Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Do mnie w pewnym sensie tez dotarl ten skarb, ale niestety osobiscie sie przekonam za m-c jak naprawde on wyglada ;)

Ps: Z waszych zdjec wynika ze jest to calkiem fajowy zegarek.

Parisien - tête de chien! - Parigot - tête de veau!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zniekształcenia tarczy przy pewnym kącie wynikają z tego, że szkło jest soczewkowe - tzn. wypukłe na wierzchu, a plaskie pod spodem.

Efekt ten nie występuje, jeśli szkło jest wypukłe na wierzchu i wklęsłe od spodu - znaczy tej samej grubości w całym przekroju.

AR nic tu nie ma do rzeczy. :-)

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację ,podobne zjawisko było w PZL-u

patrzyłem uważnie na inne wypukłe szafiry -nie mają tego efektu..

możnaby nad tym ,na przyszłość popracować..ale i tak jest bardzo fajnie..

PS:takie mi jeszcze zostało:

4ypm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, szafir jednostronnie wypukły. Myślałem, że takich rzeczy się nie robi, pierwszy raz spotkałem się z takim szkiełkiem w zegarku... 

Ale rzeczywiście patrząc centralnie na tarczę, ma się wrażenie, że nie jest płaska, soczewka robi swoje.

Zaczynam mierzyć dokładność chodu. Jak na razie 7h na ręce  +1 sek. Nie jest źle.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę się do tego "efektu dna butelki" przyzwyczaić. Dla mnie po prostu wygląda to słabo, bardzo słabo...

Szkoda, że nie zauważyliśmy tego na etapie prototypu, można było wtedy zmienić przekrój szkła, skoro dużo tańsze zegarki mają szkła, które nie zniekształcają widoku tarczy to i w naszym z pewnością można było to zrobić. 

Na koniec dołożę łyżkę dziegciu do beczki miodu... Prawdę mówiąc spodziewałem się specjalnego certyfikatu zawierającego informację z jakiej okazji, czyjej inicjatywy i dla kogo powstał ten zegarek itp..
Coś takiego, kiedyś, czyli ok półtora roku temu było planowane ale pomysł chyba umarł śmiercią naturalną... Drukowana instrukcja z gwarancją na lepsiejszej kartce A4 też jakoś nie powala specjalnie z nóg. Poleciała do szafki i tyle. 
Ważne, że poza szkłem, zegarek jest OK.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam, ze to szkło jest ok. Podoba mi sie wypuklosc, a znieksztalcenie wcale mi nie przeszkadza.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś tam, gdzieś tam jakąś dyskusję czytałem, że z szafirowym szkiełkiem nie ma tak łatwo jeśli chodzi o profil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

srutu tutu

weź chłopie dorośnij wreszcie - już myślałem że flejmy i marudzenie w KAŻDYM projekcie to przeszłość.

Ewentualnie rozwiń myśl - rozumiem że wg Ciebie nie mam racji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marudzą inni, po mnie to spływa bo nie mam tego zegarka, poza tym nawet mi się podoba.

a Ty napisałeś, że gdzieś kiedyś - czyli, w którym kościele dzwoni ?

fakty, technika, źródła a nie co Ci się wydaje

nie żyjemy w epoce młotka i dłuta...

poza tym nie wiem, czy mam jeszcze dorastać bo mnie takich rzeczy uczyli w 7 czy 8 klasie podstawówki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_za%C5%82amania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns - kiedy to czytałem, to nie była dla mnie jakaś ważna informacja, przeszukanie 3 forów o zegarkach aby to znaleźć jest nierealne, a wydawać mi się może co tylko chce nieprawdaż?

Jak chcesz zapytam u "sąsiadów" jak to z tym szafirem jest :) (pewnie koszta)

A zegarek na zdjęciach wygląda super - zazdroszczę wszystkim posiadaczom

edyta: to jest forum miłośników, nie techników optyków i zegarmistrzów :P

pokój

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to z tym szafirem jest :) (pewnie koszta)

no własnie, nazywajmy rzeczy po imieniu - Chińczycy wytanili !!!

mimo tego ja (maruda) naprawdę nie ma pretensji - czuć i widać polski wkład pracy, zarówno w projekt jak i poskładanie

a że takie czasy i polski przemysł umiera to już temat na forum polityczne, albo onet - jeden pies  B)

jeszcze raz gratuluję, a kogo to tak bardzo razi, kiedyś zmieni sobie szkło jak pasek!

jest nauczka - może Batory uniknie tego błędu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kogo to tak bardzo razi, kiedyś zmieni sobie szkło jak pasek

Co racja, to racja. 

Zmierzyłem, sprawdziłem, mineralne wypukłe szkła są dostępne w cenie od kilku euro...

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z cyklu Meanwhile in Poland ... jak popsuć atmosferę w dobrym dniu, lol

: DroiD :

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-)

70BEB779-7602-4525-8E33-3F161710A7B3-471

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w zegarkach z lat 40 to jakie szkło siedziało (jeżeli było szkło oczywiście)?

Uważam, że ten efekt albo jak niektórzy dodadzą skaza dodaje uroku zegarkowi nawiązującemu do epoki.

Mi się podoba. Inni tak nie mają :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu, właśnie zauważyłem, że mi też szkło zniekształca tarczę :o

20130628_102104.jpg

Ale lipa.....

