Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Zzyzzy

D.Dornblüth & Sohn - manufakturowy kaliber

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zzyzzy

Od kilku miesięcy na stronie manufaktury D.Dornblüth & Sohn można obejrzeć 2 nowe zegarki z manufakturowymi kalibrami. A na forum nic na ten temat...

http://www.dornbluet...&s=refcal_20101

Czy jestem ślepy, czy też nikt tego nie zauważył?

Jakieś komentarze? Nie w sprawie tego wpisu oczywiście, ale zegarków i samych werków, poproszę uprzejmie :-)

Pozdrawiam, życząc wszystkim w Nowym Roku realizacji na własnych nadgarstkach wyśnionych cykających zdobyczy,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wprowadzenie prawdziwego in-house do oferty Dornblutha to świetna informacja. Pięknie się prezentuje - klasyka niemieckiego zegarmistrzostwa w stylu szkoły Glashutte. Na dodatek pomniejszyli kopertę do rozmiaru 38,5 mm :)

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękny jest, fantastyczne wykończenie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wprowadzenie prawdziwego in-house do oferty Dornblutha to świetna informacja. Pięknie się prezentuje - klasyka niemieckiego zegarmistrzostwa w stylu szkoły Glashutte. :)

W pełni się zgadzam.

To jest piękny, klasyczny mechanizm. Szczególnie podoba mi się widoczna zastawka maltańska - to taki dodatkowy smaczek. No i jak pieknie musi cykac z tą klasyczną częstotliwoscią

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czas najwyższy, bo dotychczas to jednak piękne zdobienie i nowe mostki ale ciągle to był zwykły unitas, w cenie gdzie wypada mieć własny mechanizm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca nikt :)

Ja nawet pisałem do Dirka ale w związku z trochę innym modelem zegarka mianowicie 99,4 lub 99,3.

Również jestem ciekawy co sądzicie o takich mechanizmach i tych modelach.

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczególnie podoba mi się widoczna zastawka maltańska - to taki dodatkowy smaczek.

Czy to ta mała stalowa zapadka na zębie, widoczna pomiędzy dwoma górnymi ramionami trójramiennego "miedzianego" koła?

czas najwyższy, bo dotychczas to jednak piękne zdobienie i nowe mostki ale ciągle to był zwykły unitas, w cenie gdzie wypada mieć własny mechanizm

Sądzę że cena będzie jednak wyższa od modeli na Unitasie. Raz bo to edycja okolicznościowa a dwa pierwszy raz in-house.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to ta mała stalowa zapadka na zębie, widoczna pomiędzy dwoma górnymi ramionami trójramiennego "miedzianego" koła?

Tak. Fajne, dawne rozwiązanie na wykorzystanie liniowej części charakterystyki sprężyny, tyle, że zwykle tej zastawki nie widać

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Fajne, dawne rozwiązanie na wykorzystanie liniowej części charakterystyki sprężyny, tyle, że zwykle tej zastawki nie widać

dzięki,

jak pamiętam to rozwiązanie wprowadził Vacheron prawda? Zapadka maltańska jest obecnie stosowana w każdym werku, niezależnie od marki?

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...kto będzie chciał się pokazać, to kupi Rolka, kto będzie chciał mieć coś wyjątkowego, kupi D.D&S.

To jest jakaś fobia. Najpierw małoseryjne Grad Seiko ma konkurować z milionami Rolków (i tylko z nimi). Teraz do fabryk Rolexa porównanie warsztatu, a w dodatku zupełnie odmienna stylistyka (na forum są prezentowane praktycznie wyłącznie sportowe Rolexy a te garniturowe też stylistycznie bardziej konkurują z Piaget czy Cartier).

W dodatku podejście - jak ktoś ma Rolka to snob.

Nie zmienia to faktu, że mechanizmy są atrakcyjne, ale IMO zegarki już mniej - chociaż z drugiej strony coś tak klasycznego się nie zestarzeje i jako n-ty zegarek wybór super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć w Google Rolex Cellini Mi się bardzo podobają Prince i Danaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zzyzzy

A ja się akurat z tą fobią zgadzam :-)

Dla mnie ekskluzywny nie znaczy drogi, z rozdętym marketingiem, taki jak rolek, patek, itd. itp. Ekskluzywny, to znaczy rzadki, zgodnie z oryginalnym znaczeniem tego słowa. Więc jak sobie u Dirka zamówię (mam nadzieję, że kiedys to nastąpi :) ) to mi zrobi taki jeden-jedyny, dla mnie, czyli ekskluzywny. I nie ma znaczenia, że jego cena będzie wynosić fragment tego, co trzeba wydać na porządnego rolka czy patka. Ważne że będzie specjalnie dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma znaczenia, że jego cena będzie wynosić fragment tego, co trzeba wydać na porządnego rolka czy patka.

polecam zajrzeć choćby na chrono24, żeby sprawdzić czy to faktycznie taki "fragment" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pozytywnie zaskoczony . Od dekorowania pospolitego Unitasa do własnego mechanizmu droga bowiem daleka .

Klasyczny design , rozsądna wielkość - ciekawy zegarek niewątpliwie .

Tylko faktycznie jak takim przyszpanować , skoro większość współplemieńców kojarzy tylko Rolka i tego no .. co go nosił Rambo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo słuszna uwaga . Sprawa która powinna być oczywista wg. mnie przy pewnym pułapie cenowym , lub chociaż w sytuacji w której producent chce być uważany za niezależnego z wysokimi aspracjami. taki powinien być kierunek rozwoju takich firm.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zzyzzy

polecam zajrzeć choćby na chrono24, żeby sprawdzić czy to faktycznie taki "fragment" ;)

Z rolkiem jak z Mercedesem - najprostszego mozna mieć za niewygórowane pieniądze (oczywiście wiemy co to znaczy), ale za dobrą wersję trzeba juz zapłacić furmankę pieniędzy.

A jeśli chodzi o patka, to jeśli weźmiemy pod uwagę takiego:

http://www.chrono24....facturerIds=194

to istotnie zegarek Dirka kosztuje tyle samo albo i więcej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli chodzi o patka, to jeśli weźmiemy pod uwagę takiego:

http://www.chrono24....facturerIds=194

w życiu bym nie pomyślał o zakupie kwarcowego PP, to niemal jak wynaturzenie :lol:

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z rolkiem jak z Mercedesem - najprostszego mozna mieć za niewygórowane pieniądze (oczywiście wiemy co to znaczy)

Nie wiemy. Co to znaczy?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I który to jest ten najprostszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiemy. Co to znaczy?

Trzeba jednak przyznać ze najtańszy nowy Mercedes prezentuje sie bardzo , bardzo ... http://m.mercedes-benz.pl/models/navigation/content/poland/mpc/mpc_poland_website/pl/home_mpc/passengercars/mobile/mbp/new_cars/model_overview/a-class/w176.htmlsectionmodelsnavigationurlhttp://www.mercedes-benz.pl/content/poland/mpc/mpc_poland_website/pl/home_mpc/passengercars/mobile/mbp/new_cars/model_overview/a-class/w176.html

Tylko kwestia tej niewygorowanej ceny to już jest pojęcie względne. Dla jednego to bedzie dużo dla innego nie.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.