Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Ryszard

Jaki kwarcowy???

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

O właśnie, Girard-Perregaux :!:, zapomniałem, a tę markę możesz Ryszard zdecydowanie wziąć pod uwagę. GP jest jedną z najwybitniejszych firm zegarmistrzowskich. Dzięki Piotrek.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem jak najbardziej ZA :wink:

Tylko jest pewien mały problem, wydaje mi się, że taki kwarcowy GP jest całkiem sporo droższy od IWC, o którym mówisz Mariusz ;)

GP w latach 60'-70' było jednym z pionierów w produkcji zegarków kwarcowych. Wyprodukowali również jeden z pierwszych, jeśli nie pierwszy kwarcowy naręczny zegarek :!:

W tej chwili, wydaje mi się, większość z kwarcowych zegarków GP jest produkowanych z myślą o kobietach. Niemniej męskie kwarce też występują, choć jak wiadomo GP słynie z doskonałych własnych "mechaników" :)

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...oj, trudna sprawa widzę z WYBOREM... TRAFNYM!

PATRZ NA TO CO CI SIĘ PODOBA!!!!

Ale czytaj posty i to c oKoledzy piszę i radzą bo dobrze radzą.

Ja dodam swoje skromne 3 grosiki:

...kupiłbym z MARKOWYCH - PRESTIŻOWYCH taki, oczywiście o wyglądzie i kształcie jaki preferujesz (schludny i prosty / delikatny) jakąś z bardziej znanych szerokiej publice marek. Brałbym pod uwagę przy kwocie 4000 zł IWC, GP, OMEGA, (lepszy kaliber), LONGINES (lepszy kaliber, złoto). Przy kwocie 2000 zł zdecydowanie LONGINES, nie wiem czy jakaś OMEGA tu sięga ale chyba nie, Frederique Constant nie wiem jak z MIDO...??

Musisz BYĆ ZADOWOLONY A ZEGAREK KTÓRY ZOBACZYSZ NA WYSTAWIE I CI SIĘ SPODOBA MA POWODOWAĆ ŻE BĘDZIESZ W DNIU ZAKUPU BIEGŁ DO SKLEPU I PATRZYŁ CZY JESZCZE JEST... to właśnie to! :-)

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam ponownie.

Najlepszym wyborem, biorąc pod uwagę prestiż i klasę mechanizmu (spośród firm, które wymienił Jarek) byłby GP, ale w cenie 4000 zł może być ciężko chyba, że kupisz czasomierz z drugiej ręki. Poza tym, sam werk pełni dalece istotniejszą rolę w odniesieniu do zegarków mechanicznych aniżeli kwarcowych.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Mariusz_W ma rację!

GP ale cena STOPuje trochę. Ryszardzie... może znalazłoby się coś z GP na wyprzedaży?! Może ktoś coś wie o jakimś zbyciu przy likwidacji sklepu?!

Jeśli nie GP ...wiesz Ryszard... Mariusz_W jest wielbicielem IWC i zresztą ma zegarek z tej FIRMY!

Ja zaś mam tylko Longines'a i jakoś jestem przywiązany do TEJ FIRMY. Wiem że nie jest ona na tym poziomie co IWC ale nie ma to dla mnie znaczenia.

Ryszardzie. (ale oficjalnie)

Pomyśl chwilkę nad moją propozycją:

- PROPOZYCJA -

Przepraszam Wszystkich na wstępie za swego rodzaju STRONNICZOŚĆ i namawianie do jedynie słusznej, choć TAK NIE JEST!

Wiem że Wy Wszyscy Drodzy Klubowicze macie swije indywidualne TYPY co do marek i zegarków więc ...przepraszam!

Ryszardzie:

Jak masz 4000 zł do wydania to kup sobie najładniejszy, najdelikatniejszy, najbardziej schludny i czysty model zegarka kwarcowego na dobrym mechaniźmie (ETA) firmy Longines którą zna sporo (naprawdę!) osób nie zainteresowanych tematyką zegarów. Kup zegarek Longines'a, w/g własnych upodobań co do kształtu, tarczy etc., i w tej cenie oczywiście ze złota z bransoletą lub paskiem w/g Twojego wyboru. Myślę że dobrze Ci radzę co nie znaczy że Innych rady nie są dobre ale w tym przypadku naprawdę sporo złapiesz za jednym razem. Ale oczywiście to Moja rada!

Wybór jak zawsze... należy do Ciebie Ryszardzie!

Pozdrawiam Wszystkich i ...nie gniewajcie się na mnie!

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jarek, nie gniewamy się. Poza tym, ostatnio coraz częściej zastanawiam się czy warto postrzegać firmy jedynie przez pryzmat prestiżu i traktować ich produkcję w kategoriach ogólnych. Myślę, że takie podejście jest trochę krzywdzące. Jarek napisał coś takiego:

Ja zaś mam tylko Longines'a i jakoś jestem przywiązany do TEJ FIRMY. Wiem że nie jest ona na tym poziomie co IWC ale nie ma to dla mnie znaczenia.

Jarek, ale warto pamiętać, że Longines ma w swojej ofercie model o nazwie Flagship, którego koperta jest pięknie wykonana z czerwonego złota. W środku (podobnie jak u IWC) modyfikowana ETA (2824-A2). Naprawdę, ten czasomierz robi doskonałe wrażenie, ale niestety jego zakup to wydatek rzędu 14.800 zł. :(. Podobnych zegarków w ofercie Longines'a można by wskazać więcej. Wracając do przewodniego tematu, to myślę Ryszardzie, że powinieneś kupić taki zegarek, który naprawdę się Tobie podoba. Prestiż to nie wszystko. Zobacz, Rolex jest prestiżową firmą, ale nigdy nie kupię czasomierza tej marki ponieważ moje subiektywne odczucia sprawiają, że coś mi się w nich nie podoba..., a prestiż Roleksa mam koło nosa.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jarek, nie gniewamy się. Poza tym, ostatnio coraz częściej zastanawiam się czy warto postrzegać firmy jedynie przez pryzmat prestiżu i traktować ich produkcję w kategoriach ogólnych. Myślę, że takie podejście jest trochę krzywdzące. Jarek napisał coś takiego:

Jarek, ale warto pamiętać, że Longines ma w swojej ofercie model o nazwie Flagship, którego koperta jest pięknie wykonana z czerwonego złota. W środku (podobnie jak u IWC) modyfikowana ETA (2824-A2). Naprawdę, ten czasomierz robi doskonałe wrażenie, ale niestety jego zakup to wydatek rzędu 14.800 zł. :(. Podobnych zegarków w ofercie Longines'a można by wskazać więcej. Wracając do przewodniego tematu, to myślę Ryszardzie, że powinieneś kupić taki zegarek, który naprawdę się Tobie podoba. Prestiż to nie wszystko. Zobacz, Rolex jest prestiżową firmą, ale nigdy nie kupię czasomierza tej marki ponieważ moje subiektywne odczucia sprawiają, że coś mi się w nich nie podoba..., a prestiż Roleksa mam koło nosa.

Pozdrawiam

Mariusz

rozumiem to każda inna firma tylko nie Rolex ,osobiście odczuwam to tak że cos niestosownego jest w kupowaniu Rolexa, (może to że kojarzy sie z tym że kupują je nowobogaccy), to pewnie głupie i przesadzone skojarzenie ale coś mi nie odpowiada w tych zegarkach, to co napisałem plus po prostu jakos mi sie te zegarki nie leżą , nie w moim typie, to dziwne bo np IWC mi sie bardzo podoba czy też JG, BM, Patek, Breitling, Movado, GP, ML, Rado, UN i w zasadzie każda inna firma produkujaca piekne zegarki,ale gdybym miał odpowiednią kasę ( to jakieś dziwne) ale Rolexowi mowimy :oops: nie :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
IWC mi sie bardzo podoba czy też JG, BM, Patek, Breitling, Movado, GP, ML, Rado, UN...

Eberhard też jest super :wink:.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
rozumiem to każda inna firma tylko nie Rolex ,osobiście odczuwam to tak że cos niestosownego jest w kupowaniu Rolexa, (może to że kojarzy sie z tym że kupują je nowobogaccy), to pewnie głupie i przesadzone skojarzenie
z pewnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie obaj macie rację, a Eberhard oczywiście też, nie dopisalem tej firmy choc obejmowałem ją umysłem, ale gdybym chciał umieszczać wszystkie firmy to by chyba zawsze można coś ciekawego dopisać, jednak Rolex jakos nie :oops: mimo że to głupie :oops: Mam ksiązkę F.Edwardsa (Przewodnik dla konesera...) i po prostu nie podobają mi sie modele Rolexa, nawet nie przekonał mnie fakt że J. Bond (bodaj Moore) używał Rolexa , co w przypadku Omegi (Brosnan) podziałało na mnie bardziej zachęcająco :( (ale to oczywiście tez głupie... ale fajne...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak wogóle to przejrzałem te linki które podaliście (chyba w innym wątku) i jestem jednak w szoku, jak jest różnica cen pomiędzy zachodem a Polską , ktos napisał że to jest chore że ktoś chce tak zarobić, to niestety prawda, to jest chore :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolex ...jakoś nie znam za bardzo tej marki jak i zegarków i ich wyglądu... wiem, wiem mogę sobie zobaczyć w NECIE...

Rolex powoduje że myślę o SZPENIACH z głupawych filmów Amerykanckich :-) i mam nieciekawe skojarzenia z nim związane. Ot... filmowy KOLO często cwaniak/gangster zrywa konuś Rolexa z łapy albo daje albo mówi jak to wspaniałego i bardzo drogiego - złotego Rolexa MA.

...nie mówię że to zła marka bo tak niejest ale nie chcę jej oglądać... przykro mi.

Może gdyby jakieś inne przekazy nie filmowe to byłoby lepiej.

Jak np. z TISSOTem, pooglądałem, ciekawostki jakieś książki... to jest to!

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dobra, spokojnie, znowu się firmie Rolex od wszystkich dostaje :(. Tak jak wcześniej napisałem nie przepadam za czasomierzami tej marki, ale mimo wszystko trzeba robotę Roleksa docenić. Co tu dużo gadać, wytwarzają bardzo wysokiej klasy zegarki i to w oparciu o własne mechanizmy co również jest warte podkreślenia. "Mechaniki" Roleksa odznaczają się doskonałą precyzją oraz trwałością. Takie są fakty i chociaż nam nie w smak, to jednak zaprzeczyć im trudno.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Mariusz... RACJA!

Ale takie są skojarzenia z Rolexem. Wiemy że to b.dobra i prestiżowa MARKA, a jakość co za tym idzie WYSOKA!

MASZ RACJĘ! Ja nie chcę i nie zabieram Rolexowi jakości i nie ujmuję...

...ale wiesz! Pasuje mi do nadgarstka gościa młodego, dynamicznego w amerykańskim aucie sportowym np. Corvette posiadającym własne biuro prawnicze... ot...

...traktujemy to z uśmiechem :-)

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarek napisał:

może znalazłoby się coś z GP na wyprzedaży?! Może ktoś coś wie o jakimś zbyciu przy likwidacji sklepu?!

Szczerze wątpię, że GP miałoby być sprzedane na zasadzie wyprzedaży.

Co do ceny, no niestety wspomniana kwota jest conajmniej dwukrotnie za mała na zakup, najtańszego choćby, modelu GP :cry:

Dalej twierdzę, że w tej cenie baaardzo ciekawymi zegarkami są Movado i może jeszcze DJR (Daniel JeanRichard).

Jeśli mowa o Rolex'ie. Dla mnie to najlepsza produkowana "masówka" w dziejach zegarmistrzostwa, bardzo dokładna, ze sporymi zasługami w tej dziedzinie- tyle :(

Z pozdrowieniami

Marcin

ps. ale jakby co to murem stoję za GP :wink:

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie o to chodzi, ja nie neguje wysokiej jakości Rolexa, po prostu nie odpowiada mi ten styl, jakos nie i juz... :( no i te skojarzenia... :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Jak np. z TISSOTem, pooglądałem, ciekawostki jakieś książki... to jest to!

Pozdrawiam

negative8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel

z pewną nieśmiałością chciałbym zauważyć, ze głowny zainteresowany od pewnego czasu w ogóle się nie odzywa. Albo juz kupił albo dostał skrętu zwojów mózgowych od natłoku informacji :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ryszard

:( No, istotnie dużo można kombinowac po tylu podpowiedziach. Jeszcze nie kupiłem, ale jestem bliski decyzji: będzie to chyba Longines VHP perpetual calendar, taki z czarną tarczą. Podoba mi się, już go ogladałem. I nawet cenowo mieści się w moim limicie.

Wszystkim , którzy zabrali głos w mojej sprawie serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

Ryszard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantastyczny zegarek, bardzo dobry wybór :!:

Bardzo podoba mi się seria Conquest, jest świetna, a do tego wspomniany model jest super dokładny :)

Gratuluję wyboru :(

Pozdrawiam

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel

zgadzam się z Marcinem, piekny jest :!: Ale żeby zamieszać, zaproponuję jeszcze coś w w tym duchu.

raymond1ct.th.jpg

Ogromnie mi się podoba, mimo że to "średnia" półka. Przeszklony dekiel, eliptyczny sekundnik, sferyczne szkiełko, no i te niebieskie wskazówki. Doskonale wykonany zegarek. Widziałem na własne :shock: oczy. :( Cudeńko.

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Najważniejsze jest to żeby zegarek się podobał. To określenie może i jest trywialne, ale doskonale oddaje sens zakupu zegarka. Jeżeli jednak czasomierze są Ryszard choć po części Twoją pasją, to i tak prędzej czy później zdecydujesz się na zakup "mechanika".

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.