Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Takie przemyślenia co do dzisiejszego naprawionego  wostoka jajo  2414. We wcześniejszych postach pisałem by zwracać szczególną uwagę na czopy bo delikatnie nadłamany to nie to samo co brakujący czop czyli wyłamany aż do podstawy. Po złożeniu jego i pobieżnym zweryfikowaniu czopów okazało się że się późni pomimo sprawnego balansu . Wajcha dużo na plus i dalej opóżnienie. 30 min testu na balansie z innego 2414 i dalej to samo.  Po rozebraniu okazało się, że dwie przekładnie miały ułamane górne czopy. Ilość brakującego materiału była tak mała ,że aż prawie dałem się nabrać :) Ale po weryfikacj kilku sprawnych z rezerwuaru części i wymianie jak ręką odjął :) no i czasami dystans pod mostek trza dać bo kamień górny może za mocno docisnąć czop i tarcie wzrasta :)

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka ciekawa sytuacja. Duży start. Balans rzecz jasna bez incabloka, koło balansowe z symetrycznie rozmieszczonymi przeciw wagami. Testowane na dwoch takich samych balansach. Po podaniu ostrożnie odrobiny oleju na górny kamień wystepuje pospiech zegarka. Po wyczyszczeniu w ekstrakcyjnej chód poprawny. Po podaniu oleju nie zauważam by coś spadlo na wlos i go skleiło a mimo to się śpieszy. Sugeruje to ze jednak coś kapie. Ale zeby na drugim ten sam objaw?. Jak ktos ma jakies sugestie to prosze dać znać.

wypassportowane z tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale oliwienie z odkręceniem nakrywki kamienia czy nie w sensie centralnie do kamienia od spodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mostek na plecy tak aby czop dolny skierowany był ku górze. Mostek jest przytrzymywany przez coś ciezkiego. Pincetą chwytam za oś, delikatnie unosze do gory by zrobila się przerwa miedzy zwojami na tyle duza by wsadzic oliwiak i podac olej. Oliwiak jest przesuwany baaaaardzo wolno by nie dotknąć wlosa z obu stron. A w zimach, kamach, pobiedach sposob ten sam. I dziala.

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamienie balansu raczej trzeba odkręcać, rozbierać i porządnie wyczyścić i naoliwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz rację. ale miałem przeboje z wyciąganiem włosa i ponownym zakladaniem. Nie mam takich manualnych zdolności :) Gdy jest incablok to owszem. Ale gdy brak to płukanie w benzynie ekstrakcyjnej i tyle.

Przemyślenia co do sławy,

układ taki to powiedzmy zestaw testowy po złożeniu sławy. Gdyż sława to takie wredne bydle :)  bo ten egzemplarz i kilka wcześniejszych wysyoały się po mniej więcej 24 h. Objaw standardowy czyli sekunda idzie reszta stoi. Problem tkwi w ćwiertniku osadzonym w zębatce na zdjęciu 1, otoczona kołem na żółto. Na czarno zaś to miejsce gdzie jest fizycznie. Zestaw testowy polega na braku kola godzinowego, osadzeniu sprawnej zębatki z ćwiertnikiem, wskazówki minutowej plus jakiegoś sekundnika. Test powinien się odbywać 24 h by stwierdzić że jest wszystko ok.

Na zdjęciu drugim jest pokazany ruch nieprawidłowy ruch ćwiertnika. Jesli po wyjęciu możemy nim swobodnie kręcić znaczy jest uszkodzony. Jesli nie to jest w porządku. Uszkodzenie polega na wyrobieniu się materiału gdyż osadzony ćwiertnik w miejscu styku z zębatką trze po prostu i następuje zużycie materiału. Tworzy się luz i stąd uszkodzenie. Jeśli minutowa w ciągu 15 minut zmieniła swoje położenie to są wstepne powody do zadowolenia :)

post-84779-0-60110000-1486900435_thumb.jpg

post-84779-0-27930500-1486900752_thumb.jpg

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle ćwiertnik w sławie jest do niczego. Zwykły ćwiertnik jak sie za lekko kręci to da się go ścisnąc a tu nie ma czego ścisnąc. Jeszcze do oliwienia przecierz odkręcanie i prostowanie włosa jest bardzo odprężające☺☺☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle ćwiertnik w sławie jest do niczego. Zwykły ćwiertnik jak sie za lekko kręci to da się go ścisnąc a tu nie ma czego ścisnąc. Jeszcze do oliwienia przecierz odkręcanie i prostowanie włosa jest bardzo odprężające☺☺☺

Dla Ciebie odprężające jest prostowanie włosa a dla mnie reszta co zwiazane z mechaniką zegarka;) rozebranie, wymiana części na sprawną, jak jest kalendarz do naprawy to wtedy jest super zabawa ;) przy lagerku ;)

A co slawy to śmiem twierdzić, ze obligatoryjnie należy wymienic ćwiertnik z zebatką na "nowy" gdy już przechodzi serwis. Tak jak wymienia się w aucie filtry obligatoryjnie podczas przeglądu.

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej sławie co są zdjęcia brakuje jednego kamienia od datwnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obok śrubki sprężyny dociskającej dźwignie szybkiej zmiany daty. Na całej płycie jest pięć kamieni a u Ciebie są cztery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duchy☺☺

Pewnie bez kamieni przesuwanie tarczy o sam metal jest ciut trudne bo kamienie się obracają ale uważam ze ladny egzemplarz slawy lub z automatem raczej nie jest do noszenia na codzien a tylko do blyszczenia w gablocie wlasnie ze względu na usterkę cwiertnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaleźć dobry cwiertnik to można nosić. Mam automata muszę wymienić sprzęgiełka bo AUTOMAT w jedną stronę NAKRĘCA w drugą odkręca☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam chorągiewkę i jedną pozłacaną w automacie gotowe do noszenia :) noszę od święta bo jak se przypomnę ćwiertnik to powieka mi zaczyna skakać  :) czasami nakręce 3-5 obrotów koronką  co by olej nie zastygł i tyle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś już poruszałem ten watek, ale chcialbym się upewnić - jak mam taką amfę jak na zdjęciu poniżej, to czy mogę ją przepiąć na pasek korzystając z poniższych teleskopów skręcanych? Jaka powinna być ich wielkość? Tu jest 24.5mm...nie za dużo?

http://allegro.pl/sruba-timex-t2n721-t2n740-t2p141-t2n739-oryginal-i6662931347.html

65dec17b190a1cf5098ad7bbd12e3b7c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Meranom ma skręcane teleskopy dla takiej koperty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link przenosi mnie do głównej strony forum mimo, że jestem tam zalogowany.. czyli te podane przeze mnie nie będą pasowały?

Ma ktoś konto w meranom? Jak jest z płatnościami?

Edytowane przez Wolf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierz sobie szerokość bransolety będziesz wiedział jakie teleskopy kupić.

Tak to mniej więcej wygląda. Daktarin poda Ci dokładne wymiary.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/23372-forumowy-spis-amfibii/page-71?do=findComment&comment=1889174

Dzięki Jacek, napisałem do niego. Jeszcze tylko tarczę dorwać i będzie cacy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi