Burns 4876 #26 Napisano 14 Lipca 2012 albo żarcik, albo popłynąłeś...wiesz, to nie jest rzecz pierwszej potrzeby jak chleb i nie jest też najtańszym Seiko za 115$ więc czy to wydatek 15k/20k/25k zł to dla kogoś zamożnego jak rozterka czy zjeść nabiał czy wędlinę na śniadanie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dasiek7 16 #27 Napisano 17 Lipca 2012 Kibicuje Koledze ktory ma takie rozterki.....moze w koncu jakis GS (nie liczac tego Sergserga) pojawi sie na forum 0 " tylko Seiko " Damian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4876 #28 Napisano 17 Lipca 2012 ja również - kibicuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4876 #29 Napisano 17 Lipca 2012 ja również - kibicuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4455 #30 Napisano 30 Lipca 2012 Michał widział/mierzył GS. Zastanawiał się nad GS i kupił Rolexa. A nawet dwa Więc chyba o czymś to świadczy. Michał mierzył/widział oba...ja mierzyłem/widziałem również oba i mam zdanie różne od Michała.Czy moje pomiary są bardziej mońsze czy może Michała?? 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43680 #31 Napisano 31 Lipca 2012 Michał mierzył/widział oba...ja mierzyłem/widziałem również oba i mam zdanie różne od Michała.Tak jak pisałem. Nie widziałem więc się nie wypowiadam o jakości GS. Choć mogę się przypuszczać, że jest perfekcyjne. A czy Tobie czy Michałowi (podałem Jego przykład bo o tym wiem, a o twoich doświadczeniach z GS nie wiedziałem. Jak bym wiedział to bym też o tym napisał ) się podoba lub nie to już Wasza osobista sprawa. O gustach się nie dyskutuje o czym wszyscy wiemy 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4455 #32 Napisano 31 Lipca 2012 Tak jak pisałem. Nie widziałem więc się nie wypowiadam o jakości GS. Choć mogę się przypuszczać, że jest perfekcyjne. A czy Tobie czy Michałowi (podałem Jego przykład bo o tym wiem, a o twoich doświadczeniach z GS nie wiedziałem. Jak bym wiedział to bym też o tym napisał ) się podoba lub nie to już Wasza osobista sprawa. O gustach się nie dyskutuje o czym wszyscy wiemy Wiadomo.Trzeba dotknąć i zobaczyć.GS są wykonane perfekcyjnie i szczerze mówiąc to dziwię się, że gołym okiem można zobaczyć różnice w stosunku do Rolexa czy innej marki. 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #33 Napisano 31 Lipca 2012 Chwila, chwila, przecież nigdzie nie napisałem, że GSy są wykonane źle, bo są wykonane bardzo dobrze, ale napewno nie lepiej od innych zegarków w tej samej cenie ! Choć mając te zegarki w ręku, nie zrobiły one na mnie wrażenia, absolutnie. Nie ma o czym gadać, w przypadku Rolexa jak i Grand Seiko nie ma się do czego przyczepić, są to porządnie wykonane zegarki, na tym samym poziomie. Niemniej jednak rozumiem Piotrka, jest fanem Seiko, tak jak i ja Rolexa Dlatego ja wybrałem Rolexa, a Piotrek wybrałby zapewne GSa. 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #34 Napisano 3 Sierpnia 2012 Przekrój opinii to od entuzjastycznych, niemal stawiających GSa na równi z zegarkami z dużo wyższej półki cenowej, po bardziej stonowane, które co prawda nie wskazują na wyższość GSa, natomiast według których GS jakościowo niczym nie ustępuje modelom w podobnej cenie (tutaj wózek samotnie ciągnie Michał).I będę się przy tym upierał, bo wiem co widziałem i co macałem. Ludzie, którzy stawiają GSy na poziomie wyższej półki od choćby Rolexa, to podejrzewam, że nigdy nie widzieli na żywo ani jednego, ani drugiego. Mówie oczywiście o nowych modelach. Co nie znaczy, jak zawsze podkreślam, że zegarki Grand Seiko są wykonane źle, bo są wykonane bardzo dobrze. To poprostu moim zdaniem ten sam poziom. Ja to tylko czekam, jak ktoś napisze, że GSy, to poziom np. AP Sądzę, że wielu tak sobie właśnie to wyobraża 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4876 #35 Napisano 3 Sierpnia 2012 że sobie kupiłeś AP - to na nim Świat się jeszcze nie kończy Seiko Spring Drive Sonnerie http://people.timezone.com/mdisher/seiko/0602/sonneriepr.htm a wracając do GS - jak pisałem to dobrze wypozycjonowane cenowo zegarki - nie muszą sobie i nikomu nic udowadniaćjak również być konkurencjąprzy cenie 15k zł są dostatecznie drogie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #36 Napisano 3 Sierpnia 2012 że sobie kupiłeś AP - to na nim Świat się jeszcze nie kończy A co to ma do rzeczy? Umiesz czytać ze zrozumieniem? Wiesz co to znaczy skrót od "np". ? Jak Ci nie pasuje AP, to wstaw sobie PP, VC, Breguet, czy co tam jeszcze sobie chcesz. 