Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

burzu

Tissot PRC 200 automatic - co zamiast?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem tissota prc 200 automatic jakieś 3 lata temu. Nie inwestygowałem tematu przed zakupem, no i mam za swoje biorąc pod uwagę ilość negatywnych opinii n/t mechanizmu na jakie natknąłem się w trakcie użytkowania.

Zegar w ciągu 2 lat 2 razy był w serwisie, lapał +\- 1 minutę na dobę. Przez moment chodził znośnie, aż minęła gwarancja i zepsuła się koronka (nie daje się dokręcić). Oddałem do serwisu na marynarskiej w Warszawie i usłyszałem klasyczną diagnozę, że zegarek uderzony i mechanizm wymaga wymiany. To + jakaś kosmetyka razem ma kosztować 920 pln.

I tu pytanie do Szanownych Kolegów: naprawiać czy sprzedać w takim stanie jak jest i kupić coś w podobnym stylu? Byle nie tissot, bo zdaje się że nabrałem urazy...

Będę wdzięczny z rady i propozycje. Mój budżet to ok. 1500 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mówimy o PRC 200 na ETA 2824 czy PRC 200 Chrono na C01.211?

Ten pierwszy jest ok, z tym drugim jest już gorzej.

Naprawa za 9 stów IMO nie ma sensu i faktycznie lepiej dołożyć trochę grosza do nowego.

Za 1500zł, bez chrono, masz do wyboru multum zegarków na ETA 2824 oraz trochę niezłych "Japońców".

Tutaj musisz uściślić co Ci się na ten moment najbardziej podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, niestety to T014.427.11.081.00, czyli ETA C01.211...

Myślałem właśnie o SEIKO. Nie musi być chrono, ale klasyczny raczej odpada. Bardziej diver/pilot, ale nie może też być za gruby, bo na co dzień noszę garnitur. W nadgarstku mam jakieś 18cm, więc drwalem nie jestem. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Tissota Carson na ETA C01.211. Sprawował się b.dobrze. Po regulacji 3 s. na plus na dobę. Wykonanie niezłe jak za zegar z chrono za 2k. Nie wiem jak by wyglądał jakbym go nosił codziennie a nie jako jeden z kilku zegarków. No i nie wiem jak ten mechanizm sprawuje się w wersji PRC200 która, z reguły, powinna być dużo bardziej wytrzymalsza i przeznaczona do intensywniejszej eksploatacji.

Polecam certiny automatyczne w tej cenie. Jak ma być chrono to może Steinchart na V7770 (ale tu trzeba będzie zwiększyć budżet)? Jak nie swiss made to nie wiem - rusek? Jak nie automat to ze swojej strony polecam certine ds first chronograph :D

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co ma koronka do wymiany całego mechanizmu? Przyznaję się że pojęcie o tym modelu mam żadne ale czy zegarmistrz nie jest w stanie wymienić tylko popsutych części wałka? To jakiś one-piece jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno mechanizm jest nienaprawialny. Serwis na Pl. Konstytucji jak zobaczył urwaną koronkę, to zrobił przerażoną minę i powiedział, że "te mechanizmy są specyficzne i proszę jechać na Marynarską". Ot, co....

A oto, co stwierdził serwis SGP:

Nasi zegarmistrze przeprowadzili diagnoze i stwierdzili:

KOPERTA JEST PORYSOWANA

PASEK NOSI SLADY UZYTKOWANIA

KORONKA JEST USZKODZONA

USZKODZENIE POWAZNE SPOWODOWANE WYPADKIEM

MECHANIZM WYMAGA SMAROWANIA

OBECNOSC ZANIECZYSZCZEN W MECHANIZMIE

TARCZA JEST PRZEMIESZCZONA

WYMIANA MECHANIZMU JEST NIEZBEDNA

Jak dla mnie - nieporozumienie. Zegarek nawalał od samego początku. Owszem, jest uderzony, ale uderzenie nie wpłynęło w żaden sposób na pracę zegarka. Koronka urwała się parę miesięcy temu, prawdopodobnie z uwagi na konieczność częstej korekty ustawień (łapał + 1minutę na dobę) - choć pewnie nie powinna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plasticzana ETA to nieporozumienie, temat wielokrotnie poruszany tutaj i na każdym chyba forum zegarkowym na świecie. Naprawa wg mnie nieopłacalna, bo za ile go potem sprzedaż ? Lepiej na części chyba, ale to Ty musisz zdecydować.

