Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TeJot

Omega Chronometre dial 1945 Cal. 30T2 (SC) RG

Rekomendowane odpowiedzi

Ode mnie również podziękowania za świetne opracowanie, zwłaszcza, że Omega mnie bardzo interesuje. Bez wątpienia należą się Tomaszowi słowa uznania za wzbogacanie naszego forum takimi postami.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze,

wyczytałem Twój taki zapis na forum: ruchome mocowanie włosa w kontekście kalibru cal. 881 Lecoultre, czy to będzie to samo co sprężyna włosowa z kompensacją pozycyjną (Positional compensated Breguet overcoil hairspring) w cal. 30T2 Omegi ?

Czy to jest dokładnie to samo, to nie wiem (mogą być rożne rozwiązania techniczne), bo nie znam dokładnej budowy obu mechanizmów, nazywa się to movable stud carrier, ale zadanie spełniają prawdopodobnie takie samo.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mylof,

Wiem że jesteś pasjonatem Omegi więc tym bardziej się cieszę, że przeczytałeś. Dzięki !

Piotrze,

Tak właśnie pomyślałem, mógłbyś rozwinąć jakie to spełnia zadania? Jakie są zalety takiego rozwiązania?

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie pomyślałem, mógłbyś rozwinąć jakie to spełnia zadania? Jakie są zalety takiego rozwiązania?

Rozwiązania te służą do precyzyjnego ustawienia symetrii wychyleń balansu w stosunku do kotwicy. Normalnie zegarmistrz robi to wydłużając lub skracając całkowitą długość włosa (nie mylić z czynną długością włosa regulowana przez przesuwkę), albo przesuwając mocowania włosa na balansie, co samo w sobie zbyt precyzyjne nie jest.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Piotrze za odpowiedź :)

To zamieszczę jeszcze historyczną reklamę Omegi oraz "świętą" trójcę w różowym, żółtym złocie oraz stali ;)

1947omega30t2scrgand30t.jpg

threergs.jpg

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem jednym tchem! Dzięki.

Wspaniała historia Omegi i wspaniałe zegarki.

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, oto moja trzydziestka po renowacji zrobionej chyba ze trzy lata temu. To była moja pierwsza renowacja dlatego teraz pewnie niektóre rzeczy wyszłyby inaczej. Tarcza jest zrobiona bo poprzednia była kawałkiem blachy. Koperta wypolerowana i wyszczotkowana, koronka wymieniona ale oryginalną posiadam gdyby coś. Wskazówki niestety polakierowane bo posiadały przebarwienia. Chętnie skorzystam z Waszej wiedzy żeby dowiedzieć się czegoś więcej.

No to tak:

post-31273-0-29345600-1347122089_thumb.jpg

post-31273-0-57635900-1347122095_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem jednym tchem! Dzięki.

Wspaniała historia Omegi i wspaniałe zegarki.

Dzięki Wojtku!

antiquarius.maximus ,

Bauhausowska koperta, ascetyczna tarcza, fenomenalny kaliber 30T2 - czego chcieć więcej :)

Gratulacje!

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie duże podobieństwo budowy Unitas 6498-1 i Omega 30T2 RG. Czy to nie było tak, że Unitas został zaprojekowany i zbudowany na podstawie (na wzór) kalibru Omegi? A może na odwrót?

W zasadzie rozmieszczenie mostków, półmostków, kół naciągu, balansu, gniazd kamieni jak wreszcie cechy samego mechanizmu są bardzo zbliżone a niektóre wręcz takie same. Od którego roku Unitas jest produkowany?

Unitas 6498:

unitas64981.jpg

Omega 30T1/T2 RG:

momega30t1.jpg

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie duże podobieństwo budowy Unitas 6498-1 i Omega 30T2 RG. Czy to nie było tak, że Unitas został zaprojekowany i zbudowany na podstawie (na wzór) kalibru Omegi? A może na odwrót?

Raczej nie możliwe, a już na pewno nie "na odwrót, bo początek Omegi to lata 30-te, a Unitasa to 50-te. Pomijając nawet wielkość (Unitas to w zasadzie "kieszonka") to i tak oba mechanizmy są podobne do siebie, tak jak wszystkie "murzyny", czyli nie za bardzo. A obie firmy najprawdopodobniej wzorowały się na jeszcze wcześniejszych mechanizmach i stąd pewne podobieństwa w budowie.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem na eBay sprzedawcę z Australii, który wystawił 10 szt tarcz do Omegi Cal. 269 czyli reedycji Chronometre Dial 30T2 RG sub second. Opisał jako tarcze NOS, choć ja mam wątpliwości.

kgrhqfhjc8e85do20bpv3fp.jpg

OMEGA GENUINE Cal 269 Sub-Second Silver Dial New Old Stock

This is a 100% Genuine Omega New Old Stock Dial for a Caliber 269 Watch. Black/dark grey, with white gold markers.

The dial is 32mm in diameter.

MINT Condition !

Co o tym myślicie? To faktycznie mogą być oryginalne tarcze z 1994 roku czy współczesna produkcja? Pytam w kontekście poskładania takiej Omegi.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.