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4876 #37 Napisano 3 Sierpnia 2012 umiem,między wersami równieżniestety ciężko będzie ściągnąć brzemię, że Seiko usilnie porównywane jest do szwajcarówa ja nie jestem przekonany czy tędy drogamoże warto rozważyć jak samo Seiko podchodzi do Europy - nie pcha się usilnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #38 Napisano 3 Sierpnia 2012 umiem,między wersami równieżniestety ciężko będzie ściągnąć brzemię, że Seiko usilnie porównywane jest do szwajcarówa ja nie jestem przekonany czy tędy drogamoże warto rozważyć jak samo Seiko podchodzi do Europy - nie pcha się usilnie To prawda, też nie lubię takich porównań, a już najbardziej drażnią mnie tematy Omega vs Rolex. Pozostawmy to w świętym spokoju 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #39 Napisano 3 Sierpnia 2012 Napiszę coś od siebie.SEIKO to moim zdaniem najlepsza firma zegarkowa na świecie. Robi produkty dla każdego. Te najdroższe są świetnie wykonane, ale i te tańsze kopią tyłki np. szwajcarom o wiele droższym i tu tkwi siła marki.Jeśli jednak rozmawiamy już o najwyższej półce SEIKO, Grand Seiko, czy pokazany przed chwilą Credor i porównaniu do Rolexa czy AP........miałem przyjemność kilka razy obcować z Rolexami i jakieś 2-3 lata temu przyglądałem się bardzo dokładnie zegarkom AP. Kiedy byłem w Bazylei z kolei dużo czasu spędziłem na stoisku SEIKO W dużym skrócie. W moim odczuciu (a jestem wyjątkowym estetą) zegarki Seiko, czy GS (Credora na oczy nie widziałem więc się nie wypowiadam) to nie jest poziom Rolexa, a już na pewno nie AP.To fantastycznie wykonane zegarki, ze smakiem (większym niż wspomniane szwajcary), ale czegoś im brakuje. Nie potrafię tego opisać. Jeśli wybierałbym ze względu na oryginalność, design to na pewno Grand Seiko.Jeśli jednak do tego zależało by mi na jakości to niestety GS przegrywa z AP, czy Rolexem. Niby wszystko jest super fantastyczne, ale gdzieś mi brakuje kropki na "i". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #40 Napisano 3 Sierpnia 2012 Niestety moim zdaniem japończycy mają problem z designem swojego GSa. Mi osobiście podoba się może 2 GSy reszta niestety nie. Gdzieś czytałem, że od strony designu konkurencją dla szwajcarów ma być Credor ale tam to dla mnie już całkiem porażka jeśli chodzi o wygląd. W starciu:Rolex : GS 1:1Omega : GS 1:0 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #41 Napisano 3 Sierpnia 2012 Napiszę coś od siebie.SEIKO to moim zdaniem najlepsza firma zegarkowa na świecie. Robi produkty dla każdego. Te najdroższe są świetnie wykonane, ale i te tańsze kopią tyłki np. szwajcarom o wiele droższym i tu tkwi siła marki.Jeśli jednak rozmawiamy już o najwyższej półce SEIKO, Grand Seiko, czy pokazany przed chwilą Credor i porównaniu do Rolexa czy AP........miałem przyjemność kilka razy obcować z Rolexami i jakieś 2-3 lata temu przyglądałem się bardzo dokładnie zegarkom AP. Kiedy byłem w Bazylei z kolei dużo czasu spędziłem na stoisku SEIKO W dużym skrócie. W moim odczuciu (a jestem wyjątkowym estetą) zegarki Seiko, czy GS (Credora na oczy nie widziałem więc się nie wypowiadam) to nie jest poziom Rolexa, a już na pewno nie AP.To fantastycznie wykonane zegarki, ze smakiem (większym niż wspomniane szwajcary), ale czegoś im brakuje. Nie potrafię tego opisać. Jeśli wybierałbym ze względu na oryginalność, design to na pewno Grand Seiko.Jeśli jednak do tego zależało by mi na jakości to niestety GS przegrywa z AP, czy Rolexem. Niby wszystko jest super fantastyczne, ale gdzieś mi brakuje kropki na "i". Mam bardzo podobne zdanie do Jacka. 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4876 #42 Napisano 3 Sierpnia 2012 no i wszystko sobie wyjaśniliśmyi tu postawiłbym kropkę nad tym tematem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LUKASZOWSKI 252 #43 Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam Bylem dzisiaj w Sulfridges w Londynie i mialem okazje zobaczyc zegarki GS.Przymiezalem zegarek GMT (http://www.grand-seiko.com/collection/9r-springdrive/SBGE005.html) i Chronografa (http://www.grand-seiko.com/collection/9r86-springdrive/SBGC001.html) i z tego co osobiscie mogle zaobserwowac to wykonanie samej koperty i mechanizm jest naprawde swietny bylem w szoku poniewaz nie myslalem ze Seiko robi az tak dobrze wygladajace mechanizmy.Druga sprawa praktycznosc, bardzo dobrze lezy na rece nie jest ani za duzy ani za maly(szczegulnie GMT).Porownujac np IWC Ingenieur (vintage) z GMT Seiko to zdecydowanie wybral bym Seiko.Wiec jesli ktos szuka zegarka na lata i nie koniecznie bedzie chcial go sprzedawac ,ktory bedzie dobrze wygladal i nie bedzie przeszkadzal w codzienny czynnosciach to Grand Seiko to napewno dobry wybor choc cena nie jest niska 4500£ za GMT i 7000£ za chronograf.Moim zdaniem warto. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4876 #44 Napisano 8 Sierpnia 2012 mysle, ze poprzednik zainteresowal sie zegarkami, ktore maja juz 50lat na karku, a mozna je wyrwac w cenach o jedno zero mniej niz te, ktore prezentujesz. Pewnie warto, ale ja ich nie widzialem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #45 Napisano 8 Sierpnia 2012 ale gdzieś mi brakuje kropki na "i". Moim zdaniem brakuje mu po prostu prestiżu i tyle.Gdyby tylko zamiast Seiko wstawić tam logo Rolexa to wszyscy tu na forum rozpływali by się w zachwycie jakie to cudowne zegarki.A tak...To tylko Seiko.Bądźmy szczerzy Rolex, AP są "trendy" tu na forum a Seiko jest be. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #46 Napisano 8 Sierpnia 2012 Mylisz się. Naprawdę wielu kolegów nie kieruje się trendami. Jedni lubią Rolki, inni AP, ale nikt nie kwestionuje jakości Seiko. A że uważają, że GS-om brakuje jakiejś "ikry", coż forum jest po to żeby wymieniać opinie. PS. Ja należę do tych Seikowych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #47 Napisano 8 Sierpnia 2012 Mylisz się. Naprawdę wielu kolegów nie kieruje się trendami. Jedni lubią Rolki, inni AP, ale nikt nie kwestionuje jakości Seiko. A że uważają, że GS-om brakuje jakiejś "ikry", coż forum jest po to żeby wymieniać opinie. PS. Ja należę do tych Seikowych. No tak niby nikt nie kwestionuje, wielu wręcz się zachwyca, ale jak przychodzi co do czego to wybierają szwajcara, który jest bardziej prestiżowy, mniej traci na wartości itp. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #48 Napisano 8 Sierpnia 2012 Między innymi właśnie dlatego, że mniej traci na wartości. Do tego dochodzi jeszcze serwis. 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LUKASZOWSKI 252 #49 Napisano 9 Sierpnia 2012 Moim zdaniem brakuje mu po prostu prestiżu i tyle.Gdyby tylko zamiast Seiko wstawić tam logo Rolexa to wszyscy tu na forum rozpływali by się w zachwycie jakie to cudowne zegarki.A tak...To tylko Seiko.Bądźmy szczerzy Rolex, AP są "trendy" tu na forum a Seiko jest be. Tak to prawda.Firma Seiko przyzwyczaila nas przez wiele lat ze priorytetowym zalozeniem jest produkcja dla mas.Zegarki GS nie byly zbyt popularne i najprawdopodobniej dlugo jeszcze nie beda.Wystarczy spojrzec na siec dilerska GS Jest ich mniej niz Patka czy Lange Sohne,ktorych i tak jest nie wiele.Do nie tak dawna srodki masowego przekazu nie byly tak rozwiniete.Wiec jak ludzie mieli sie do nich przekonac.Jestem przekonany ze w wiekszosci salonow sprzedazy w polsce czy zagranica gdy ktokolwiek spyta o serie Seiko GS sprzedawcy nie beda wiedzieli o co chodzi.Wiem ze to tylko gdybanie ale wyobrazmy sobie ze Seiko od samego poczatku to znaczy od lat 60-tych promuje swoje topowe serje tak ja robila to konkurencja z Europy.Zapewne pozycja w swiecie zegarkow Seiko byla by zgola inna od dotychczasowej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach