Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jarosław

Longines czy Frederique Constant

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to pytanie do Was bo niewykluczone że bym się w niedalekiej przyszłości przymierzył do takiego czasomierza! (jeszcze troszkę muszę poczekać cierpliwie)

Tak sobie kiedyś pomyślałem że dobrze byłoby mieć drugiego Longines'a no bo jednego - wiekowego już mam! Mógłbym sobie kupić np. 2 starego Longines'a ale nie gwarantowałoby to jego pracy zaś naprawa (a to już przeszedłem!) w St Imier kosztuje tyle co nowy ...Longines z najniższej gałęzi. Tak też pomyślałem że nieźle by było gdybym miał tylko Longines'y :-)

Co do naprawy... tego co mam mogłem naprawiać bo to jest PAMIĄTKA RODZINNA ale innego się NIE OPŁACA ...tak po prostu!

Wiem że dobrą kolekcję ma T. W. Strojny w swoim salonie. Jest tam model który mi się bardzo podoba a i cenę ma b.dobrą ...NISKĄ!

Pozwolę sobie przytoczyć tu treść LISTU do firmy a właściwie ODPOWIEDZI jaką dostałem:

(odpowiedź dostałem b.szybko!)

ZAPYTANIE:

..."Witam Państwa!

Mam pytanie czy i jaki mechanizm ETA jest wstawiony do tego modelu?

Model ten jest mechaniczny-automatyczny (naciąg). Jaka jest jego obecna

cena? Czy jest to dobry model i co mogą Państwo o nim powiedzić?

model: L4.721.4.78.2

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

..."

ODPOWIED?ą:

..."Witam

Cena zegarka to 2170zł Mechanizm zegarka to ETA 2892/A2 , rezerwa pracy to

42h, dokładność pracy -6+14 sec/day .Ciekawy zegareczek w dobrej cenie polecamy

Pozdrawiam

Mariusz J.

P.S. Nasza firma, jako autoryzowany serwis, do każdego zakupionego

zegarka - gwarantuje bezpłatną wymianę baterii lub bezpłatny przegląd i

konserwację mechanizmu zegarka. Usługa ważna w okresie 5 lat od daty zakupu.

Zegarmistrz T&W Strojny

Ul. Sławkowska 2

31-014 Kraków

tel/fax (012) 421 20 89

www.zegarki.krakow.pl

[email protected]

..."

A tak wygląda ten model:

lagrandeclasique4wv.jpg

Co sądzicie i czy Polecalibyście Go? Naprawdę podoba mi się!

Jednak gdyby miało być tak to byłoby OK.

Ale są jeszcze dwie alternatywy w zamian choć QUARTZ a ten to mechanik ...wolę mechanika!

Jednak te dwie pozycje (tańsze) są równie ładne ale co istotne ...SUPER CIENKIE!

Pierwsza pozycja to Longines La Grande QUARTZ jest bardzo subtelny - czysty i schludny.

Oto on:

lagrande2q2ek.jpg

Drugi to Frederique Constant Geneve QUARTZ.

W nim bardzo...bardzo podoba mi sie TARCZA ...śliczna, wskazówki, sekundnik na g. 6 oraz to że jest super CIENKI! Ten co jest na FOTO to nie dokładnie model o który mi chodzi. Ten co tak mi się podoba dziś oglądałem w salonie YES ...w Galerii Dominikańskiej - Wrocław. Bardzo MIŁA OBSŁUGA ze sporymi wiadomościami o czasomierzach.

A oto on:

frederiqueconstantslim1wj.jpg

Ceny podobne choć FC tańszy o 500 od L Quartz!

Co byście wybrali??? Ja baranieję jak mam 2 do wyboru ...a więcej to już po mnie!

Na coś będę się musiał zdecydować. Generalnie granica cenowa górna to okolice Longinesa MECHANICZNEGO! A dolna... FC.

