Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Wostok Precyzyjny nabyty na forum....

post-48316-0-03255500-1383239589_thumb.jpg

post-48316-0-39445500-1383239614_thumb.jpgpost-48316-0-83284700-1383239634_thumb.jpeg

I mechanizm "bazowy" Zenitha ;)

Jest to jedyny radziecki zegarek w  zbiorze ;)

Szkoda tylko że wbrew zapewnieniom o "grubym złoceniu" okazało się że jest ,i owszem-ale nie na calej kopercie....

Koronka też zapewne orginalnie złużyła za dynamo w "Wigry 4" :( ,więc zmieniłem....... ;)

Pytanie do znawców modelu-czy mechanizm mocowany był w kopercie metalowym pierścieniem?-w moim jest tylko uszczelka a mechanizm wydaje się być"niestabilny "....

No i na koniec-jakieś pomysły koledzy na zniwelowanie nieudolnego czyszczenia tarczy?[plama widoczna na"6"]

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plama? raczej wyszorowana i albo tylko warstwa wierzchnia lakieru i dlatego jaśnieje bielą, albo wyszorowane do żywej blachy i zamalowane. Bez profesjonalnej renowacji będzie bardo trudno się z tym uporać.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzedni właściciel potraktował tarczę spirytusem, będąc chyba potraktowanym przez tenże spirytus podobnie nieco wcześniej. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobną sytuację z jasną tarczą Atlantica Originala i próbowałem uzupełnić lakier, kombinowałem z werniksem bez sukcesów. Sprzedałem :) (podobnie jak Twój poprzednik) i kupiłem w lepszym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na usunięcie tej plamy są tylko trzy wyjścia:

1- wymienić tarczę na coś lepszego;

2- sprzedać zegarek i kupić następny jak podpowiada zasadas;

3- oddać tarczę do renowacji, ale to już nie to samo :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Atlantic to nie problem.....w każdej szufladzie ich pełno :D ,gorzej z Wostokiem Precyzyjnym.....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na usunięcie tej plamy są tylko trzy wyjścia:

1- wymienić tarczę na coś lepszego;

2- sprzedać zegarek i kupić następny jak podpowiada zasadas;

3- oddać tarczę do renowacji, ale to już nie to samo :wacko:

To akurat wiem nie od dziś.... :D -pytam o sposób na zniwelowanie tej plamy ,bo strasznie bije po oczach ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akurat wiem nie od dziś.... :D -pytam o sposób na zniwelowanie tej plamy ,bo strasznie bije po oczach ;)

Podejrzewam, że takiego sposobu do uzyskania zadawalającego efektu, niestety nie ma. Cóż może, któryś z bardziej zaawansowanych majsterkowiczów wpadnie lub już wpadł na jakiś pomysł, ale wydaje mi się, że domowe sposoby nic tu nie dadzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzedni właściciel potraktował tarczę spirytusem, będąc chyba potraktowanym przez tenże spirytus podobnie nieco wcześniej. :D

Gwoli wyjaśnienia…spirytusu nie pijam ;) Słabszych jego wersji również nie ;) Jedynie słabość do piwka mnie dopada czasem :D

A tak już serio. Rzeczywiście tarczę potraktowałem spirytusem salicylowym, ale był to zupełny przypadek. Pomyliłem opakowania i gdy się zorientowałem było już za późno. Szukałem tarczy w lepszym stanie, ale bez rezultatów. Doszedłem więc do wniosku, żeby wostoka sprzedać, chociaż nie musiałem. Co do koronki i złocenia: całość pokryta jest AU 20, więc raczej nie jest to 1 mikron a 20. To, że koperta jest przetarta w kilku miejscach, to żadna tajemnica, aczkolwiek nie uważam, żeby było to mankamentem zegarka, który ma swoje lata i jest w oryginale. Koronka…cóż, taką założył zegarmistrz; poprzedniej w zasadzie nie było, więc lepszy rydz niż nic ;)

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do koronki i złocenia: całość pokryta jest AU 20, więc raczej nie jest to 1 mikron a 20. To, że koperta jest przetarta w kilku miejscach, to żadna tajemnica, aczkolwiek nie uważam, żeby było to mankamentem zegarka, który ma swoje lata i jest w oryginale. Koronka…cóż, taką założył zegarmistrz; poprzedniej w zasadzie nie było, więc lepszy rydz niż nic ;)

Znam[sam się do nich zaliczam] kilkunastu facetów którzy uważają to za "mankament" :) ....

na dokładke jak o tym jeszcze nie wiedzieli ;),co do zegarmistrza-tuzem mechaniki precyzyjnej to on raczej nie jest.....

Z zegarka jestem zadowolony[by nie było że się czepiam] ;) ,tylko ta tarcza ;)

Jest ok.

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nightdream :) Mogę dołączyć do twego klubu :c :) ...

Kiedyś przypadkowo wylałem buteleczkę izopropanolu na Komandira(fajny zakaz mo cccp) który to akurat miał ściągnięte szkło :( 

Do dziś na samo wspomnienie dostaję padaczki  :wacko:  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, aronus. Przy okazji - jak patrzę na Twój obrazek to muszę się pochwalić, że ostatnio się przemogłem i po raz pierwszy licytowałem budzik. Skłoniła mnie do tego właśnie Biełka i Striełka na tarczy. Nie wygrałem ale krok budzikowy został wykonany.

Mam taki budzik :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cook powiem Ci że nie tylko Ty masz ten problem. Też chętnie nabędę tarczę do Wostoka precyzyjnego i pewnie jeszcze kilku chętnych by się znalazło. Ja mam w chromowanej kopercie i też nie jestem z niej zadowoliny. a mechanizm też mam niestabilny.Ale mam też Wolnę i tam mechanizm siedzi sztywno. Wrzucę fotki pojutrze jak dobrze pójdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zegarek zakupiony ponad miesiąc temu ale dopiero teraz znalazłem czas i siłę na wgranie zdjęć. Slava 26jewels, piękna turkusowa tarcza i fazowane szkło (ciężko dobrze uchwycić aparatem urodę tego zegarka)

slava 26jewels turkusowa PA059136

slava 26jewels turkusowa PA059133

slava 26jewels turkusowa PA069247

slava 26jewels turkusowa PA069243

slava 26jewels turkusowa PA069241

slava 26jewels turkusowa PA059207

Edytowane przez RLW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RLW gratuluję super zegarek. Kiedyś taki miałem, ale miał pęknięte szkło, które jest nie do dostania, dlatego go sprzedałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cook powiem Ci że nie tylko Ty masz ten problem. Też chętnie nabędę tarczę do Wostoka precyzyjnego i pewnie jeszcze kilku chętnych by się znalazło. Ja mam w chromowanej kopercie i też nie jestem z niej zadowoliny. a mechanizm też mam niestabilny.Ale mam też Wolnę i tam mechanizm siedzi sztywno. Wrzucę fotki pojutrze jak dobrze pójdzie :)

Chętnie zobaczę....

Co do mechanizmu-wstawiłem szerszą uszczelkę[teraz ;) ] i jest niby ok :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Oto mój kolejny "nabytek" damski Łucz na werku 2209, pozłacany Au5. Należy do mojej babci, a ja podjąłem się jego renowacji. Zdjęcia przedstawiają zegarek już po spa :)

Mechanizm chodzi bez zarzutów więc się nim nie zajmowałem, tragicznie wyglądało szkiełko tzn. rysy tak głębokie że wyglądały na pęknięcia szkiełka, na szczęście po 2 godzinach zabawy z papierem ściernym i pastami udało się je odratować. Koperta lekko spolerowana pastą do metali, natomiast tarcza wymagała lekkiego czyszczenia roztworem płynu do naczyń. Brakuje jeszcze tylko jakiegoś gustownego paska i będzie prezent na urodziny :).

P1170249.JPG?psid=1

P1170253.JPG?psid=1

W kolejce do spa czeka jeszcze malutka złota czajka, również należąca do mojej babci oraz ulubiony zegarek mojego dziadka złoty Poljot, automat na 30 kamieniach z bordową tarczą i rzymskimi indeksami. Poljot wymaga więcej pracy bo wymianie musi ulec pęknięte szkiełko oraz potrzeba czyszczenia zastanego mechanizmu (stare smary, zegarek działa tylko gdy jest na nadgarstku).

Edytowane przez Malysh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze zazdraszczam wszystkim pięknych nabytków. U mnie tak ostatnimi czasy średnio, ale korzystając z chwili pokażę kilka sztuk.

Nie tak często spotykana Rakietka z koronką na 5-tej, w stanie jak widać i niestety bez jednego adaptera - więc jak kto ma i chce się podzielić to śmiało zapraszam ;)

IMG_2480_zps282260d5.jpg

IMG_2481_zpse8b29236.jpg

Budzik, który mnie się spodobał i wziąłem co by nie leżał :)

IMG_2483_zps6516a4f4.jpg

IMG_2484_zps320ba2c8.jpg

No obok tej ruhli jakoś nie potrafiłem przejść obojętnie:

IMG_2485_zpsf051c116.jpg

Długo wyczekiwany cornavin:

IMG_2489_zps1e2e4b0a.jpg

Brakowało mi czerwonej 12-ki z napisem w cyrylicy i już mam :)

IMG_2491_zps03721dfd.jpg

A taka tam kieszonka dopełniła całości:

IMG_2492_zps9da48a4d.jpg

A tą jak miałem zostawić ??? No jak  ?

IMG_2494_zps46d4ef67.jpg

Dla świętego spokoju by żona nie krzyczała za bardzo coś dla niej:

IMG_2495_zps4f85dd3d.jpg

IMG_2496_zpsebc06afc.jpg

IMG_2497_zpsfeb7df06.jpg

Wot tyle na chwilę obecną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hurtownik, kruca bomba hurtownik, a tu człek w lesie o suchym zegarkowym pysku siedzi i nigdzie nic w pobliżu do pozyskania nie cyka :angry:

Yorki_man - gratulacje :D

Ta rakietka jest milusia. Jak nie zdobędziesz adaptera to pomyśl o tym żeby samemu go sobie dorobić. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ta naręczna rakieta z kołem w środku to farta miałeś - sam miałem na nią chrapkę i akurat na koniec aukcji nie miałem dostępu do neta :( ale niech dobrze  się u Ciebie chowa

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jak tu kupować jak połowa kolegów na allegro mieszka ;) ale raz Ty mnie raz ja Ciebie, grunt by w rodzinie zostało ;)

Wysyłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi