Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
bill.hasco

Zakupy na CreationWatches.com

Rekomendowane odpowiedzi

A z ciekawostek z ostatniej chwili...

10797699_IMG_20180209_124332.jpg

I bądź tu, człowieku, mądry. :D

Edytowane przez brz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość desmaer

Nowy status:

09 Feb 18 6:18 PM - Shipment picked up - SINGAPORE,SINGAPORE

Coś się dzieje jednak w starym chińskim roku :)

U mnie też ruszyło. Mam potwierdzenie z dhl ze mają paczkę, dostawa na 13 lutego.

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie orzeł już wylądował. :) Obie paczki już w biurze :D

Obyło się bez cła. Czasem i ja mam szczęście.

3 AlphaSharki i Seiko "Żółwik" Padi SRPA21J1 dotarły.

disaster3 dzisiaj dostanie wieczorem "cukierki" :D

DHL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DHL?

Poczta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, ze wielu z was korzysta z przesyłki DHL-em i w większości płacicie Vat, ale większość z was nie pisze o prowizji na rzecz DHL czy komuś z was wraz z deklaracją przyszło czy też kurier przywiózł upoważnienie do reprezentowania przed UC 17zł i pobrali 69zł za obsługę celną ? Bo z tego co czytam w internecie to często tą opłatę pobierają, nawet na tym forum takie wpisy są. Chciałem zamówić zegarek z CW i jak wat mogę zapłacić to dodatkowe 86zł mi się nie widzi. A oni raz to pobierają innym razem nie i nie można za nimi trafić czemu tak się dzieje. Na infolinii działu celnego mówią, że prowizja jest pobierana od każdego komu indywidualnie odprawiają przesyłkę. Przesyłki do 22eur idą zbiorczo i nie podlegają indywidualnej opłacie i prowizji. Bądź mądry pisz wiersze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość desmaer

Widzę, ze wielu z was korzysta z przesyłki DHL-em i w większości płacicie Vat, ale większość z was nie pisze o prowizji na rzecz DHL czy komuś z was wraz z deklaracją przyszło czy też kurier przywiózł upoważnienie do reprezentowania przed UC 17zł i pobrali 69zł za obsługę celną ? Bo z tego co czytam w internecie to często tą opłatę pobierają, nawet na tym forum takie wpisy są. Chciałem zamówić zegarek z CW i jak wat mogę zapłacić to dodatkowe 86zł mi się nie widzi. A oni raz to pobierają innym razem nie i nie można za nimi trafić czemu tak się dzieje. Na infolinii działu celnego mówią, że prowizja jest pobierana od każdego komu indywidualnie odprawiają przesyłkę. Przesyłki do 22eur idą zbiorczo i nie podlegają indywidualnej opłacie i prowizji. Bądź mądry pisz wiersze.

Odpowiem nieco przewrotnie, że jak uwazasz ze za drogo, to zawsze możesz kupić zegarek z polskiej dystrybucji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem nieco przewrotnie, że jak uwazasz ze za drogo, to zawsze możesz kupić zegarek z polskiej dystrybucji

jeśli uważa, że drogo to zawsze może wybrać przesyłkę pocztą.

mi ostatnio UPS pobrał opłaty za swoje usługi w kwocie podobnej do kwoty Vatu - trochę zabolało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cztery razem płaciłem podatek od wartości zadeklarowanej przez CW, ale ani razu żadnych kosztów czy prowizji dla DHL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, zastanawiam się nad dokonaniem pierwszego zakupu na CreationWatches. Zdecydowałem już, że zamawiam raczej przez DHL i liczę się z dopłaceniem Cło+Vat.

Co do samego zakupu, to czy jest możliwość zapłacenia zwykłym przelewem bankowym? Czy niestety muszę zakładać konto PayPal?

Oraz czy warto do nich pisać, aby zaniżyli deklarowaną kwotę na paczce? Czy ludzie z CW sami to zrobią?

Dodatkowo, czy zamawiając powiedzmy Orienta Ray 2 dostaję także pudełko czy wysyłają raczej sam zegarek?

Są może teraz jakieś kody rabatowe?

Edytowane przez enteroff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość desmaer

Panowie, zastanawiam się nad dokonaniem pierwszego zakupu na CreationWatches. Zdecydowałem już, że zamawiam raczej przez DHL i liczę się z dopłaceniem Cło+Vat.

Co do samego zakupu, to czy jest możliwość zapłacenia zwykłym przelewem bankowym? Czy niestety muszę zakładać konto PayPal?

Oraz czy warto do nich pisać, aby zaniżyli deklarowaną kwotę na paczce? Czy ludzie z CW sami to zrobią?

Dodatkowo, czy zamawiając powiedzmy Orienta Ray 2 dostaję także pudełko czy wysyłają raczej sam zegarek?

Są może teraz jakieś kody rabatowe?

Chłopie zamów i zobacz. Tutaj już wszystko napisano. Spróbuj zakupić i zobacz czy musisz przez paypala najwyżej klikniesz "cancel". Przy kazdym zegarku pisza tez o pudelku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest przewrotne co trochę nie na temat, byłem Ciekaw czy ktoś coś takiego płacił i czy może wiadomo mu coś na temat pobrania tych opłat i czy podpisywał im jakieś upoważnienie. Bo jak sam widzisz wiele osób tego nie płaci, spora liczba tak i albo DHL się myli na własną niekorzyść lub bezprawnie wciska ludziom te opłaty. I nie jest już kwestią czy dużo czy mało tylko jak jest faktycznie i dlaczego tak się dzieje. Bo zamawiając coś chciałbym wiedzieć czy zostanę obarczony dodatkową opłatą 86zł czy nie. A nie widzi mi się grać z kurierem w ruletkę. Bo jak mam zapłacić to oczywiście uważam, że to dużo i to bandycka prowizja i wtedy wybieram pocztę. A nie Polską dystrybucję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, jeśli już masz jutro odbiór i nie podpisałeś wcześniej deklaracji celnej i upoważnienia to prawdopodobnie tylko Vat do zapłacenia (jeśli w ogóle) a jakiej wartości zegarek ? Choć CW podaje mniejsze wartości na przesyłkach. 

Jak byś mógł to zapytaj kuriera czy wie coś na temat opłat celnych itp 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość desmaer

Choć CW podaje mniejsze wartości na przesyłkach.

Zależy jak na to patrzysz. Pamiętaj, że przesyłka też kosztuje więc mają prawo odliczyć jej koszt i podać pomniejszona cenę zegarka.

Zależy jak na to patrzysz. Pamiętaj, że przesyłka też kosztuje więc mają prawo odliczyć jej koszt i podać pomniejszona cenę zegarka.

A tu macie podane od jakich kwot co płacisz https://m.bankier.pl/wiadomosc/Zakupy-z-AliExpress-clo-VAT-i-ochrona-kupujacych-7323961.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu macie podane od jakich kwot co płacisz https://m.bankier.pl/wiadomosc/Zakupy-z-AliExpress-clo-VAT-i-ochrona-kupujacych-7323961.html

Wiem, że kosztuje ale jeśli ludzie kupują zegarki za ok 100 eur a na paczce jest podane 40 eur to chyba cena zaniżona i nie są to odosobnione przypadki. 

Informacja odnośnie Vat w przytoczonym przez Ciebie artykule jest nierzetelna i nie zgodna ze stanem faktycznym. Zwolnienia z Vat faktycznie są całkowite do 22EUR i do 45EUR jeśli przesyłka jest na użytek własny i nie nosi cech handlowych (czyli 1 zegarek za 45 Eur a nie 45 zegarków po 1 Eur) Ale zwolnienie z Vat nie obowiązuje na towary sprowadzane w drodze zamówienia wysyłkowego !!! Niezależnie czy to towar za 1 eur czy 22 eur czy 45 eur. A dopisek "Gift" do zwolnienia nie upoważnia. Wiadomo, że drobnicy nie kontrolują bo by stanęli z robotą do końca życia. 

Zaraz po odbiorze opiszę wszystko.

Ok, jak możesz to zapytaj go czy zdarza mu się przyjmować upoważnienia do reprezentowania w UC i pobierać prowizję za obsługę. 

Jak będziesz miał fakturę ze sklepu lub na liście przewozowym zerknij czy masz zapis 

INCOTERMS, np : DAP POLAND, CIF POLAND, CPT POLAND itp 

Może jakieś foto 

Mała edycja: 

trochę czasu spędziłem czytając przewodnik o imporcie/eksporcie i usługach celnych DHL oraz cennik z wyjaśnieniem pojęć i sądzę, że znalazłem odpowiedź na swoje pytanie. Jutro zadzwonię do Agencji Celnej i dopytam czy dobrze myślę. To napiszę o co chodzi. 

