczy nawiązywał do tradycji, ale wielkość 38mm to trochę mało. Dzisiaj zegarek powinien mieć minimum 40mm, tym bardziej lotnik.

Także ja obstaję przy rozmiarze tarczy 42mm

No ale to i tak chyba większość zadecyduje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi sie 3B nawet bardzo..bez weży i zbednej grafiki na tarczy ktora zrobiła by z zegarka jarmarczną wygraną.

Co do chrono- fajne ale sam mechanizm wyjdzie sporo :(

Tak jak przedwmówcy napisali- trojkat z kropkami- mocno przypomina niemieckie 'fliegery" zrezygnujmy z nich. dajmy kwadrat

edyta: prosił bym o projekty z biała tarczą..czarnych pilotów jak mrówków

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi sie 3B nawet bardzo..bez weży i zbednej grafiki na tarczy ktora zrobiła by z zegarka jarmarczną wygraną.

Co do chrono- fajne ale sam mechanizm wyjdzie sporo :(

Tak jak przedwmówcy napisali- trojkat z kropkami- mocno przypomina niemieckie 'fliegery" zrezygnujmy z nich. dajmy kwadrat

Jeśli masz jakieś foto z tym kwadratem to poproszę, ja się niestety na nic takiego nie natknąłem.

edyta: prosił bym o projekty z biała tarczą..czarnych pilotów jak mrówków

To podobno było (jest) uzasadnione względami praktycznymi. Na dużej wysokości jest więcej światła i czarne tarcze mniej biją pilota po oczach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kształt śmigła w sekundniku jest wzięty z rzeczywistego kształtu Hawker Hurricana. I tu też by się przydała konsultacja, gdyż przeczytałem, że Na HH glównie latali, później dostali Spitfire i Mustangi. Ale czy można powiedzieć, że HH jest bardziej Ich??

303 Sqn operował na następujących maszynach: Hawker Hurricane (do początku 1941), Supermarine Spitfire różnych typów (do połowy 1944) i Northop American P-51 Mustang (w bodajże dwóch wersjach). Biorąc pod uwagę czas użytkowania poszczególnych typów to jak widać dominuje Spitfire. Ale to na Hurricane'ach brali udział w najcięższych walkach w 1940 roku. Co ciekawe, ostatnie potwierdzone przez dowództwo zwycięstwo 303 to sierżant Chudek i zestrzelenie na Spitfire FW 190 23 września 1943. Northolt to faktycznie lokalizacja sformowania 303 Sqn i baza operacyjna w czasie Bitwy o Anglię.

Oceniając przedstawione projekty - najbardziej odpowiada mi 6 ale bez oznaczenia z ciśnieniomierza (boost to doładowanie silnika poprzez sprężarkę, czerwony zakres pokazywał najprawdopodobniej przedział pracy), bez "niemieckiego" oznaczenia godziny 12 i bez symbolu "strzałki". Bardzo podoba mi się skala minutowa na 2 i 2b. Można ją zmiksować z 6?

Chciałbym tez zobaczyć białe/jasne tarcze. Urbanowicz i Gładych mieli zegarki z jasnymi tarczami :(.

EDIT

To podobno było (jest) uzasadnione względami praktycznymi. Na dużej wysokości jest więcej światła i czarne tarcze mniej biją pilota po oczach

Teoretycznie pilot myśliwca latał w kombinezonie/kurtce (z przyczyn praktycznych - zimno i ogień), rękawicach i lewą rękę powinien trzymać na przepustnicy a prawą na drążku (lub obie na drążku). Do pomiaru czasu w czasie lotu służyły zegarki na tablicy przyrządów. Część zdjęć z 303 w mundurach i kamizelkach może być pozowana. Chociaż oczywiście w czasie walk w 1940 roku, w przypadku startów alarmowych wszytko było możliwe.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron, wiem ze jak pilot to raczej ciemny , ale sa udokumentowane przypadki z biała tarcza? Są.

Nikt z nas a przynajmniej większość nie będzie latać w nocnych nalotach dywanowych :(

Co do zegarków stricte zamawianych dla pilotów to na dzień dzisiejszy nie kojarzę 'kwadratów" są za to w "kompresorach" :D

Generalnie trójkąt z kropami to ta sama potwarz jak to napisali co niektórzy jak ruski werk .