Koledzy marudzący - proszę się długo nie zastanawiać i wystawiać te chińskie niedoróbki na bazarek :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka zegarków z lat 30/40 ze szkłem mineralnym, wypukło-wklęsłym, niezniekształcającym. Ale znalazłem też u siebie jedną rzemieślniczą pasówkę kostkę 30 mm Cymy z grubym, krzywym i paskudnym szkłem z pleksy - jednostronnie wypukłym, zniekształcającym tarczę, nawet praktycznie z widoku en face. Oczywiście moje skromne zbiory nie muszą być reprezentatywne. 

Cyma: 

2012-10-18+18.19.30.jpg

Mój kalkulator takich ładnych zdjęć jak Santino nie robi:

20130628_101312.jpg

PS

Dla samego szkła nie warto się pozbywać raczej ;) Zamienniki są naprawdę tanie ;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzegorznip

Witam,

otrzymałem gwarancję do zegarka o numerze 8, a mój to 18. Prosze o kontakt na PW osobę, która otrzymała gwarancję do zegarka o numerze 18.

Pozdrawiam,

grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka zegarków z lat 30/40 ze szkłem mineralnym, wypukło-wklęsłym, niezniekształcającym. Ale znalazłem też u siebie jedną rzemieślniczą pasówkę kostkę 30 mm Cymy z grubym, krzywym i paskudnym szkłem z pleksy - jednostronnie wypukłym, zniekształcającym tarczę, nawet praktycznie z widoku en face. Oczywiście moje skromne zbiory nie muszą być reprezentatywne. 

PS

Dla samego szkła nie warto się pozbywać raczej ;) Zamienniki są naprawdę tanie ;)

szafir chcesz zamienić na tani zamiennik, po za tym cały czas porównujesz do szkła mineralnego - które jak mniemam ze względu na swoją twardość jest łatwiejsze w obróbce (tańsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, mineralne szkło nie będzie miało takich właściwości fizycznych jak szafir ale dla mnie, podkreślam, dla mnie, ważniejsze są w tym momencie doznania estetyczne ;).  

Gdybym wiedział*, na etapie wstępnych ustaleń naszego projektu, że szkło będzie takie jak mamy teraz, jak okulary babci albo dno flaszki, to gardłowałbym za tańszym, mineralnym ale wklęsło-wypukłym jeżeli tak dużym problemem było/jest wykonanie niezniekształcającego szafiru. 

Kurde mam chyba prawo do własnej oceny tego zegarka jako jego nabywca i jeżeli udzielałem się od pierwszych stron projektu to chyba mogę swą opinię wyrazić. Zegarek naprawdę mi się podoba jako całość ale efekt flaszki już mniej... 

*niewiedza moja oczywiście może wynikać z mojej winy, ale naprawdę nie pamiętam informacji, że jeżeli wybierzemy szafir to w zestawie otrzymamy zniekształcenia optyczne... 

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkło ma średnicę 34,50 mm i w najwyższym miejscu ma grubość 2,5 mm 

Oczywiście możesz sobie wymienić szkło na jakie Ci się tylko podoba, zaznaczam jednak ze nie ma mowy wtedy o utrzymaniu gwarancji na zegarek, ponieważ nie będzie on wtedy zgodny z jego specyfikacją. 

Jeszcze kilka moich uwag na temat szkła, od samego początku była mowa że ma być to wypukły szafir, szkło mineralne także było brane pod uwagę , ale odpadło w głosowaniu, to samo z płaskim szafirem lub szkłem mineralnym. Oczywiście można było zastosować szafir wklęsło wypukły, taki który ma praktycznie jednolitą grubość ścianki i nie powoduje zniekształceń optycznych, ale jest małe ALE, taki szafir podniósł by znacznie cenę zegarka, a zakładany budżet miał ograniczenie maksymalnie do 1000 PLN. Koszt takiego szkła waha się od mniej więcej 70 do 100 USD i chyba nie o to chodziło w całym projekcie. I jak to ładnie ujął w swojej wypowiedzi jeden mądrala to nie "Chińczycy wytanili !!!" , tylko taki produkt został zamówiony i za taki wszyscy koledzy zapłacili....dodam także że AR posiadacze 303 dostali niejako w gratisie od Fundacji bo pierwotna specyfikacja zamówienie nie obejmowała takich ekstrawagancji :)) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że wybór takiego, a nie innego szkiełka wynika po prostu z naszej niewiedzy.

Ja np byłem przekonany, że wszystkie wypukłe szafiry są wklęsło-wypukłe i optycznie neutralne. Może gdybyśmy wiedzieli, że tak nie nie jest, zamówilibyśmy płaski?

Ale to są dociekania co by było, gdyby, których nie lubię.

Ale na serio, rzeczywiście to aż tak Wam przeszkadza? Dla mnie to dodatkowy smaczek tego zegarka i pewnie musiałbym porównać zakładając inne szkiełko, żeby ocenić jak jest lepiej.

Dzisiaj mój znajomy, kompletny laik zegarkowy najbardziej zachwycał się właśnie tym szkiełkiem (ale fajne, inne zegarki tego nie mają...).

Mimo to, napisałem do fundacji, czy będą mieli na sprzedaż inne szkiełka do tego zegarka, zobaczymy, co chłopaki odpowiedzą. 

Może będzie można zrobić u nich moda.

Sam też jestem ciekaw, jakie szkiełko jest w Batorym.

Ale generalnie zegarek naprawdę świetny i też składam podziękowania wszystkim, którzy ze strony forum poświęcili mu dużo czasu, pracy i nerwów.

No i podziękowania dla Fundacji.

Pozdrawiam

Tomek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.