Sar 0 #1 Napisano 30 Listopada 2012 W sklepie internetowym e-SOPHIE.pl, jak i na allegro pod nickiem e-SOPHIE_pl jest atrakcyjny cenowo big mako. Waham się, użytkownik ma mało komentarzy.http://allegro.pl/zegarek-orient-diver-fem75002dv-od-e-sophie-pl-i2818131337.html#tabsAnchor I od razu drugie pytanie. Wie ktoś, gdzie przymierzyć w Gdańsku big mako? Obszedłem wszystko co jest mi znane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4836 #2 Napisano 30 Listopada 2012 żadnej atrakcji cenowej nie widzę, ale cena dobrazwłaszcza na Polskę...wysyła za pobraniem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sar 0 #3 Napisano 30 Listopada 2012 Poproszę Cię, w takim razie, o pokazanie mi atrakcji cenowej orienta big mako z gwarancją. Chętnie kupię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4836 #4 Napisano 30 Listopada 2012 chodziło mi o to, że atrakcja to by była za 300zła tak jest. bdb cenie jak na polskie warunkityle kosztuje normalnie -730zł http://www.orient-watch.pl/catalog/products/1246czyli tylko i aż 130zł taniejzauważ, że czarny i pomarańczowy już nie ma takiej cenysam napisałeś, że sprzedawca nowy - czasem komuś trzeba zaufaća może leżał gdzieś na wystawie i nie jest super,hyper igłaale ma 2szt. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 805 #5 Napisano 30 Listopada 2012 Kupiłem w tym sklepie niebieskiego Big Mako, bez problemów cena z przesyłka , wszystko OK. W Polsce w takiej cenie raczej nie znajdziesz tego modelu. Pomarańczowy ma jeszcze niższa cenę http://e-sophie.pl/orient-diver-automatic-fem75001mv-p734.html W cenie dostałem komplet , pudełko , gwarancja , książeczka , torebka Orient , katalog Orient , zegarek bez wad . 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejT 0 #6 Napisano 1 Grudnia 2012 Też mam zamiar od niego kupić duże czarne mako. Zwykłe mako jest za małe, dużego nie mierzyłem, ale zamówię w ciemno. Najwyżej jakiś forumowicz się ucieszy z niskiej ceny na bazarku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junek92 25 #7 Napisano 15 Września 2015 Odświeżam temat. Ktoś coś kupował ostatnio u nich ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamieniev 2 #8 Napisano 15 Września 2015 Oni już chyba ledwo żyją, bo orientów u nich tyle, co kot napłakał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
babanowa 0 #9 Napisano 4 Listopada 2015 Napiszę ku przestrodze.Szukałam seiko 5, brałam pod uwagę różne opcje, rozmawiałam nawet tu z dwoma Kolegami w kwestii odkupienia (pewnie lepiej bym psychicznie na tym wyszła ) ale w ostatniej chwili jeszcze mnie podkusiło żeby sobie ustawić snipa na taką akucję nowego http://allegro.pl/show_item.php?item=5699351899 Stwierdziłam że jak się uda to się uda a jak nie to wezmę jakiś z forum. No i oczywiście jak nie miałam parcia to przypadkiem mi się kupił Wcześniej oczywiście patrzałam na sprzedającego, opinie, nawet tu czytałam że sklep normalny i działa i powinno być wszystko ok.Zapłaciłam od razu po licytacji, dopłaciłam za kuriera i przebierając nóżkami czekałam. Dzień. Dwa. Nic. Zapytałam sprzedającego kiedy wysłał. Cisza. Zaczęłam szukać nr telefonów – wszystkie możliwe wyłączone. Masakra. Sprawdziłam wpis do działalności – na początku października miły pan działalność zawiesił. Napisałam do allego i zaczęłam zbierać siły na wypełanianie zawiadomień na policję żeby odzyskać kasę. O dziwo po ponad tygodniu pan się odnalazł, napisał jakiegoś zdawkowego maila z przeprosinami o przeoczeniu i że zegarek wysłał. Dostałam. Ale