Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynając rozmowę o wyglądzie tarczy, szybko doszliśmy do konceptu bazującym na oryginalnej Omedze, która była wyposażeniem polskich lotników w czasie IIWW.

Dziękuję, że przypomniałeś o tym wszystkim, którzy za pięć 12 chcą wprowadzać logo na tarczę :D Taka opcja już była na samym początku.

grawer z jakimiś podstawowymi informacjami na temat dywizjonu np. lata funkcjonowania liczba zestrzelonych samolotów wroga.

i to jest dobra koncepcja :) czwarta więc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

Nareszcie udało mi się przebrnąć przez wszystkie 43 strony tego wątku. Jestem pod naprawdę dużym wrażeniem i trzymam kciuki za realizację.

MacAron, dla mnie nr1 jak dotąd:

94186839.jpg

Prostota, elegancja i wintydż. Trzymaj się tej drogi...

Zastanawiałeś się nad zmianą koloru tarczy z białego na bardziej wintydżowy taki przydymiony szary / piaskowy?

Jeżeli zmienić układ to wg mnie tylko na coś takiego:

475505490217a0c2ee3a.jpg

fajnie wygląda i też z epoki, ale oczywiście to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiad a może zaproponujesz jakiś projekt, kolejne świeże spojrzenie na temat może być całkiem Ok :]

ee, nie mam weny :D zrobiłem za to projekt dekla, widzę go raczej w bardzo oszczędnym stylu na modłę 'tamtych' dekielków:

303009.gif

Uploaded with ImageShack.us

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałeś się nad zmianą koloru tarczy z białego na bardziej wintydżowy taki przydymiony szary / piaskowy?

Pojawi sie też wersja czarna. Małą sekunda jakoś tak... Sam nawet chciałem i były osoby, którym się podobało, ale ostatecznie mocno przeważyła centralna

ee, nie mam weny :) zrobiłem za to projekt dekla, widzę go raczej w bardzo oszczędnym na modłę 'tamtych' dekielków:

303009.gif

Cóś w tym jest :D Stylistyka mi sie podoba, ale wolałbym tak, jak zaproponował Bert, dane Dywizjonu.

Broad arrow jest kontrowersyjna i wymaga zezwolenia, a Gerlacha mamy z przodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee, nie mam weny :D zrobiłem za to projekt dekla, widzę go raczej w bardzo oszczędnym stylu na modłę 'tamtych' dekielków:

303009.gif

Klimatyczne, bardzo mi się podoba koncepcja. Rozważyłbym jeszcze wersje z:

1) małym znakiem Dywizjonu

2) małym znaczkiem symbolizującym śmigło Spitfire'a

zamiast kontrowersyjnej "Broad arrow".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Centralna sekunda jest OK, ale subsekunda lepsza MSZ.... i kolor koniecznie w ten deseń:

img4542640x480.jpg

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Wy z tymi subsekundami. Realnie w lotnictwie takie zegarki nie istaniały :D

Reasumując wydaje mi się, że najlepiej by było dać na tarczę napis i nic poza tym (możnaby podjąć rozmowy z producentem na temat zaznaczenia jego obecności, ale nie koniecznie jako umieszczenie logotypu na tarczy) będzie wtedy wyglądać ascetycznie i fajnie zarazem.

Bert, sądzę że stanowisko Fundacji względem umieszczenia logotypu na tarczy jest dosyć twarde. Ja ich nawet rozumiem i nie oponuję, ale sugeruję podjęcie negocjacji co do umieszczenia głównego tematu tribute (303 Polish Fighter Squadron) na górę pod dwunastkę. Natomiast logotyp przenieść w skromniejszym wymiarze na dół pomiędzy ośkę a 6-tkę. Myślę że to w żaden sposób nie zaszkodzi Fundacji, a nawet rzec by można będzie miało swego rodzaju odniesienie historyczne:

p11cmanometry.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klimatyczne, bardzo mi się podoba koncepcja. Rozważyłbym jeszcze wersje z:

1) małym znakiem Dywizjonu

2) małym znaczkiem symbolizującym śmigło Spitfire'a

zamiast kontrowersyjnej "Broad arrow".

+1 :)

EDit:

Sąsiad: to się może podobać :D

Taktic: idea super (jeśli logo ma zostać) sam taką zamianę miejsc proponowałem, ale wzbudziłem czyjąś złość :D IMO dobry kompromis!

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze jedna wersja z w/w danymi dywizjonu. Równy układ ma w założeniu przypominać napis na pomniku (grobie):

303009b.gif

(miejscami niedokładnie wyrównałem litery)

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiad, minimalistyczna wersja bardziej mi się podobała :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiad a jakby pacnąć na środek logo 303 a napisy zrobić po rozchodzącym się łuku, coś jak napisy w Greubel Fosey - imo to by był prze kozak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że taką informację, (rozbudowaną oczywiście), można zawrzeć na dodatkowym certyfikacie - Podobnie było to rozwiązane przy projekcie PZL :D Na dekielku widziałbym albo grawerowane logo Dywizjonu, albo wersję minimalistyczną.

Na certyfikacie zawarta była informacja o samolocie PZL i krótki rys historyczny jego użycia w kampanii wrześniowej. Wyglądało to mniej więcej tak:

23558553.jpg

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że taką informację, (rozbudowaną oczywiście), można zawrzeć na dodatkowym certyfikacie - Podobnie było to rozwiązane przy projekcie PZL :D Na dekielku widziałbym albo grawerowane logo Dywizjonu, albo wersję minimalistyczną.

i "to jest słuszna koncepcja...."

Minimalistyczna wersja dekla jest OK :)

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musimy pamiętać, że przy planowanym rozmiarze zegarka (40-42mm) realna powierzchnia użytkowa dekielka na tekst to jakieś 2x2cm więc dłuższa, bardziej rozbudowana informacja, będzie po prostu mało czytelna.

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiad a jakby pacnąć na środek logo 303 a napisy zrobić po rozchodzącym się łuku, coś jak napisy w Greubel Fosey - imo to by był prze kozak :)

No masz rację, tylko tam był to projekt na tyle oryginalny z ogromnym efektem, że w tym zakrawałoby to w uproszczone naśladownictwo (może trochę przesadzam :D). No nie wiem, zrób może wizualkę jak będziesz miał wolną chwilę, na razie to i tak luźne propozycje :D

Iks, to prawda, imo na mojej wersji 0.9B wepchnąłem maksymalną ilość znaków.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje minimal są fajne, ale w międzyczasie zrobiłem coś takiego, spójrzcie:

post-45237-0-51319400-1329001375_thumb.jpg

post-45237-0-91259200-1329001382_thumb.jpg

post-45237-0-95050300-1329001390_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron bardzo ciekawe wizualizacje. Osobiście jestem za motywem zbliżonym do 1, ale wersją bardziej minimalistyczną, tzn nie na cały dekielek. Powiedzmy kombinacja Twojego pomysłu i wcześniejszego, który przedstawił Sąsiad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, jak dla mnie napisy są do obgadania ale godło 303 na deklu musi być :D.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron bardzo ciekawe wizualizacje. Osobiście jestem za motywem zbliżonym do 1, ale wersją bardziej minimalistyczną, tzn nie na cały dekielek. Powiedzmy kombinacja Twojego pomysłu i wcześniejszego, który przedstawił Sąsiad

Dobrze prawisz :D

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat i Spitfire +1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiada pierwszy dekiel świetny!

Szkoda że ciężko będzie zebrać na niego większość zainteresowanych.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten pierwszy dekielek z logiem dywizjonu miażdży :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spitfire? Gdzie jest Spitfire? :D

Gwoli ścisłości, cytat nie dotyczył Polaków wyłącznie (o ile w ogóle ich dotyczył), Winston powiedział to 20 sierpnia 1940, zanim 303 wszedł do akcji.

Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że logo dywizjonu na deklu to dobry pomysł. Oczywiście wielkość i teksty do dopracowania.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Dekiel ze znakiem Dywizjonu

- certyfikat i pudełko np wyglądem nawiązujace do 303 lub PSP

- napis na tarczy 303 dywizjon mysliwski w j.polskim

- tarcza vintage ecru i czarna tez OK

- koronka diament

Takie moje wymagania :D

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.