mpt 761 #176 Napisano 5 Sierpnia 2020 Mam i ja: Zalany olejem wazelinowym. Sporadycznie używany od kilkunastu tygodni m.in. w wodzie i pod prysznicem. Czytelność +1000. Żadnych problemów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mpt 761 #177 Napisano 21 Sierpnia 2020 I kolejny: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #178 Napisano 22 Sierpnia 2020 Zrób mały bąbelek powietrza w którymś 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23251 #179 Napisano 22 Października 2020 A czy w takim zegarku z niskim WR jak wciskasz guziki to olej nie wyłazi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walgav 216 #180 Napisano 22 Października 2020 Hej, to i ja się pochwalę dzisiejszym hydromodem na zegarku Casio G-Shock Rangeman GW-9400 Stan zegarka przed modem, jak widać mocno parował i to mimo dwukrotnego serwisu gwarancyjnego: Poniżej zdjęcia wykorzystanego oleju oraz proces zalewania: No i wreszcie efekt po: 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23251 #181 Napisano 22 Października 2020 "Bombla" nie ma 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walgav 216 #182 Napisano 22 Października 2020 29 minut temu, tomaliusz napisał: "Bombla" nie ma 🤣 I oby się nie pojawił 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #183 Napisano 26 Października 2020 Sensor baro/alti działa normalnie? 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walgav 216 #184 Napisano 26 Października 2020 Teraz, kamilspider napisał: Sensor baro/alti działa normalnie? No właśnie działał a w weekend przestał i wyświetla ERROR. Nie wiem czy się nie odpiął niechcący czy jednak umarł w butach. Jak będę miał chwilę to znowu go zanurzę i zobaczę o co chodzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23251 #185 Napisano 26 Października 2020 23 minuty temu, Walgav napisał: No właśnie działał a w weekend przestał i wyświetla ERROR. Nie wiem czy się nie odpiął niechcący czy jednak umarł w butach. Jak będę miał chwilę to znowu go zanurzę i zobaczę o co chodzi. Raczej już po ptokach ☹️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walgav 216 #186 Napisano 26 Października 2020 59 minut temu, tomaliusz napisał: Raczej już po ptokach ☹️ To niedobrze, znalazłem nowy moduł na necie za 120zł, myślisz, że warto zakupić i próbować go zainstalować czy będzie podobnie jak z tym? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23251 #187 Napisano 26 Października 2020 (edytowane) IMO stanie się to samo prędzej czy później. Niestety prawdobodobnie olej go uszkodził. Olej ma inny ciężar i właściwości smarne. Nie bez powodu gdzieś w instrukcji Casio pisano aby nie naciskać przycisków w szczególności przy myciu żelem czy szamponem bo łatwiej taka tłusta substancja może przedostać się do obudowy a więc i do wnętrza czujnika. Edytowane 26 Października 2020 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walgav 216 #188 Napisano 26 Października 2020 No więc trudno, będę się musiał obejść bez tych niezbędnych do życia gadżetów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mpt 761 #189 Napisano 27 Października 2020 W dniu 22.10.2020 o 19:08, tomaliusz napisał: A czy w takim zegarku z niskim WR jak wciskasz guziki to olej nie wyłazi? Nie, nie wyłazi. Już kilka miesięcy chyba minęło i zero problemów. Za to z tego wyłaził mi przez kilka dni od spodu: A to dlatego, że obudowa na rogach pod dekielkiem, ale na zewnątrz uszczelki, ma wycięcia. Nie sposób było go skręcić bez wypełnienia ich olejem. W dniu 22.08.2020 o 12:55, kamilspider napisał: Zrób mały bąbelek powietrza w którymś Wolę bez 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #190 Napisano 28 Października 2020 W dniu 26.10.2020 o 17:11, Walgav napisał: No więc trudno, będę się musiał obejść bez tych niezbędnych do życia gadżetów O ile chcesz to mógłbyś spróbować cofnąć mod. Wylać olej, a resztę dobrze wypłukać alkoholem? do czyszczenia elektroniki. Możliwe, że sensor nadal jest sprawny. Po prostu zegarki z baro sensorem nie nadają się do hydromoda. Ten sensor to taka membrana, jeżeli w zegarku jest olej to nie ma jak pracować bo olej jest mało ściśliwy. 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walgav 216 #191 Napisano 28 Października 2020 23 minuty temu, kamilspider napisał: O ile chcesz to mógłbyś spróbować cofnąć mod. Wylać olej, a resztę dobrze wypłukać alkoholem? do czyszczenia elektroniki. Możliwe, że sensor nadal jest sprawny. Po prostu zegarki z baro sensorem nie nadają się do hydromoda. Ten sensor to taka membrana, jeżeli w zegarku jest olej to nie ma jak pracować bo olej jest mało ściśliwy. Szczerze, to kompletnie nie zależy mi na wskazaniach barometru i temperatury. Przez cały ten czas odkąd noszę Rangemana, może kilka razy zdarzyło mi się włączyć te funkcję i sprawdzić jak się mają do rzeczywistości. Głównym założeniem Hydro Moda była niwelacja efektu parowania i to zostało zrealizowane. Jak dla mnie pełny sukces 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topaz 3185 #192 Napisano 11 Listopada 2020 Zachęcony internetowymi poradami (wątek w FORUM też oczywiście pomógł) postanowiłem zmodyfikować MRW-200H olejem. Taki hydro mod ( PMX-200 oil mod) modelu Casio MRW-200H-7BV mi wyszedł. Pod kątem czytelność rewelacyjna. Całość tarczy też nabrała kontrastu. Nie rozbierałem go całkowicie, nie wyciągałem koronki. Zalewałem powoli i poruszałem mechanizmem w celu usunięcia pęcherzyków. Przed zakręceniem dekla zalałem cały zegarek, ponad krawędź. Ps. Tak, ma uszkodzony datownik, taki kupiłem, do eksperymentów. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topaz 3185 #193 Napisano 13 Listopada 2020 Jak pisałem wyżej, po zalaniu nie było nawet jednego pęcherzyka. Ale rano już jeden był. Nawet się ucieszyłem, bo chciałem mieć taką "poziomice". Jakież było moje zdziwienie, jak po około godzinie pęcherzyk znikł. Teraz już jestem pewien (3 cykle obserwacji), że zimny zegarek generuje jeden mały pęcherzyk, po godzinie na ręku i ogrzaniu pęcherzyk maleje, maleje, malej maleje... i znika. Rano zapewne znowu się pojawi. Taka zabawa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #194 Napisano 13 Listopada 2020 A u mnie kiedyś takie się udało zrobić 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topaz 3185 #195 Napisano 14 Listopada 2020 "Bombello" poranny. Jak pisałem wyżej po około godzinie znika bez śladu. Taka jego natura, fizyki nie oszukasz. Casio MRW-200H 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #196 Napisano 4 Stycznia 2021 Po wymianie baterii taki bąbel, po prostu zdjąłem dekiel bez zanurzania ponownie w oleju. Baterię zjada dość szybko z tym olejkiem. Jakieś 6 miesięcy. Gdy zostawię zegar pionowo na noc, bąbel znika pod tarczą, żeby wyszedł trzeba zapukać 1 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topaz 3185 #197 Napisano 31 Lipca 2021 Kolejne 2 hydromody, przy okazji zmiany baterii. Casio MRW-200H Olej Xiameter PMX-200 Bez wyjmowania koronki, ale solidne potrząsanie pod olejem. Solidne mycie po skręceniu, koronki oczywiście wciśnięte Czytelność tarczy pod każdym kątem idealna :). 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mpt 761 #198 Napisano 29 Września 2021 Filtry fotograficzne plus olej wazelinowy: 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cannot 19 #199 Napisano 10 Lutego 2023 Odkopię trochę temat. Jak cofnąć hydromoda, czym wyczyścić zegarek eco-drive? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach