Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

No to ja też się pochwalę mojemu zegarmistrzowi udało się ożywić elektronikę, którą już kiedyś pokazywałem. Prezentuje się zajedwabiście:

377a8f1884a4c30b.jpg

W sumie zegarek jest niepraktyczny bo naciskanie przycisku, żeby zobaczyć jaka jest godzina upierdliwe jest, poza tym w słoneczny dzień nie widać godziny, ale jego wygląd wynagradza wszystko ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw zobaczyłem go w kolekcji Astrogatora:

http://picasaweb.google.com/astrogator01/Z...283412051145650

potem na pytanie w temacie RProch o maksymalnie trzy zegarki które najbardziej poszukujecie, napisałem że dokładnie ten jest na drugim miejscu poszukiwań

w międzyczasie w konkursie nr na najładniejszą Raketę z KMZiZ zajęła pierwsze miejsce!

aż w końcu jeden z posiadaczy tego modelu w polsce zapragnął się jej pozbyć poprzez allegro i oto ona:

post-3565-0-87869700-1331133747.jpg

prawda że ładna? świetne wg mnie są te uszy "art deco" i wogóle nie mam żadnych zastrzeżeń co do całości jak i poszczególnych elementów, idealna ;)

ps. dzisiaj wymiałem szkiełko i udało mi się dorwać oryginalne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiek gratulacje, świetna jest ta Rakieta, niech się dobrze nosi, ale nie powiem, ze troszkę nie zazdroszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość szymeklipinski

Z obserwatora zamienię się trochę w uczestnika forum. ;)

Na pierwszy ogień idzie Poljot

post-0-0-63469000-1331134006.jpg

Pobiedka ;)

post-0-0-71830500-1331134012.jpg

Slava 21 kamieni możecie mi coś powiedzieć na temat tego mechanizmu

post-0-0-77195200-1331134018.jpg

Rakieta. Dlaczego mają rzymskie IIII takie a nie takie IV :P

post-0-0-01038700-1331134022.jpg

A to zegarek z Łady. Najważniejsze że Zdjełano in ZSRR

post-0-0-15743400-1331134025.jpg

Pobieda NFNŚ (Nówka Funkiel Nie Śmigana) B)

post-0-0-15717700-1331134029.jpg

No i na koniec Amfibja

dsc06073l.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mój wczorajszy zakup na bazarku.

Wostok Amfibia w stanie ogólnym dość dobrym po konserwacji na bardzo dobrym chodzie.

Moje pytanie czy to oryginał , czy jakiś przekładaniec. Wygląda na model 1967 ale tamten miał chyba inne wskazówki.

Założyłem mu pasek 22 i wygląda super , przez dobę zrobił może z + 4sek .

Za ten model dałem 50zł - przepłaciłem ?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje o zegarku .Zbieractwem czasomierzy pałam się nie dawno ale kolekcja urosła

już do kilkunastu zegarków!

Nie potrafię jeszcze wstawiać zdjęć (muszę poczytać) więc na razie podaję linka do kilku na chybcika zrobionych fotek.

pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f1391159e91b049.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cfc676ab42211a09.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0eaedf423defc073.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1c2dc54df11e725.html

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba jednak przekładka z nowszego modelu, z lat 80tych- zbyt pstra tarcza jak na ten model. I fakt- wskazówki były znacznie szersze, prostokątne. Poszukaj w starych ofertach z bazaru- tam chyba były oryginalna od felkasc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Majak o którym już gdzieś wspominałem, ale dopiero teraz go pokazuję:

post-27222-0-58748200-1331134254.jpg

post-27222-0-98389600-1331134257.jpg

Strasznie się z niego cieszę. Co prawda staruszkowie jak go zobaczyli to tylko z niesmakiem pokręcili glowami (kojarzy im się z przaśnym PRL-em, uważając go (zegar, choć PRL na pewno też ;) ) za totalne bezguście) ale prawdziwy kolekcjoner nie zraża się, tylko dalej oddaje swojemu nałogowi ;) Zegar cieszy tym bardziej, że dałem za niego 20 zł, podczas gdy na Alledrogo i u zegarmistrzów często nawet stówe trzeba zapłacić.

Niżej pabiedka od znajomych, którzy dowiadując się czym się zajmuję, wygrzebali ją z szafy. Też w dobrym stanie

post-27222-0-01192600-1331134264.jpg

post-27222-0-83996900-1331134267.jpg

Od nich też mam tę Zarię:

post-27222-0-55963600-1331134314.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blacha ja bym obstawiał, że ta amfibia to orygnał tyle tylko, że nie model 1967, a póżniejszy. Yasiooo, Majak dla mnie jest symbolem kiczu, wczoraj ogladałem serial Niania i taki Majak stał w mieszkaniu mamy głównej bohaterki słynącej z upodobania do kiczu właśnie. Dlatego też sobie takiego Majaka musze kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość em_gie

Blacha - tarcza oryginał.

Mam taką samą amfibię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Aronus - tak na prawdę to się zgadzam z Tobą i rodzicami i każdym kto uważa, że majak to kicz. Zresztą bardzo wiele zegarków radzieckich wieje odpustem aż miło. Dlatego właśnie są takie ciekawe ;) Do radzieckich przykładam inna miarkę i tak np. majak fajny ale już na współczesny zegar o tej stylistyce nawet bym nie spojrzał. Ruskie rządzą się swoimi prawami :P Polecam kup sobie taki, bo radochy z niego całę mnóstwo B);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Jeszcze dodam, że chodzi świetnie - nakręcam go co ok. 10 dni. Dłużej idzie, tylko już zwalnia i nie pokazuje dokładnie czasu. Kawał solidnej konstrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Mój wczorajszy zakup na bazarku.

