Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

cerberone

Pomóżcie mam na celowniku Fortis'a B-42

Rekomendowane odpowiedzi

Witam klubowiczów,

Wczoraj wpadł mi w ręce dość ciekawy zegarek – Fortis B-42 nr referencyjny 645.10.158.

Niestety nie znalazłem go w necie żeby dołączyć zdjęcia. Mogę dodać, że to jest automat, cyferblat biały albo kość słoniowa - nie jestem pewien, indeksy i wskazówki szafirowe są fosforowane, nie ma chronografu, koperta stalowa matowana, na pasku czarnym – zmienionym. Zegarek jest z drugiej ręki za 2,1 tyś. – podobno nowy kosztuje 3,5 tyś. Zegarek jak nówka trzeba się wpatrzeć, żeby dojrzeć ślady noszenia. Ma 1 rok gwarancji od sprzedawcy (swoją drogą czy to możliwe?) - pewne źródło.

Może ktoś ma fotki tego zegarka. Co o nim sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość crategus

L2.jpg

ten?

B-42 Flieger Day Date

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
L2.jpg

ten?

B-42 Flieger Day Date

Ten tylko, że na czarnym pasku. Sprzedawca zmienił na czarny. A może był tak znoszony? Nie wiem po kopercie i szkiełku nie widać, żeby był intensywnie eksploatowany.

To mówicie, że cena nieatrakcyjna jak na używany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, cena jest normalna. Ja tylko sugeruję, żebyś jeszcze negocjował, bo chyba mógłbyś coś dodatkowo ugrać.

Czy dostajesz pudełko, gwarancję, dowód zakupu ? Jeśli czegoś brakuje, to skutecznie obniża cenę przy odsprzedaży.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ŻÓŁTODZIUB

nie szkoda Ci? za tę kasę można kupić naprwadę cos konkretniejszego a nie składaka na ecie

pozdr

adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie szkoda Ci? za tę kasę można kupić naprwadę cos konkretniejszego a nie składaka na ecie

pozdr

adam

Bzdury jakich dawno nie słyszałem.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...a nie składaka na ecie

...

rrrrrrr. :twisted:

Co Wy koledzy z tą Etą ?

Gdyby nie Eta, to 90% osób nie mogło by sobie pozwolić na Szwajcarski zegarek.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość crategus

poza tym ten Fortis (jak i wersja chrono) jest- imho- swietny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...a nie składaka na ecie

...

rrrrrrr. :twisted:

Co Wy koledzy z tą Etą ?

No żółtodziób jest w temacie, to się nie zna :wink:

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

In house do 2100 pln to chyba jakiś wostok lub Poljot :wink:

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lub jakiś japoniec :) Lub jakiś zabytek

Tak czy owak Żółtodziub zamilkł i nie chce precyzować co właściwie miał na myśli :)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

hehehe... ale hasło i tak było dobre :):):) w sensie humorystyczno-żółtodziubskim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK dziękuję.

Wstrzymam się z tym zegarkiem. Zresztą już go odrezerwowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówcie co chcecie, ale mnie Fortis jakoś sie tak bardziej z czarną tarczą kojarzy... :)

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, cena jest normalna. Ja tylko sugeruję, żebyś jeszcze negocjował, bo chyba mógłbyś coś dodatkowo ugrać.

Czy dostajesz pudełko, gwarancję, dowód zakupu ? Jeśli czegoś brakuje, to skutecznie obniża cenę przy odsprzedaży.

Wczoraj miałem okazję bliżej przyjrzeć się ofercie sprzedaży tego zegarka.

1. Był noszony tylko kilka miesięcy.

2. Ma wszystkie gadżety towarzyszące zakupowi.

3. Ma tylko jeden szczegół, który mnie zastanawia - na szkiełku, przy bliższym rekonesansie są widoczne rysy w kształcie koła o średnicy ok. 1,5 cm. Czy to może być efekt nieudolnej próby polerowania szkła?

A i dołączam kilka fotek oryginału tylko, że na brązowym pasku.

post-3648-0-90652000-1330606887.jpg

post-3648-0-02944400-1330606889.jpg

b2121tx7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ŻÓŁTODZIUB

eye_lip napisał:

Bzdury jakich dawno nie słyszałem.

odp. O co Ci chodzi kolego z tymi bzdurami? poczytaj niżej znajdziesz odpowiedź. Dla mnie takie marki jak omawiany Fortis, Tissot, obecna Doxa czy Atlantic to zwykłe składaki na ecie. Aczkolwiek dla Fortisa mam szacunek ponieważ opracowali własny moduł alarmu na vj 7750.

Klod100 napisał:

Masz racje. Ale jest jeszcze Peseux, A. Shild, Unitas -wprawdzie produkowane obecnie przez Etę ale nie są to ich konstrukcje. Ostatnio również wyplynęła i stworzyła mocną konkurencję dla Ety firma Sellita, jest jeszcze Lemania - więc nie jest źle. a Byłbym zapomniał - są jeszcze chińczycy

:twisted: :) - ale to był żart

eye_lip napisał:

No żółtodziób jest w temacie, to się nie zna

Kolego o co Ci chodzi? Określ się i nie rzucaj w ciemno na mnie błotem

kkwpk napisał:

In house do 2100 pln to chyba jakiś wostok lub Poljot

odp.... albo np Orient, którego osobiście bardzo cenię, szczególnie nowe modele z serii Star Royal - mam dwa modele Orienta - jeden z nich to wprawdzie starszy model ale z werkiem, który obecnie jest stosowany w wyżej wspomnianej serii. Dokładnośc obydwu kształtuje się na poziomie - nie przekraczają 12s na +/tydzień.

neuro napisał:

lub jakiś japoniec Lub jakiś zabytek

Tak czy owak Żółtodziub zamilkł i nie chce precyzować co właściwie miał na myśli

odp. Właśnie odpowiadam, przepraszam że dopiero teraz ale tak wyszło. I cięszę się Neuro że również dostrzegłeś japońców.

Marcin99 napisał:

hehehe... ale hasło i tak było dobre w sensie humorystyczno-żółtodziubskim

nie wiem co o tym mam myśleć - określ się, bowiem nie zrozumiałem co masz na myśli.

cerberone napisał:

3. Ma tylko jeden szczegół, który mnie zastanawia - na szkiełku, przy bliższym rekonesansie są widoczne rysy w kształcie koła o średnicy ok. 1,5 cm. Czy to może być efekt nieudolnej próby polerowania szkła?

Spróbuj dotrzeć po której stronie szkła jest ta rysa - może jest od środka, wtedy oznaczałoby że zrobiła ją najprawdopodobniej obracająca wskazówka

to chyba wszystko - mam nadzieję, że odpowiedziałem wszystkim na nurtujące ich pytania

pozdrawiam wszystkich

adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

tak rozumując to to i zegarek na Lemanii, Valjoux'sie i innych to też składak...

a z jednym masz racje... a mianowicie że są też japońskie mechanizmy - i to naprawde bardzo dobre i długowieczne... :wink:

do tego dodajmy ruskie i już coś poza szwajcarami jest....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ŻÓŁTODZIUB

Zgadza się Marcin99. ja osobiście nie mam jakiegoś wstrętu do Ety mechanizmy serii 289x to dobre, sprawdzone i chwalone przez zegarmistrzów werki, poza tym stanowią bazę do róznego rodzaju modyfikacji i komplikacji. Ale o jednym muszę napisać - był kiedyś taki mechanizm Ety 696N stosowany w popularnym u nas Atlanticu (i chyba tylko u nas) - obecnie mechanizm ten jest niestety nienaprawialny bo ..... bo eta nie produkuje już części do do tego mechanizmu - dlaczego? nikt tego nie wie. Rodzi się więc pytanie czy popularne mechanizmy Ety takie jak 2824, 2836, 2671 i cała seria 289x nie podzielą tego samego losu.

pozdr

adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie zgadzam się z Zółtodziobem. 2100 za używkę na prostej ECie nawet jesli chodzi o Fortisa to duzo, nawet bardzo dużo. Badźmy szczerzy solidne zegarki an werku 2836 nowe mozna dostać za 1500 zł. Więc używany ze zjechanym szkiełkiem Fortis 2100 zl to lekka przesada, mimo, ze marka zacna.

Przypomnę , ze za 2000 zł mozna kupic MIDO z certyfikatem chronometru, na prostej ECIE, nóweczkę.

Z in housami tez ma racje.

pozdro

Dodam jedno: czemu Wy lubicie tak rzucać mięsem, jak ktoś tylko ma inne zdanie? tymbardziej, ze nierzadko ten ktoś ma racje!

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na chłopski rozum "mechanizmy domowej roboty" ;)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ŻÓŁTODZIUB

"in house" to tłumacząc po chłopsku "w domu" to oznacza że werk danej manufaktury jest ich własną konstrukcją nie bazującą na mechnizmie żadnej innej marki.

pozdro

adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.