Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie, odkąd mówię o eksperymentowaniu, a Wy dalej swoje przy klasycznych tarczach, wyglądach i zasadach...

Jak chcecie go mieć oryginalnego, skoro będzie wyglądał jak każdy inny tylko różniący się literami na tarczy?

Dlatego zaproponowałam tarczę w kolorze stalowoniebieskim, a resztę można dogadać :rolleyes:

DjSamerA a nie znalazłabyś chwilki czasu, żeby zrobić jakąś wizualizację? Masz bardzo dobre wyczucie doboru barw (jako kobieta daleko lepsze niż każdy facet, a jako grafik jeszcze lepsze :) ) więc jestem pewny, że byłaby to ciekawa propozycja. Nie chodzi mi o to, co było wcześniej, ale Twoją własną wizję (ze wskazówkami, kolorami, etc.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod względem historycznym Tomtom ma rację - naszywka narysowana przez MacArona jest kolorystycznie OK. I bardzo mnie osobiście cieszą takie szczegóły jak poprawny krój czcionki, kolory naszywki itp. Dbałość o szczegóły ze względu historycznego jest na prawdę godna pochwały - wiem, że nic co nie nawiązuje bezpośrednio do polskiego lotnictwa w UK się na tym zegarku nie pojawi.

Z drugiej strony mamy widoczne obawy przed uczynieniem z zegarka kopi Komandirskich itp - czyli natłoku kalkomanii, nadruków, napisów na tarczy. I ja to jak najbardziej rozumiem.

Autorzy muszą się zdecydować czy i jak chcą nawiązywać do jednostki, lotnictwa, okresu itp. na tarczy.

Odradzałbym umieszczanie godła jednostki bo jest ono mocno krzykliwe. Chyba, że pasiaste tło jako tarcza, gwiazdy indeksy a kosy jako wskazówki :rolleyes:.

A w ogóle nie podoba mi się brytyjska strzałka na tarczy. Samoloty były na kredyt, zegarki pewnie też (zgodnie z umową z 5 sieronia 1940 r):).

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smyr, tylko nie jestem pewna czy co poniektórzy życzą sobie projekty, które wypływałyby ode mnie...

Druga sprawa nie wiem na czym mogłabym bazować, skoro nie wiadomo jest jaki będzie mechanizm na 100%? Chyba, że czyste projekty bez sztywnych kryteriów? Jeżeli nie macie nic przeciwko to mogę coś od siebie dorzucić, nie ma sprawy...

Nie ukrywam, fajnie wyglądają wizualizacje robione przez Dmn.

Nie potrafię tworzyć w 3D, ale postaram się coś zrobić na miarę moich umiejętności :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk przyjmij, że to ST 2551-S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smyr, tylko nie jestem pewna czy co poniektórzy życzą sobie projekty, które wypływałyby ode mnie...

Ja chętnie obejrzę. Od początku staram się tak ważyć słowa, aby raczej jednoczyć nas, a nie dzielić, i mam nadzieję, że to się zacznie udzielać innym :rolleyes: Jak już pisałem wcześniej: im więcej pomysłów i źródeł inspiracji, tym lepiej. Oczywiście na tym etapie nie narzucajmy sobie sztywnych kryteriów - chodzi raczej o gromadzenie pomysłów. Jako docelowy mechanizm można przyjąć ST 2551-S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co więcej... podoba mi się pomysł zastąpienia napisu "Made in Poland" prostą naszywką "Poland". W tej jednej krótkiej grafice załatwiamy nawiązanie do mundurów lotników i jednocześnie określamy pochodzenie zegarka :rolleyes:

To

...może być na dole

i w stalowym kolorze: . Poland .

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie samo zdanie co do kolorów naszywek :)

Co więcej... podoba mi się pomysł zastąpienia napisu "Made in Poland" prostą naszywką "Poland". W tej jednej krótkiej grafice załatwiamy nawiązanie do mundurów lotników i jednocześnie określamy pochodzenie zegarka :rolleyes:

Też jestem za tym. Od początku nie widział mi się ten Made in Poland, Wyprodukowano w Polsce - jakoś nie leżało mi to na tarczy tego zegarka. A teraz jest świetnie. I u góry!

(00)[][](00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pierwszym poście nadal nic nie ma - średniawka, żeby wiedzieć o czym mowa

dla tych co piszą, że mam sobie sam coś lub tamtoś

każdy projekt rozpoczyna się od tzw. KARTY PROJEKTU

http://mfiles.pl/pl/.../Karta_projektu

naszywka nie pasuje na godzinie 12

już lepiej umieścić ją nad napisem 303 - zostawić i zrezygnować z napisów "wyprodukowano" lub "made" (prościej, znaczy lepiej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pierwszym poście nadal nic nie ma - średniawka, żeby wiedzieć o czym mowa

dla tych co piszą, że mam sobie sam coś lub tamtoś

każdy projekt rozpoczyna się od tzw. KARTY PROJEKTU

http://mfiles.pl/pl/.../Karta_projektu

naszywka nie pasuje na godzinie 12

już lepiej umieścić ją nad napisem 303 - zostawić i zrezygnować z napisów "wyprodukowano" lub "made" (prościej, znaczy lepiej)

No teraz tp mi ale przywaliłeś z tą kartą projektu :rolleyes:

Ale mogłeś wcześniej mi to napisać, nie brnęlibyśmy tak daleko z tym projektem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Umiejscowienie naszywki - pasuje mi ten pomysł - trzeba rozrysować w kilku wariantach. Kształt naszywki wskazywałby na 12, ale wizualnie nie wygląda to najlepiej. Dlatego może graficy zaproponują kilka innych miejsc - nad osią, pod osią, nad 6, pod 6. Popróbujmy, może żadne z tych miejsc nie będzie pasować i trzeba będzie z pomysłu zrezygnować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

To fakt, jak się zaczyna od takiej KARTY PROJEKTU, to potem powstają projekty o dofinansowanie z UE liczące kilkaset stron. Jestem z tym na bieżąco i do tej pory nie znam tej nomenklatury.

