Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

miromat

Ponad 200 - letni (chyba) szpindlak do identyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Pośród ostatnich zdobyczy trafił się kieszonkowy szpindlak z końca (tak przypuszczam) XVIII wieku. Kolegów bardziej "obcykanych" w starych kieszonkach proszę o dokładniejsze zidentyfikowanie egzemplarza.

Chodzi o datowanie, skąd pochodzi (Anglia, Francja lub inny rejon) no i producenta.

IMGP5247.jpg

IMGP5248.jpg

IMGP5249.jpg

IMGP5250.jpg

IMGP5252.jpg

IMGP5254.jpg

IMGP5255.jpg

IMGP5256.jpg

IMGP5258.jpg

IMGP5263.jpg

IMGP5265.jpg

A tu w powiększeniu wszystkie widoczne sygnatury na tarczy.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow! Mirku, gratuluję nabytku. Bardzo klimatyczny! :)

Spróbuję pogrzebać w moich materiałach dotyczacych szpindlaków, ale w tej chwili nie mam do nich dostępu.

Co do roku produkcji to moze sensowne jest przyjęcie tego, który wygrawerowano na werku, czyli 1794

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję pogrzebać w moich materiałach dotyczacych szpindlaków, ale w tej chwili nie mam do nich dostępu.

Co do roku produkcji to moze sensowne jest przyjęcie tego, który wygrawerowano na werku, czyli 1794

Dzięki za odpowiedź. Dziś zegarmistrz po długich poszukiwaniach w swoich skarbach, dobrał mi kluczyk do nakręcania (tanio nie było :( ). Ku mojej uciesze po nakreceniu zegarek pięknie tyka, tylko późni się sporo, podjadę jutro do fachowca, bo nie mam pojęcia jak się reguluje szpindlaki.

Dalej niestety zegarek jest dla mnie No name, nic nie znalazłem w sieci, zegarmistrz też nie wie.

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej niestety zegarek jest dla mnie No name, nic nie znalazłem w sieci, zegarmistrz też nie wie.

No niestety - ja też nic nie wygrzebałem. Cóż, takie zegarki robione były często przez maleńkie zakładziki (prawdziwe manufaktury, a nie te marketingowe), o których przez dwa wieki ślad zaginął...

Co do dokładności chodu, to nie licz na zbyt wiele. One z załozenia były niezbyt dokładne, a wiek robi swoje. Najważniejsze, ze tyka, a dźwięk szpindlaka jest kapitalny

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

regulujesz kręcąc wskaźnikiem na srebrnym dużym kółku - to regulator Tompiona o którym niedawno pisałem.

Gratulacje nabytku - warto o niego zadbać - przegląd, smarowanie.

A co do dokładności chodu to co prawda nie w szpindlaku ale też w staruszku z łańcuszkiem galla

udało mi się uzyskać ostatnio odchyłke dobową rzędu 12 sek !!!

pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest raczej bawarski gdyż widnieje na nim miasto Fuerth a nazwisko to chyba Conrad Fenssel jeśli dobrze czytam :)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Oro fotka ostatniego widocznego na zegarku znaku, na wewnętrznej stronie koperty. Może bardziej przybliży rozwiązanie zagadki.

IMGP5335.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.