Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

robert bekus

Doxa kieszonkowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym kupić zegarek kieszonkowy lecz nie mam pojęcia jaką wybrać firmę. Chciałbym żeby był to mechanik, dość stary ale w sensownej cenie tj ok 300 zł. Na allegro jest cała masa takich zegarków w tym przedziale cenowym ale nie znam tych firm ,może coś polecicie ciekawego. Znalazłem oto taką doxę za ok 100 zł czy jest tego warta czy lepiej ją sobie odpuścić. Dziękuję i pozdrawiam Robert Bekus

post-38292-0-91633000-1350042447_thumb.jpg

post-38292-0-18868400-1350042470_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 100,- zł to w zasadzie warto kupić każdy, sprawny i w dobrym stanie, zegarek kieszonkowy.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to i ja zmieściłem się w tym przedziale cenowym ;-)

(...jeśli chodzi o zakup - ...renowacja będzie mnie kosztować trochę więcej, ale i tak jestem szczęśliwy!)

Wymarzona Doxa. Jak myślę z lat 1930'tych. Nagroda jubileuszowa z okazji 25-lecia pracy w polskim Przemyśle Wydobywczym (Górniczym).

Koperta ---> srebro chińskie, zwane także niemieckim, czyli alpaka - http://pl.wikipedia.org/wiki/Nowe_srebro

Tarcza ---> do pokrycia szkliwem w celu wzmocnienia.

Werk ---> na chodzie! :-D

20150416_144109_zpsiipgw1st.jpg

20150416_142208_zpsdsnjakfa.jpg

20150416_142144_zps5qrrtzsq.jpg

20150416_142122_zpsh9tlzb9s.jpg

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarczy nie naprawisz spękania będzie zawsze widać - na pocieszenie powiem że tych "Dox" jest jeszcze dosyć sporo i tarczę w ładnym stanie wcześniej czy późnij dostaniesz 

Warto by pokusić się o wymianę wskazówek - powinny być obie takie jak minutowa

Koperta ładna lekko przepolerować i będzie cacy

Gorzej bo nie widać ośki sekundnika - wszystko można naprawić ale wiadomo idą za tym koszta 

Powodzenia w reanimacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarczy nie naprawisz spękania będzie zawsze widać - na pocieszenie powiem że tych "Dox" jest jeszcze dosyć sporo i tarczę w ładnym stanie wcześniej czy późnij dostaniesz 

Warto by pokusić się o wymianę wskazówek - powinny być obie takie jak minutowa

Koperta ładna lekko przepolerować i będzie cacy

Gorzej bo nie widać ośki sekundnika - wszystko można naprawić ale wiadomo idą za tym koszta 

Powodzenia w reanimacji

Dzięki za odpowiedź!

Tarczy nie chcę w ogóle wymieniać (o ile nie rozsypie się przy pracach nad zegarkiem)

Wiem, że rysy po nałożeniu szkliwa nie znikną. I wcale mi na tym nie zależy. Ten zegarek przeżył swoje. I tak ma właśnie wyglądać. W tym jego urok.

Obecnie na allegro jest identyczny model, za 340,- zł, też ze spękaną tarczą, i też zapewne wymaga pewnych wkładów finansowych, bo wskazówki nie swoje, i mechanizm co najmniej do przeczyszczenia, koperta do spolerowania, itd...

http://allegro.pl/kieszonkowy-zegarek-doxa-anti-magnetic-i5252732904.html

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że rysy po nałożeniu szkliwa nie znikną. I wcale mi na tym nie zależy.

Pęknięcia włosowe rzucają się w oczy przez brud który się w nich osadza. Po usunięciu brudu stają się prawie niedostrzegalne.

Na szczęście w przypadku emaliowanych tarcz daje się stosować metody których by nie wytrzymały inne rodzaje tarcz.

Edit: gorsza sprawa że nie widzę tam ośki sekundowej. Można podejrzewać że stara wskazówka godzinowa zaczepiła o sekundową, a godzinę usiłowała ustawić osoba uparta i zdecydowana.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

Doxa wróciła ze spa.

Odratowano sekundnik.

Zamonotowano fazowane niskoprofilowane utwardzane plexi.

Dokonano gruntownego przeszlifowania koperty.

Umyto spękaną tarczę porcelanową.

Umyto mechanizm.

W dalszym ciągu do wymiany pozostaje wskazówka godzinowa, ale to już zabawa na przyszłość.

Póki co, zegarek zyskał nowe życie, i to jest najważniejsze.

20150508_193507_zpsj9qkx5kt.jpg

20150508_193542_zpsmhg1byfl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.