Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

fibo

Zegar linkowy - identyfikacja producenta.

Rekomendowane odpowiedzi

Albo "repetycji modlitewnej" B) - bo taki był pierwotny zamysł dla tej dwuminutowej przerwy pomiędzy wybiciem godzin...

Repetycja modlitewna - to do mnie przemawia.

Czyli to co pisalem. Ale dochodzi termin repetycja modlitewna

Repetycja - jest zwiazana z ukladem grzebieniowym, nie mylacym bicie, przy przestawianiu czasu nie trzeba czekac na bicie.

Brak repetycji - czyli "ten drugi" uklad jest mylacy, wiec przy ustawianiu czasu albo pozwalamy oddbic kazde bicie, albo synchronizujemy to po ustawieniu godziny porzez kolejne naciskanie dzwigni.

W zegarach wiszacych, i tak jak ten duzych wagowych, ta repetycja podstawowa moze byc wykorzystywana wtedy gdy jest wyprowadzenie linka na zewnatrz skrzyni, wtedy jest latwy dostep.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Repetycja modlitewna - to do mnie przemawia.

Czyli to co pisalem. Ale dochodzi termin repetycja modlitewna

Jest tylko jeden problem, modlitwa jest katolicka czy też protestancka? :D

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rodzina Mayet wzorowała się na remontowanych zegarach (tak ponoć z kowali stali się zegarmistrzami) w klasztorze Kapucynów w Saint Claude.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moim zdaniem lepiej brzmi repetycja kapucyńska. Ale coś zbyt daleko żeśmy odbiegli... :)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe kiedy Kolega fotograff pokaże nam zdjęcia?:)

Dopero wtedy jak przyjade do Moldawii. Diszaj wybieram sie do domu (estem narazi w Rzeszowie), tak ze weczorem sprobue zrobici kilka zdecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Repetycja - jest zwiazana z ukladem grzebieniowym, nie mylacym bicie, przy przestawianiu czasu nie trzeba czekac na bicie.

Brak repetycji - czyli "ten drugi" uklad jest mylacy, wiec przy ustawianiu czasu albo pozwalamy oddbic kazde bicie, albo synchronizujemy to po ustawieniu godziny porzez kolejne naciskanie dzwigni.

No to w tak zwanym międzyczasie. :)

''ten drugi'' układ o którym piszesz, to zapadowe systemy bicia.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze, że bardzo rzadko spotykałem w mechanizmach linkowców zachowane "coś do wyzwalania" repetycji. Pewnie zwykle były to sznureczki i się urywały. Tutaj chyba oryginalny mosiężny łańcuszek, zakończony "koralikiem" z ...korala.

post-6402-0-86337300-1345655339_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego fotograff, bardzo proszę, znajdź chwilę i wrzuć tu kilka kolejnych zdjęć Twojego mechanizmu. To może coś wyjaśni w związku z moim zegarem.

pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam myślę że Lasciate ogni speranza, Pozostań przy tym, że to zegar z centralnych Niemiec, wyprodukowany w 2 ostatnich dekadach XIX wieku, być może przez firmę Kielmanna (z której to domniemanych wyrobów nikt jeszcze jak dotąd nie określił żadnego jako na 100% pewny...)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, nadziei specjalnych nie miałem, lubię go niezależnie od producenta :rolleyes: . Ale sprawa zaczęła się rozwijać dosyć emocjonująco, już nie chodziło o ten konkretny zegar, fajnie te badania z udziałem wielu kolegów pomykały. Nawet o modlitwy się otarliśmy...

Wydawało mi się, że wytwórca nie mógł się zdecydować na ostateczne rozwiązanie produkcyjne, troszkę takich, troszkę zmodyfikowanych wypuścił. Te same podzespoły delikatnie zmieniał, niskie numery werków nie sugerowały wielkiej produkcji. No, bardzo ciekawe.

Najważniejsze, że zegar się spodobał, więc pewnie wkrótce, bardziej ośmielony, pokażę jakiś następny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie, te mechanizmy są jednakowe i wyprodukowane najpewniej przez tego samego producenta.

W każdym razie, wygląd płyt z tyłu i z przodu jest taki sam. Wszystkie podzespoły i części w mechanizmie bicia i w przekładni wskazań też są takie same.

Pozdrawiam

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Better late then never :D . Bardzo dziękuję za zdjęcia kolego fotograff!

Też mi się wydaje, że mechanizmy są identyczne. Krój numeratorów i ich wielkość również wskazują na wspólne pochodzenie. Dziury do wymiany linek- takie same...

Co ciekawe- w moim ktoś kiedyś naprawiał zerwaną linkę, po prostu dowiązując do starej- nową, w odległości 3- 4 cm od bębna. Nie wpadł na pomysł wykorzystania otworu :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje, że mechanizmy są identyczne.

A ja jestem pewny. :)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może:

post-6402-0-96454600-1348221429_thumb.jpg

post-6402-0-17575500-1348221438_thumb.jpg

post-6402-0-61711500-1348221437_thumb.jpg

post-6402-0-90516400-1348221435_thumb.jpg

post-6402-0-51077700-1348221431_thumb.jpg

post-6402-0-85540300-1348221430_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Tarant!

Więcej podobieństw niż różnic, choć i tych kilka... Ale jeśli nawet nie to samo, to konstruktor mocno się inspirował (jeden, lub drugi). Numerator inny, być może mały był używany na początku, podczas produkcji serii prototypowych?

Tak, czy inaczej jakiś przyczynek do dalszych poszukiwań.

Jeszcze raz dzięki

ukłony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.