Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Dokonałem najnowszego zakupu:

post-4872-0-80764600-1330650838.jpg post-4872-0-94860000-1330650839.jpg p4071828ga0.th.jpg

Szczerze powiedziawszy to mój pierwszy rosyjski zegarek, ba! Pierwszy zegarek mechaniczny, jednak uważam że jest naprawdę śliczny dlatego po długich wachaniach (i okazyjnej cenie na allegro) postanowiłem go nabyć. Po świętach wybieram się z nim do zegarmistrza na przegląd, chociaż po krótkim zapoznaniu się wydaje mi się że nic mu nie dolega. Mam natomiast pytanie, wiem że troszeczkę infantylne - w jaki sposób zsynchronizować datownik z dniami tygodnia, żeby nie uszkodzić mechanizmu? W Casio robi się to kręcąc koronką do tyłu, ale nie wiem czy w tym mechaniźmie również system jest podobny, bardzo proszę o wskazówki osób bardziej zaznajomionych z rosyjską techniką.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad puszczeniem na złotą. Chodzi pięknie. Tarcza dośc ładna i koperta bez żadnych wżerów. Minimalne przytarcia tylko. Ile moga tam zaśpiewać za renowację takiego Błonia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny Poljocik - pewnie też bym sobie takiego kupił gdyby nie to, że mam za chudy nadgarstek :-( Co do datownika to najpewniejszą metoda będzie po prostu dojechanie do odpowiedniego dnia kręcąc wskazówkami cały czas do przodu. Druga opcja to kręcić wskazówkami w tą i z powrotem między godz. 8. a 12. , ale nie wiem na ile to jest bezpieczne - na własną odpowiedzialność (ja czasami tak robię)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...istnieje bardzo malenka grupa zegarkow ktore mozna uszkodzic i nie lubia krecenia do tylu... zwykle to zegarki bardzo stare...

to ze nie mozna to przesad bardziej - skrajna zachowawczosc a moze

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datownik jak najbardziej ustawiłem poprzez dojechanie do odpowiedniego dnia kręcąc cały czas do przodu, ale teraz wypadałoby jeszcze ustawić dzień tygodnia na tej małej tarczy. Patrzyłem w angielskiej instrukcji do tego mechanizmu poljota i nic tam nie piszą na ten temat

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak, to dzień tygodnia musisz ustawić kręcąc koronką cały czas do przodu, a dzień miesiąca musi być przestawiany inaczej. Najlepiej, żeby wypowiedział się ktoś kto zna taki zegarek. W razie czego jest kilka popularnych metod (stosowanych w wielu modelach):

- kręcenie koronką w pozycji pośredniej (między nakręcaniem a przestawianiem godziny

- kręcenie koronką w pozycji maksymalnie wyciągniętej (należy wyciągnąć koronkę do pozycji przestawiania godziny, a potem wyciągnąć ją jeszcze dalej)

- pociąganie za koronkę w pozycji do przestawiania godzin (jedno pociągnięcie = zmiana o jeden dzień)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...krecenie koronki bez jej jakiegokolwiek wyciagania - w prawo albo w lewo

ale to w zegarkach kwarcowych :lol:

energiczne odciaganie koronki przy ustawianiu godziny nazewnatrz - znane nam rakiety

...co do kwarcow to mam junghansa co ustawia tak date:

wałek ma 2 pozycje do godziny i daty z tym że date ustawia się poprzez przemierzanie tarczy zegarka tylko wskazówkią godzinową... - bombowe i naprawde mozna to zrobic szybciej z 6 razy niż tradycyjnym kreceniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...co do kwarcow to mam junghansa co ustawia tak date:

wałek ma 2 pozycje do godziny i daty z tym że date ustawia się poprzez przemierzanie tarczy zegarka tylko wskazówkią godzinową... - bombowe i naprawde mozna to zrobic szybciej z 6 razy niż tradycyjnym kreceniem

Niezłe! takiego jeszcze nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny werk 4191, ale chyba nie wyprodukowany w śp. Związku, tylko już w Rosji. Poza tym cena :shock: ale i werk rzadki.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena wysoka, ale od razu widać że ten werk to nie zwykła masówka, jest bardzo ładnie wykończony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzegorzc-1985

możliwe żeby ten poljot kosztował 4 000 złotych?

Nie wydaje mi się !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co prawda nie zegarek, ale o budzikach też tu już było.

Oto socjalistyczne dziwo pamiętające towarzysza Breżniewa:

405135897b865edd.jpg

Jest to budzik z... negatywką :D Negatywka to jak łatwo się domyślić przeciwieństwo pozytywki. Bo w środku wygląda to tak:

c4c7422a447396de.jpg

Więc jak widać pozytywka jest trochę przyniszczona i choć mechanicznie doprowadziłem ją do porządku, to melodyjka wydobywająca się z tego ustrojstwa jest tak psychodeliczna że :lol: . Mechanizm zegarowy to oczywiście pół niezawodnej Sławy na rubinowych łożyskach więc działa bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bali_82

Wow! Wygląda na pierwszy rzut oka jak radio :twisted: A co do melodyjki to może dlatego melodia nie ma składu bo brakuje mu "zębów" Jakby były wszystkie pewnie muzyczka coś by przedstawiała :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Więc jak widać pozytywka jest trochę przyniszczona i choć mechanicznie doprowadziłem ją do porządku, to melodyjka wydobywająca się z tego ustrojstwa jest tak psychodeliczna że :lol:

Skoro nazywa się Nairi, to powinien grać Suliko.

Josif Wissaarionycz lubił słuchać Suliko

chlip...

J. :D

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tutaj można jej posłuchać (piosenka odtwarza się od razu po otwarciu strony):

http://www.georgianweb.com/music/suliko.html

Я твою могилку искаль,

Сердце мне сжимала тоска

Плакал я и зваль "Сулико",

Горе мне твоё велико.

Увидал я розу в лесу,

Что лила как слёзы, росу

Крикнул я в тоске: "Сулико".

Ты так расцвела далеко.

Вздрогнули листы надо мной,

И по тихой роше ночной,

Зазвенела резн соловия,

Словно он сказаль: "Это я."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-18-0-02971300-1330651265.jpg

post-18-0-14166200-1330651261.jpg

post-18-0-48616100-1330651262.jpg

post-18-0-69886800-1330651263.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super! Podoba mi sie ta mała Pobieda z czarną tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lew

Mi sie podoba ten czerwony Zim. Nie widzialem jeszcze takiego.

Cena tez mi sie podoba :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi