Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

chronofan

pogadajmy o winie:)

Rekomendowane odpowiedzi

witam kolegów!czy znacie jakis sprawdzony przepis na winko z wisni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

winko tylko z winogron;)Mam nadzieje ze tak rozwinie sie ten watek z ogromnym potencjalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

winko tylko z winogron;)Mam nadzieje ze tak rozwinie sie ten watek z ogromnym potencjalem.

Oj nie tylko, uwierz mi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam kolegów!czy znacie jakis sprawdzony przepis na winko z wisni?

proponuje poczytać to forum http://www.wino.org.pl/forum/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak narazie mam za sobą winko z ryżu:)dziś z działki przywiozłem 10kilo wisni i tak pomyslalem ze zrobie z nich winko.Tylko wez człowieku je teraz wydryluj...

Dzięki seiken za linka ,napewno skożystam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wino z wiśni jest dość ciężkie - z wisni lepiej zrobić nalewke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez robie co roku nalewki z wisni.najstarsza ma juz 4lata im dłuzej stoi tym jest coraz lepsza.Ale z 10 kg to nalewki nie zrobie bo skad tyle spirytu wziać.na ten cel poswiece ze 3-4kg jak co roku i bedzie ok.tylko moze w tym roku wyprowjue inny przepis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no juz winko pracuje zobaczymy za 8tyg co z tego bedzie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jak masz sprawdzony przepis to proszę podaj wisnie w tm roku obrodzily to może bym zrobił taka naleweczke;)

jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się powoli zabieram za winko z wiśni a mam przepis na takie bez drożdży a więc:

Kupujemy wiśnie do mniej więcy 1/3 gąsiora przy założeniu że potrzebujesz docelowo około 2 kg cukru na 10 litrowy gąsiorek (analogicznie 8 kgn 40 litrowy itd. itp.). Coś koło 2/3-3/4 całej masy cukru rozrabiasz z ciepłą wodą i zalewasz wrzucone wcześniej niedrylowane wiśnie w gąsiorze do około 90 % objętości. Tak przygotowaną miksturę zostawiasz na około 3 dni w dosyć ciepłym miejscu (należy badać zapach wina czy nie zaczyna przechodzić octem). Po trzech dniach zamykamy gąsior korkiem/gumą i zwieńczamy rurką fermentacyjną (zalaną wodą lub wódką- ponoć poprawia smak wina). I tak czekamy ze 3-4 tygodnie aż wino się "wygotuje", po czym odcedzamy soki a owoce wyciskamy przez np. pieluchę tetrową. Wszystko co powstało po odcedzeniu i zlaniu soków wlewamy z powrotem do gąsiora i uzupełniamy wodą rozrobioną z resztą cukru. Odstawiamy ciecz na 3-4 miesiące zakorkowaną i z rurką fermentacyjną i po tym czasie zaczynamy się cieszyć już przy samym rozrabianiu.

Dwie uwagi:

Pierwsze primo- wiśnie przed wrzuceniem do gąsiora powinny być przebrane z syfów, liści, szypułek etc. ale NIE UMYTE- myjąc zmywamy naturlanie zalegające na skórce drożdże

Drugie primo- jeśli po zalaniu wiśni wodą w ciągu dnia/dwóch nie rozpocznie się proces fermentacji, należy jednak dodać drożdże.

Sam spożyłem już kilka butelek tak przyrządzonego winka i muszę przyznać, że paluszki lizać.

Piotr

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepis na nalewke:

kilo wisni plus litr naparu z lisci wiśni plus pol litra spirytusu>

to jest podstawa wedlug ktorej robie,oczywiscie ilość wisni jest wieksza.

potem zostawiam w zaciemnionym miejscu im dluzej tym lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do przepisu kolegi PMBOREK.Mam 2 zastrzezenia.

1 wiśnie kupne- za malo naturalnego kwasu i za duzo chemi z opryskow

2 jakna 8kg wisni to malo cukru,drozdze sie nie pozywia i mala kontrola mocy, im wiecej cukru tym wino mocniejsze.

Ja nastawilem winko 3 dni temu.Teraz 8tyg fermentacji,potem zlewam znad osadu i dalej 8mieś fermentacja cicha i do butelek na lezakowanie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to odgrzeje wino:) ktos probowal?

te7yde6a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest wino z rejonu Bordeaux - wiec moze byc dobre, ale apelacja "Saint Julien" nic mi nie mowi. Napisz cos wiecej..

Parisien - tête de chien! - Parigot - tête de veau!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Topowa apelacja Bordeaux ktora wniosla sporo win w segmencie second cru, miedzy innymi wlasnie to Leoville Poyferre. Planuje zakup inwestycyjny Leoville Barton z 2009 wlasnie z tej apelacji. A sama apelacja to coz, lewy brzeg rzeki Zyrondy, lekko kamienna zwirkowa gleba, w sam raz dla Caberneta Sav, otoczona przez apel Haut Medoc i Pauillac chyba od polnocy, pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o tegorocznym Beaujolais Nouveau? Według mnie w porównaniu do zeszłorocznego dużo gorsze. Nos i usta dużo mniej intensywne, ale mimo to wydawały mi się podobne w charakterze. Tym razem jakby brakowało głębi - może mało słońca :)?

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Topowa apelacja Bordeaux ktora wniosla sporo win w segmencie second cru, miedzy innymi wlasnie to Leoville Poyferre. Planuje zakup inwestycyjny Leoville Barton z 2009 wlasnie z tej apelacji. A sama apelacja to coz, lewy brzeg rzeki Zyrondy, lekko kamienna zwirkowa gleba, w sam raz dla Caberneta Sav, otoczona przez apel Haut Medoc i Pauillac chyba od polnocy, pozdr

Co masz na myśli mówiąc o zakupie inwestycyjnym? Masz jakąś godną polecenia "przechowalnię" ,czy trzymasz gdzieś u siebie? Chyba, że chodzi Ci o inwestycję nie w sensie zysku z odsprzedaży?

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymam w piwnicy. Co jakby inwestycja nie wyszla to mozna bylo zejsc na dol sie napic niedaleko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to jakiś argument :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż zaczeło się na własnym wyrobie a rozwija poprzez wyższe półki.Ja zlałem wczoraj swoje winko do butelek...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Isla negra. W cenie do 20 złotych ok!

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Isla negra. W cenie do 20 złotych ok!

też piłem to tanie wino chilijskie i jest jak na swoją cenę bardzo przyzwoite

mark191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olga Raffault, Chinon 2010, Les Barnabes - poprawne, kruche, ale bez rewelacji - brak tego charakterystycznego aromatu cabernet franc. Niestety nie udało mi się dostać rocznika 2007, który podobno był fantastyczny :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej polce cenowej co isla negra polecam wino z biedronki rowniez -Manoir Grignon. Do 30pln - Casillero del diablo cabernet lub merlot. Rewelacja w swojej klasie cenowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biedronka ma teraz w Polsce sporo roznych win prawda? Maja Bordeaux? Jak to cenowo wyglada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.