Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
martinez1973

Klub Miłośników Zegarków Atlantic

Rekomendowane odpowiedzi

Zegarek z historią. 
Zakupiony kilkanaście lat temu na Forum, po śmierci ojca wrócił do mnie. 
Czeka go serwis i wymiana szkiełka. 

WhatsApp Image 2026-01-31 at 20.35.14.jpeg

Grumpy old man...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Jakie są obecnie ceny serwisu mechanicznego automatycznego Atlantica?  (miasta powiatowe...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pytam napisał(-a):

Cześć. Jakie są obecnie ceny serwisu mechanicznego automatycznego Atlantica?  (miasta powiatowe...)

W mieście wojewódzkim jakim jest Kraków, Leszek Szumlas liczy sobie za taki serwis 350,00 zł. 

Serwis manuala to 300,00 zł. 

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy Panowie mam nadzieję ze takze Panie. Mam do Was zapytanie o Atlantica po moim tacie, tato otrzymal go z okazji zakończenia szkoły chorazych od swojego ojca. Nosił go doslownie przez tydzien do czasu gdy uderzył reka o ścianę jak przepuszczał w korytarzu ludzi. W wyniku tego uderzenia doszło do wycięcia ucha koperty. Niestety jedyny 61163 jaki znalazłem kosztuje ponad 3 tys w bardzo dobrym stanie lecz poszukuje informacji jaka koperta mógłby byc wymienna w nim. Średnica kopert wynosi 37.5mm bez koronki. Poniżej wstawię zdjecia owego zegarka ktory bardzo chciałbym zachować jako pamiątkę rodzinna. Czy moze któryś z Was miałby informacje z jakiego innego modelu mógłbym dopasować cala kopertę? 

20260210_084243(1).jpg

20260210_084249(1).jpg

20260210_084302(1).jpg

20260210_080822(1).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze niedawno można było kopertę do tego zegarka kupić na Allegro. Nowy, stalowy zamiennik. Kosztował około 130 zł. Był tam taki użytkownik co sprzedawał poszczególne elementy jak i całe zegarki „jak nowe”. Tylko mechanizmy były oryginalne.

Na OLX znalazłem:

17a6b9029b73440b7ce50cb99a5ae227.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję to akurat wiem ale u mnie sprawa jest nieco bardziej skomplikowana gosc pisze ze 969 u nie ma wymiar 37 tymczasem w moim średnica koperty jest 37.5 i stad pytanie czy ma ktos stricte taka sama wymiarowo bo nie chciałbym zamówić zeby cos sie posypało po drodze i zostać z koperta ktorej nie wykorzystam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zewnętrzna średnica nie jest tak istotna. Ważne, żeby mocowanie było pod 969. Co najwyżej koronka nie będzie idealnie dopasowana i trzeba będzie przyciąć wałek o ćwierć milimetra. Nie sądzę, żeby te pół milimetra różnicy było problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Moskal wszystkie wersje modelu Original na FHF 96 wychodziły w tej same kopercie, bez względu czy był to najpopularniejszy 61660 czy inne numery. W większych kopertach był np. Prima  bądź Super De Luxe - 39 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, że Twój to nie FHF 969? Wygląda jak 969. Tylko nie pamiętam, czy były „złote” 969.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Chyba, że Twój to nie FHF 969? Wygląda jak 969. Tylko nie pamiętam, czy były „złote” 969.

Tak były złote - mam taki w dwóch egzemplarzach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.02.2026 o 17:39, BartasW napisał(-a):

@Moskal wszystkie wersje modelu Original na FHF 96 wychodziły w tej same kopercie, bez względu czy był to najpopularniejszy 61660 czy inne numery. W większych kopertach był np. Prima  bądź Super De Luxe - 39 mm.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Miłego dnia jak wymienie zamówiona koperte podeślę fotki tutaj. Do następnego 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi