Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xylog

Słuszne podejście. Rozmiar i usytuowanie logo wpłynie na całość projektu. Dlatego najlepiej od razu poznać warunki wykonawcy i ewentualnie potraktować to jako bazę do rozważań o tarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ale to sa szczegóły, przy których można pracować na samym końcu.

Proponowałbym się najpierw skupić głównie na kopercie z mechanizmem, bo to jest podstawa zegarka, a nie drobne elementy zdobnicze na tarczy.

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponowałbym się najpierw skupić głównie na kopercie z mechanizmem, bo to jest podstawa zegarka, a nie drobne elementy zdobnicze na tarczy.

No ale to mamy poniekąd sprecyzowane... jeśli decydujemy się na G.Gerlach to wygląda to tak:

Mechanizmy jakie mamy dostępne to Sea Gulle ST25 i ST19, ale o werku ST19 możemy rozmawiać dopiero na koniec roku. Ale jak widzę z ankiety nie grozi nam już chrono, więc skupmy się na samym ST25.

Dekiel i koronkę możemy dowolnie zaprojektować, jednak kształt koronki i koperta to już kwestia ich asortymentu.

Poprosiłem o przesłanie mi podzespołów, które produkują i spoza obrębu których nie możemy wyjść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawiałem właśnie z zegarmistrzem, znanym poniekąd na tym forum i cenionym na temat naszego projektu. Twierdzi, że tarcze były raczej czarne dla czytelności, ale wiem wiem... zrobimy białą też :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damn- dobrze wymyslone

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dmn kolejny zegar bez koronki :P

A tak na poważnie to wskazówki ekstra, jednak skala minutowa i indeksy godzinowe bardziej podobają mi się w projekcie MacAron'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nono... dwie godzinki mnie nie było na forum a tu do czytania prawie dwie strony postów :P

Ogólnie wszystko idzie w dobrym kierumku. Nie uperam się co do nazwy wykonawcy, a mój post dotyczył wyłącznie propozycji/sugestii w tej sprawie. Jeśli zdecydujemy się na G.Gerlach to myślę, że dopiero wtedy poznamy szczegółowo możliwości/ograniczenia z tym związane. Póki co to fajnie byłoby przygotować ze 3 albo 4 projekty. Wyłonić jeden albo 2 (wtedy dorgywka) i później już tylko dopracowywać szczegóły. Trzymam kciuki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radocha w finalnym projekcie nie zauwazylem zmian, a tarcz jeszcze nikt nie widzial.

Pisze o projekcie z pierwszej strony

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/60238-rosyjski-zegarek-forumowy-temat-finalny-zbiorczy/

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radoha

Brak koronki to mój znak rozpoznawczy :P można poćwiczyć sobie wyobraźnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dmn - właśnie ten zapis, który zamieściłeś na tarczy oznacza "kaliber 0.303" :P.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To porównaj sobie skrzydełka z Twojego linka ze skrzydełkami w modelu seryjnym :)

Duzej roznicy nie widze ...ze co? ze samolocika usuneli i napis?

Logotyp dalej 'pachnie" sowietami/MC

Oczywiscie nie wchodze w ten projekt wiec nie moja sprawa :P , ale nie pisz ze go nie ma, bo jest. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mw75

Chilli samo 303 powinno być ok :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzej roznicy nie widze ...ze co? ze samolocika usuneli i napis?

Logotyp dalej 'pachnie" sowietami/MC

Oczywiscie nie wchodze w ten projekt wiec nie moja sprawa :P , ale nie pisz ze go nie ma, bo jest. ;)

A czy ja pisałem, że go nie ma :) Tak samo jak nie chciałem usuwać loga Gerlach tylko znać jego rozmiar ;)

MC nie wyraziło żadnego sprzeciwu by to logo zmienić, choć nie do końca jestem pewien, że jest to ich logotyp ;)

Poza tym w tamtym projekcie jest napis "Moscow Classic" na tarczy, choć samo MC w wizualizacjach przedprodukcyjnych proponowało pominięcie tego napisu :P

Tak czy inaczej z tego co widzę wszystko zmierza do robienia tego zegarka w Polsce (i dobrze) więc możemy temat z MC spokojnie zakończyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzuciłem szafirek :]

vintage-303.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie ja jestem za tym, żeby zegarek robić u nas w kraju. Teraz MacAron rozmawia z prezesem fundacji. Ja jestem w pełni za ich realizacją, jemu nie pasuje do końca koperta do projektu i chce to wyjaśnić z nimi. Ale tak, jak ustaliliśmy on się zajmuje wyglądem, ja realizacją i teraz do niego należy decyzja, czy bierzemy G. Gerlach, czy szukam dalej.

Jak upadnie pomysł współpracy z nimi, jest chłopak, który zaczyna produkować zegarki, wczoraj zaoferował się, ale też nie ma jeszcze żadnych części pod lotnika, itp. Możemy poszukać też dalej, ale nie mamy nic sprawdzonego.

Nie wiemy jak z realizacją i jakością.

Bo jakie inne opcje mamy? To już wczoraj Was pytałem. Zachód za drogo, Rosja nie pasuje Wam światopoglądowo, a z Azjatami bezpośrednio ciężko będzie się dogadywać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Co do Rosji to nie stawiajmy na niej jeszcze "gwiazdki". Jak mówią, punkt widzenia zależy od ceny. I od możliwości wykonawcy. Liczy się efekt a nie miejsce wytworzenia. w czasach globalnej wioski to ma juz tylko śladowe znaczenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzmy G. Gerlach, będzie szybko i sprawnie. Także jestem za tym żeby robić u nas w kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozumiem ze McAron zajmuje sie projektem, ale nie moze wybierac koperty ktora mu sie podoba a taka ktora spodoba sie minimum 50 osobom.

Bo jesli tak stawiamy sprawe- to niech sobie sam projektuje i sam zamawia, kupuje :)

Jak na razie projekt ktory podoba sie wiekszosci nie jest McArona a dobrany z Omegi.

Rozmaiwac w tej sytuacji z Gerlachami moze byc kazdy kto tylko porzadnie ogarnie temat.

Mam nadzieje ze nikogo nie urazilem ale tak widze i odczuwam cala ta sytauacje.

Dmn..daj koronke ! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie chodzi o to. Źle mnie zrozumieliście. Po prostu, ja nie mam jako tako wyobrażenia, gdy widzę coś na kartce. A jego zdaniem koperta nie pasuje do pilota. To o to mi chodziło. Ja po prostu na sprawach estetyki podczas oglądania czegoś narysowanego na płasko nie mogę się wypowiedzieć, bo ja co prawda miałem rysunek techniczny, itp. Ale nie jestem sobie w stanie tego w pełnej kubaturze wyobrazić, a on się na tym lepiej zna :P

Przepraszam, za zamieszanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee a o to chodzi :P ... mi sie wydaje ze koperta jest OK, ale to juz podlega dyskusji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Później wrzucę na forum zdjęcie, ocenicie. Na razie nie mam jak. Tablet, rozumiecie, nie potrafię jeszcze, bo mam go tydzień :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koronka tia.. tak się kończą zabawy z koronką.. urwany wałek i szafir w kawałkach :)

vintage-303-2.jpg

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozumiem ze McAron zajmuje sie projektem, ale nie moze wybierac koperty ktora mu sie podoba a taka ktora spodoba sie minimum 50 osobom.

Bo jesli tak stawiamy sprawe- to niech sobie sam projektuje i sam zamawia, kupuje :)

A jak to bys widział? Że 50 osób jednocześnie kontaktuje się z Gerlachem i przebiera w koronkach?? Zacznijmy od tego, że w Gerlachu wybór jest prawie żaden :P Ale wg najnowszej informacji, możliwe będzie zamówienie specjalnej koperty. Podjąłem sie projektu, ale róbmy to bez zbędnej szarpaniny, przecież nie zmuszę Was do swojej wizji. Uważnie śledzę Wasze wpisy i projekt je będzie uwzględniał, a na koniec sie wypowiecie, czy chcecie taki zegarek, czy nie.. .Jeśli nie, to projekt wraca na stół. To chyba normalna procedura??

Jak na razie projekt ktory podoba sie wiekszosci nie jest McArona a dobrany z Omegi.

Projekt, który sie na razie podoba, to jest po prostu OMEGA i zarówno mój, jak i kolegi projekt, oba nawiązują do niego BARDZO bezpośrednio. A czy podaoba się ten czy tamten bardziej... cóż, nie widziałem wielu komentarzy, które by wartościowaly oba projekty, zauważ tylko, że projekt Dmn, to przede wszystkim świetnie zrobiona wizualizacja. Czcionka, jak ktoś zauważył, jest nie teges, bo jest „taka, jaką fabryka miała” a moja była „customowa” ;)

Co do wykonawcy, zostajemy na razie przy Gerlachu i proponuję, niech tak zostanie do momentu, jak nam wyceni gotowy projekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.