Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Jak rozumiem chodzi o nie centryczność zwojów względem osi koła balansu.

Jak to skorygować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak u Ciebie po prawej stronie zwoje mają wieksze odstępy niż po lewej. Jeśli chodzi o prostowanie to dużo osób nie lubi tego robić bo jest to poprostu, dla mało wprawionych, trudne i łatwo to spaprać gorzej niż było. Z prostowaniem trzeba dojść samemu to wprawy. U Ciebie jak widać trzeba prostować od klocka do momentu gdzie jest zamek. Najlepiej popatrz na moje zdjecie bo tam jest poprawnie ułożony i staraj się tak ułożyć Swój.

Edytowane przez wempiełqr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

@Wojtas79

Masz lekką deformację na początkowej regulacyjnej części włosa, bliżej klocka mocującego. To jest do usunięcia nawet przez początkującego.

Rozumiem, że śruba mocująca wskoczyła we włąsciwe, jedyne słuszne, miejsce na klocku mocowania włosa i jest dokręcona? Inaczej ruszanie czegokolwiek to pogarszanie sprawy.

1. Ustaw przesuwkę regulatora chodu pod kątem prostym względem przesuwki mocowania klocka włosa. 

2. Przesuwką mocowania klocka ustaw obie tak by znak regulacji był na środku między + a -. Środkowe położenie.

Wtedy zrób zdjęcie, póki co zasłaniasz obiema przesuwkami delicti. Poza tym znajdują się w pozycji mocno nienaturalnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ustawieniu przesuwek jak piszesz włos się wycentrował. Wygląda to jak na zdjęciach poniżej. Niemniej jednak było to wyjściowe ustawienie od którego zaczynałem regulacje i zegarek śpieszył.

post-98656-0-04980400-1509208597.jpg

post-98656-0-13437600-1509208603_thumb.jpg

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Ile spieszy? Masz drugi taki mechanizm, sprawny do posłuchania i porównania z felernym? Ustawinie przesuwek i włosa jest względnie dobre. Przyczyną może być brudny mechanizm albo uszkodzenia czopów osi balansu bądź wychwytu ale nie koniecznie włos. Póki co nie ruszaj go, nie poprawiaj. Poprzednie ustawienie przesuwek można zakwalifikować jako "dramatyczne" a to oznacza, że tak ustawione względem siebie być nie mogą. Przyczna leży gdzieś indziej.

Wydaje się, że obecnie przesuwki tworzą kąt rozwarty, ponad 90deg. Ale to może być jedynie złudzenie wywołane kątem fotografowania.

Nad gniazdem osadzenia łozyska osi balansu w półmostku ktoś się sporo napracował. I nie powiem, że zrobił to lekkim narzędziem. Obstawiałbym rylec, dłuto do drewna, no... w ostateczności dużą, twardą i ostrą pincetę. Gdy tymczasem pajączka blokującego łożysko w gnieździe zdejmuje i zakłada się po dobroci :) . Należy wziąć wykałaczkę, uciąć żyletką na wysokości tak, by śrdenica dłuższej części wykałaczki była nieco miejsza jak średnica gniazda. Następnie, najlepiej wiertłem, należy w obciątym płasko końcu zrobić wgłębienie. Z takim oto narzędziem podchodzimy do pajączka. Wystarczy niedbale a lekko nacisnąć i obrócić by jedno z ramion pajączka znalazło się w stosownym podfrezowaniu i wyszło z gniazda. 

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz spieszy niecałe 8 min na 20h. W ustawieniu przesuwek 90 stopni jak na zdjęciu.

W porównaniu do sprawnego mechanizmu słychać bardzo wyraźny przydźwiek, regularny jak dźwięk palety (cykania) tylko taki trochę sprężysty, może trochę jakby się coś ocieralo.

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz spieszy niecałe 8 min na 20h. W ustawieniu przesuwek 90 stopni jak na zdjęciu.

W porównaniu do sprawnego mechanizmu słychać bardzo wyraźny przydźwiek, regularny jak dźwięk palety (cykania) tylko taki trochę sprężysty, może trochę jakby się coś ocieralo.

A może luźna paleta ?? Szelak się wykruszył ?

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Tego typu przydźwięk to zwykle sprawka elementów kotwicy albo kotwicy i wychwytu. Dla pewności lepiej to podmienić w parze. Sprawdź jak dotychczas wspólpracują widełki i bezpiecznik z palcem przerzutowym?

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem wychwyt i kotwicę. Na kotwicy zauważyłem, że jedna paleta jest nieco odchylona w dół, tą stroną która współpracuje z wychwytem. Najpewniej sam ją uszkodziłem podczas czyszczenia. Po złożeniu i delikatnej regulacji zegarek spóźnia tylko 4s na 16h przy ustawieniu przesuwak jak na zdjęciu poniżej, co nieśmiało uznaję za sukces.

post-98656-0-12442000-1509620632_thumb.jpg

Po podmianie wychwytu i kotwicy zegarek zaczął się zatrzymywać - co ok 10s. Po przesmarowaniu czopów wychwytu i palety kotwicy chodzi 16 h bez problemu, nie wiem czy to mogła być przyczyna?, ale mam nadzieje, że tak bo już się trochę załamałem i chciałem tym wszystkim pier...

