Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

login_87

Co to za DOXA? Jaki rok?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio wpadla mi w rece taka oto DOXA 14k 0,585 i jestem ciekaw jaki to model z jakich lat pochodzi ( numer 5225568) itp.

doxa.jpg

doxasr.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Twoja Doxa wygląda na lata 50 - 60. ale jest w nadspodziewanie dobrym stanie - zwłaszcza tarcza. Odnawiałeś ją?

Koniecznie wymień szkiełko i dokup pasek :P

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nie mogę nadziwić w jakim stanie jest tarcza! Reszta podsłużona jak należy, ale tarcza to niemal igła. I nie wygląda na odnawianą... W dodatku piękna koperta krabik i ze złota... Chętnie bym ją kupił :P Wymaga pewnie jakichś tam prac u zegarmistrza, ale ogólnie to piękna jest :)

Jaka to średnica? Chyba nawet koronka wygląda na oryginalną...

Ale wskazówki to już na bank nie oryginał...Niestety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny krabik. Linia chyba 37mm?

Lata 50-te a w środku modyfikowana przez Doxę ETA-1147

Trochę kosmetyki i piękny zegarek będzie :P

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wskazówki to już na bank nie oryginał...Niestety...

Niekoniecznie. Były w tych kopertach przynajmniej dwa wzory wskazówek, w tym jedne bardzo podobne do tych na fotce

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie w tej kopercie były tylko jedne na moją wiedzę. A wyglądały tak:

http://forums.watchu...stion-4147.html

A co do wielkości to celował bym w dużą linię - 39mm...

Pokazane przez Ciebie jak najbardziej występowały i są bardziej popularne w krabach, ale nie był to jeden obowiązujący wzór.

Kiedyś grzebałem trochę za informacjami, bo szukałem do swojej :P

A tu w naszej galerii podobny egzemplarz

http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/image/1752-doxa-krab/

Inna sprawa, ze w vintage trudno mieć pewność. Zawsze jest szansa, ze coś było wymieniane

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta którą pokazałeś to akurat mała linia - chyba 35mm. Natomiast ta powyżej to duża. Mechanizm ma jakieś 26mm średnicy, patrząc więc na pierścień w około to spokojnie 39mm wychodzi.

Chętnie zobaczyłybm dekiel od niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam, to cos około 37mm

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIiespodziewałem sie tak duzej ilosci odpowiedzi:) Koperta ma 36mm (z koronka 37mm). Z tego co wiem to zegarek ostatnie 30lat przelezal w szufladzie dlatego pewnie nie jest zniszczony. Jaka moze byc jego wartosc? Bo nie moge znalezc nigdzie podobnego. Wiekszosc podobnych dox nie ma wszyskich cyfr od 1 do 12 tylko np 2 4 6 8 10 12.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka moze byc jego wartosc?

nie pytamy o takie rzeczy!!!

jak nie znalazłeś? nie ma allegro albo ebaya? model nie musi być taki sam, wystarczy, że jest podobny i w podobnym stanie

ja tam doxy widzę za - od kilkudziesięciu do kilkuset zł

edit. dochodzi wartość zegarka złotego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pytamy o takie rzeczy!!!

jak nie znalazłeś? nie ma allegro albo ebaya? model nie musi być taki sam, wystarczy, że jest podobny i w podobnym stanie

ja tam doxy widzę za - od kilkudziesięciu do kilkuset zł

Tak? A ja nie widze nigdzie takiej złotej ktora miała by wszystkie cyfry. Chetnie zobacze. Poprosze o link bo widocznie nie umiem szukac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajdź podobną...

edit:

allegro --> złota doxa --> zakończone

http://allegro.pl/me...2022005025.html

http://allegro.pl/zl...2027578608.html

http://allegro.pl/zl...2060661559.html

http://allegro.pl/pi...2062259269.html <--- ta w 100% odnowiona, ale widać, że dla niektórych taki zegarek jest więcej wart...

ceny pozostałych kształtują sie na podobnym poziomie, co chyba może świadczyć o poziomie wartości takich modeli

a czy ma cyferki, czy kroeczki, czy indeksy podłużne, to bez różnicy, tak samo jak to, czy pochodzi z 52. czy 65. roku (to nie wpłynie na wartość przybliżoną)... ważne, że to doxa, złoty zegarek, jego stan, okres produkcji

edit2 - możesz wyceniać zegarek w różny sposób (wartość stalowego + wartość złota), po zakończonych aukcjach, po cenach z lombardu itd itp.

prawdziwą wartość zegarka poznasz przy sprzedaży, bo to kupujący ją ustala tak naprawdę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajdź podobną...

