Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

krzysiekst

Czy warto kupic ruhle?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Ruhla to dobra marka? Hmm... Mniej wiecej jak Trabant wśród samochodów ;)

Niemniej te zegarki mają swoich zwolenników i warto jakiś miec w kolekcji.

Powiedz, do czego ten zegarek miałby być?

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba dość masakryczna cena jak na Ruhlę, czyż nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba dość masakryczna cena jak na Ruhlę, czyż nie?

Czy ja wiem? Z jednej strony - można kupić taniej, z drugiej - 8 dych to trochę lepsza flaszka, albo 10% paska do omegi ;)

Tutaj trochę mało wyraźne fotki i trudno ocenić stan

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie dlatego zapytałem, czy to jak na Ruhlę nie jest drogo :). Bo ogólnie, to wiadomo, że pieniądz straszny nie jest. Sam swego czasu pokusiłem się na alle na złoconą Sławę w podobnej cenie, ale ona rzeczywiście jest w zacnym stanie jak na swój wiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Ruhlami jest tak - jesli naprawde lubisz jak wygladaja, podoba ci sie historia itd. to bedziesz zadowolony, nawet z troszke postarzalego egzemplarza. Jesli masz jakie-kolwiek watpliwosci ... uwiez mi, nie bedziesz jej nosil wcale. Poza tym zwroc uwage ze Ruhla na alle jest calkiem mala, a i one sie nosza troche malo ze wzgledu na design. Chrono, Wortimer i tak zwany Tropic maja po 40-41mm i sa troszke grubsze. Ale jak mowilem - jesli ta militarka ci sie podoba, to czemu mialbys sie nia nie nacieszyc? ;)

Ten egzemplarz z linku jest w b.dobrym stanie moim zdaniem i cena jest OK ... jesli dziala. Jak sie zdecydujesz proponuje jakis przeglad i oliwienie, bo nigdy nie wiadomo co kto z tym robil. Ja mam kilka Ruhli, chociaz zadnej na kamykach. Ja probuje zostac przy Kalibrze z serii 24, a dla tego bo mialem jedna jak bylem mlodszy :)

Mozna Ruhle porownywac do trabanta i wartburga do woli, ja wiem jedno - moja 24-33 z 88 roku cyka jak mistrz bez zadnej specjalistycznej konserwacji za 1100 PLN (jak Omega ;)

A wyglada tak:

post-45049-0-78109400-1336569385_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam o ruhle bo jestem miłosnikiem Trabantów i mam ich kilka z lat 60 oraz 80 ,używam ich wyłącznie na zloty i tak też chcę używac ruhli, stan zegarka wydaje mi sie na dość dobry ?

post-49479-0-13256100-1336589101_thumb.jpg

post-49479-0-42230400-1336589132_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w sumie nad czym się zastanawiasz? Lubisz ten klimat, zegarek Ci się podoba, stan jest niezły, więc w czym problem? Jesli zaczniesz grzebać, to może gdzieś wygrzebiesz podobny za 50zł, a może za 30 - kto wie. Ja np jakąś ruhlę dostałem całkiem za free od zegarmistrza, a jakaś inna była w tzw złomie zegarmistrzowskim, który czasem nabywam... Obydwie chodzą ;) Myślę, że przy takich kwotach i ryzyku przepłacenia o 20 czy 30 zł to nie ma się co zastanawiać, a jak znajdziesz ładniejszą to tę sprezentujesz koledze na zlocie trabantów

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do "Wartburga" i do "Trabanta" (a może bardziej do P-70):

d639627d44a9a0a0.jpg

Każdy dobry uczynek zostanie zawsze ukarany. Niby to wiem, a ciągle wpadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto, chyba że ma leżeć bez nakręcania i tylko wyglądać... Jeśli zamierzasz, co jakiś czas założyć zegarek, bo Ci się podoba, to odpuść sobie, bo konstrukcje Ruhli sprawiają, że w zasadzie ich się nie naprawia. Sprawdziłem to osobiście, niestety po zakupie tutaj na forum :angry:

Zacytuję mojego zegarmistrza odnośnie uruchomienia moich Ruhli: "kompletna strata czasu". Choć z zewnątrz prezentują się bardzo fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam jak w latach 70 -tych stryj przywiózł Ruhle z NRD - miały wtedy opinię jednorazówek - dodam, że standartem były mechaniczne zegarki produkcji ZSRR. Jako ciekawostkę i kuriozum możesz kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za odpowiedźi więc odpuszczam Ruhle i teraz proszę o podpowiedź co kupić z klasyków abym nie miał problemów może ma ktos coś coś na sprzedaż na dobrym chodzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co niektore modele sa bardzo fajne min. Chrono i kilka garniaow z lat 60tych.Choc nie zawsze mechanizmy sa 'kunsztowne" :)

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.