Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

szuwi

alternatywa dla Omegi Seamaster M300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa,

Jestem zupełnie nowym forumowiczem, choć już od dłuższego czasu czytam Wasze wypowiedzi jako "gość". Jestem raczej leniwy i wygodny, więc - przynajmniej na razie - chciałbym kupić dobry zegarek kwarcowy w ramach kwoty 10.000.

Rozważam model Omegi Seamaster M300 (212.30.41.61.01.001) - w sklepach cena 6.600-7.500, a od stani.swiss (za co bardzo dziekuję) dostałem propozycję sprzedaży za ok 6.300.

Wiem, że wielu z Was uważa, że za 10.000 mógłbym kupić dobry zegarek mechaniczny - ot chociażby tę samą Omege z co-axialem, ale jak zaznaczyłem powyzej, chciałbym kupić zegarek kwarcowy - raz na kilka lat wymieniam bateryjkę i śpię spokojnie nie martwiąc sie, że zegarek mi stanie :-)

Biorąc powyższe pod uwage, prosiłbym Was, jako osoby z dużą wiedzą i doświadczeniem, o pomoc w wyborze - czy ww. Omega to dobry pomysł, czy może Waszym zdaniem powinienem rozważyc jakieś inne opcje. Chciałbym zaznaczyć, iż zegarek ma być na branzolecie - obecnie używam ML 69685, więc od biedy mam zegarek do garniaka, a to co kupię ma być raczej uniwersalne (choć wiem, że według wielu z Was uniwersalny zegarek, to de facto co najmniej 3 zegarki) :-)

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeżeli ten post zamieszczam w niewłaściwym dziale.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem PW do Ciebie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, Tag Heuer 500M Calibre S? Ogólnie Tag z Calibrer S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, Tag Heuer 500M Calibre S? Ogólnie Tag z Calibrer S.

chyba ten TH nie jest kwarcowy ... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie - dopisując "Automatic" do wskazanego modelu znalazłem wersję kwarcowa.

Mea culpa - pisząc posta z prośbą o wsparcie i rady nie zaznaczyłem, że mam dosyć wąski nadgarstek - 17 cm przy szerokości 5,5... Dlatego też ten TH, który ma 43 mm byłby trochę za duży (Omega ma 41mm), choć postaram się znaleźć go w jakimś sklepie i przymierzyć.

Czy Koledzy (i Koleżanki, choć jest ich na tym forum niestety duuużo mniej) mają jeszcze jakieś inne propozycje i sugestie?

pozdrawiam,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Bardzo wysoki budżet jak na kwarca (moim zdaniem)

Może taki Brajtek Colt 44?

3 wersje kolorystyczne:

http://www.apart.pl/files/czeg_img/img_prod2297_0_o.jpg

http://www.apart.pl/files/czeg_img/img_prod2245_0_o.jpg

http://www.apart.pl/...rod2298_0_o.jpg

Możesz się też rozejrzeć w wysokich modelach seiko z mechanizmami Kinetic. Zaspokoją Twoją potrzebę wygody, a nawet lepiej, bo nie będziesz musiał baterii wymieniać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

ten breitling jest dużo za duży - 44mm, a jak pisałem natura poskąpiła mi w grubości nadgarstka ... A Seiko (nikogo nie chciałbym urazić ani z nikim polemizować, ale) jakoś zdecydowanie mnie nie kręci - może jeżeli bym miał wydać 500PLN, to bym rozważał tę markę ...

dziękuję i proszę o kolejne propozycje,

pozdrawiam,

tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega SMP to najlepszy wybór. Uniwersalna, niezbyt duża, wygodna - dobrze leży na nadgarstku i ma wygodną bransoletę. Do tej pory żałuje sprzedaży mojego GMT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szuwi, czy ty mierzyłeś już jakieś zegarki 43mm - 45mm?

Ja mam niewiele większy nadgarstek od Twojego - 17,5 - 18cm

Ale miałem już różne zegarki, TH calibre s świetnie leży i wcale nie wygląda na te swoje mm.

Miałem też omegę PO 45,5mm - to wg mnie bardzo zgrabniutki zegarek. Tylko ja uwielbiam większe zegarki, i nie schodzę poniżej 42mm bo się źle czuję.(no może za wyjątkiem TH carrera 41,5mm)

Powinieneś obowiązkowo coś przymierzyć w powyższych rozmiarach i zobaczyć jak się czujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem breitlinga airwolfa i uważam,ze to swietny kwarcok jest:)

17760604.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Aquaracera 500 ale w automacie i nadgarstek 16,8cm. Wygląda u mnie ok:

post-35054-0-30235000-1329852215_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłem większe - dla mnie za duże. 41-42 to maksymalny maks. :-) Z Breitlinga jeszcze ewentualnie podoba mi się Superocean Heritage 42, ale wykracze poza kwotę, jaką jestem gotow wydać - "sklepowa" cena w Aparcie to ponad 15kPLN. Cena Omegi SMP to niecała połowa ceny Brajtka - pewnie wynegocjowałbym jakis upust, ale tyle pewnie nie zejdą z ceną ;-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apart jest ok. kupowałem w grudniu dwa brajtki i urwałem(nie było łatwo)30 i 35% ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apart jest ok. kupowałem w grudniu dwa brajtki i urwałem(nie było łatwo)30 i 35% ...

upust jak na polskie warunki - rewelacyjny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebowali kasy,można było się dogadać..Sprzedawca dzwonił gdzieś "wyżej" i negocjowałem poprzez z niego ceny..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo wysoki budżet jak na kwarca (moim zdaniem)

Może taki Brajtek Colt 44?

