Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

reglass

Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Interesuje mnie wykonanie zegarków z serii Grand Seiko Diver.

Jak to ma się do Omegi, Rolka etc.

"Obawiać trzeba się nie tych, co mają inne zdanie, lecz tych, co mają inne zdanie, lecz są zbyt tchórzliwi, by je wypowiedzieć."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GSy, to dobrze wykonane zegarki, porównywalne do jakości Rolexa. Ich problem, to spora strata w przypadku odsprzedaży. W pl. bardzo mało ludzi decyduje się na zakup Grand Seiko, w większości wybierają bardziej znanego Rolexa, ze względu właśnie na to, że ze sprzedaniem Szwajcarskiego produktu nie będzie większego problemu, czego nie można powiedzieć o produkcie Japońskim.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomimo jakości wykonania Grand Seiko brak na pewno w Polsce prestiżu. Rolex i Omega marki znane z wysokiej jakości i pozycji jako produkty nawet dla ludzi nie mających do czynienia z zegarkami. To może trochę tak jak Porsche 911 Turbo i Nissan GTR .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Interesuje mnie wykonanie zegarków z serii Grand Seiko Diver.

Jak to ma się do Omegi, Rolka etc.

GS - podobna klasa wykonania do Rolex'a , czytając opinie na zagranicznych forach - wydaje się, że z lekkim plusem dla GSa.

Co do ceny, to i jedno i drugie sporo przewartościowane, niemniej dzięki sporemu prestiżowi Rolexa na pewno na poza-japońskim rynku dużo łatwiej odsprzedać Rolex'a.

Wszystko zależy od zegarkowej pasji - czy chce się na ręku coś maksymalnie rozpoznawalnego (Rolex rozpoznawalny), czy też raczej ceni się indywidualizm w zegarkowym podejściu (GS ciekawszy).

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze od siebie dodam jedną rzecz. Zauważyłem, że ludzie, szczególnie tutaj na forum, którzy nigdy w życiu nie widzieli GSów na żywo, mają o nich nieprawdopodobne wręcz wyobrażenie. Bo skoro tańsze japońce biją jakością wykonania tańsze szwajcary (z czym się absolutnie zgadzam), to wydaje im się, że takie Grand Seiko, to poziom przynajmniej Audemarsa :) Nic bardziej mylnego! Ja kiedy mierzyłem GSy lekko się zawiodłem. Przyznaje, że po tym co się wcześniej naczytałem na forum, to liczyłem na więcej. Niemniej jednak są to porządnie wykonane zegarki, tego odmówić im nie można, ale napewno nie lepiej niż zegarki Szwajcarskie z tej samej półki cenowej. Ja osobiście bez chwili zawahania brałbym Rolexa - dużo rozsądniejszy wybór.  Przy ewentualnej późniejszej odsprzedaży napewno mniej na tym stracisz.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Ja osobiście bez chwili zawahania brałbym Rolexa - dużo rozsądniejszy wybór...

Ja też. W Polsce będzie Ci bardzo trudno sprzedać używanego GS za przyzwoite pieniądze. A Rolexa bez najmniejszych problemów będziesz go mógł później odsprzedać. A jeśli będzie to jakiś unikat to nawet zarobisz na nim. ;)

Co do jakości GS to się nie wypowiem ponieważ go nie widziałem. Podejrzewam wysoką półkę wykonania, patrząc po tańszych Seiko. Ale czy wyższa od Rolexa to nie wiem. Michał widział/mierzył GS. Zastanawiał się nad GS i kupił Rolexa. A nawet dwa :D Więc chyba o czymś to świadczy.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieeee tam... jak ktos chce Rolexa to i tak kupi Rolexa. Zegarek tej klasy kupuje się często z przywiazania do marki, bo jakościowo wiadomo, że są generalnie świetne (choć mechanizmy Rolexa mają ponoć parę słabych punktów). Z tego co wiem GS to świetne zegarki. Oczywiście nie miałem zaszczytu oglądania któregoś na zywo, ale po pierwsze opinie sa świetne, a po drugie - jak japończycy zrobią produkt najwyższej klasy, to jest on najwyższej klasy po prostu. Nie prestiżowy, bez logo wartego ciężkie tysiące euro, tylko po prostu bardzo dobry. Jak by mi się podobało Grand Seiko (w sensie wizualnym) i byoby mnie stać, to bym specjalnie nie myślał, czy Rolex lepszy, ani czy go potem sprzedam (zresztą - czy taki zegarek kupuje się, żeby go potem sprzedawać???). W tej klasie tzreba chyba kupować zegarek, który się po prostu podoba, a nie ten, który zaszokuje znajomych czy drożej się sprzeda, ale to oczywiście moje zdanie ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie trzeba sie zgodzić ze jeżeli ktoś rozpatruje Rolexa to raczej nie będzie brał pod uwagę Seiko. Już na początku są inaczej zaklasyfikowane. Nie zmienia to jednak faktu ze w swoim przedziale cenowy, Seiko są jednymi z najlepiej wykonanych zegarków.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmienia to jednak faktu ze w swoim przedziale celowy, Seiko są jednymi z najlepiej wykonanych zegarków.

Tak jak napisałem wcześniej - spędziłem z tymi zegarkami dobre dwie godziny, i nie są to zegarki lepiej wykonane od innych, które kosztują tyle samo, bądź podobnie. Absolutnie. Mówię oczywiście o GS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi ogólnie o Seiko. Uważam ze ich produkty są wykonane dobrze . Zgodzisz sie ze mną ze mimo wszystko GS nie jest najbardziej rozpoznawalnych produktem Seiko. Cieżko jestwiec większości odnosić sie do marki poprzez najwyższa serie. Rolex to jednak Rolex i tutaj dyskusji nie ma.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to tak, przepraszam, źle Cię zrozumiałem - Seiko (nie GS), w swojej klasie cenowej jest w zasadzie bezkonkurencyjne. Napewno są to zegarki warte zakupu, tutaj nawet nie ma o czym dyskutować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze aparaty fotograficzne Japońskie. Sprzęt wędkarski najwyższych lotów Japoński. Ogólnie cała elektronika Japońska wymiata. Można by jeszcze sporo wymienić. Jak patrzę na Rolka i GS nie widzę przewagi tego pierwszego.

Ładna maszynka :rolleyes:

news20080806171655tt4z2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

"Obawiać trzeba się nie tych, co mają inne zdanie, lecz tych, co mają inne zdanie, lecz są zbyt tchórzliwi, by je wypowiedzieć."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko o tym temacie sensownie dyskutować, bo GSy są zegarkami japońskimi, adresowanymi głównie na lokalny, japoński rynek. Tutaj dochodzimy do sporych różnic kulturowych, firmy japońskie stoją głównie inżynierią, a nie marketingiem. Podobnie statystyczny Japończyk jest różny od Europejczyka (czy Amerykanina) - ceni głównie jakość, cena nie ma takiego znaczenia (tzn. jest w stanie zapłacić więcej za jakość). Ostatnio czytałem artykuł z "The Economist" o tej japońskiej specyfice, w której siłą napędową firm są osiągnięcia inżynierskie, a nie marketing (pewnie to zahacza o jakąś etykę samurajską :) ).

W naszym obszarze geograficznym jesteśmy w kulturze marketingu, cenimy w dużo większym stopniu "wartość dodaną", stąd GS nie ma szans z Rolex'em, choć pewnie inżyniersko jest od niego lepszym zegarkiem (mechanizm, wykonanie).

Gdybym to ja miał wybierać spośród obydwu, to brałbym GSa z SD. Marketing nie robi na mnie wrażenia, a przy zakupie nie zastanawiam się, za ile to ewentualnie mógłbym potem sprzedać. Kupuję dla siebie, bo mi się podoba.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do elektroniki to Koreańczycy przypuścili naprawdę ostry atak : Samsung , LG .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceną/jakością i robieniem sieczki ludziom z mózgu to się łatwo walczy............:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do elektroniki to Koreańczycy przypuścili naprawdę ostry atak : Samsung , LG .

To się zgadza, wygryzają też koncerny japońskie. Sony jest jeszcze rozpoznawalne, ale kto dziś pamięta takie marki jak Hitachi, Nec czy Yamaha (to ostatnie to jeszcze na półce audiofilskiej przetrwało) - te znaki były synonimem jakości. Koreańczycy wygrali ceną i marketingiem.

Niestety, tak jak napisał Kolega Lucas - wszystko bazuje na naszej łatwowierności (w reklamy) i malejącej świadomości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym to ja miał wybierać spośród obydwu, to brałbym GSa z SD. Marketing nie robi na mnie wrażenia, a przy zakupie nie zastanawiam się, za ile to ewentualnie mógłbym potem sprzedać. Kupuję dla siebie, bo mi się podoba.

I tu się z kolegą zgadzam - ale na to marzenie na razie mnie nie stać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo lubię GS, choć spec ze mnie taki, jak to napisał Michał, czyli w życiu żadnego GSa na żywo nie widziałem :)

Powszechna jest opinia o tym, że GS są wykonane perfekcyjnie, choć polotu w nich średnio dużo. Taką samą opinię mają jednak też Rolki. I gdybym miał wybierać między np. subem, a Seiko pokazanym na zdjęciu, to brałbym Suba - przede wszystkim dlatego, że dizajn tego divera od Seiko jest mocno wtórny w stosunku do Suba właśnie. I to jest przewaga Suba :)

Ładna maszynka :rolleyes:

news20080806171655tt4z2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I gdybym miał wybierać między np. subem, a Seiko pokazanym na zdjęciu, to brałbym Suba - przede wszystkim dlatego, że dizajn tego divera od Seiko jest mocno wtórny w stosunku do Suba właśnie. I to jest przewaga Suba :)

A przewaga Seiko - to prawdziwie płynąca sekunda w SD i odchyłka dzienna na max poziomie 1 sekundy.

Czyli znów dochodzimy do tego samego - albo znaczenie ma sam zegarek, albo "wartości pozazegarkowe" :)

Wygląd Seiko może być wtórny - ciężko w aktualnych zegarkach nie znaleźć czegoś, czego już gdzieś nie było. Natomiast zawartość koperty w przypadku Seiko - nie ma odpowiednika, jak do tej pory, u nikogo innego. Pewnie dla każdego wartość będzie inna w zależności od tego, jak patrzy na zegarek i co sobie ceni. Tradycję i rozpoznawalność - tu bez dwóch zdań Rolex przoduje (kształt, nazwa, klasyczny mechanizm). Indywidualizm i unikalność - wg mnie Seiko wygrywa (bo GS prawie całkowicie nierozpoznawalny poza "światkiem" zegarkowym, mechanizm rewolucyjny, łączący dokładność kwarcową ze sprężyną napędzającą wskazówki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

śledziłem te modele GS Spring Drive i nie doszukałem się dlaczego prezentowany powyżej 200M jest droższy 2x od flagowego GS SD 600m

http://www.seiyajapan.com/product/S-SBGA031/Grand-Seiko-Spring-Drive-200m-Diver-SBGA031-Titanium.html

http://www.seiyajapan.com/product/S-SBDB001/SEIKO-Prospex-600M-Diver-Spring-Drive-SBDB001.html

ale może niedokształcony jestem z odmian Spring Drive biggrin.gif

na WUS też było podobne pytanie i jakoś wszyscy oponowali za 600M

nad wersją 600m nie zastanawiałbym się nawet 1s - zwłaszcza, że po przeliczeniu dolców wychodzi 10k taniej od Rolka

nie porównywałbym go nawet do Rolexa - 5k$ czyni go dobrze wypozycjonowanym zegarkiem i czymś co pozwala dorosnąć do Rolex Deepsea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

600M Piękny tylko te śruby na wierzchu no nie mogę tego strawić. :/

To już kwestia gustu ale mnie takie coś drażni.

200M Ma ładniejsze wskazówki :rolleyes:

A taki sobie GS :oB)

(Zdjęcia zaporzyczone)

gssbge0211323.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

śledziłem te modele GS Spring Drive i nie doszukałem się dlaczego prezentowany powyżej 200M jest droższy 2x od flagowego GS SD 600m

http://www.seiyajapan.com/product/S-SBGA031/Grand-Seiko-Spring-Drive-200m-Diver-SBGA031-Titanium.html

http://www.seiyajapan.com/product/S-SBDB001/SEIKO-Prospex-600M-Diver-Spring-Drive-SBDB001.html

ale może niedokształcony jestem z odmian Spring Drive biggrin.gif

na WUS też było podobne pytanie i jakoś wszyscy oponowali za 600M

Prospex to nie jest GS, ale "tylko" Seiko, stąd różnica cenowa. Za znaczek GS tak naprawdę :)

Obydwa kalibry: 9R65 (GS) i 5R66A (Prospex) niczym specjalnie się nie różnią, ten do GSa ma ładniejsze zdobienia.

Fragment maila znalezionego na WUSie:

Here's an official e-mail reply I got from Seiko’s U.S. executive offices on May 17, 2005:

I have the exact quote from an expert in our Tokyo office regarding your movement question pertaining to Spring Drive.

The 9R65 movement is used only for Grand Seiko. The only difference between 9R and 5R is the finish of the rotor bridge and shape of the rotor. As an example, striped pattern bridge for 9R and circular pattern for 5R. Processing method and time are same so it is difficult for us to judge which is better between them. However, in terms of technical modifications and improvements 9R and 5R is same.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za wyjaśnienie i odnalezienie tego brakującego szczegółu w postaci GS

czyli standardowo "Dosia" - po co przepłacać, skoro nie widać różnicy :PB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za wyjaśnienie i odnalezienie tego brakującego szczegółu w postaci GS

czyli standardowo "Dosia" - po co przepłacać, skoro nie widać różnicy :PB)

Coś w tym jest :)

Fakt, że Seiko robi czasem dziwne ruchy. Divery powinny pojawiać się tylko w Prospex'ach, linia GS powinna być zarezerwowana dla garniturowców. Na resztę - jest kilka innych linii, np. Ananta (Brightz), biżuteryjne - to Credor.

No, chyba że Seiko wzorem szwajcarskim zacznie robić wewnętrzną konkurencję - divery w GS vs nurki w Prospex'ach. Oby nie, bo to będzie krótka droga do "świadomie" gorzej i lepiej zrobionych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdego stać na Divera GS. Więc fajnie że można też dostać dobrze zrobiony zegarek w niższej cenie Prospex. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.