Burns, mam sugestię, zamiast podrzucać kolejne pomysły, zajmij się KARTĄ PROJEKTU, a jak skończysz, zacznij ją realizować, tzn. tworzyć i wypełniać kolejne bzdurne formularze. Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umiejscowienie naszywki - pasuje mi ten pomysł - faktycznie trzeba rozrysować w kilku wariantach. Kształt naszywki wskazywałby na 12, ale wizualnie faktycznie nie wygląda to najlepiej. Dlatego może graficy zaproponują kilka innych miejsc - nad osią, pod osią, nad 6, pod 6. Popróbujmy, może żadne z tych miejsc nie będzie pasować i faktycznie trzeba będzie z pomysłu zrezygnować?

Zostawmy już tę naszywkę.. mi pasuje, wielu osobom pasuje. Sprawdzałem, jak wygląda w innych miejscach i aczkolwiek tragedii nie ma, to robi się z tego coś calkiem innego.

Z postów widzę, że generalnie jest podział na zwolenników prostoty i „dodatkowych atrakcji”. nie jestem przeciw, ale naszywka jak dla mnie tylko na 12

edit. Naszywka w ogóle nie jest jedyną opcją. Ostatecznie zaproponuję także z Made in.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

@MacAron - to może przygotuj kompletny projekt, daj go do zatwierdzenia Gerlachowi i powieś ankietę kto chętny. Po co tu bijemy pianę, jak ty już wszystko posprawdzałeś i wiesz komu i ile pasuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MacAron - to może przygotuj kompletny projekt, daj go do zatwierdzenia Gerlachowi i powieś ankietę kto chętny. Po co tu bijemy pianę, jak ty już wszystko posprawdzałeś i wiesz komu i ile pasuje?

To nie tak... Próbuje różnych opcji, różnych wersji, ale nie z każdej generuje pliki do podwieszenia na forum. Jakbym miał sprawdzać i przedstawiać każdą opcję, zdajesz sobie sprawę, ile by to było wersji i jak by przebiegała dyskusja? Nikt mi za to nie płaci, żebym zajmowal sie caly dzionek produkowaniem dziesątek czy setek wersji. Wierz mi albo nie, ale psu z pod ogona nie wypadłem i chociaż pierwszy raz projektuję zegarki, w ogóle z projektami mam zawodowo do czynienia 20 lat i wiem, na co mogę się zgodzić, na co nie.

A „co i komu pasuje” to czytam na forum, więc jak sie pojawiają 2 głosy na 10, że naszywka jest w złym miejscu i na dodatek ja jestem 11-tym, który twierdz, że jest ok, to wybacz...

Przepraszam za ton, ale zmusiłeś mnie do postawienia sprawy jasno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE KŁÓCIĆ SIĘ JUŻ! :lol:

A teraz spokojnie.

MacAron, możesz zrobić jeszcze jakąś lokalizację, to wtedy porównamy.

Nie pozabijajmy się teraz, skoro już tak dużo mamy :rolleyes:

A Burnsa proszę, żeby już nie przesadzał. Jak chcesz mogę zrobić kartę projektu, kosztorys budowlany na zrobienie żelbetowej makiety wybranych 100 projektów w skali 100:1, a także zamówić magiczną wodę z Lichenia do skropienia projektów. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swojej strony mogę napisać studium wykonalności technicznej projektu dla wybranej, skończonej liczby jego wariantów... :):rolleyes:

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i rozstrzygnęliśmy.

Naszywka albo nad 12 albo pod, co już mniej pasuje. Albo wcale :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

No i dało się. :rolleyes:

Imo jednak naszywka chyba nie pasuje.

Tzn ta wersja nad 303 jest fajna, ale nie zastepuje chyba "Made in.."

Dlatego skłaniałbym sie ku klasycznemu opisowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i rozstrzygnęliśmy.

Naszywka albo nad 12 albo pod, co już mniej pasuje. Albo wcale :rolleyes:

Zgadzam się, że z tych 4 nowych wersji jedyna do przyjęcia jest ta z naszywką pod 12, czyli lewa górna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to się raczej rozchodziło o umieszczenie pod 6-tką. Czyli w tym miejscu gdzie zwyczajowo jest umieszczany napis "Made in..", tutaj miałaby być umieszczona "naszywka". Oczywiście "wygięcie" naszywki automatycznie w odwrotną stronę...

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie dając nad 303, to nie zastępuje Made in Poland.

Także chyba może sobie dajmy z tą naszywką spokój?

Albo zostawmy nad 12 :rolleyes:

Wygięcie raczej nie bardzo, bo ta naszywka chyba była wgl w tą stronę wygięta, więc odginać, to już nie bardzo pasuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a jak sprawa z "Broad Arrow" interesujemy się jeszcze tym, czy strzała umarła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Był pomysł, żeby strzałę dać zamiast 12, moze rozważyć to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a jak sprawa z "Broad Arrow" interesujemy się jeszcze tym, czy strzała umarła?

podstawowy problem, to, że trzeba by to załatwieć w UK, a wobec braku jakiegoś ogólnego „chcenia” tej strzałki, nikt się tym nie zajmuje, ja też się nie znam na takich sprawach. Aczkolwiek zawsze można...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.