Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

WueM

LONGINES kieszonka jednodeklowa

Recommended Posts

Trochę w ciemno wszedłem w posiadanie kieszonki sygnowanej na tarczy LONGINES w alpakowej kopercie. Ciekawostką jest to, że mechanizm wkłada się od przodu i regulacja chodu oraz ustawianie wskazówek odbywa sie od strony tarczy.

Zegarek wydaje się oryginalny, wewnątrz koperty piękne logo z napisem CHASSERAL LONGINES, numer seryjny 401617 umieszczony na mechanizmie pod tarczą i na podkładzie cyferblatu. Porcelanowa tarcza o średnicy 41,2 mm, chyba opisana ręcznie. Średnica mechanizmu 43,7 mm. Uszkodzona oś balansowa i ukręcone łby dwóch śrub, ale zegarek wygląda tak, jakby niedługo był noszony.

Zaskoczeniem jest dość tandetne wykonanie, żadnych kamieni (poza balansem i kotwicą z krytymi paletami), płyty mechanizmu i mostki wyginane z blachy. Jedynie śrubki pięknie oksydowane na granatowo. Tak niski numer sugerowałby ok. 1887 rok produkcji, czy to możliwe?

post-22303-0-21181600-1345841443_thumb.jpg

post-22303-0-14038300-1345841490_thumb.jpg

post-22303-0-83881000-1345841549_thumb.jpg

post-22303-0-67382800-1345841562_thumb.jpg

Widoczne na zdjęciach mechanizmu duże koło zębate służy do ustawiania wskazówek, a z boku tarczy, pomiędzy VIII a IX, podziałka RA. Sama tarcza z podkładem mocowana jest w płycie mechanizmu przy użyciu trzech połączeń kołkowych. Na płytach mechanizmu nie ma innych oznaczeń poza numerem. Spotkał ktoś takiego cudaka?

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

A to ci ciekawostka, Mikrolisk podaje, że taka marka powstała w 1886 roku. Mój odnośnik

Podobno produkowano ją tylko trzy lata, pewnie dlatego takiego mechanizmu jak na razie nigdzie nie znalazłem.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

A to ci ciekawostka, Mikrolisk podaje, że taka marka powstała w 1886 roku. Mój odnośnik

Podobno produkowano ją tylko trzy lata, pewnie dlatego takiego mechanizmu jak na razie nigdzie nie znalazłem.

Miałem nadzieję, Piotrze, ze Ty spotkałeś się z takim wynalazkiem.

Mechanizm nie wygląda na "wysokie zegarmistrzostwo", ale ciekawostka niewątpliwa. Szczególnie sposób nastawiania ciekawy, a i wychwyt jakiś taki...

Ciekawe, czy ktos z "naszych" spotkał sie z takim egzemplarzem.

Ja tam nabywcy zazdroszczę ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.