Jeśli chrono jest obowiązkowe w tym budżecie polecam mechanizm Poljot-a 3133, lub 31681. Dostęp do części rewelacyjny, mechanimzy sprawdzone przez lata i znane zegarmistrzom.

Zresztą tematy "wybór chrono do 2000 zł." też wielokrotnie wałkowane, użyj wyszukiwarki forumowej- znajdziesz na pewno.

" w poszukiwaniu straconego czasu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis poprawił ofertę i dał rabat 20%. Łącznie wszystko razem 736 PLN, w tym wymiana mechanizmu i kompletny serwis + odświeżenie koperty.

Brać, nie brać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis poprawił ofertę i dał rabat 20%. Łącznie wszystko razem 736 PLN, w tym wymiana mechanizmu i kompletny serwis + odświeżenie koperty.

Brać, nie brać?

Moim zdaniem nie. Carsona sprzedalem z prawie 65% strata w stosunku do nowki (900 pln w stosuku do 2200 pln) takze jak zamierzasz go potem sprzedac bedziesz jeszcze bardziej stratny. Jak ma posluzyc to moze wsadza lepiej wykonany mechanizm i bedziesz zadowolony. Mowie - moj carson byl bardzo ok przez ten rok co go uzywalem. Kupilem go pozniej niz ty swojego prc wiec moze poprawili jakosc tych etek...

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SGP jednak się ugiął i dał 50% rabatu... ;) Wziąłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SGP jednak się ugiął i dał 50% rabatu... ;) Wziąłem.

Czekamy więc na opinie po wymianie :) Oby było ok bo ja uważam że taki tani chrono może zrobić furrorę w przyszłości. Żeby go tylko trochę ozdobili, dali ładniejszy wachnik to by wyglądał nawet :P może by się zapomniało o plastikowych elementach...

EWOLUCJA:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za jakieś 4 tygodnie, prawdopodobnie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem jakis czas Seastar 1000 na C02.211. Chodzil w miare dokladnie, nie zauwazylem jakis problemow. Fakt, ze mechanizm tani ale uwazam, ze przy takiej znizce moze warty odratowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem jakis czas Seastar 1000 na C02.211. Chodzil w miare dokladnie, nie zauwazylem jakis problemow.

Duza roznica dokladnosci w stosunku do 7750? Widze ze masz teraz wersje Seastar na tym mechanizmie - jakie odchylki byly w tamtym a jakie sa w tym?

EWOLUCJA:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to nie wiem jakie odchylki mial C01.211. Nie mierzylem, ale nie Bylo to wiele bo nie robilem czesto korekt.

Na VJ7750 mam od poczatku na +. Na poczatku, okolo miesiaca robil mniej wiecwj +10 do +12 Na dobe. Pozniej +8/+10. Dzis mierzylem srednia odchylke z 3 ostatnich dni i wyszlo +6,5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to nie wiem jakie odchylki mial C01.211. Nie mierzylem, ale nie Bylo to wiele bo nie robilem czesto korekt.

Na VJ7750 mam od poczatku na +. Na poczatku, okolo miesiaca robil mniej wiecwj +10 do +12 Na dobe. Pozniej +8/+10. Dzis mierzylem srednia odchylke z 3 ostatnich dni i wyszlo +6,5.

Aha, moj C01.211 robil +6s/ dzien. Teraz wreszcie mam VJ7750 i robi wlasnie +3s/dzien. Pytalem z ciekawosci :) Koniec OT

EWOLUCJA:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.