Pozdrawiam

p.s. popatrzcie na tolerancję pracy tego nowego LONGINA MECHANICZNEGO!

Ten mój stary mieści się w niej!!!

Co jest grane?

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja największą "mięte" czuje do mechanicznego Longinesa. Cos jest w juz w samym brzmieniu tej marki ze wolalbym ja od FC (a poza tym wyglad tez bardziej mi sie podoba). A co do podanej tolerancji to sa to maksymalne odchylki wiec zegarek powinien chodzic znacznie dokladniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...dzięki Yargoth :-)

Jesteś pierwszą osobą która mnie kieruje do mechanicznego Longines'a. (po cichu o Nim myślę ale wolę zrobić rozpoznanie)

Wiem że to max. tolerancja! Ale po teście STATYCZNYM zobacze jak będzie z tą dokładnością podczas noszenia! Obiecuję 2 test.

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie... ale FC ten z FOTO ma Coś w sobie ...te wskazówki...może to płacz po utraconej tarczy z mojego Longines'a???

Nie wiem?!

Pozwalam sobie wstawić FOTO lepszej jakości tego Longinesa La Grande Classique Automatic.

l472147822sr.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Jarosławie.

Z tych dwóch firm, od razu mówię- LONGINES!

Mogę być tendencyjny ponieważ moja "przygoda" z porządnymi zegarkami zaczęła się właśnie od tej firmy i myślę, że Longines jednak robi lepsze zegarki od FC.

Ale....

Swego czasu kupiłem jako prezent od naszej firmy dla jednego z pracowników, dokładnie ten model FC, o który pytasz. Jedyna różnica to to , że ten, o którym mówię był ze "złotą" kopertą.

Cóż mogę powiedzieć. Zegarek do tej pory sprawuje się wyśmienicie i tak samo wygląda na co chciałem zwrócić uwagę. Wszystkie FC jeśli chodzi o zegarki w tej klasie cenowej są świetnie wykonane :!:

Także uważam, że wybór powinieneś uzasadnić tym co Ci się bardziej podoba. Jeśli chodzi o mechanizmy to w jednym i drugim na pewno jest bardzo podobna ETA.

Mimo tego co starałem się napisać dość obiektywnie, wybrałbym Longines'a, bez chwili zastanowienia ;)

Z pozdrowieniami

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Longines "mechanik" jest bardzo elegancki (jednocześnie dyskretny) jestem za Longines (chociaz weź pod uwagę że ja kocham tylko mechaniki a kwarcom mówimy nie bez względu na kopertę czy firmę ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero zauważyłem, że Longines jest "mechanikiem" a FC nie.

W tym momencie wybrałbym Longines'a bez chwili zastanowienia, mimo wszystko, nie tylko ze względu na "mechaniczny" środek ;)

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...spokojnie! Mechanik Longines'a to ten ze zdjęcia ostatniego i pierwszego! Ten pozłacany PVD to QUARTZ tak jak FC!

Mechanik 1 a 2 kwarce. Tak to wygląda. Piszę dla SPROSTOWANIA o czym rozmawiamy.

Wiecie. Szukałem tych mechaników La Grande Classique i nie można zbytnio znaleźć. Zapytam u Strojnego ILE ich mają bo może to jakieś KOŃCE?!

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też długo bym się nie zastanawiał: Longines ... i to oczywiście najlepiej mechaniczny - ten którego wybrałeś to ładny klasyczny zegarek - podoba mi się ( może również dlatego że podobny do mojej Omegi )

piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Widzę, że tutaj pełna zgodność. Longines i kropka :!:. A mnie się bardziej podoba Frederique Constant ;). Jeżeli wybierzesz zegarek kwarcowy to możesz być pewien wysokiej dokładności. Nie jest to co prawda poziom IWC (jedna sekunda do przodu na 10 dni), ale myślę, że w przeciągu tygodnia nie powinien zrobić więcej jak 5-6 sekund. Tak się składa, że miałem kwarcowy czasomierz FC, był starannie wykonany, ale jednocześnie dość szybko mi się znudził. Po kilku miesiącach nie odczuwałem już żadnej przyjemności z noszenia go i zacząłem rozglądać się za nowym zegarkiem. Być może lepszym wyjściem byłby zakup "mechanika". Te zegarki jednak mają coś co sprawia, że nie powszednieją tak szybko. Myślę, że zakup mechanicznego Longines'a będzie lepszym wyjściem chociaż FC ma ładniejszy design, ale jak już napisałem zbyt szybko się nudzi. Decyzja oczywiście należy Jarek do Ciebie.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę się powstrzymać,żeby też nie napisać, że Longines mechaniczny.

Pozdrowienia,

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel

Żeby trochę skomplikować (jak to w zegarkach) :wink: :

1) jedni kupuja zegarki dla ich wyglądu,

2) drudzy dla ich mechanizmów,

3) trzeci dla ich marki,

4) czwarci z innych wzgledów,

co oczywiście nie wyklucza kombinacji między wymienionymi pozycjami ;)

I tak:

ad. 1) decyzja trudna, ja wybrałbym FC. Longines jest bardzo klasycznie elegancki - do garnituru itp, co ogranicza jego "zastosowanie". FC zdecydowanie bardziej uniwersalny. Poza tym L. wydaje się nieco nudny z wyglądu.

ad. 2) w L. jest najbardziej skomplikowana i najdokładniejsza ETA 2892-A2 (28.800 półwahnięć na godz.). Nie wiem, co jest w FC,

ad. 3) jak dla mnie zdecydowanie Longines,

Tak więc decyzja należy do Ciebie. Pomyśl, co i w jakim stopniu się dla Ciebie liczy, oblicz średnią ważoną i do dzieła :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Do tego co napisał Paweł dodam jeszcze, że w ostatnim czasie większy nacisk kładzie się na jakość wykonania mechanizmu. Dobre marki przeważnie same zajmują się ich produkcją albo modyfikują ETY aby uzyskać produkt wyższej klasy. Również FC ma w swojej ofercie własne kalibry choć nie dotyczy to modelu o którym pisze Jarek.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Mariusz_W ma rację! Nie dotyczy właśnie TEGO modelu FC bo jest to... QUARTZ!

Generalnie podałem Longinesa mechanicznego a później jako kontrę Longinesa i FC QUARTZ!

(po cichu przyznam się... Longines mechaniczny... ale cciiiiiiiii....)

:-)

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel

kurczę, człowiek nawet dobrze nie przeczyta tego, na co odpowiada. :oops: Oczywiście, że z trzech zaproponowanych Longines :!: :!: :!: ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem właśnie (poniedziałek) odpowiedź z salonu Strojnego. Ten model Mechanicznego - automatycznego LONGINESA jest w stałej ofercie więc nie ma PROBLEMU.

Będę go miał! Właśnie TEN MODEL!!

POSTANOWIONE!

Ale jakieś inne uwagi MILE WIDZIANE!

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel

Co tu więcej pisać. Czas zacząć myśleć o następnym... :wink: ;)

A poza tym i przede wszystkim gratuluję :!: :!: :!: Twoja radość jest moją.

pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarku, to teraz nie ma siły.......musisz się nim pochwalić osobiście i przybyć na spotkanie do Wa-wy ;)

Pozdrawiam

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...masz rację ...MasterFan :-)

Tylko zaraz ...bo ja jeszcze nie mam go!

Nadmieniałem że się zbieram do kupna... to na początku pisałem.

To prawda. Z tym że jeszcze chwilkę musze poczekać. Bałem się że może być tak iż później Go nie dostanę z jakiś powodów i wtedy kupołbym go 'zaraz' pomimo że nie byłiby to do końca dobrym rozwiązaniem. Aale w związku z tym że nie MUSZE już to dam sobie jeszcze chwilę! ALE TEN MODEL MI ODPOWIADA, PODOBA SIĘ (nie jest wyskokowy i nie wali po oczach) ;-)

i CHCĘ GO MIEĆ! BĘDĘ GO MIAŁ... POSTANOWIONE.

Jednak piłka dalej w grze więc może Ktoś ma jakieś RE / kontrę dla TEGO WYBORU! Nim nie kupiłem ... możecie ryć mi 'beret' :-)

Aale jak KUPIĘ to KONIEC Z TEMATEM ;-)

Pozdrawiam.

ps. NA SPOTKANIE NIESTETY NIE BĘDĘ MÓGŁ PRZYBYĆ I JEST MI Z TEGO POWODU BARDZO PRZYKRO! NAPRAWDĘ CHCIAŁBYM Z WAMI SIĘ SPOTKAĆ - NIE MOGĘ!

Jestem w trakcje ZMIANY (nie z mojego powodu!) PRACY I MUSZE NA TYM SIĘ KONCENTROWAĆ. Ale to jeszcze nie są argumenty wystarczające!

Niestety gdy zarabiałem jakieś pieniądze to jeździłem, kupowałem etc. Teraz od 1/2 roku moja średnia miesięczna wynosi od 300 do 500 zł (w takich warunkach LONGINES to nierealna sprawa!) To mało a żyć trzeba - rozumiecie co mam na myśli. TERAZ NIE MOGĘ! Było dobrze ale teraz muszę się zacisnąć w 'pasie'. Jak zmienię - UDA MI SIĘ?! - to będzie znów wszystko OK i będę mógł działać. Bilet sensowny PKP do Warszawy z Wrocławia = prawie 200 zł!!! Zwykły = ok. 120 zł. Za samolot to wogóle ... ok. 650 zł!!! STRASZNE! Do Londynu od nas max. 300 zł!!!

To tyle. Trudno, następnym razem będzie lepiej!

Gdybym przyjechał na spotkanie to z pewnością ze starym LONGINESEM aby pokazać w realu CO I JAK!

Gorące Pozdrowienia

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...to naprawdę dobra strona... popatrzcie. Szkoda że francusko języczna ale...

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i jeszcze jedno! Zassałem sobie filmiki o zegarkach... animacje 3D ..bardzo fajne! Mają po 20 - 30 MB ale warto! :-)

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM POMYSŁ!

Wiecie, może nie powinienem pisać tak wprost i tym bo Salon Strojny jest uprzejmy i konkretny w odpowiedziach ale zawsze mogę do Nich trafić.

Ja sobie tak pomyślałem że ja przecież naprawiałem LONGINESa w - LONGINES St. Imier!!!

A może warto by było zapytać Ich jakie są ceny TEGO MODELU LONGINESa?!?!

Co Myślicie o tym?

Tak pomyślałem że można by się przypomnieć i napisać w Tej sprawie do Nich. Ciekawym jakie są u Nich ceny? Może opłacałoby się kupić ...tam?? Bo zapytać chyba warto szczególnie że nie trzeba za to płacić :-)

Ciekawy jestem. NAPISZĘ... mam adresy kontaktowe z osobami Tam na miejscu.... zaraz To zrobię! :-)

Jak dostanę odpowiedź to natychmiast umieszczę na liście. Faktem jest że trzeba będzie dodać przesyłkę wraz z ubezpieczeniem!

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarku, życzę Ci z całego serca aby Ci się udało kupić zegarek prosto od producenta, ale szczerze wątpię, że się uda :cry:

Już to przerabiałem.......... ;)

Z pozdrowieniami

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Faktem jest że trzeba będzie dodać przesyłkę wraz z ubezpieczeniem!

... i Vatem i cłem ... szwajcaria nie jest w Unii :cry:

... poza tym wątpię - raczej skierują Cię do ich koncesjonerów. :?

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.