Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Ryszard

Jaki kwarcowy???

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ryszard

Witam

Na imię mam Ryszard. Od 3-4 miesięcy z ciekawością czytam posty kolegów; sam w temacie zegarków jestem poczatkujacy. Postanowiłem teraz sam coś napisać. A właściwie to chciałem się zwrócić o poradę. Szukam dla siebie zegarka. Wiem już, że powinien być kwarcowy, bo irytuje mnie kiedy zegarek nie jest dokładny; cena również jest ważna więc tylko kwarcowy jest w moim zasięgu. Wiem również, że nie powinien to być chronograf po preferuję prosty i klasyczny styl, jak najbardziej czytelny i nie lubię kiedy tarcza jest przeładowana wskazówkami.

Czy mógłbym skorzystać z Waszej wiedzy i prosić o pomoc? Być może Mariusz – który jak widzę ma rozległa wiedze o zegarkach kwarcowych mógłby mi wskazać ciekawe modele do rozważenia (o ile pamiętam Mariusz ma zegarek kwarcowy). bardzo liczę na Was.

Pozdrawiam

Ryszard.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

;) Witam serdecznie.

Moja wiedza na temat zegarków (nawet tych kwarcowych) nie jest zbyt rozległa. Myślę, że na tym Forum można by znaleźć osoby, które w temacie zegarków mają więcej do powiedzenia aniżeli ja, ale dziękuję. Co do czasomierza kwarcowego to masz rację Ryszard, że kwarce są bardzo dokładne no i przede wszystkim wygodne, bo nie trzeba ich nakręcać ani codziennie nosić, aby utrzymać czasomierz w ciągłym chodzie. Co prawda niektóre "mechaniki" mają bardzo długą rezerwę chodu (na przykład Eberhard - 8 dni), ale za to wykazują większe odchylenia czasowe niż zegarki elektroniczne chociaż z drugiej strony dokładność jest domeną czasomierzy sterowanych falami radiowymi. Wracając do Twoich pytań to właściwie trudno jest mi udzielić precyzyjnej odpowiedzi ponieważ nie wiem w jakim przedziale cenowym mam się poruszać. Zegarki kwarcowe mogą równie dobrze kosztować 600 zł i 16.000 zł. Czasomierze tego typu wytwarza z jednej strony Tissot, a z drugiej IWC, Ulysse Nardin czy Patek Philippe. Wybór jest ogromny. Kolejna sprawa to werk. Nie wiem czy preferujesz własne mechanizmy czy zadowoli Ciebie na przykład modyfikowana ETA. Do Twojego opisu jeżeli chodzi o wygląd czasomierza idealnie wręcz pasuje IWC Portofino. Niestety cena tego zegareczka w wersji elektronicznej to jakieś 6000 zł. Tutaj jest fotka.

iwcportofino2ki.th.jpg

Z tańszych modeli zdecydowanie polecam zegarki firmy Maurice Lacroix. Na uwagę zasługuje tutaj zwłaszcza jakość wykonania kopert. M.L. ma własną, bardzo nowoczesną linię produkcyjną i koperty robią naprawdę perfekcyjnie. Ceny tych czasomierzy zaczynają się od 1400 zł chyba, że kupisz zegarek z drugiej ręki.

ml4lh.th.jpg

Bardzo ładne klasyczne zegarki wytwarza również Longines i Omega no, ale wybór konkretnego modelu jak zwykle uzależniony jest od zasobów gotówki.

longinesiomega9br.th.jpg

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witamy na Forum!

odpowiedź na tak sformułowane pytanie nie jest łatwa, gdyż jak zapewne zauważyłeś, czytając (liczne ostatnio na naszym forum) o tym dyskusje,

nemalże każdy producent zegarków posiada w swojej ofercie czasomierze kwarcowe. Lepiej byłoby sprecyzować przedział cenowy, w którym mielibyśmy się poruszać.

... mimo to spróbuję.

poniżej zamieszczam zdjęcie mojego ulubionego "kwarca"

Watch People to mało znana firma - za to designer już bardziej - odpowiedzialny jest m.in za wygląd zegarków Meistersigner i Xen.

większość ich kolekcji utrzymana jest w prostej , purystycznej stylistyce a prezentowany model Heros ma szafirowe szkło i zakręcaną koronkę ( wodoodp. 100m 10 bar). ... i to wszystko za 299 euro.

copyofdscn63696rc.jpg

za trochę więcej wspomnieć mogę jeszcze Longines Oposition ( ok 600 euro)

d7_12_sb.JPG

i wiele modeli ML

... choć i tak kiedyś zapragniesz mechanika!

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
;) Kolejna sprawa to werk. Nie wiem czy preferujesz własne mechanizmy czy zadowoli Ciebie na przykład modyfikowana ETA.

Mariusz ! ... trochę przesadziłeś :wink: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Piotrek,

rozumiem, że przesadę o której piszesz zawdzięczam tematyce naszej rozmowy, a mianowicie zegarkom kwarcowym. No cóż, Patek Philippe nawet w czasomierzach kwarcowych stosuje własne mechanizmy, podobnie Jaeger-LeCoultre. Warto wiedzieć o tym, że elektronicznego Jaegera z drugiej ręki można kupić naprawdę w bardzo atrakcyjnej cenie więc nie wiem, gdzie dopatrujesz się absurdu mojej wypowiedzi. Cóż, pewnie narażę się tym co teraz napiszę, ale ja temat czasomierzy kwarcowych traktuję poważnie, bo poważne i prestiżowe firmy zajmują się ich produkcją. Nie jest dziełem przypadku tak ogromna przepaść cenowa pomiędzy poszczególnymi zegarkami. Elektroniczny Patek Philippe nawet po 70 latach będzie wciąż działał doskonale, a po Tissocie za 700 zł zostanie być może tylko marne wspomnienie.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błonie tez będą chodzić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz !

tym razem nie mam nic do kwarców :twisted:

... ale zobacz co napisałeś:

Kolejna sprawa to werk. Nie wiem czy preferujesz własne mechanizmy czy zadowoli Ciebie na przykład modyfikowana ETA.

jakie własne mechanizmy (w kwarcach !!)? nawet Ventura większość ściąga z japonii!

to nie był atak! ;):)

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Piotrek napisał:

jakie własne mechanizmy (w kwarcach !!)? nawet Ventura większość ściąga z japonii!

Piotrek, być może trochę się zagalopowałem, ale początkowo myślałem, że nie odpowiada Tobie zastosowana przeze mnie terminologia. Wjechałeś mi na ambicję to sobie poczytaj o jednej z moich ulubionych firm, a mianowicie Jaeger Le-Coultre. O kwarcach też coś jest (to tak w kontekście tej "Twojej" Japonii).

http://www.jlcsociety.com/articles/timeline/

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Ryszardzie...

Widzę że masz ten kłopot co ja... a właściwie co ja miałem bo w zasadzie już wybrałem!

Poczytaj sobie mój temat i posty w nim:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=714

Ja też szukałem (znalazłem) zegarek tyle że wybrałem mechaniczny-automat. Ale podobały mi się też pewne modele KWARCOWE i też o nich pisałem.

Szczególnie Frederique Constant jaki tam się znajduje.... klasyka, klasyka... ale Longines też jest schludny, prosty... ładny. Zobacz i poczytaj! (pewnie już to zrobiłeś ;-) )

Szczególnie że ja rozglądałem się za zegarkami do 2,5 tys. zł! a to jest jeszcze rozsądna cena przynajmniej dla mnie!

Pozdrawiam i zapraszam do pisania na forum!

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heloł Ryszardzie ;)

Może na początek sprecyzujesz swoje pytanie, bo na razie wygląda to mniej więcej tak: kupię samochód.........