3 wersje kolorystyczne:

http://www.apart.pl/files/czeg_img/img_prod2297_0_o.jpg

http://www.apart.pl/files/czeg_img/img_prod2245_0_o.jpg

http://www.apart.pl/...rod2298_0_o.jpg

Możesz się też rozejrzeć w wysokich modelach seiko z mechanizmami Kinetic. Zaspokoją Twoją potrzebę wygody, a nawet lepiej, bo nie będziesz musiał baterii wymieniać :)

Szajmon - bylem w Aparciei zmierzyłem tego Brajtka ... białego ... i serce mi drgnęło tak samo, jak przy Omedze! Namieszałeś mi... ;-)) Rozmiar jest wiekszy niz Omega, ale uszy nadal spokojnie sie mieszcza na nadgarstku - chyba wczesniej mierzylem jakiegos wiekszego potwora :-)

Koledzy - doradzcie, prosze. Ten Brajtek moglby byc moj za ok 9,300 - 9,500, a Omega za 6,600 (czyli B kosztuje ok 45% wiecej) ... Moze wnetrze ktorys z nich ma duzo lepsze... ? Moj wybor docelowy to jeden z tych dwóch zegarków - Omega Seamaster m300 lub Breitling Colt44.

pozdrawiam i z góry dziekuje,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarc to kwarc,kupuj ten który Ci się bardziej podoba. 300M mi nie podchodzi zupełnie, ja wybrałbym C44, mierzyłem dla mnie fajny. Swoją drogą jego cena w Aparcie jest niepoważna,w USA ten zegarek kosztuje 2 000$ i to maks. ile powinien kosztować kwarc,chocby najbardziej znanej marki.

Omega 300M a nie m300 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Może tym postem narażę się wielbicielom zegarków marki Omega. Chcę zaznaczyć na wstępie, że jest ta marka całkowicie mi obojętna, co znaczy, że nie zaliczam się ani do jej fanów, ani antyfanów. Oglądałem Omegę 300m kwarcową w Watches of Switzerland w Edynburgu, gdzie mieszkam. Moje odczucia po bliższym poznaniu są jednak negatywne. Mianowicie wskazówka sekundowa ewidentnie nie trafiała w indeksy, a indeksy nie pokrywały się z tymi na bezelu. Pewnie posiadali jakiś niedorobiony model, co jednak pozostawiło we mnie niesmak. Zapewne znaczna część tych zegarków została spasowana prawidłowo, ja jednak miałem pecha. A propos ceny, to 1700 funtów, ale są skłonni zejść o 30% na ten model. Moja opinia nie ma na celu nikogo zrazić do zakupu tego konkretnego modelu, ale obliguje do ostrożności osoby, które zwracają uwagę na takie "szczegóły". Pozdrawiam.

Tissot LE LOCLE AUTOMATIC GENT T41.1.423.33 Tissot V8 T039.417.11.057.00 Seiko 5 PRESIDENT AUTOMATIC BLACK SNK623 K1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potarguj breitlinga spokojnie opuszczą jeszcze 10-15%...Dla mnie breitling dużo lepiej wykonany,w moim airwolfie wskazóweczka trafia idealnie w punkt,a sam zegarek wykonany jest rewelacyjnie.Zresztą uważam tę firmę za bardziej prestiżową od omegi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Bardzo dziękuję za Wasze uwagi - oczywiście model to 300M a nie m300 - ot ręka zadrżała ... ;-)

Cena 1700 funtów po dyskoncie 30% to ok 6kPLN, czyli taniej o 10% inż w PL. Niestety nie wybieram się w najbliższych tygodniach do GB, nie mam nikogo na tyle "zaprzyjaźnionego" kto by to planował zrobić i nie chcę kupować via internet (bez pomacania towaru i "naocznej" weryfikacji właśnie chociażby tego, czy wskazówki trafiaja tam, gdzie trafiać powinny), więc raczej skazany jestem na zakup lokalny.

Proszę o dalsze uwagi vel przemyślenia,

pozdrawiam,

Tomek

p.s. jednak ta Omega jakoś chyba bardziej mnie kręci ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój wybór ,omega ma także trwały werk z termokompensacją,miałem bonda kilka razy i uważam,że to fajny zegarek,ale ta linia już dla mnie jest lekko przestarzała.Za to speedy jest nieśmiertelny!!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba są godne uwagi. Jednak jakość - cena przemawia za Omegą .

Seamaster 300 faktycznie ma werk z termokompensacją ??? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kwarcyk, to rozejrzałbym się za japońskim HEQ (High End Quartz). W budżecie powinno być sporo fajnych zegarków do wyboru. Myślę, że sergserg mógłby dobrze doradzić. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt seiko brightz to fajna maszyna,miałem to mogę śmiało wystawić mu pozytywną ocenę.Pod względem wykonania jest super,jednak wśród znajomych podziwu nie wzbudzisz:)natomiast wystawiając breitka lub omcię owszem..Jeżeli chodzi o zaawansowanie technologiczne takie seiko wyprzedza o lata świetlne omegę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.