Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

vcore

Szwajcar z polskim rodowodem

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpisywał się nie będę, poniżej konkrety B)

Założenia techniczne

- mechanizm ETA 2824-2 w wersji standardowej

- szkiełko szafirowe z wewnętrznym antyrefleksem

- szlif słoneczny na tarczy

- indeksy godzinowe oraz logo nakładane, polerowane

- indeksy minutowe w formie kropek z superliminovy

- wskazówki stalowe, łamane, polerowane

- wskazówka sekundowa w wersji czarnej dodatkowo pokryta PVD

- koperta stalowa 42mm, polerowana

- dekiel pełny

- pasek skórzany 22mm

- zapięcie motylkowe

- drewniane i zewnętrzne, tekturowe pudełko

- 2-letnia gwarancja

- swiss made

Limitacja tego modelu wynosić będzie prawdopodobnie 200 sztuk

Czekam na opinie, sugestie, pomysły, złote myśli i wszelkiej maści luźne przemyślenia - każde słowo i narzekania mile widziane.

ZcjjH.jpg

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to jest? Jakaś oferta?

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Czekam na opinie, sugestie, pomysły, złote myśli i wszelkiej maści luźne przemyślenia - każde słowo i narzekania mile widziane.

Witam,

jest okazja, to spytam :). Spotkałem w różnych zegarkach takie rozwiązanie kalendarza/daty. Czemu to ma służyć ? Czy założono, że przeciętny użytkownik nie będzie wiedział, że przed 19-ym był 18-y, a po 19-ym będzie 20-ty dzień miesiąca ? :)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chwilę obecną to nie jest oferta a jedynie koncepcja, choć do realizacji jest już raczej bliżej niż dalej. Wygląd datownika to głównie względy estetyczne, choć ma on tyle samo zwolenników co i przeciwników... A ja czekam na konkretne opinie co do wyglądu samego zegarka ;)

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawsza byla wersja z mala sekunda, data, i gmt.

QkR27.jpg

Gdyby ten zegarek wszedl do produkcji to z checia bym go zamowil. :)

Wyobrazam sobie, ze bylby na werku A10 patrzac na odleglosc malej sekundy od centrum zegarka.

Niestety wersja zaprezentowana na poczatku watku nie jest rownie ciekawa.

Przy okazji - GamuT bardzo kojarzy mi sie ze znana dunska firma audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO bardzo dobry pomysł, doskonale zostało wszystko przemyślane z dwoma małymi wyjątkami.

Mianowicie jakoś nie do końca przekonuje mnie data w tym zegarku. Raczej obstawiałbym nieco skromniejszą, jednodniową. @vcore jak sam napisałeś, ten typ daty ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Generalnie nie zaliczam się ani do tych ani do tych, jednak w tym garniturowcu po prostu mi przeszkadza... :mellow:

Nie mniej jednak kształt, rozmiar koronki, indeksy pięknie ze sobą współgrają.

Drugą sprawą jest moim zdaniem nieco duża, jak na garniturowca koperta - 42 mm to trochę za dużo. Raczej widziałbym ten zegarek w rozmiarze niewiększym niż 40mm.

Szczególnie przypadła mi do gustu granatowa tarcza - jak dla mnie bomba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Jest piękny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się ta data nie podoba, zupełnie nie pasuje do minimalistycznego designu, koronka też nie bardzo i kropki luminowy lepiej zastąpić zwykłą białą farbką ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic bym nie zmieniał, przez taką date jest inny od 90% pozostałych zegarkow

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie nic nie zmieniaj w datowniku, gdybyś zastosował standardowe okno daty ten zegarek byłby poprostu nudny, nijaki, powtarzalny, jeden z wielu itp itd., a tak jest ciekawie.

Ja bym jedynie zmniejszył średnicę zegarka i proporcje średnicy koronki do średnicy zegarka bo jak na garniturowca 42 mm to o jakies 2 mm za dużo.

Oprócz tego przemyśl dodanie dodatkowych kolorów tarczy, np grafitowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny zegarek, data dodaje świeżości pomimo że nie przemawiają za nią względy techniczne. Indexy i wskazówki bardzo ładnie dopełniają całości. Nie wiem jak wyjdą kropki z superluminowy bo na wizualizacji wygląda to świetnie ale widziałem takie rozwiązania po latach i nie zawsze wyglądały estetycznie, ale być może była to tylko kwestia wykonania. Warto zgłębić ten temat bo projekt ciekawy i estetycznie wykonany i szkoda żeby się brzydko starzał.