W końcu walczyli przeciwko hitlerowcom a Ty chcesz dać znak rozpoznawczy niemiaszkowych zegarków, na tarczę która ma być hołdem dla pilotów z PSP.

Trochę nielogiczne. Daj juz zwykła strzałkę, ta obleci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę czas użytkowania poszczególnych typów to jak widać dominuje Spitfire. Ale to na Hurricane'ach brali udział w najcięższych walkach w 1940 roku. Co ciekawe, ostatnie potwierdzone przez dowództwo zwycięstwo 303 to sierżant Chudek i zestrzelenie na Spitfire FW 190 23 września 1943. Northolt to faktycznie lokalizacja sformowania 303 Sqn i baza operacyjna w czasie Bitwy o Anglię.

Musimy się na jakiś samolot zdecydować. Myślę, że ważniejsze jest, na jakich samolotach dywizjon sobie zasłużył na miano najlepszego, a nie na jakich latal najdłużej.

Chciałbym tez zobaczyć białe/jasne tarcze. Urbanowicz i Gładych mieli zegarki z jasnymi tarczami :(.

Masz gdzieś spis, kto jaki mial dokładnie zegarek? To byłoby bezcenne :D Może zdjęcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...NAJPRAWDOPODOBNIEJ używali zegarków Omega 6B/159 AM i longines 6b\159 AM. Używali także innych, ale te chyba przeważały.

Ten kod "6B/159..itd.." to chyba właśnie nie jest symbol samego zegarka, tylko "bicie" na dowolnym zegarku, który szedł na służbę w lotnictwie (w Anglii) Przy czym najbardziej pewne dla pochodzenia "polskiego" jest bicie P.A.F (Polish Air Force). Natomiast bicie A.M. (Air Ministry) raczej chyba oznacza zegarek z angielskiego dywizjonu..

znalezione -> http://german242.com/books/military_timepiece_markings.pdf

strona 6 -> Polish Air Force issue mark found...

Tutaj pewien Anglik ma białą Omegę która na pewno pochodzi od któregoś z polskich lotników (bicie P.A.F), centralna sekunda, niebieskie wskazówki bardziej w stylu marynarskim... tak że różne zegarki pewnie tam bywały.. i białe, i czarne...

http://forums.watchuseek.com/f7/omega-strap-size-question-110723.html

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brac samolot z najcięższych walk czyli Bitwa o Anglię.

Po co spis kto jaki mial zegarek na reku, najwazniejsze jest dojsc jaki zegarek wystepował na nadgarstkach pilotów PAF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron, wiem ze jak pilot to raczej ciemny , ale sa udokumentowane przypadki z biała tarcza? Są.

Nikt z nas a przynajmniej większość nie będzie latać w nocnych nalotach dywanowych :(

Jeśli nie jest istotna ogólna praktyka, trend tamtych lat, to prawie równie dobrze mógłbyś przekonywać „zróbmy z bezelem jak w nurkach’. Jednak odnosimy się do jakiejś normy tego, jak takie zegarki wyglądały. Były z bialą tarczą, wiem, więc skoro kilka osób chce takie zobaczyć, zaprezentuję taką wersję, ale prawdopodobnie i tak przepadnie, spójrz na ankietę.

Generalnie trójkąt z kropami to ta sama potwarz jak to napisali co niektórzy jak ruski werk .

W końcu walczyli przeciwko hitlerowcom a Ty chcesz dać znak rozpoznawczy niemiaszkowych zegarków, na tarczę która ma być hołdem dla pilotów z PSP.

Trochę nielogiczne. Daj juz zwykła strzałkę, ta obleci

Nie wiedzialem tego, ale kilka wpisów mi to już uświadomiło, przepraszam, chylę czoła przed wiedzą :D Oczywiście to usunę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotka Urbanowicza z białym zegarkiem:

http://www.national-geographic.pl/foto/fotografia/dywizjon-303-8/

Gładych:

http://www.national-geographic.pl/foto/fotografia/dywizjon-303-9/

EDIT

Po co spis kto jaki mial zegarek na reku, najwazniejsze jest dojsc jaki zegarek wystepował na nadgarstkach pilotów PAF

Na forum był chyba kiedyś pokazywany taki zegarek. Biała Omega.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owa Omega

48415659.jpg

Nomenklatura Mk.VII zegarek dla pilota/nawigatora. Lata okolo 1943 roku

Cal.30T2.SC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.