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

"Cierpliwość palcem dół wykopie" :) . O to w tym chodzi by morderczo skutecznie posuwać się do przodu. Wypadałoby go wziąć na chronokomparator i sprawdzić ale i tak możesz uznać swoje dzieło za spory sukces. Przypadkiem nie przelałeś oliwą łożysk osi balansowej? Tak czy siak, przyjdzie czas, że zrobisz go podręcznikowo, dodasz tarczę lekarską i kopertę lodówki a potem opchniesz jako prawie NOS ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni naprawiałem taki stoper niestety zapomniałem zrobić zdjęć z rozbiórki ;-(

post-80460-0-98919300-1509730149_thumb.jpg

Lecz taka informacja dla kogoś kto by robił tak włos tak musi wyglądać

post-80460-0-62618600-1509730284_thumb.jpg

post-80460-0-67257100-1509730380_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawiając slawe automat znaną z częstych uszkodzeń automatu pomyślałem że skoro w poljocie czy rakiecie koła sprzężone z automatem da się łatwo rozebrać to czemu nie rozebrać ich w sławie

Oto one

post-80460-0-21401000-1509833934_thumb.jpg

Uderzenie nabijakiem

post-80460-0-21265400-1509834011_thumb.jpg

I oto rezultaty

post-80460-0-03311100-1509834072_thumb.jpg

Jak widać ciekawe☺. Na pierwszy rzut oka widać konstrukcję tego elementu w mosiężny kole są rowki w których pracują kamienie. Jeżeli nakrecamy mechanizm przez koronkę to kamienie przesuwają się tam gdzie jest więcej miejsca i pozwalają kręcić się samej stalowej części, jeśli zaś nakręca wahnik blokują się. Wadą konstrukcyją jest materiał z jakiego jest zrobione to mosiężne koło jako że mosiądz jest miękki to uw rowki pod wpływem dużych sił ścierają sie. Z innej beczki technicznie rzecz biorąc są dwa koła z pięcioma kamieniami każde więc po dodaniu sława ma naprawdę 37 kamieni.☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że są. Albo  były. Trzeba pytać, szukać.

Ja kupiłem dwie na próbę juz kilka miesięcy temu i służą do dzisiaj.

Wyczyściłem srebro, czyści też chrom, miedź i stal. Szkiełka, choć nie zalecane na opakowaniu również ;)

Przewaliłem chałupę żeby odszukać drugą w opakowaniu :)

Takie ło:

Tak trochę do tego wrócę: pamiętasz może po ile były?

[EDIT]

Dzięki. :-)

Edytowane przez Accoun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem z tym werkiem blokuje się wskazówka godzinowa w jednym miejscu da się kręcić w lewo i w prawo ale nie przechodzi w jednym miejscu. Drugi problem to nie kręci się ring z datami ten zewnetrzny z drugiej koronki. Co mu dolega, ile to może kosztować u zegarmistrza. Ewentualnie czy dam radę samemu to zrobić, nadmienie że tylko do tej pory bawiłem się werkami duzymi. 9b4b459d1daabae7be154bdc88a5799e.jpg

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Gizmo77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może godzinowa zachacza o jakiś indeks na tarczy. Jeśli nie to trzeba rozebrać zegarek zdjąć tarczę i obejrzeć przekładnie wskazań. Co do datownika to może jest uszkodzona sama tarczka tj. od tarczki oddzielilo się koło pozycjonujące lub trzeba ponownie ułożyć u tarczę na mechanizmie i dać mała mosięzną podkladke którą zwykle jest pomiędzy tarczka datownika z tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem z tym werkiem blokuje się wskazówka godzinowa w jednym miejscu da się kręcić w lewo i w prawo ale nie przechodzi w jednym miejscu. Drugi problem to nie kręci się ring z datami ten zewnetrzny z drugiej koronki. Co mu dolega, ile to może kosztować u zegarmistrza. Ewentualnie czy dam radę samemu to zrobić, nadmienie że tylko do tej pory bawiłem się werkami duzymi.

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

tak czy siak trza rozbierać, nie wywróżymy co i jak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do naprawy u zegarmistrza to już zależy od majstra jeden powie 20 zł drugi 100 zł a trzeci ze mu się nie chce. A naprawa samemu to już zależy od Twoich umiejętności i zapasu części zamiennych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeśli nie masz doświadczenie to nie będzie takie chop na pewno trzeba rozbierać kalendarze, a to nie należy do przyjemnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeśli nie masz doświadczenie to nie będzie takie chop na pewno trzeba rozbierać kalendarze, a to nie należy do przyjemnych.

no nie zgodzę się, przyjemnie się mi robi w rakiecie a i ostatnio w sławie też

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie zgodzę się, przyjemnie się mi robi w rakiecie a i ostatnio w sławie też

Ale sam wiesz, że niedoświadczony ma z tym duży problem.

Chodzi o poszukiwanie w dywanie drutu sprężynującego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi