Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość 0.1

Tough Solar vs Wave Ceptor

Tough Solar vs Wave Ceptor  

51 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość 0.1

Ktora dla Ciebie technologia jest istotniejsza?

Jak dla mnie Tough Solar, brak koniecznosci wymiany akumulatora to priorytet, po za tym TS to odnawianie energii http://pl.wikipedia.org/wiki/Energetyka_słoneczna i moze wydac sie to smieszne dla niektorych osob, ale jednak jest to w jakims stopniu bardziej ekologiczne podejscie w stosunku do zegarkow bez TS w ktorych trzeba wymieniac akumulator co 2/3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie także Tough Solar. Wave Ceptor to również fajna i dużo wnosząca technologia i dobrze jest mieć przynajmniej jeden zegarek z tą funkcją, by mieć punkt odniesienia do ustawiania innych zegarków bez konieczności włączania komputera. Jednak jeśli miałbym wybór pomiędzy dwoma bliźniaczymi modelami, raczej nie dopłacałbym do wersji z radiem (choć to w dużej mierze zależałoby też od różnicy w cenie). Casio nie wypuszcza jednak na rynek zbyt wiele takich modeli i w ich przypadku na ogół jedna z wersji jest znacznie trudniej dostępna od drugiej, by nie pozostawiać zbyt łatwego wyboru. Czyżby obawa przed potencjalnie mniejszą sprzedażą modeli z radiem? :P Przeważnie to właśnie model bez radia jest trudniej dostępny / rzadziej spotykany (np. G-1200/1250, G-1400, G-1500, G-9200 i pewnie jeszcze kilka innych). Do głowy przychodzi mi tylko jeden model, gdzie sytuacja jest odwrotna, a mianowicie G-9300/GW-9300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeważnie to właśnie model bez radia jest trudniej dostępny / rzadziej spotykany (np. G-1200/1250, G-1400, G-1500, G-9200 i pewnie jeszcze kilka innych). Do głowy przychodzi mi tylko jeden model, gdzie sytuacja jest odwrotna, a mianowicie G-9300/GW-9300.

W Polsce jest jeszcze problem z dostępnością radiowej wesjii, the King of G(GX 56).

Casio Gw 9200 Riseman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, zapomniałem o GXW-56. Tu też sytuacja wygląda podobnie, jak w przypadku nowego Mudmana, i to nie tylko w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TS bo nie musze sie martwic, ze bateria wysiadzie np. na wakacjach gdzie nie bedzie serwisu casio zeby ja wymienic. WC fajna opcja ale przewaznie zegarki casio sa w miare dokladne poza tym zawsze jestem w zasiegu Internetu i moge skorygowac ewentualne odchylki wiec nie jest to dla mnie jakas priorytetowa funkcja. Poza tym jak czasami czytam posty, ze ktos musi zdejmowac g-shock i klasc go na parapet okna zeby zlapal sygnal to... ja tak nie mam zamiaru robic mimo, ze w drodze do mnie jest nowy model z WC.

Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 0.1

Obecnie w gs-1100 mam waveceptor i akurat w analagowym zegarku mi to pasuje bo ja nie umiem ustawiac w nim czasu gdybym mial to zrobic recznie :D musial bym zajrzec do instrukcji jak to sie robi :lol:

Inaczej wyglada sprawa jesli chodzi o zegarki z lcd - tutaj latwo i szybko mozna skorygowac czas.

Poza tym w komputerze mam zawsze aktualny czas w telefonie rowniez gdyz odpowiada za to jedna aplikacja ktora synchronizuje czas.

Zreszta wyznaje zasade taka iz w zegarkach ktorych nie nosze codziennie WC nie jest istotny.

A najdokladniejsze zegarki poza zegarkiem z WC ktore posiadam to zegarki od Seiko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w GW-7900RD-4ER posiadam i jedno i drugie ;] I jak dla mnie obydwie te funkcje są jednak potrzebne ;] TS wiadomo, brak problemu z baterią, a WC najczęściej w moim przypadku jest wyznacznikiem czasu dla automatu, którego mam zamiar założyć rano, a nie chce mi się odpalać komputera by sprawdzić dokładny czas ;] Co do wykładania na parapet... Mieszkam w centrum i mój Casio bez problemu co noc aktualizuje się z poziomu szuflady ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla, mnie bardzo fajną i pożyteczną funkcją jest synchronicja czsu z zegarem atomowym.

Zegarek, przecież jest po to, aby dokładnie wskazywać godzinę. Natomiast bateria zasilana

słońcem, to w przypadku Risemana już niestetety(stety) konieczność spowodowana ilością funkcji, oraz sensorami.

Poza, tym jeżeli mamy naręczną baterię słoneczną, to już można nazwać nas osobami, dbającym o środowisko naturalne(taka, ściema i propaganda pseudoekologów). ;)

Casio Gw 9200 Riseman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dla mnie istotniejszy jest Wave Ceptor. Tough Solar też przydatna funkcja ale pomijając względy ekologiczne nie stanowi dla mnie problemu wymiana baterii raz na 3 lata, za to lubię mieć poczucie dokładnego czasu, poza tym mam takie zboczenie, że kontroluję ile czasu zajmuje mi wykonywanie różnych codziennych zadań, czynności :) Zegarek z WC stanowi dla mnie odnośnik do korygowania reszty kolekcji a na parapet nie muszę go wystawiać bo synchronizuje się praktycznie w każdym pomieszczeniu w którym jest okno, nawet gdy leży w szufladzie czy pudełku. I gdyby były G-Shocki tylko z WC bez TS to brałbym z radiem.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie ważniejsza jest dla mnie funkcja Wave Ceptor, dzięki której wiem, że mój zegarek pokazuje zawsze dokładny / właściwy czas i mogę go stosować jako wzorzec do ustawiania lub sprawdzania dokładności chodu innych zegarków. Zegarek (Casio Riseman) praktycznie co noc synchronizuje się z nadajnikiem z Mainflingen bez względu na to, gdzie go zostawię, więc opowieści, że zegarek trzeba odkładać na parapecie w określonym miejscu, aby synchronizacja mogła dojść do skutku uważam za mocno przesadzone.

Tough Solar to dla mnie jedynie miły dodatek, dzięki któremu można zapomnieć o wymianie baterii, ale ponieważ we współczesnych zegarkach baterię wymienia się raz na kilka lat, funkcja ta nie ma dla mnie większego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek (Casio Riseman) praktycznie co noc synchronizuje się z nadajnikiem z Mainflingen bez względu na to, gdzie go zostawię, więc opowieści, że zegarek trzeba odkładać na parapecie w określonym miejscu, aby synchronizacja mogła dojść do skutku uważam za mocno przesadzone.

Wszystko zależy od konkretnego modelu (niektóre wydają się mieć słabsze odbiorniki), jak i miejsca zamieszkania. Sam mieszkam na wschodzie i zegarki synchronizują się tylko w niektórych miejscach w moim domu. Nawet na parapecie nie zawsze łapią sygnał.

Jakiś czas temu rozmawiałem z osobą mieszkającą w Suwałkach, która nigdy nie miała problemów z synchronizacją swojego zegarka (niestety nie pamiętam modelu, ale chyba nie był to G-Shock) w żadnym miejscu w domu, mimo że w linii prostej mieszka jeszcze dalej od Mainflingen, niż ja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem od czego może to być zależne ale mój GW-7900RD na początku synchronizował się tylko na parapecie, dopiero później się rozkręcił i tak jak pisałem wcześniej śmiga już prawie po całym domu :) Może w mojej okolicy zmieniły się okoliczności (o których nie wiem) które ułatwiły synchronizację.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Współczesne Casio robią odchyłki rzędu 2-3sek na miesiąc, więc dramatu nie ma. Chyba raz na kwartał wystarczy skorygować. Natomiast TS ma dla mnie jeszcze znaczenie psychologiczne. Mogę sobie dowolnie korzystać z wszystkich funkcji. A tak - zawsze gdzieś z tyłu głowy pojawia się wredny głosik - wyłącz podświetlenie, nie włączaj timera z budzikiem, bo prąd w bateryjce ucieka jak oszalały. W TS nie mam takich dylematów. I to mi się podoba w tej technologii. WC jest fajny, ale potrafi być "upierdliwy" i to jest sygnał dla mnie, że ta technologia nie jest "w 100% użyteczna", tzn. nie jest całkowicie dopracowana. Tzn. w niektórych sytuacjach musisz pilnować, aby synchronizacja przebiegła pomyślnie. Ciekaw jestem, jak będzie sie sprawować synchronizacja przez satelitę. (Seiko Astron od jesieni) . Widać, że parę rzeczy jest tam lepiej pomyślanych. ale na razie jest to dość droga technologia, choć - dostępna na całym świecie, a nie tylko wokół 6 nadajników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Współczesne Casio robią odchyłki rzędu 2-3sek na miesiąc, więc dramatu nie ma.

Niestety nie zawsze. Moje Casio śpieszą od 8 (G-1200D) do prawie 20 sekund miesięcznie (EFA-131D), choć w obydwu przypadkach mieści się to w normie przewidzianej przez producenta i też nie jest to żaden dramat. Nie przeszkadza mi to, raz na 2-3 tygodnie dokonuję korekty i jako zboczeniec zegarkowy w sumie lubię to robić - w pewien sposób zacieśnia to nasze więzi. Przekonałem się, że większa dokładność nie jest mi potrzebna, ale mimo wszystko i tak nigdy nie zrezygnuję z posiadania przynajmniej jednego zegarka, który zawsze trzyma idealny czas. :)

Natomiast TS ma dla mnie jeszcze znaczenie psychologiczne. Mogę sobie dowolnie korzystać z wszystkich funkcji. A tak - zawsze gdzieś z tyłu głowy pojawia się wredny głosik - wyłącz podświetlenie, nie włączaj timera z budzikiem, bo prąd w bateryjce ucieka jak oszalały. W TS nie mam takich dylematów.

Heh, mam dokładnie tak samo. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś natrafiłem na taki wątek, gość wziął kilkanaście G-shocków i zamknął na miesiąc do jakiegoś pudełka i potem badał odchyłki. No i wyszło mu, że starsze werki - robią koło 10- 15 sekund, a te nowsze - 2-5 sek. Ale to były głównie modele z wyświetlaczem. W G-1200 może przeciążenia jakoś bardziej wpływają na odchyłki , jest większa część mechaniczna (twarda, jak mówią komputerowcy) zegarka- choć z drugiej strony - jest system kontroli pozycji sekundnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli rzeczywiście tak wyszło, był to czysty przypadek. Generalnie możesz wziąć kilka egzemplarzy dowolnego modelu (starszy lub nowszy, bez znaczenia) i każdy będzie miał inne odchyłki. Jeden będzie superdokładny, inny przekroczy normę producenta. Tak już jest z kwarcami Casio. :)

Wskazówki nie mają przy tym znaczenia. Mój cyfrowy DW-5000SL śpieszy jeszcze bardziej niż analogowy G-1200D - jakieś 12 do 14 sekund na miesiąc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, no! DW-5000SL - to nie jest taki zwykły jogurt. :P

Ale moduł 1545, który jest w środku, też ma swoje lata. Stąd odchyłki. Nowsze moduły, które np zaczynają sie od 3 czy od 5 - są zwykle trochę dokładniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 0.1

WC jest fajny, ale potrafi być "upierdliwy" i to jest sygnał dla mnie, że ta technologia nie jest "w 100% użyteczna", tzn. nie jest całkowicie dopracowana. Tzn. w niektórych sytuacjach musisz pilnować, aby synchronizacja przebiegła pomyślnie. Ciekaw jestem, jak będzie sie sprawować synchronizacja przez satelitę. (Seiko Astron od jesieni) . Widać, że parę rzeczy jest tam lepiej pomyślanych. ale na razie jest to dość droga technologia, choć - dostępna na całym świecie, a nie tylko wokół 6 nadajników.

Waveceptor jest dopracowany ok. Kwestia odbioru jest zalezna od przeszkod i zaklocen ktore wystepuja w srodowisku ktorym sie znajdujesz - podobnie ma sie sprawa z wifi.

Ciekawe jak Astron poradzi sobie z lapaniem fixa w budynkach itp.? do tego z pewnoscia bedzie to pradozerne jeszcze bardziej niz Waveceptor w Casio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Henieks: Naprawdę nie ma takiej reguły. :) Nowe modele, jak na przykład GW-M5610 z modułem 3159 też potrafią śpieszyć 8 sekund miesięcznie (ostatnio kolega juh podawał wyniki swojego testu). Mojego jak dotąd nie chciało mi się przetestować. Wśród starszych zegarków też znajdziesz superdokładne egzemplarze.

Zresztą kwarca można sobie wyregulować we własnym zakresie, jeśli komuś bardzo zależy. :)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/1669-podforum-milosnikow-zegarkow-casio-g-shock/page__view__findpost__p__817210

http://mygshock.com/wiki/Improve_the_Accuracy_of_your_G-Shock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Henieks: Naprawdę nie ma takiej reguły. :) Nowe modele, jak na przykład GW-M5610 z modułem 3159 też potrafią śpieszyć 8 sekund miesięcznie (ostatnio kolega juh podawał wyniki swojego testu). Mojego jak dotąd nie chciało mi się przetestować. Wśród starszych zegarków też znajdziesz superdokładne egzemplarze.

Bo to tzw. fakty statystyczne są. A życie swoje odchyłki wprowadza.

Bo to też od paru czynników zależy. Ja tylko czytałem o tym,ze wsadzono zegarki na miesiąc do pudełka, co już jest abstrakcją wobec życia, i w tym teście nowsze moduły wyszły statystycznie dokładniej.

Piszę, ze technologia WC nie w pełni dopracowana, bo wymaga uwagi użytkownika. Gdyby pojawił się totalnie bezobsługowy WC, który po prostu po uruchomieniu skanuje sygnał i podaje - OK - synchronizuję czas codziennie, albo - sorry, ale nie dam rady, nie synchronizuje się. Ale to idzie przez radio i jest zawodne. Nie szłoby przez internet - jakim WiFi np.? A tu -satelita? Zobaczymy, nie wiemy, co potrafi ten Seiko Astron, może też być lipa. Czytałem, że ma sie synchronizować w 2-3 sekundy, no to szybciej niż WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.