byłam tak zniechęcona do wszystkiego że w międzyczasie zrobiłam sobie już inne plany i stwierdziłam, że odstąpię od umowy – w końcu sprzedający się odnalazł i wcale nie chciał mnie wyrolować . Wysłałam maila z taką informacją. Cisza. Czas leciał, na stronie było info z procedurą odesłania – spakowałam i odesłałam. Ale za chwilę na śledzeniu przesyłki zobaczyłam że do mnie wraca. No i listonosz przyniósł z piękną adnotacją „odmowa przyjęcia – firma nie istnienie” i czytelnym podpisem pana właściciela.Oczywiście w końcu zegarek zostawiłam – co miałam zrobić, nie będę się pół roku z człowiekiem bujać bo szkoda nerwów. Tylko zostaje mi jeszcze jedna drobna kwestia. Z tego wszystkiego dopiero po chwili od przyjęcia zegarka zauważyłam że nie przysłał mi żadnego dokumentu gwarancyjnego – była tylko faktura (żeby było śmieszniej oczywiście wystawiona po dacie zawieszenia działalności ) i jedna kartka ze skserowaną instrukcją ustawiania zegarka. Więc znowu zaczęłam pisać i do niego i przez all w kwestii tej gwarancji – bo rozumiem, że powinno być coś dołączone? Cały czas sprawdzam dla zasady – na all już nie wystawia niczego. Ale strona e-sophie.pl wygląda jak normalny działający sklep. Dlatego piszę tu żeby ktoś kasy nie wtopił niepotrzebnie.Na całe szczeście zegarek jest taki jaki miał być i choć na początku miałam do niego przez to wszystko straszną niechęć to już mi to mija.No, tom się wyżaliła ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sokolow 153 #10 Napisano 4 Listopada 2015 zgodnie z prawem od zakupu internetowego, który jest licytacją nie przysługuje prawo zwrotu. to działa tylko "zwykłej" sprzedaży, jaką w przypadku allegro jest "kup teraz".jeśli nie masz karty gwarancyjnej, a FV jest wystawiona w okresie zawieszenia działalności to trochę jakbyś nie miała żadnej gwarancji. możesz go trochę postraszyć (jeśli się skontaktujesz) Urzędem Skarbowym. sprzedaż w okresie zawieszenia działalności jest niedozwolona. wystawianie FV na zakupiony towar w okresie trwania działalności? nie wiem. 0 Eterny Eterny Kontiki Date Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rink 47 #11 Napisano 4 Listopada 2015 Faktura lipa. Zegarek fajny za dobrą cenę. 5 się nie psują. Ciesz się zegarkiem, o sprzedawcy zapomnij. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek314 103 #12 Napisano 4 Listopada 2015 Tak było chyba po staremu, dzięki nowej ustawie po wygraniu aukcji też można zwrócić towar: http://konsumentwsieci.pl/odstapienie-od-umowy-przy-licytacji-internetowej/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
babanowa 0 #13 Napisano 4 Listopada 2015 Tak, dokładnie, przepisy się zmieniły i od licytacji też przysługuje odstąpienie.Tak też sobie myślałam, że dla zasady bym go kimś postraszyla i nie miałam pomysłu kim a przecież skarbowy jest taki oczywisty he he. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek314 103 #14 Napisano 5 Listopada 2015 Dobry pomysł. Skarbowy w takich sprawach nie żartuje i w najlepszym przypadku będzie dokładne prześwietlenie działalności, wraz z pokazaniem kopii paragonów za ostatnie 5 lat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rink 47 #15 Napisano 5 Listopada 2015 Tak, dokładnie, przepisy się zmieniły i od licytacji też przysługuje odstąpienie.Tak też sobie myślałam, że dla zasady bym go kimś postraszyla i nie miałam pomysłu kim a przecież skarbowy jest taki oczywisty he he. Dobry pomysł. Skarbowy w takich sprawach nie żartuje i w najlepszym przypadku będzie dokładne prześwietlenie działalności, wraz z pokazaniem kopii paragonów za ostatnie 5 lat.Kochani, myślę ,że powyższe zaczyna uderzać w klimaty Pawki Morozowa. .A tak już bardziej serio. Myślę, że trzeba zawsze z ostrożnością podchodzić do gwarancji udzielanej przez firemki handlujące produktami (w naszym wypadku zegarkami) bez autoryzacji producenta lub oficjalnego dystrybutora, gdzie z reguły cena jest niższa ale ryzyko większe. Coś za coś. W tym przypadku zegarek jest w porządku i trzeba się nim cieszyć a nie kombinować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
babanowa 0 #16 Napisano 5 Listopada 2015 Ale wiesz, ja tam nie chcę w żadne klimaty uderzać tylko nie lubię jak ktoś robi sobie takie jaja. Możliwe że nie jestem do końca w temacie - to powiedzcie mi czy z takiej firemki powinnam dostać jakąś kartę gwarancyjną czy nie? Bo może naiwnie ale myślałam że jeżeli ktoś handluje oryginalnymi (tak zakładam) zegarkami to powinien też poza metkami, pudełkami i innymi rzeczami mieć tak samo oryginalny kwit gwarancyjny? W opisie aukcji też jest mowa o "karcie gwarancyjnej". W tej sytuacji gwarancji nie udziela Seiko jako producent? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rink 47 #17 Napisano 5 Listopada 2015 W przypadku firemek działających poza oficjalną dystrybucją, o których było wyżej gwarancji udziela sprzedawca. I w przypadku awarii naprawia on sam, jeśli się zna np. zegarmistrz lub komuś zleca - np. zegarmistrzowi,szwagrowi itd, albo wyjmuje z wiaderka drugi egzemplarz i odsyła klientowi. To w przypadku, kiedy sprzedawca działa fair, a jak nie .... to zabawa zaczyna się w rodzaju zła eksploatacja itp. czyli zrzucamy winę na kupującego. Pomijam tu sprawę rękojmi, która jest przypisana do umowy sprzedaży.Jako ,że to forum zegarkowe , a nie prawne wątku nie będę rozwijał. P.S 1 Co za problem wydrukować kartę gwarancyjną ?P.S 2 Nie licz na gwarancję Seiko ( i nie tylko) poza oficjalną dystrybucją. I już na koniec. Tak to już jest z tymi zakupami przez internet 100 razy ok. , a raz kicha. Wiele rzeczy tak kupowałem, drogich i tanich i było bez problemu, a dwa miesiące temu przyszły drzwi i sprzedawca wciska mi ,że orzech to wenge (jesteś kobietą to wiesz o czym mówię ). Mecenas skrobie po niedzieli pozew, liczymy, że sędzia nie będzie daltonistą . No i to jest producent, więc do zwindykowania a nie firma w teczce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
babanowa 0 #18 Napisano 6 Listopada 2015 A widzisz. Fakt, że jakoś bardzo intensywnie nie analizowałam tego tematu ale wydawało mi się, że powinnam dostać oryginalną kartę gwarancyjną Seiko (tak samo jak np do każdego czajnika marki xxx dostajesz oryginalny kwit gwarancyjny bez względu w jakim sklepie kupisz) a jak później z ew. egzekwowaniem tej gwarancji to już inna bajka. No ale już mniejsza z tym. Nie lubię po prostu jak ludzie wywijają takie numery i mają innych totalnie gdzieś. Ja od lat kupuję w necie bardzo dużo i jestem świadoma, że prędzej czy później mogę się w końcu na czymś przejechać i z dwojga złego wolę na karcie gwarancyjnej niż gdybym miała zostać totalnie z niczym i bez kasy. All mi wczoraj napisało, że zablokowali mu konto dopóki nie wyjaśni ze mną sprawy ale nie sądzę żeby mu to bardzo przeszkadzało skoro działalność i tak zawiesił. Zasugerowali mi kontakt z miejscowym rzecznikiem konsumentów ale już mi się nie chce z tym bujać. He he, no i miłego analizowania problemów dendrologicznych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach