Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

IWC Big Pilot - opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie zauważyłem na forum aby ktoś posiadał Big Pilota, aczkolwiek jestem przekonany, że takie osoby tutaj są, bądź były w posiadaniu tego zegarka. Interesuje mnie przedewszystkim wygoda jego noszenia, gdyż jak wiadomo do małych to on nie nalżey, a do tego ta koronka, która podejrzewam, że może czasami dawać mocno w kość. Prosiłbym również o pare słów na temat jego wyglądu, podoba się Wam? Ogólnie co sądzicie o tym zegarku... Dzięki.

Co to za zegar, to każdy wie, ale nie zaszkodzi pare zdjęć podgladowych znalezionych w sieci :)

iwc079_im.jpg

iwc-big-pilot_s-watch-02.jpg

1.jpg

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podoba mi sie bo jest za duzy , przymiezalem i na tym sie skonczylo a wtedy jeszcze nosilem wielkie zegarki

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoją rękę Irku był za duży ??? :mellow:

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z najfajniejszych IWC,a może nawet najfajniejszy.Gdyby miał z 3 mm mniej a do tego nakładane indeksy takie jak ma np. Mark XVI Spitfire to wtedy dla mnie zegarek idealny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby miał z 3 mm mniej a do tego nakładane indeksy takie jak ma np. Mark XVI Spitfire to wtedy dla mnie zegarek idealny.

Dla mnie również.

Zobacz na tą limitke :

http://www.pimwin.com/thread-3836-1-1.html

Co sądzisz? Dla mnie kozak B) I ma nakładane indeksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pilotów iwc to tylko mark XV i limitka Antoine de Saint Exupery ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carlito - mi ten zegarek się nie podoba, ani to B-uhr, ani wygodna hybryda pilota z siedmiodniówką. Jak go przymierzam i patrzę na tę kopertę to zawsze mi się kojarzy z /cytując klasyka/ żelbetonowym klocem. Cenowo też jest beznadziejnie, bo półkowa cena to ponad 50.000zł - w tej cenie można mieć i Portugalczyka (na tym samym werku) w stali, Mosera w złocie i kupę inych fajnych zegarków.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez moment miałem smaka na wersję w białym złocie - okazał się duży, ciężki, niewygodny. Co więcej, tak się składa, że pracuję w środowisku pilotów wojskowych - trochę rozmów i okazało się, że nie chcieliby takiej patelni w samolocie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa ostatnie posty mnie chyba skutecznie zniechęcają do kupna tego zegarka. Szukam czegoś wyjątkowego na trzydzieste urodziny i tak sobie pomyślałem, że Big Pilot byłby dobrym pomysłem, ale skoro odradzacie, to nie było tematu - dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carlito - mi ten zegarek się nie podoba, ani to B-uhr, ani wygodna hybryda pilota z siedmiodniówką. Jak go przymierzam i patrzę na tę kopertę to zawsze mi się kojarzy z /cytując klasyka/ żelbetonowym klocem. Cenowo też jest beznadziejnie, bo półkowa cena to ponad 50.000zł - w tej cenie można mieć i Portugalczyka (na tym samym werku) w stali, Mosera w złocie i kupę inych fajnych zegarków.

Co do ceny za kolega kupił IWC Portugese 7 day w stali za ok 32 000 pln .Cena za ten zegarek jest chyba zbyt wygórowana . Co do Pilota to juz jest chyba przesadna wielkośc. Jak to nosic na co dzień.Tutaj koronka to będzie na pewno dawała się we znaki.Trzeba mieć łapę jak dobry kulturysta.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego uważasz, że 32 tys. za portugalczyka to cena zbyt wygórowana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego uważasz, że 32 tys. za portugalczyka to cena zbyt wygórowana?

Uważam że za Pilota ok 50 000 pln to cena zbyt wygórowana wg. mnie. Ciekawe jaka by była cena ostateczna - jednak ja tym zegarkiem ze względu na wielkość niebyłbym zainteresowany. Cena 32 000 pln( transakcyjna) była odniesieniem do ceny Portugalczyka , w porównaniu do cen cennikowych uwazam że jest to cena atrakcyjna , trochę obserwowałem ceny tego modelu i ten poziom był jednym z najniższych za ten model . Chociaz zawsze chciało by się aby tak piękny zegarek jak Portugalczyk mozna było kupic za jak najmniejeszą kasę ( oczywiście nie kosztem jakości ).

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, źle Cię w takim razie zrozumiałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz wszystko jest chyba jasne :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Portugalczyk to jedyny zegarek z dużym 7-dn. mech. IWC, który nadaje się do noszenia. Big Inge i Big Pilot są po prostu bezsensownie wielkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michale,

Byłem kiedyś posiadaczem tego zegarka ale dość szybko mi się znudził. W pełni podzielam zdanie Filipa. Lepszym wyborem byłby dla mnie Portugalczyk.

Myślę jednak, ze skoro chcesz kupić zegarek na wyjątkową okazję, to w przyszłości nie zamierzasz się go pozbywać.

Proponuję więc rozejrzeć się wśród Niezależnych. Na dzisiejszy naszym dorocznym spotkaniu swój dorobek prezentował Peter Speake-Marin i muszę przyznać, że wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie.

Nie wszystkie modele są dla nas cenowo osiągalne ale nawet model podstawowy Classic jest wart grzechu. To tylko jeden z przykładów. Rozejrzyj się więc wśród twórców zrzeszonych w AHCI.

Pozdrawiam

Mirek

PS. Zresztą po co daleko szukać, nasz Paweł Jankowski sprokuruje Ci taki czasomierz, że bedziesz mógł w przyszłości, bez żadnych kompleksów, śmiało sprezentować go swemu wnukowi. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez moment miałem smaka na wersję w białym złocie - okazał się duży, ciężki, niewygodny. Co więcej, tak się składa, że pracuję w środowisku pilotów wojskowych - trochę rozmów i okazało się, że nie chcieliby takiej patelni w samolocie :)

Hmmmm bardzo ciekawe rzeczy piszesz, tak się składa że Polskie Siły Powietrzne są akurat w trakcie wymiany zegarków dla pilotów, ich wybór padł na wyrób japońskiego przemysłu zegarmistrzowskiego z kopertą o średnicy 45 mm......omawiany Big Pilot ma 46 mm......istotnie 1 mm to ogromna różnica....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm bardzo ciekawe rzeczy piszesz, tak się składa że Polskie Siły Powietrzne są akurat w trakcie wymiany zegarków dla pilotów, ich wybór padł na wyrób japońskiego przemysłu zegarmistrzowskiego z kopertą o średnicy 45 mm......omawiany Big Pilot ma 46 mm......istotnie 1 mm to ogromna różnica....

Z czystej ciekawości co to ma być za zegarek :Seiko,Orient czy Citizen , może wiesz jaki model konkretnie jest rozpatrywany. Ciekawe dlaczego Siły Zbrojne nie rozpatrywały IWC :) z drugiej strony jest sporo fajnych pilotów na rynku które mogły być w kregu zainteresowania decydentów. Ciekawi mnie tez jakie wymogi stawiane sa przy zakupie takich zegarków ,jakie sa ograniczenia itd.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czystej ciekawości co to ma być za zegarek :Seiko,Orient czy Citizen , może wiesz jaki model konkretnie jest rozpatrywany. Ciekawe dlaczego Siły Zbrojne nie rozpatrywały IWC :) z drugiej strony jest sporo fajnych pilotów na rynku które mogły być w kregu zainteresowania decydentów. Ciekawi mnie tez jakie wymogi stawiane sa przy zakupie takich zegarków ,jakie sa ograniczenia itd.

Istotnie moja wiedza na ten temat jest spora, ale po pierwsze nie zostałem upoważniony do przekazywania szczegółów a po drugie nie chciałbym zamulac tematu Michała. Zdradzę jeszcze tylko tyle że wymagań ze strony PSP jest bardzo wiele a zegarków spełniających te wymogi nie produkują ani Szwajcarzy ani Niemcy, w zasadzie oprócz Japończyków nikt ich nie produkuje. Temat nie jest już na etapie rozpatrywania, w zasadzie model został wybrany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mirku, wezmę sobie Twoją radę do siebie, może rzeczywiście okrągłe urodziny są dobrą okazją do kupna czegoś niezależnego. Pomyśle nad tym, mam czas. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istotnie moja wiedza na ten temat jest spora, ale po pierwsze nie zostałem upoważniony do przekazywania szczegółów a po drugie nie chciałbym zamulac tematu Michała. Zdradzę jeszcze tylko tyle że wymagań ze strony PSP jest bardzo wiele a zegarków spełniających te wymogi nie produkują ani Szwajcarzy ani Niemcy, w zasadzie oprócz Japończyków nikt ich nie produkuje. Temat nie jest już na etapie rozpatrywania, w zasadzie model został wybrany

Czy z tego wynika że jest to informacja ścisle tajna :) o waznym znaczeniu strategiczno obronnym kraju . Możesz chociaż zdradzić jaki to zegarek został ostatecznie wybrany.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy z tego wynika że jest to informacja ścisle tajna :) o waznym znaczeniu strategiczno obronnym kraju . Możesz chociaż zdradzić jaki to zegarek został ostatecznie wybrany.

CITIZEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, co wybiera dowództwo SP RP może "nieco" odbiegać od tego, co chcieliby nosić piloci, nie sądzisz? Gdyby zwykli piloci mieli coś do powiedzenia parę lat temu to prawdopodobnie teraz lataliby Grippenami a nie F-16. Myślę, że podobnie może być z zegarkiem. Wiesz może, czy te citizeny trafią na ręce dowódców czy wszyscy piloci je dostaną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo tych wszystkich wad jest w tym zegarku coś magnetycznego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.