edit:

allegro --> złota doxa --> zakończone

http://allegro.pl/me...2022005025.html

http://allegro.pl/zl...2027578608.html

http://allegro.pl/zl...2060661559.html

http://allegro.pl/pi...2062259269.html <--- ta w 100% odnowiona, ale widać, że dla niektórych taki zegarek jest więcej wart...

ceny pozostałych kształtują sie na podobnym poziomie, co chyba może świadczyć o poziomie wartości takich modeli

a czy ma cyferki, czy kroeczki, czy indeksy podłużne, to bez różnicy, tak samo jak to, czy pochodzi z 52. czy 65. roku (to nie wpłynie na wartość przybliżoną)... ważne, że to doxa, złoty zegarek, jego stan, okres produkcji

edit2 - możesz wyceniać zegarek w różny sposób (wartość stalowego + wartość złota), po zakończonych aukcjach, po cenach z lombardu itd itp.

prawdziwą wartość zegarka poznasz przy sprzedaży, bo to kupujący ją ustala tak naprawdę

Dziekuje za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie zobaczyłybm dekiel od niej.

W sensie to?

doxadek.jpg

doxadek2.jpg

Czy jest mozliwosc jakos sprawdzic czy wskazowki w zegarku sa oryginalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że ta Doxa kiedyś wpadła w moje ręce i ze względu na "grawerkę" na deklu szybko wypadła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No grawerka wygląda jakoś tak "odręcznie" ;) Czy mi sę wydaję więc, czy dekiel jest od innej Doxy ale ktoś cyrklem naniósł grawer od środka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy ze dekiel jest nie oryginalny?

Tak to wygląda...

Dziwna sprawa, bo koperta wygląda na oryginalną. Sam mam dwie takie doxy (takie same koperty, różne tarcze) w pełni oryginalne, stosownie sygnowane.

Sygnatury wewnątrz wyglądają źle. Wg mnie nie są fabryczne. Może dekielek został dorobiony? Może ktoś kiedyś podmienił?

Sprawdź, czy odcień złota jest identyczny na kopercie i deklu.

Dodam jeszcze, że dużo starych dox ma nieoryginalne koperty. Wykonywane do oryginalnych mechanizmów i tarcz przez bliżej nieokreślonych wytwórców. Ale one z reguły nie mają sygnatur firmowych. Tu wyglada na to, ze ktoś te sygnatury podrobił

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji tajemnic skrobanych inskrypcji na deklach. Czy koronki w tych zlotych doxach sa zlote czy zlocone? Wygladaja na zlote ale rozsadek podpowiada ze powinny byc z czegos twardszego niz miekkie zloto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji tajemnic skrobanych inskrypcji na deklach. Czy koronki w tych zlotych doxach sa zlote czy zlocone? Wygladaja na zlote ale rozsadek podpowiada ze powinny byc z czegos twardszego niz miekkie zloto.

Złocone

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to wygląda...

Dziwna sprawa, bo koperta wygląda na oryginalną. Sam mam dwie takie doxy (takie same koperty, różne tarcze) w pełni oryginalne, stosownie sygnowane.

Sygnatury wewnątrz wyglądają źle. Wg mnie nie są fabryczne. Może dekielek został dorobiony? Może ktoś kiedyś podmienił?

Sprawdź, czy odcień złota jest identyczny na kopercie i deklu.

Dodam jeszcze, że dużo starych dox ma nieoryginalne koperty. Wykonywane do oryginalnych mechanizmów i tarcz przez bliżej nieokreślonych wytwórców. Ale one z reguły nie mają sygnatur firmowych. Tu wyglada na to, ze ktoś te sygnatury podrobił

A mogłbyś pokazać jak wyglada Twoj dekiel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel jest wg mojej oceny stalowy, więc opis 14k raczej na takim deklu nie powinien występować. Złote zegarki najczęściej mają złote dekle i na nich naniesione oznaczenia probiercze. Obejrzyj dokładnie zegarek, czy na kopercie są gdzieś nabite punce probiercze - w okolicach uszu lub na krawędzi koperty. Jeśli nie to z tym złotem może być słabo.

Choć jestem w stanie sobie wyobrazić, że ktoś potrzebował złota np na koronę do zęba i dekielek mu się świetnie nadał a zegarmistrz wstawił pasujący stalowy dekielek.

Mało to złotych zegarków zakończyło żywot jako elementy uzębienia lub medaliki/kolczyki/pierścionki?

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel jest wg mojej oceny stalowy, więc opis 14k raczej na takim deklu nie powinien występować.

Ożesz!... Rzeczywiście kolor sugeruje stalowy dekiel. Wcześniej uznałem, ze to po prostu przekłamanie na monitorze.

Jeśli tak jest, to ewidentna kombinacja.

Tu fotka oryginalnego:

post-23302-0-08081600-1330432415_thumb.jpg

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.