Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie trudno, szkoda było mojego czasu!

Wyraźnie napisałam, że moje projekty nie zostały zrobione na sztywno!

Projekty są po to, aby je modernizować, prawda? Ale lepiej jest powiedzieć, że coś nie pasuje niż podać jakieś pomysły, aby coś zmienić.

Teraz już wiem, że nie warto. Nadal zostajecie przy Omedze. OK, wasz wybór. Dla mnie taki zegarek nie będzie miał jakiegokolwiek znaczenia. Szkoda...

A to, że zrobiłam zadymę w tym temacie to przejaw podejrzeń, bo nie wiadomo skąd - bierze się osoba, która od pierwszych postów zaczyna projekt?

Jak kogoś interesuje o co mi chodzi to PW. Nie będę tutaj tego pisać (żeby znowu nie robić wojny). Zwyczajnie pewna osoba bała mi się odpowiedzieć na dane pytanie i do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi - stąd też moje podejrzenia.

Poza tym osoba ta do wielu się przyznała co daje jednoznaczne wnioski :rolleyes:

Tym bardziej szkoda dla Dywizjonu 303 i jego historii...

Dziękuję za uwagę. Tyle z mojej strony...

Życzę powodzenia!

Oj nie ma co się fochować. Sprawy poza projektowe też bym zostawił.

Twój projekt jest mega odważny, nie spodobał się trudno, trzeba kombinować coś innego, może coś pośredniego? :)

Takie życie designera ;) Ja jak się wkurzam to zwyczajnie zwyzywam monitor.. po czym biorę łyk zimnej wody i zaczynam od nowa. Takich prób może być dziesiątki, kwesta wpasowania się w oczekiwania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra.

Koleżanko serdeczna, Gerlach w tej chwili ma w projekcie 3 zegarki, podejrzewam że bardziej już zaawansowane niż nam się zdaje. Myślisz że czwarty projekt tak bardzo ich ratuje, nie wiem, finansowo czy coś? Chłopaki mają co robić.

Obrażasz się na każde zdanie na nie, strzelasz fochem jak 10 latka. Większość wypowiadających się ,podoba się projekt poprzedni, stylizowany na Omedze. Twoje wzory jakoś nie podeszły.

Co do ankiet. Zróbmy jeszcze tysiąc Jimi, to na pewno nam pomoże w wyborze, tym bardziej że zagłosuje 100 osób co nawet więcej do tego tematu nie zajrzy,a o zegarku stanowić będzie.

Tyle ode mnie. Więcej luzu, mniej podejrzliwości.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam propozycję taką ... dla dobra tematu lepiej nie dyskutować już na ten temat :rolleyes:

Tak jak już wspomniano wcześniej, lepiej będzie dogadywać szczegóły dot. wyglądu reszty elementów zegarka.

A tak dreptamy w miejscu, a nie o to nam chodzi.

No to bez ankiet. Zadecydujcie sami, najlepiej zaocznie i poinformujcie wszystkich co wygrało w głosowaniu :) Byle do przodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiej Omegi to raczej nie da się kupić. Ponadto sam projekt Omegi nie był zabardzo oryginalny wystarczy popatrzeć na inne marki z tego okresu. Ktoś nawet zamieścił takie zdjęcie w tym wątku, na którym są zegarki trzech różnych marek, ale różnic zbyt wielu to nie można się dopatrzeć.

Nie wypada mi się z powyższym nie zgodzić. Pomysłodawcy zaproponowali aby zegarek nawiązywał do czasów BoB a najlepiej do zegarków noszonych wówczas przez pilotów ("ZAŁOŻENIA DO PROJEKTU

1. Nie tworzyć fantazyjnych projektów, lecz twórczo przetworzyć wzór RAFu, zachowując umiar i tzw klasę").

A dokładnie tak wtedy wyglądały zegarki, różnice były naprawdę nieznaczne, często tarcze różniły się tylko logiem producenta.

Ponawiam linki do zbioru zegarków z czasów WWII używanych w UK:

Duża sekunda

Mała sekunda

Pozwolę sobie udzielić pewnej rady, jako osoba, która wielokrotnie krytyce i recenzjom się poddawała.

Jeżeli ma się odwagę prezentować swoje prace publicznie, to trzeba mieć odwagę znieść możliwą krytykę - konstruktywną bądź niekonstruktywną (ta druga świadczy tylko o krytykującym). Mechanizm obronny zarzucający wtórność, niezasobność itp w reakcji na krytykę swoich projektów może wiele osób zrazić na dłużej.

I na koniec, chociaż to nie powinno nikogo obchodzić, stać mnie na Omegę z tamtych czasów, jedną nawet mam. A ten zegarek, jeżeli uda się sfinalizować projekt, kupię nie dlatego, że jest wzorowany stylistycznie na reprezentatywnym przedstawicielu swojej epoki ale dlatego, że od wielu lat mocno interesuję się lotnictwem z lat trzydziestych i czterdziestych XX wieku.

Tyle ode mnie w temacie...

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę wtrącić trzy grosze..

projekt poświęcony Dywizjonowi 303 uważam za trafiony i jak najbardziej mu kibicuję .

Moim skromnym zdaniem zegarek powinien nawiązywać do wzorów z tamtych czasów i nie robiłbym na siłę udziwnień..

myślę,że przed podejściem do projektowania należałoby przegrzebać nieco archiwaliów i spróbować odnaleźć ducha,klimat tamtych czasów..

DjSamera robisz fajne fotki i ciekawe projekty ,ale zastanów się czy któryś z Twoich wzorów miałby ochotę założyć pilot Hurricane'a czy innego tam Mustanga (nie znam się :rolleyes: )

proste nawiązanie do śmigła czy loga RAF ,to IMO droga na skróty..

ja widziałbym zegarek 38-max 40 mm

w takiej lub zbliżonej stylistyce :

prs562.jpg

a całą inwencję przerzuciłbym na stalowy dekiel..

dopuszczałbym taki rodzaj fantazji:

c83.jpg

jest nawiązanie do loga RAF i skrzydła ,ale pomysłowe i nienachalne..

życzę powodzenia w realizacji..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak w ogóle, to dziękuję Dmn za wizualki. Czarną też wrzucisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak w ogóle, to dziękuję Dmn za wizualki. Czarną też wrzucisz?

Dmn:

twój projekt (spójny zresztą) przypomina mi zbytnio zegarki z grupy : Marine..

poza tym tarcza na tych wizualkach wydaje się "dusić" w kopercie..

nie wiem jak to inaczej opisać..

generalnie dla mnie to klimat marynistyczny a nie lotniczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Czy wersja z czarna tarcza została zaniechana? A jezeli chodzi o białą, czy to decyzja ostateczna? Kupiłem niedawno zegarek z tarcza ecru, leciutko opalizującą z niebieskimi wskazówkami i 38 mm :) Sądze,że wygląda lepiej niz biała. Pierwsza mysl , gdy widze zegarek stylizowany z biała tarcza, to_- " czy to porcelana? Eeeeeee tylko udaje " :rolleyes: Pytałem o czarna tarcze , bo tam mozna wrzucic lumę. Uzywam okularow do czytania i dla mnie odczytanie godziny po zmroku bez okularow sprawia kłopot a luma pomaga ;) To taka moja prywata hehehehe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie czarna, będzie biała, będzie poprawiona koperta, ale to jak czas pozwoli :rolleyes:

Czekajcie cierpliwie :]

MacAron

nie ma za co :]

__

Z linka mw75

Bazujmy na tym a coś fajnego się wykluje :]

6B159Group-101-208_2012-13.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie udaje, skoro Twoje projekty oparte są na tarczy z Omegi? Nawet wskazówki są te same, indeksy?

Przecież jest tylko inne logo producenta i napis 303 + reszta.

Innne w tym wypadku będzie logo producenta, napis 303+reszta, czyli: koperta, koronka, dekiel, szkło, pasek, mechanizm.

A co będzie podobne? Wzór tarczy, wskazówek i zegarka wpisujący się w klimat My link

Mam wrażenie, że chcecie zrobić u innego producenta "biedniejszą" Omegę, bo nie stać Was na oryginalną Omegę :rolleyes:

Niestety tak to wygląda! Cały ten temat i Wasze podejście do niego...

Chyba źle to odbierasz. Mnie na przykład stać na oryginalną Omegę, ale gdyby ten projekt ukierunkował się na utrzymanie klimatu ówczesnych zegarków to wchodzę w to. Oryginalnośc projektu to nie abstarakcyjny projekt, multikolorowy, z wielobarwnymi nadrukami na tarczy. Ja to widzę raczej klasycznie i bez wodotrysków.

A odnośnie podejścia - to mówię za siebie, i moje na przykład podejście jest mocno tradycyjne, nie widzę siebie w tym projekcie jeżeli pójdzie w stronę "naszywka"+"szachownica"+"kolorki-disco" itp. Naklejek "Polska 2012" by tylko brakowało.

A jeżeli chodzi o wybór wykonawcy to myślę że sprawa nie jest jeszcze zamknięta. Jeżeli znajdzie się firma która zagwarantowałaby jakość w zakładanym budżecie to nie widzę przeszkód. Obawiam się tylko że jakości porównywalnej z produktami G.Gerlach za taką kwotę nie dostaniemy nigdzie.

Marek

Drugie hobby - oo SUZUKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem coś na bazie wcześniejszego pomysłu:

54UQa.png

A tu jego śmiertelny wróg :rolleyes: (też kiedyś zrobiłem):

P31zy.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dmn:

twój projekt (spójny zresztą) przypomina mi zbytnio zegarki z grupy : Marine..

poza tym tarcza na tych wizualkach wydaje się "dusić" w kopercie..

nie wiem jak to inaczej opisać..

generalnie dla mnie to klimat marynistyczny a nie lotniczy...

To akurat nie wina Dmn.. ta koperta to pierwsze podejście, na pewno (wierzę w to) koniec końców powstanie coś, z czego wszyscy będziemy zadowoleni. Może to kwestia szkiełka, kiedyś były takie bardziej wypukłe.

Czesc. Czy wersja z czarna tarcza została zaniechana? A jezeli chodzi o białą, czy to decyzja ostateczna? Kupiłem niedawno zegarek z tarcza ecru, leciutko opalizującą z niebieskimi wskazówkami i 38 mm :) Sądze,że wygląda lepiej niz biała. Pierwsza mysl , gdy widze zegarek stylizowany z biała tarcza, to_- " czy to porcelana? Eeeeeee tylko udaje " :rolleyes: Pytałem o czarna tarcze , bo tam mozna wrzucic lumę. Uzywam okularow do czytania i dla mnie odczytanie godziny po zmroku bez okularow sprawia kłopot a luma pomaga ;) To taka moja prywata hehehehe .

Nie została zaniechana :) Będzie i czarna i ecru (Najlepiej właśnie opalizująca, perłowa lub coś podobnego). O ile to już jest ecru, biel w każdym razie to nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyt:

"Mam wrażenie, że chcecie zrobić u innego producenta "biedniejszą" Omegę, bo nie stać Was na oryginalną Omegę

Niestety tak to wygląda! Cały ten temat i Wasze podejście do niego..."

myślę ,że to trochę cios poniżej pasa,

podejrzewam ,że sporą część Forumowiczów stać na oryinalną Raf-oską Omegę i kwestia możliwości finansowych nie powinna być tu poruszana..

to po prostu nie wypada.. IMO..

mil222.jpg

więcej Omeg akurat nie mam pod ręką ,ale i tak uważam ,że design Precisty,względnie Longina byłby właściwy..

Lume ,moim zdaniem też pojechałeś( w wersji z rzymskimi) nie w tą stronę(też pachnie mi Marine),choć projekt Laco -zaj..isty.. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał, musisz się znęcać Precistą :rolleyes: ?

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o tym pasku od Pattiniego?Mi bardzo się podoba rodzaj i faktura tej skóry (mam podobny), natomiast mam dwie wątpliwości.

1. czy nie jest za gruby (4 mm)

2. Te nity przy mocowaniu do zegarka. Widziałem, że w latach '40 widywało sie takie nity, ale czy to nie ujmie elegancji

post-45237-0-53270200-1328732537_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być, ale czy aby na pewno to jest pattini? Od kiedy robią większe dziurki?

Już widzę, klamry też inne :rolleyes: Lepiej to wygląda.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ujmie,fajny całkiem..

Militarne zegary mialy zwykle wlutowane na stałe "teleskopy" więc tego typu pasek byłby,jak najbardziej ,na miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być, ale czy aby na pewno to jest pattini? Od kiedy robią większe dziurki?

Na 100% P. Przed momentem zabrałem tę fotke z ich strony, a sam mam prawie identyczny, tylko bez nitów i z innym zapięciem

edit. Jeśli możecie zaproponować innego producenta, to dawajcie. Od razu mówię, żeby nie było... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasek ? zostawmy na koncu sa wazniejsze sprawy

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasek ? zostawmy na koncu sa wazniejsze sprawy

zgadzam się, wpierw zakończmy jeden etap, potem bierzmy się za następny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się, wpierw zakończmy jeden etap, potem bierzmy się za następny.

Dmn, akurat dlatego poruszyłem temat paska, bo jakbyś dorzucił do wizualizacji, to mogłoby to fajniej wyglądać :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pach fajny :rolleyes:

Zastanawiam się, czy nie lepszy przypadkiem byłby w kolorze ciemno brązowym

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dmn, akurat dlatego poruszyłem temat paska, bo jakbyś dorzucił do wizualizacji, to mogłoby to fajniej wyglądać :rolleyes:

można i w ten sposób, ale znając życie po zakupie połowa i tak zacznie przebierać i wyszukiwać nowego ubranka :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pach fajny :rolleyes:

Zastanawiam się, czy nie lepszy przypadkiem byłby w kolorze ciemno brązowym

do wersji białej - tak jak piszesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można i w ten sposób, ale znając życie po zakupie połowa i tak zacznie przebierać i wyszukiwać nowego ubranka :]

He, he......

Masz rację :rolleyes:

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.