Edytowane przez Zbyszek810

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość desmaer

Paczka wylądowała na moim stole. Przesyłka DHL gratis!

Ja też dzisiaj dostałem. Vat 25 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisaleś do sklepu CW aby zaniżyli deklarowaną wartość paczki? czy sami to uczynili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość desmaer

pisaleś do sklepu CW aby zaniżyli deklarowaną wartość paczki? czy sami to uczynili?

Nic nie pisałem. Kliknąłem zegarek zapłaciłem karta kred. przez paypala i mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Często jest tak, że dostaje się przesyłkę z zaniżoną kwotą. Co wtedy jeśli przewoźnik żąda wypełnienia dokumentów? Wpisujecie wartość zadeklarowaną? Co jeśli przewoźnik zażada potwietdzenia zapłaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zakup w/w sklepie jak najbardziej udany.

Paczka dhl szła 7 dni.

Oplaty celno - przewozowe 62 zl ( oddzial dhl - wroclaw)

Caly koszt ok. 960 zł.:)

Pozdrawiam forumowiczów i dziękuje za wczesniejsze wpisy, ktore bardzo pomogły w podjęciu decyzji zakupowej :)

Tomasz.

post-102857-0-44533500-1518448284_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość desmaer

Często jest tak, że dostaje się przesyłkę z zaniżoną kwotą. Co wtedy jeśli przewoźnik żąda wypełnienia dokumentów? Wpisujecie wartość zadeklarowaną? Co jeśli przewoźnik zażada potwietdzenia zapłaty?

Musisz pokazać fakturę a spotkałem się także z żądaniem UrzCelnego pokazania potwierdzenia przelewu (zakupy na alibabie)

Witam,

Paczka dhl szła 7 dni.

Caly koszt ok. 960 zł.:)

Pozdrawiam forumowiczów i dziękuje za wczesniejsze wpisy, ktore bardzo pomogły w podjęciu decyzji zakupowej :)

Tomasz.

Gratuluje, niech się dobrze nosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paczka wylądowała na moim stole. Przesyłka DHL gratis!

Czyli nie pobrali od Ciebie żadnych opłat a jaką wartość miałeś na przesyłce ?

Wysyłałeś im deklarację celną ? Lub dawałeś upoważnienie ? Jaki to był odział DHL ?

Witam,

Paczka dhl szła 7 dni.

Caly koszt ok. 960 zł. :)

Tomasz.

Co to są w twoim przypadku opłaty celno przewozowe ? Bo na VAT jakoś mi to nie wygląda bo ten od 900 to byłby ok 207zł a te 62 to mogło by być sumą 45zł odprawy formalnej na życzenie (jeśli towar byłby poniżej 22 eur ) +17zł upoważnienie. Jak robią odprawę formalną zbiorczą powyżej 22 eur to wtedy 0zł. Tak jak to często bywa. A jeśli robią indywidualną to wtedy 69+17zł Ale czemu nie pobrali Vat to dopiero ciekawe, może się ktoś pomylił np kurier bo jak można wziąć opłatę za odprawę a nie pobrać Vat więc zerknij co ty masz na tej faktórze. 

Panowie a mieliście na liście przewozowym czy też faktórze ze sklepu INCOTERMS, np : DAP POLAND, CIF POLAND, CPT POLAND itp

Dzwoniłem do Obsługi Klienta DHL Express – Przesyłki Międzynarodowe I chciałem rozwiać swoje wątpliwości i dopytać o formy odprawy kiedy i jakie no ale niestety pani była zielona w temacie coś tam niby wiedziała, coś tam mówiła, ale się myliła w procedurze, troszkę improwizowała kiedy próbowałem ją na kierunkować na konkrety to mi podała numer bezpośrednio do agencji celnej abym tak dopytał ;) Więc walczymy dalej. Ale uważam, że wiem o co chodzi tzn o stosowanie różnych odpraw tylko dlaczego stosują raz taką a raz inną ? Tego muszę się dowiedzieć, czy to jakieś ich widzimisię czy są do tego jakieś konkretne podstawy. 

Edytowane przez Zbyszek810

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi