Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

@GrzecH

Tu bardziej chodzi o określenie barwy, której oczekujemy. Trzeba to zrobić na sprzęcie, który nie będzie pozostawiał złudzeń co do właściwego koloru. Czytaj: będzie to sprzęt, który gwarantuje prawidłową ocene koloru. A nie tak, że jeden i drugi spojrzy na kompa, kolor wyda sie ok, a potem bedzie płacz i lament. Jeżeli nie będzie dodatkowej tarczy do oceny to taki wybór barwy należy przeprowadzić na skalibrowanym sprzęcie z poprawnym odwzorowaniem kolorów i z równomiernym oświetleniem. Tylko tyle i aż tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I niby czemu służy ten wpis kolego Harmattan ?

Podgrzaniu i tak już gorącej atmosfery ??

Myślę że te życzenia powinieneś przesłać na PW

Raczej miałem nadzieję, że przyniesie odrobinę refleksji. Dalej mam.

harmattan a kim Ty jesteś by oceniać zaangażowanie i emocje jakie nie tylko MacAron ale My wszyscy wkładamy w ten projekt ?

Jestem samodzielnie myślącym obserwatorem Waszych toczonych publicznie dyskusji. Oceniam tylko to, co sami zdecydowaliście się wyciągnąć na światło dzienne. Swoje oceny opieram na wieloletnim doświadczeniu w organizacji dużych przedsięwzięć. Tyle wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie patrzę na listę zapisów (na pierwszej stronie), i zastanawiam się dlaczego tak dużo mają do powiedzenia ludzie, których na tej liście nie ma (a więc nie wyłożyli własnych pieniędzy). Mówią nam jaki mamy mieć kolor, koronkę, dekiel... nauczają nas, jak mamy negocjować z G.G. oraz ogólnie jakimi durniami jesteśmy :o

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo cudze pieniadze wydaje sie najlatwiej :) - tak w cudzyslowiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie patrzę na listę zapisów (na pierwszej stronie), i zastanawiam się dlaczego tak dużo mają do powiedzenia ludzie, których na tej liście nie ma (a więc nie wyłożyli własnych pieniędzy). Mówią nam jaki mamy mieć kolor, koronkę, dekiel... nauczają nas, jak mamy negocjować z G.G. oraz ogólnie jakimi durniami jesteśmy :o

Zazdrość ich Kolego zżera i fakt, że w tak krótkim czasie udało nam się stworzyć coś o czym oni mogą tylko pomarzyć. Kłuje ich w oczy nasze wspólne zaangażowanie, wzajemne zrozumienie i zgoda w podejmowaniu decyzji. Zwykła ludzka zawiść ich zaślepia która wynika między innymi z braku pojęcia o sztuce tworzenia. Sami nie mają się czym pochwalić, to próbują niszczyć to co stworzyli inni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bądźcie tacy surowi wobec Kolegów spoza projektu. Czasami spojrzenie kogoś z boku może okazać się pomocne. Wszystko zależy jednak od sposobu wyrażania swojej opinii, a z tym różnie bywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kogoś uraziłem swoimi wczorajszymi postami :rolleyes: to przepraszam najmocniej ;)

Po prostu opisałem swoje spostrzeżenia na gorąco po obejrzeniu zegarka......mnie się bardzo podoba WASZ zegarek i to chcę jeszcze raz podkreślić.

to co mówiłem o zmianach to było i jest TYLKO i WYŁĄCZNIE moje subiektywne odczucie.

nie krytykuję Waszego Projektu.....

Tyle, że skoro to manual - i trzeba go codziennie nakręcać ......to JA bym wybrał cebulę :lol:

mimo, ze jest "historycznie nie-ten-tego" ;)

i tyle w temacie.

Kibicuję WASZEMU projektowi :P

MacAron - jak już będzie wersja ostateczna to trzymam za słowo co do spotu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron - jak już będzie wersja ostateczna to trzymam za słowo co do spotu :)

Się wie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kogoś uraziłem swoimi wczorajszymi postami :rolleyes: to przepraszam najmocniej ;)

Grzechu, nie uraziłeś.

Humorystycznie mówiąc:

Odpredolta się od naszego projekta. Ktoś się zobowiązał go zrobić. Chcemy mieć różowe Ferrari w sinokoperkowe kropki, to nam taki zróbta. Jeśli wstyt, to proponowaliśmy bez loga...

A tak bardziej poważnie:

Ani półsłówkiem nie zabroniłem nikomu wyrażania własnej opinii. Wyraziłem jedynie swoje głębokie zdziwienie "dlaczego?". Porównuję to do swojej (może zbyt zblazowanej) mentalności. Otóż, gdybym ja nie wyłożył na ten projekt ani złotówki, to pewnie nie przyszło by mi nawet do głowy, żeby kliknąć w ten temat :lol:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA na ten przykład jestem ukryta opcja. Po cichu liczę że się komuś nie spodoba i łyknę na bazarku :)

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównuję to do swojej (może zbyt zblazowanej) mentalności. Otóż, gdybym ja nie wyłożył na ten projekt ani złotówki, to pewnie nie przyszło by mi nawet do głowy, żeby kliknąć w ten temat :lol:

spox , ja lubię oglądać różne zegarki - a takie cukiereczki jak limitki - zawsze budzą moją ciekawość ....nawet gdybym miał ich nigdy nie kupić ;)

Z wszystkich ostatnich koncepcji ten mnie poruszył najbardziej - uszy stowy od początku do mnie nie gadały, MC i Glicyne też jakoś średnio - ale taki zegar w stylu MARINE - do mnie gada.....a , że był w Posen to sem go zobaczył na żywo - i żem siem poruszył, tam w środku ;)

Ostatni raz tak miałem przy projektach FFF z GMT i PZL z CW....ale real zweryfikował - i żaden nie zagościł dłużej.

.....a WASZ wywalił mnie z kapci w REALu!

za to MEGA +

PS

...a odezwałem się bo chyba jako jeden z nielicznych - dzięki Macaronowi - widziałem go na żywo.

tak jak cały zegarek super - to nakręcanie było dość słabe - dlatego śmiałem uważać iż taka uwaga będzie doceniona....i napisałem ów posta sugerującego powiększenie koronki nie tylko na wysokości ale też na długości....lub całkowitą jej zmianę na cebulę (skoro codziennie trzeba będzie go nakręcać).

Lecz prawda jest po WASZEJ stronie - Wasze Pomysły-Wasze Pieniądze- Wasz Zegarek....:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I do tego mamy wielki zamiar cieszyć się Naszym Zegarkiem :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłalem właśnie do Gerlacha prośbe o dokonanie nastepujących zmian w stosunku do prototypu:

- wskazowki jaśniejsze

- wskazówki bez lakieru

- wydłużenie wskazówki sekundowej tak, aby sięgała do zewnętrznego okręgu

- kolor tarczy - Pantone Warm Grey 1 C.

- wyeliminowanie pomarszczenia czarnej farby

- grawer nieznacznie mniejszy - wysokość 24,6 mm

- poprawienie piórka

- poprawienie czcionki limitacji na właściwą (tę samą, jaką są np P.A.F.)

- dekiel polerowany

- koronka bez czerwonej farby

- celownik na koronce wypukły

- średnica koronki zwiększona o 1 mm - czyli do 7 mm

- grubość koronki zwiększona o 0,5 mm - tutaj Wasze opinie były, uwzględniając moją, prawie fifty/fifty z niewielką przewagą zwolenników niepogrubiania. Wziąłem jednak pod uwagę, że za pogrubieniem były wszystkie osoby, które zegarek widziały na żywo i mogły sobie go ponakręcać. 0,5 mm jeszcze nie zrobi z niej cebulki, to kosmetyczna zmiana. Obaw o uwieranie także nie mam za bardzo, po kilkudniowym już testowaniu (z pierwszego wrażenia już się wytłumaczyłem :) )

- wewnętrzny antyrefleks, zaproponowany dodatkowo przez Gerlacha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja jestem szczesliwy ze na wakacjach bylem caly tydzien. Na szczescie MacAron jestes wystarczajaco upierdliwy :lol: W miedzy-czasie dostalem email o drugiej wplacie od Gerlacha ... chyba poczekam na ich odpowiedz na nasze postulaty :rolleyes: ktore MacAron wyslal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, ze przy projekcie, 5-7 tematach po kilkadziesiat do kilkuset postow kazdy, wywnioskowalismy, ze ten zagarek musi sie opierac na specyfikacji RAF-u, z powiekszeniem koperty do terazniejszych standardow. Jak zrobimy cebule, zrobi sie z tego niemco-portugalczy-aviatorowatek. My tego nie chcemy. Wystarczy?

Dzieki za wnioski, bo dzieki nim, powiekszymy kolko, i bedzie ok B)

spox , ja lubię oglądać różne zegarki - a takie cukiereczki jak limitki - zawsze budzą moją ciekawość ....nawet gdybym miał ich nigdy nie kupić ;)

Z wszystkich ostatnich koncepcji ten mnie poruszył najbardziej - uszy stowy od początku do mnie nie gadały, MC i Glicyne też jakoś średnio - ale taki zegar w stylu MARINE - do mnie gada.....a , że był w Posen to sem go zobaczył na żywo - i żem siem poruszył, tam w środku ;)

Ostatni raz tak miałem przy projektach FFF z GMT i PZL z CW....ale real zweryfikował - i żaden nie zagościł dłużej.

.....a WASZ wywalił mnie z kapci w REALu!

za to MEGA +

PS

...a odezwałem się bo chyba jako jeden z nielicznych - dzięki Macaronowi - widziałem go na żywo.

tak jak cały zegarek super - to nakręcanie było dość słabe - dlatego śmiałem uważać iż taka uwaga będzie doceniona....i napisałem ów posta sugerującego powiększenie koronki nie tylko na wysokości ale też na długości....lub całkowitą jej zmianę na cebulę (skoro codziennie trzeba będzie go nakręcać).

Lecz prawda jest po WASZEJ stronie - Wasze Pomysły-Wasze Pieniądze- Wasz Zegarek....:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prz powiększaniu koronki, celownik też będzie powiększany?

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prośbę kolegi z fundacji G. Gerlach, zamieszczam jego wypowiedź z sąsiedniego forum:

Jedna uwaga co do koloru, podany przez CDrinkera kolor ( Pantone Warm Grey 1 C) oglądałem na kilku monitorach, dla mnie on jest po prostu brudnojasnoszary, zdecydowanie mniej pasujący do całości projektu od obecnego który jest biały złamany szarym ( taka lekko spatynowana porcelana), aby uniknąć na przyszłość problemów z interpretacją jakości i poprawności odwzorowania koloru, poprosimy koordynatora o dostarczenie wzornika tego wybranego koloru.

Poproszę kolegów majacych konto na Kmziz o zamieszczenie tam tej wypowiedzi.

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No masz. Ja już odpisałem „koledze z G. Gerlach” że podałem kolor Pantone, gdyż zostałem o to poproszony, by wybrać z tej właśnie palety. Ocenianie koloru Pantone na monitorze nie ma sensu, było to już walkowane i tu i na CW. I podawanie takiego koloru producentowi także ma sens jedynie wtedy, kiedy użyje on konkretnie farby Pantone. Dla niewtajemniczonych: to są gotowe umieszane już farby o tym samym standaryzowanym kolorze niezależnie czy w Polsce czy w Chinach. Taki kolor ocenia się w próbniku na papierze a nie na monitorze

Wracamy tu znów do bezsensownej dyskusji. Rozbarwiane Pantone nie ma sensu, gdyż końcowy wynik jest wtedy bardzo niepewny. Koledzy z G. gerlach powinni zdecydować, z jakiej palety ostatecznie chcę otrzymac kolor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prz powiększaniu koronki, celownik też będzie powiększany?

Tak powinno być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak jak cały zegarek super - to nakręcanie było dość słabe

Jak się powiększy to będzie lepiej, 1mm więcej to dla koronki bardzo dużo.

- dlatego śmiałem uważać iż taka uwaga będzie doceniona...

W sumie i tak bardziej chodziło mi o sytuacje sprzed kilku stron wcześniej, gdzie sprawy zegarka zaczęto mieszać z obmawianiem stosunków na styku klient-wykonawca, cech charakteru Prowadzącego projekt itd, itp... kto kłamał, kto nie kłamał... kto jest dobrym chłopcem, a kto złym... Tą sprawę niech sobie omawia dwóch, trzech Panów na gruncie prywatnym. Nie zawsze śledzę wątek nonstop, czasami wchodzę po dłuższej nieobecności i czytam hurtowo. Fakt że MacAron bywa upierdliwy, ale w sumie negocjator upierdliwy powinien być. Taka jego rola.. naćklijentnaćpanyyy. Mnie np lekko zwisa czy odcień będzie o pici włos na palecie barw w kierunku białego, czy w kierunku beżowego, czy wskazówka będzie na styku z indeksami, czy milimetr dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam o tym kolorze tarczy (bo z oglądania nici, monitory łżą) i już nie wiem. Może jednak ta która jest aktualnie jest dobra ? Bo jak wyjdzie coś w rodzaju takich, jakie są w starych budzikach z papierowymi tarczami, będzie ból. Może jednak skupić się na wskazówkach i koronce ( aczkolwiek te sprawy wydaja się już załatwione) ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fundacja w swoim profilu na FB, zamieściła kiedyś takie zdjęcie na którym tarczka wyglądała na ceramiczną :rolleyes: taka błyszcząca porcelana :) co w połączeniu ze szkłem pokrytym AR powinno zadowolić nawet największego marudę (piszę o sobie) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest taki, że aktualną tarczę widziało tylko kilka osób i zdania są tu podzielone. Wg Gerlachów jest OK, nasz koordynator stwierdził, że tarcza nie została wykonana w kolorze jaki wyspecyfikował czyli RGB 244/240/234. Nie mam podstaw aby MacAronowi nie wierzyć a to dlaczego kolor jest inny nie obchodzi mnie za bardzo. Następnie nasi wykonawcy narzucili wybór koloru z palety gotowych farb Pantone, a tam odpowiednika RGB 244/240/234 po prostu nie ma - wg naszego koordynatora oraz innych osób. I tu leży pies pogrzebany. Wybrany Warm Grey 1C nawet na moich kilku monitorach, co prawda na każdym inaczej, różni się znacznie od RGB 244/240/234. I bądź tu mądry. Kolejne pytanie - czy podwykonawca będzie malował gotowymi Pantonami czy sam mieszał farby?

Osobiście zdecydowanie wolałbym kolor pierwotny, czyli RGB 244/240/234 jako taki wintydzowy (jednak znów, oglądany tylko na kilku monitorach). Ale coś po drodze nie wyszło. Boję się też, że nowa tarcza będzie gorsza niż aktualna, np ciemno szara.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakbyście z tego mieli wybierać? Takie wybieranie jest obarczone wielkim ryzykiem ale poniższa grafika pokazuje mniej więcej, jaki kolor miał być uzyskany

post-45237-0-92788200-1343390373_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.