Wostok Amfibia w stanie ogólnym dość dobrym po konserwacji na bardzo dobrym chodzie.

Moje pytanie czy to oryginał , czy jakiś przekładaniec. Wygląda na model 1967 ale tamten miał chyba inne wskazówki.

Założyłem mu pasek 22 i wygląda super , przez dobę zrobił może z + 4sek .

Za ten model dałem 50zł - przepłaciłem ?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje o zegarku .Zbieractwem czasomierzy pałam się nie dawno ale kolekcja urosła

już do kilkunastu zegarków!

Nie potrafię jeszcze wstawiać zdjęć (muszę poczytać) więc na razie podaję linka do kilku na chybcika zrobionych fotek.

pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f1391159e91b049.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cfc676ab42211a09.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0eaedf423defc073.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1c2dc54df11e725.html

To oryginalna amfibia. Były w rozmairze 18mm i 22mm w uszach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje , cieszę się że moja Amfibia to jednak nie składak

post-249-0-69397200-1331134921.jpg

post-249-0-22505900-1331134924.jpg

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawno Pabiedy żadnej nie było więc wrzucam zeszłotygodniową zdobycz. Stan praktycznie nówka sztuka. Trafiona u zegarmistrza w małym miasteczku między Warszawą a Łodzią.

Do tego 3 w kolekcji Polak. Niestety najbardziej nadszarpnięty zębem czasu z całej trójcy. Ale i tak mi się podoba ;)

pq8671_pobieda.jpg

bw95_blonex.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pabieda bardzo ładna. Na ile została wyceniona przez zegarmistrza jeśli można wiedzieć? Ciekawi mnie czy w takich małych miasteczkach ceny są przystępne, bo sam niedługo ruszam w trasę po Polsce.

Jutro wstawię zdjęcia swoich nowych nabytków ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50zeta ;) choć chciał trochę więcej. Urzekła mnie wskazóweczkami i tarczą, a poza tym stan praktycznie szufladowy więc mimo że cena Warszawska to się szarpnąłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość areczek86
Dzięki za informacje , cieszę się że moja Amfibia to jednak nie składak

Na litość... Wyjmij ją z tego piachu!!!! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odebrałem wczoraj dwie damki, zakupione tanio na aledrogo, od zegarmistrza. Ma to być prezent dla żony. Wymagają jeszcze kosmetyki.

Łucz - produkcja ostatniego trwającego reżimu w Europie, co zresztą widać.

fa638d3ed6ae5ecfmed.jpg

Zaria

a51887dd80518b14med.jpg

Jeśli zegarki nie przypadną do gustu mojej żonie dostaną je moje córki. Szczególnie podobają się młodszej (8 lat) ;) .

A te dwa dostałem od wuja na niedzielnym, rodzinnym obiedzie. Po tym jak usłyszał, że zacząłem interesować się zegarkami przyniósł mi kilka "dziadów" jak to powiedział. Wostok działający, w stanie bardzo dobrym. Wystarczy polerowanie szkiełka, ewentualnie wymiana. Gorzej będzie z Poljotem. Śpi, a do tego jak widać szkiełko i koperta mocno zniszczone. Tarcza w stanie bdb. Jednak ze względu, iż jest to zegarek rodzinny chciałbym go ożywić. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Wostok

a0b76aedda496015med.jpg

Poljot

0aae3f3c371e33dfmed.jpg

Małe pytanie. Czy można robić delikatną polerkę szkiełka bez rozbierania zegarka na części (zakupiłem pastę polerska Tempo)? Jeszcze się na tym nie znam i nie chciałbym czegoś uszkodzić przy rozkładaniu zegarka. Szczególnie chodzi mi o damki, które odebrałem od zegarmistrza i są na rocznej gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny ten Poljot, sam szukam teraz takiego mechanizmu i tarczy.

A polerkę bez problemu możesz zrobić w złożonym zegarku, uważając przy tym na kopertę, żeby nie zetrzeć chromu lub pozłocia. Tylko w przypadku tego Poljota będzie problem, bo szkiełko ma mikropęknięcia zdaje się i to nie jest do spolerowania, trzeba wymienić- koszt, jakieś 10-15 zł max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Nie wiem jak to jest z pastą "Tempo", ale ja używam pasty do zębów i zawsze rozbieram zegarki. Przede wszystkim po to, by uniknąć problemu wdzierania się pasty do zakamarków koperty, co trudno potem usunąć. A wyjęcie wałka z mechanizmu przecież do trudnych nie należy. Poza tym należałoby umyć te koperty, a tu już półśrodki nie wystarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnie nabytki, tym razem nie Allegro i nie bazarki a nasz bazarek KMZiZ więc pewnie je widzieliście. Ale co tam, ładnych zegarków nigdy dosyć :)

1. Wostoczek, do którego muszę kupić jeszcze jakiś konkretny pasek z podkładką (na zdjęciu na pasku za 5 zeta hehe)

gw8652_wostok_02.jpg

2. Prim - co prawda nie "zdiełany w CCCP" ale też komunista :blink:

ig7123_Prim_01.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi