Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

blut

Pomiar temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Pomiar temperatury zewnętrznej jako jedna z funkcji zegarka.

Bardzo proszę o poradę. Czy ktoś z klubowiczów wie coś na temat zegarka który mierzy właśnie temperaturę zewnętrzną?

Akcepyuje przekłamanie wynikające z pomiaru np. temperatury powietrza znajdującego sie pod mankietem czy kurtką, natomiast nie akceptuję przekłamania wynikającego z pomiary temperatury na styku zegarek nadgarstek. Niestety wszystkie zegarki testowane przezemnie pokazują właśnie tą temperaturę. Z tego powodu np. T-Touch leży w szufladzie.

Proszę o jakieś informacje, sugestje. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiar temperatury zewnętrznej jako jedna z funkcji zegarka.

Bardzo proszę o poradę. Czy ktoś z klubowiczów wie coś na temat zegarka który mierzy właśnie temperaturę zewnętrzną?

Akcepyuje przekłamanie wynikające z pomiaru np. temperatury powietrza znajdującego sie pod mankietem czy kurtką, natomiast nie akceptuję przekłamania wynikającego z pomiary temperatury na styku zegarek nadgarstek. Niestety wszystkie zegarki testowane przezemnie pokazują właśnie tą temperaturę. Z tego powodu np. T-Touch leży w szufladzie.

Proszę o jakieś informacje, sugestje. Z góry dziękuję.

A jak sobie wyobrażasz izolowanie takiego zegarka od nadgarstka? Bez takiej izolacji to raczej będzie trudno znaleźć taki zegarek, bo niestety nadgarstek zawsze ogrzewa cały zegarek, wiec i sensor też. A T-Touch pokazuje temperaturę zewnętrzną... tyle tylko, że po 15 minutach od zdjęcia z ręki. :)

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

15 minut mnie nie interesuje, a jeżeli chodzi o wyobraźnię to właśnie moja tego nie ogarnia i w sumie się nad technicznymi tego aspektami nie zastanawiam. Po prostu szukam funkcji która mnie interesuje i mam nadzieję że w XXI wieku jacyś magicy już coś w temacie wymyślili. Izolacja termiczna? Jakiś kosmiczny materiał? Termosik?

Chciałbym poprostu zerknąć na zegarek i wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Mudman od Casio (G-9300) również ma funkcje pokazywania temperatury zewnętrznej. Podobnie Riseman (GW-9200). Ale tak jak powyżej koledzy napisali - ciepło ciała oddziaływuje na sensor w zegarku, co sprawia, że zegarek pokaże prawidłową temperaturę po kilkunastu minutach od zdjęcia z nadgarstka.

Nie próbowałem tego, ale być może dałoby się skompensować tę niedogodność sprawdzając temperaturę zewnętrzną na innym termometrze i odpowiednio ustawić temperaturę w zegarku mając go na ręce. Intstrukcja do G-9300 podaje, ze jest to możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Irc,

Nie omieszkam w najbliższym czasie przetestować te dwa modele i zaraz ich poszukam, obawiam się tylko że linia Casio nie bardzo mi przypadnie do gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Pro Treki od Casio sprawdzałeś?

Pro Trek też przekłamuje, w miare dobrze pokazuje tylko pod wodę.

Nie ma możliwości żeby termometr w zegarku założonym na ręku pokazywał prawidłową temperaturę, nawet mający możliwość kalibracji.

Trzeba by było cały czas kalibrować, w zależności od wielu czynników: tempratury zewnętrznej, wiatru, ubioru itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze tak bluetooth i sensor w czapce :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pro Trek też przekłamuje, w miare dobrze pokazuje tylko pod wodę.

Nie ma możliwości żeby termometr w zegarku założonym na ręku pokazywał prawidłową temperaturę, nawet mający możliwość kalibracji.

Trzeba by było cały czas kalibrować, w zależności od wielu czynników: tempratury zewnętrznej, wiatru, ubioru itd.

No cóż, recenzja Risemana na tym forum zdaje się częściowo przeczyć Twoim słowom :)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/33775-recenzja-g-shocka-gw-9200-riseman/

A konkretnie ten fragment:

Termometr też wymaga kalibracji, tu jednak spotkała mnie miła niespodzianka. Sporo czytałem opinii, że aby sprawdzić temperaturę należy wcześniej na kilka minut zdjąć zegarek z ręki, bo ciepłota ciała przekłamuje odczyt. Ja skalibrowałem temperaturę z innym termometrem, gdy zegarek od kilku godzin był już na moim ręku i do dziś, temperatura na odczycie jest taka sama jak na innych termometrach, mimo że zegarek mam ciągle na nadgarstku. Sprawdza się dzięki temu moja wcześniejsza teoria, ze można zaprogramować zegarek tak, aby nie uwzględniał temperatury ciała, która jest jak by nie patrzeć stała i wynosi 36,6 stopnia Celsjusza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem na ebay-u pojawia się takie coś. Czujnik temperatury jest o ile pamiętam obok wiatromierza...

post-6402-0-57032600-1345655802_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.