Każdy z nas chętnie pomoże, tylko czekamy na konkrety- przede wszystkim, jaka kwota wchodzi w grę :)

Pozdrawiam

Marcin

ps. Witamy na forum :)

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stanowczo protestuję.

Pytanie za ile jest pytaniem "zakazanym".

Dlaczego.

Pytanie za ile - kieruje nas od razu na markę zegarka, a choćby patrząc na naszą piramidę prestiżu powinniśmy zadać wiele innych pytań na początku.

Jakich:

Pierwsze i najważniejsze wiemy - zegarek elektroniczny.

Dalej:

- czy zegarek sportowy - czy garniturowy ?

- jeśli garniturowy, to sugerujemy tutaj pasek skórzany - czy jest akceptowany ?. Jeśli nie to finezyjna bransoleta.

- jeśli zegarek sportowy to czy: metalowa bransoleta, pasek kauczuk lub pasek typu goretex - co jest preferowane ?

- jaka kolorystyka zegarka: srebrna (stal, białe złoto), srebrzysto-szara (tytan), złota (złocenie, złoto), czy mieszana ?

jeśli złota lub mieszana ale metoda złocenia, to należy poinformować o właściwościach powłok ozdobnych.

- wzór tarczy i czytelność wskazań

....co ja się będę powtarzał - proszę zobaczyć różnorodne pytania, może nieczytelnie zapisane, ale wyszczególnione precyzyjnie i z jasnymi, krótkimi odpowiedziami.

http://www.ornament.waw.pl/pliki/doradca_zegarki.htm

Po zadaniu takich pytań następuje przedstawienie oferty - np. w stylu:

wybrany zegarek, w firmie XXX to taki i kosztuje YYY, w firmie ZZZ to owaki i kosztuje VVV, w firmie QQQ to jeszcze inny i kosztuje PPP.

Wybór należy do klienta, a czasami ten najgorzej ubrany chce kupić poważną pozycję (choć zwykle nie).

Nie wolno zadawać pytania: za ile ?

Przynajmniej w naszym sklepie tak postępujemy (za co jesteśmy chwaleni - i to nam pochlebia)

Co należało dowieść.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Władek,

wybór konkretnego zegarka warunkowany jest nie tylko poprzez te cechy, które opisujesz w swojej poprzedniej wiadomości, ale również i cenę. Co z tego, że podoba mi się Portugieser i praktycznie wszystko mi w tym zegarku odpowiada skoro nie stać mnie na taki zakup. Pytanie o cenę wydaje mi się jak najbardziej "na miejscu", a wszystko zależy od sposobu w jaki je formułujemy. Jeżeli zapytamy klienta w sposób tak dyskretny, aby go nie urazić to wszystko jest okay. Z mojego punktu widzenia (to znaczy klienta) wyglądałoby to tak, że określiłbym cechy jakie zegarek powinien posiadać, a następnie przedział cenowy na jaki mnie stać. Oczywiście cena ukierunkowuje na określone marki, ale przecież nie pójdę kupować czasomierza Patek Philippe mając 2000 zł w kieszeni. Oczywiście jako klient chętnie sobie popatrzę na te dzieła sztuki zegarmistrzowskiej, ale ze sprzedawcą będę rozmawiał o konkretach, bo szanuję zarówno swój czas jak i osoby, która mnie w salonie obsługuje. Natomiast sytuacja o której pisze Władek jest oczywiście spotykana w bardzo ekskluzywnych sklepach. Na przykład w Anglii jest sklep, w którym sprzedawane są bardzo drogie ubrania, ale klient w chwili oglądania czy przymierzania nie widzi ich ceny. Wynika to z faktu, że sklep ten nastawia się na taki segment odbiorów, którzy kasy mają do oporu i po prostu kupują to, co im się podoba bez względu na koszty. Abstrahując od tego przykładu, myślę, że nie popełniliśmy nietaktu pytając Ryszarda o sumę jaką może przeznaczyć na czasomierz.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel
preferuję prosty i klasyczny styl, jak najbardziej czytelny i nie lubię kiedy tarcza jest przeładowana wskazówkami

ten chyba pasuje jak ulał do opisu, niestety do kupienia juz tylko z drugiej ręki, choćby na e-bayu http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewIt...989387&rd=1

odvg013al.th.jpg

odvg101rn.th.jpg

Poza tym, że jest idealnie piękny :wink: , mam do niego ogromny sentyment. Był to mój pierwszy zegarek - szwajcar, kupiony w czasach, kiedy żyłem w błogiej nieświadomosci, że istnieje coś takiego jak zegarek mechaniczny ;) Ma tylko stalową kopertę i srebrzysto-popielatą tarczę

P.S. Ze względu na ogromny wybór, uważam, ze informacja o maksymalnej cenie (przy poradach) ma jednak znaczenie takie same jak wygląd, mechanizm. Natomiast sprzedając zegarki na pewno bym od tego nie zaczynał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Świetnie Paweł. Omega to bardzo dobry kierunek. Reasumując nasze odpowiedzi można powiedzieć tak:

- w cenie do 2000 zł warto kupić czasomierz marki Maurice Lacroix albo Longines, a powyżej tej wartości...

-...powyżej 2000 zł mamy doskonałe Omegi...

-... i wreszczie kwarcowy Olimp w postaci IWC, Ulysse Nardin, Patek Philippe i Jaeger Le-Coultre. O własnych kalibrach ze "stajni" Jaeger Le-Coultre i Patek Philippe już nie będę pisał żeby Piotrek nie dostał doła ;) :wink: .

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel

A może zastanowimy się, czy faktycznie mechaniczny Olimp odpowiada kwarcowemu i czy jest jakikolwiek sens kupować zegarki kwarcowe JLC, Patek, IWC itp? Oczywiście z wyjątkiem kupowania dla marki, co też nie jest naganne? Słowem: czy JLC, Patek mają naprawdę własne mechanizmy kwarcowe i czy są one lepsze od używanych w ML albo Omedze?

A propos, nowy De Ville kwarc też nie jest brzydki ale to nie to samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość senek
;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość senek

Witam.

Mariusz, tak z czystej ciekawości - który Portugalczyk najbardziej do Ciebie przemawia?

Pozdrawiam,

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Przemek,

postaram się umieścić zdjęcie chociaż jest bardzo mało zegarków marki IWC, które mi się nie podobają. To są jakieś sporadyczne modele.

Paweł,

oczywiście, że mają (na przykład Patek Philippe Kaliber E19C w modelu Calatrava), a czy są lepsze od tych stosowanych w ML :?: Trudno dać jednoznaczną odpowiedź na tak postawione pytanie choć wydaje mi się, że Patek czy Jaeger nie biorą cen swoich zegarków z kosmosu. Na końcowy koszt czasomierza wpływa wiele składowych, na przykład wykonanie koperty (jakość, użyte materiały), pasek, a w ramach samego mechanizmu - montaż, kontrola, klasa użytych komponentów itd. Możemy mieć porządny mechanizm kwarcowy (na przykład ładnie przerobioną ETĘ), albo plastikową ETĘ. Hmm, generalnie odnoszę wrażenie, że czasomierze elektroniczne traktowane są po macoszemu, a jeżeli już próbuję napisać coś więcej o ich werku, ewentualnie doszukać się zasadności wysokich kosztów wśród prestiżowych firm, to fani "mechaników" patrzą na mnie jak na kosmitę. Chyba jednak skoncentruję swoją uwagę na forach informatycznych bo tutaj zbieram za dużo batów. I na koniec, Paweł napisał:

czy jest jakikolwiek sens kupować zegarki kwarcowe JLC, Patek, IWC itp?

Paweł, na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam, indywidualnie. Ja myślę, że jest sens.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

... a teraz obiecane fotki.

iwcport3gn.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ryszard

bardzo dziękuję za wszystkie dotychczasowe podpowiedzi i fotki. Bardzo ciekawe są opinie Mariusza. Istotnie, chyba nie zapytałem w sposób właściwy czli niezbyt szczegółowo. Myślę o zegarku :

- niesportowym, ale opócz garnituru chciałbum go nosic na codzień

- na pasku

- najchętnieł wyłącznie z datownikiem

- z czytelną tarczą, trzema wskazówkami

- koperta raczej stalowa

- chciałbym ,żeby marka była prestiżowa (Watch People chyba do takiej nie należy

- moę wydać na ten cel do 4 tys. zł

Z zaprezentowanych zegarków najbardziej podoba mi się IWC.

Pozdrawiam

Ryszard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam serdecznie.

Faktycznie Ryszard, do Twojego opisu idealnie pasuje IWC Portofino. Jeżeli marka ma być prestiżowa, to IWC jest właśnie taką firmą z bardzo wysokiej półki no a sam Portofino (moim zdaniem) jednym z najładniejszych zegarków elektronicznych w ogóle. Niestety 4000 zł może na taki zakup nie wystarczyć. Przy aktualnym kursie Euro można jednak wynegocjować bardzo atrakcyjną cenę tego zegarka. Szczerze polecam sklep Ornament w Warszawie (ul. Puławska). Taka obsługa z jaką tam miałem do czynienia nie zdarza się często. Pełen profesjonalizm, klasa i kultura sprzedawców są godne podkreślenia. Poza tym, z tego co wiem, mają w swojej ofercie ten czasomierz. Jeżeli chcesz Ryszard to możesz tam zadzwonić i porozmawiać, poza tym, autoryzowany serwis IWC jest na miejscu o czym również dobrze wiedzieć. Jeżeli chodzi o inne prestiżowe marki to w cenie do 4000 zł można znaleźć piękne klasyczne Omegi czy też czasomierze marki Baume&Mercier. Do kolejnego swojego posta dołączę zdjęcia zegarków, które w możliwie największym stopniu będą odpowiadały Twoim oczekiwaniom. Choć z drugiej strony (żeby trochę zamotać) za 4000 zł możesz również kupić całkiem porządny zegarek mechaniczny (na przykład Maurice Lacroix).

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybrałbym cos z oferty Omegi, Longinesa lub Maurice Lacroix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a musi być kwarc?

w tej klasie cenowej jest Nomos i Stowa Antea - oba mechaniki

co prawda nie szwajcarskie ale zerknąć warto.

www.stowa.de

www.nomosuhren.de

... nie wiem jaki duży miałby być Twój zagarek , ale eśli 35 - 36 mm wystarczy to polecam Omegę de Ville Prestige ( i kwarc i mechanik)

www.omega.ch

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałbym do oferty Movado. Zegarki dość rzadko spotykane u nas w kraju a poziom ich wykonania jest bardzo wysoki.

W tej cenie możesz wybierać wśród wielu modeli ;)

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zgadzam się z Piotrem - Nomos jest naprawdę super. Zresztą ktoś na Forum zaproponował ten temat i tam zamieściłem zdjęcia prezentujące te zegarki. Jeżeli jednak przyjmujemy założenie, że czasomierz ma być kwarcowy to warto jeszcze zwrócić uwagę na następujące marki:

- Michel Herbelin

- Frederique Constant

- Zeppelin

- Korloff

Jest trochę tego. Mimo wszystko myślę, że warto spróbować negocjacji w sprawie Portofino. Cena i tak pewnie będzie wyższa, ale czasem warto dołożyć kilkaset złotych i mieć świadomość posiadania czegoś naprawdę wyjątkowego. Wyjątkowego może nie w sensie unikalności na rynku, ale przede wszystkim jakości i prestiżu.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.