Gratuluję koncepcji bo moim zdaniem jeden z najciekawszych projektów jakie na forum widziałem.

Propozycja z małą sekundą i GMT moim zdaniem się nie umywa - przekombinowana i niespójna stylistycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie opinie i sugestie. Indeksy minutowe (kropki) zostaną wykonane farbą, nie chodzi jednak o trwałość lumy a o logiczny błąd - świecące indeksy w połączeniu z nie świecącymi wskazówkami. Wielkość koperty zostanie przemyślana, niemniej zegarek z założenia nie miał być typowym garniturowcem. Datownik zostaje taki jaki jest - zgadzam się z opinią że bez niego byłby to po prostu kolejny zegarek :) Przedstawiam jeszcze jedną wersję z falowaną wskazówką sekundnika i antracytową tarczą

813A5.jpg

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Datownik zostaje taki jaki jest - zgadzam się z opinią że bez niego byłby to po prostu kolejny zegarek :)

Witam,

Twoja wola :). Rozumiem, że zamierzasz przekształcić ten projekt w wyrób - IMO warto się jeszcze zastanowić. Datownik dziwnie (błędnie) będzie wyglądał w krótszych miesiącach. Powstaje pytanie: czy tak "oryginalne" (choć spotykane) rozwiązanie będzie korzystne ?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie - nie każdy miesiąc ma 31 dni, dałeś mi do myślenia :)

Tak się prezentuje ze zwykłym datownikiem

oUzcq.jpg

Zegarek wejdzie do produkcji jak tylko zamknę kwestię projektową, czyli niebawem - jak sądzę

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu lepiej :). Ale może pokaż jak będzie z łukami.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jest okazja, to spytam :). Spotkałem w różnych zegarkach takie rozwiązanie kalendarza/daty. Czemu to ma służyć ? Czy założono, że przeciętny użytkownik nie będzie wiedział, że przed 19-ym był 18-y, a po 19-ym będzie 20-ty dzień miesiąca ? :)

Pzdr.

mam jeden taki zegarek i chociaż to wydaje się śmieszne jest bardzo dobrym rozwiązaniem - pozwala zaoszczędzić jakieś tam ułamki sekund przy pracy biurowej/papierkowej

podejrzewam, że na podobnej zasadzie jak dostajesz w urzędzie jakieś pismo do podpisania i uzupełnienia daty

niby wiesz gdzie i jak żyjesz, ale trzeba się przez chwilę zastanowić, żeby wpisać poprawną datę

urzędniczka, która podała Ci to pismo (a podaje je w dniu dzisiejszym 20x) szybciej podpowie Ci datę niż Ty spojrzysz na zegarek

pytanie czy masz w zegarku datownik

podobnie sytuacja może przedstawiać z pytaniem po co w zegarku dzień tygodnia, przecież każdy wie, że po wtorku jest środa biggrin.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uważam, że z 3 dniową datą lepiej

może jeszcze jedna wizualizacja gdzie 3dniowa data będzie w miejscu logo producenta (zamieniona z logo)

od dłuższego czasu chodzi za mną zegarek z komplikacją pory dnia (słoneczko/księżyc)

taki prosty moon watch

zresztą już kiedyś udzielałeś się w temacie gdy zasugerowałem limitowany zegarek na 2012 poświęcony dla tego co nad nami

coś w ten deseń

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/66157-aerowatch-moon-phases-1942-quartz/page__p__721743__hl__moon__fromsearch__1?do=findComment&comment=721743

albo ten

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/65085-the-moon/page__p__710313__hl__moon__fromsearch__1?do=findComment&comment=710313

to co zaprezentowałeś, jeżeli wejdzie do produkcji - świetne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw potrojna datę ze względów estetycznych - z nią wyglada dużo lepiej. Nie gniewaj się ale nazwa mi nie leży - kojarzy mi się z gamoniem - pierwsza była bardziej nobliwa ;)

Parisien - tête de chien! - Parigot - tête de veau!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw potrojna datę ze względów estetycznych - z nią wyglada dużo lepiej. Nie gniewaj się ale nazwa mi nie leży - kojarzy mi się z gamoniem - pierwsza była bardziej nobliwa ;)

Zegarek ładnie się prezentuje. Data potrójna moim zdaniem odpada. Wyobraź sobie że mamy 28 lub 29 luty.

Po lewej masz 27 w środku 28 (koniec lutego) a po prawej 29 (czyli dzień, którego nie ma) Bez sensu jak dla mnie. Osobiście nie lubię datowników w ogóle. Jak już muszą być to jakieś bardzo delikatne.

The sun is the same in a relative way but you're older,

Shorter of breath and one day closer to death.

Pink Floyd, Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam że z potrójną datą jest ciekawiej, no ale jak miesiąc ma 30 lub 29 dni to już zaczyna się robić problematycznie. Kwestia nazwy nie jest jeszcze ostatecznie rozstrzygnięta. Wieczorem przedstawię jeszcze jedną, nieco odmienną koncepcję - ale opartą na tym projekcie

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Granatowa tarcza jest świetna!

A jeśli nikt nie będzie bił za uwagi, to mój typ wygląda tak:

1. Granatowa tarcza

2. Pojedynczy datownik (ten potrójny zrozumiałem przy IWC Mark XVII - po prostu kolejne powiększenie koperty powoduje, że pojedyncze okienko daty - w IWC na "3" jest absurdalnie śmiesznie odsunięte od brzegu tarczy. Koperta rośnie a mechanizm nie. Potrójna data maskuje ten efekt). Ale data na "6" i dodanie WR 50 robi tę robotę tak samo dobrze

3. prosty sekundnik (ten pofalowany nie pasuje do prostoty tarczy)

4. logo. Kurcze mocno do Glasshuette podobne

5. 38-39 mm maks. Miej litość dla tych z mniejszymi łapkami

Powodzenia!

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to rozwiązanie jest super dla perpetuala

ale tam też wystpuje problem niezgodności dnia wczorajszego

ile kosztuje mechaniczny perpetual - wiadomo kosmos

generalnie każdy datownik to przynajmniej raz na dwa miesiące problem z datą - i z tym trzeba się pogodzić

a przynajmniej jest jeden dzień, w którym można mu poświęcić trochę czasu na korekcję wskazań

więc taki problem to dla mnie nie problem

powtórzę się - 3dniowy wygląda lepiej

ciekawe co powstanie wieczorem, ale jak zobaczę pofalowaną wskazówkę, okienko księżyca (datownik dowolnie - jeśli pojedyńczy to niekoniecznie dół czy góra a raczej, któryś bok) to coś ściągnę z siebie.... :D :D :D

jak dla mnie wybrałeś idealne rozmiary

mniejsze zostały już przerobione przy Dywizjon 303

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie - nie każdy miesiąc ma 31 dni, dałeś mi do myślenia :)

oUzcq.jpg

Zegarek wejdzie do produkcji jak tylko zamknę kwestię projektową, czyli niebawem - jak sądzę

Pojedyncze okienko daty.

Inna czcionka logo bo GO cisnie mocno

Wskazowka sekundnika mniej fantazyjna za to z logiem na koncu jak B w brajtku czy gwiazdka u montblanca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ładnie się prezentuje. Data potrójna moim zdaniem odpada. Wyobraź sobie że mamy 28 lub 29 luty.

Po lewej masz 27 w środku 28 (koniec lutego) a po prawej 29 (czyli dzień, którego nie ma) Bez sensu jak dla mnie. Osobiście nie lubię datowników w ogóle. Jak już muszą być to jakieś bardzo delikatne.

Najczęściej i tak się zapomina przy krótszych miesiącach przestawić datę (no chyba ze sa tacy ze jak sie obudza to pierwsze co robią to zmieniają date w zegarku), i wtedy patrzysz na datownik i widzisz i tak ten dzień którego nie ma B). Ta potrójna może Ci o tym przypomnieć dzień wcześniej - tak to widzę.

Mnie się bardziej podoba z potrójna.

Parisien - tête de chien! - Parigot - tête de veau!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszelkie uwagi zawsze mile widziane :)

Granatowa tarcza nadaje zegarkowi mniej oficjalnego charakteru, dlatego też skłaniam się w jej kierunku. Kwestia datownika zostanie z pewnością przemyślana - być może uda się po prostu go powiększyć (w ramach możliwości mechanizmu). Jeśli chodzi o sekundnik to może uda mi się wymyślić jakiś kompromis, logo i nazwa na razie nie są ostateczne - na tym etapie chciałbym się skupić na samym wyglądzie zegarka. Co do średnicy koperty to tutaj także postaram się znaleźć złoty środek - wiadomo że zegarek ma być skierowany do jak najszerszego grona osób

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.