Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sleza

zegarek klubowy 2013

Rekomendowane odpowiedzi

Na dzisiaj to chyba tyle, ale piszcie, sugerujcie, wszystko czytam i będę kombinował, jak się spodoba to będę wrzucał, next spróbuje dorzucić datę :]

Dziękuję w imieniu reszty forumowiczów za super pracę :-) i już nie możemy się doczekać kolejnych wersji :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na projekt z data na 6 z mała sekunda , i na 3 z centralna sekunda. Oczywiscie jezeli kolega Dmn znajdzie czas.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem, że ten C'Vintage odpuszczamy? Ale chyba pisałes, że i ta kopertę Tobie podesla do oceny? Ta z kolei najbardziej pasowałaby do casuala bo jest najgrubsza.

Użycie jako bazy modelu C'Vintage nastręcza troszkę więcej problemów bo nie wiem czy producent ma jeszcze dostęp do mechanizmów AS, a ta seria C'Vintage jest limitowana sama w sobie. Nie wiem także czy była by możliwość zamontowania w tej kopercie jakiejś ETY.

Generalnie koperta C'Vintage jest "ostrzejsza"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w sumie dwa pomysły, nawet zrobione grafiki. Jeden elegancki garniturowiec na ładnie groszkowanym mechaniźmie AS z zapasów magazynowych ( jest nawet chętny producent to zrealizować )...drugi nie powiem :-) Ale jest ciśnienie na coś drogiego więc ustępuję w 2013. Patrząc ile jest z tym pracy i kłopotów....to chyba ktoś inny musi to odczuć na własnym kręgosłupie :-) . Nie zdziwię się także jeśli się okaże że zegarka 2013 nie będzie. Zainteresowanie z roku na rok maleje. Aktywność forumowiczów także pozostawia sporo do życzenia. To nie te czasy co jeszcze 3 lata temu kiedy na forum było gwarno jak na Stadionie Narodowym :-)

Chodź być może Stowarzyszenie prowadzi jakieś tajemne prace....nie mam takiej wiedzy.

A teraz na kanwie tego co juz powstaje, to co miales wtedy na mysli. Pierwsza opcja to pewnie ten catorex, ktory obrabiamy :) A ten drugi pomysł to....?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się miałem na mysli Catorexa. Jest jeszcze jeden pomysł ale to już raczej nie klubowy w dodatku wymagający ode mnie dużych nakładów finansowych których niestety na razie nie jestem w stanie zapewnić. Zegarek klubowy 2013 to wciąż tylko idea. Nie wiadomo czy wypali bo chętny producent to jeszcze nie wszystko. Najwięcej zależy od zainteresowania forumowiczów. Jestem już mądrzejszy o doświadczenia przy poprzednim projekcie. Garniturowiec to jednak trochę łatwiejszy temat niż diver. Ale jak nawymyślamy za dużo to także będą przeprawy pewnie z producentem :-)

Tak naprawdę najważniejszy jest entuzjazm ludzi. Zegarek klubowy powinien powstawać w atmosferze pozytywnej energii i entuzjazmu bo przecież o to chodzi w tym naszym hobby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raymond-weil-maestro-watches.jpg

To jest super opcja IMO, ale nie wiem jak kwestia dogadania się z RW... Co myślicie?

Może tak te dwie bazy z mała i centralna sekunda oprzeć o te RW, wygladaja fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RW robi bardzo dobre jakościowo zegarki ale wątpię, że zrobi jakąkolwiek limitację dla jakiegokolwiek forum. Poza tym koperta w powyższych modelach jest już mocno garniturowa i nobliwa....do koszulki Polo tego nie ubierzesz. Catorex jest czymś z pogranicza garniturowca i casual moim zdaniem bardziej uniwersalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RW robi bardzo dobre jakościowo zegarki ale wątpię, że zrobi jakąkolwiek limitację dla jakiegokolwiek forum. Poza tym koperta w powyższych modelach jest już mocno garniturowa i nobliwa....do koszulki Polo tego nie ubierzesz. Catorex jest czymś z pogranicza garniturowca i casual moim zdaniem bardziej uniwersalny.

Źle mnie zrozumialeś, chodzi mi o to aby te wzory wykoryzstac przy projektach naszych Catorexów, tu tez mamy modele z mała i centralna sekundą. Moze po portsu warto pewne elementy wkorzystać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha. Można wszystko :-) Ale kopii robić nie chcemy! , Ja lubię ( polubiłem ) rzymskie indeksy ale wiem, że duża część forumowiczów wciąż podchodzi do nich z kijem w ręce :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedna rzecz. Np. model C'Attitude jest na pasku i na bransolecie. Fajnie by bylo gdybysmy w limitce robionej na jego bazie mieli w zestawie jedno i drugie w ładnje skryzneczce. Na początku tego wątku ktos juz podnosil ten fakt podając jako przykład inny zegarek.

Ponadto wczęsniej zwracano uwage na fajna tarczę tego modelu. Może ja by dalo rade wykorzystac do wersji z mała sekunda, żeby troche różnil sie od wersji podsatwowej zaś dla wersji z centralna sekundą taki cyferblat jaki proponuje w renderach Dmn?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha. Można wszystko :-) Ale kopii robić nie chcemy! , Ja lubię ( polubiłem ) rzymskie indeksy ale wiem, że duża część forumowiczów wciąż podchodzi do nich z kijem w ręce :-)

Nie chodzi mi o wierne kopie ale przewne fajne elementy mozna przeciez wykorzystać. Przeciez tak naprawdę wiekszośc zegarków ( oczywiście poza jakimis dziwakami)jest do siebie w miare podobnych, maja zbliżone elementy, itp. więc przeciez i tak w klubowcu Ameryki nie odkryjemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. To także ważna zaleta tej bazy jaką jest model C'Attitude i C'Tradition , że do tych kopert są zaprojektowane także bransolety. Ustalenie czy będą w komplecie w zestawie czy jako dodatkowe akcesorium to jednak zupełnie nie na tym etapie :-)

8166-3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, ale to tez finalnie może być jakims dodatkowym atutem - fajna skrzyneczka i dodatkowy pasek/bransoleta w zestawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu, to powinniśmy dla Catorexa wyróżnić dwie opcje:

1) zaproponowany przez Dmn projekt na bazie C'Attitude 8166-1;

• Diameter : 40 mm
  • Thickness : 8.9 mm
  • 5 ATM
  • ETA 2892A2

i tutaj możliwość użycia centralnej sekundy z/bez daty

2) zaproponowany przez Dmn projekt na bazie C'Tradition 8165-1;

• Diameter : 40 mm
  • Thickness : 9.2 mm
  • 5 ATM
  • ETA 2895-2

i tu też możemy rozważać mały sekundnik z/bez daty.

Moim zdaniem wariant pierwszy równie ciekawy (i cieńsza ;) koperta!).

A ja bym proponował - o ile sie da - zrobic odwrotnie. Do modelu C'Attitude dodac mała sekunde z data na "szóstej". Zachowany fajny cyferblacik, ktory podobal się kilku ososnbom ale zegarek zmienimy w znaczący sposob tak że będzie odbiegal od bazowego modelu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanowilbym sie czy chcemy miec jakas zupelnie nie znana marke w przedziale 1000-1500 Euro.

Fajnie ogladac rendery Grafikow (wielkie dzieki za zaangazowanie!) ale kiedy przyjdzie do platnosci prosze mi powiedziec kto wyda >=1kEUR na producenta o ktorym nikt nawet nie slyszal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanowilbym sie czy chcemy miec jakas zupelnie nie znana marke w przedziale 1000-1500 Euro.

Fajnie ogladac rendery Grafikow (wielkie dzieki za zaangazowanie!) ale kiedy przyjdzie do platnosci prosze mi powiedziec kto wyda >=1kEUR na producenta o ktorym nikt nawet nie slyszal?

No to jaką masz propozycję ;) Ja jak i pewnie większośc wolelibysmy w tej cenie cos lepszego, padaly przeciez propozycje Zenith, patek itp :D Dasz rade załatwic w tej cenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kto mówi o 1k euro ?

Cena będzie w okolicach 2600-2800zl. Zależy od modyfikacji ( ale na pewno nie przekroczy 3 tys złotych ). Firma jest znana ( może nie masowemu odbiorcy, ale w branży jest znana ). Jest co roku na Baselworld. Jest zrzeszona w FHS. Natomiast marka Catorex ma duże tradycje, firma ta specjalizowała się ( i robi to do dzisiaj) w produkcji zegarków kieszonkowych, w latach 70tych produkowała także zegarki naręczne. Potem jako podwykonawca wykonywała zegarki dla innych Szwajcarskich marek a od chyba 2010 roku reaktywowała swoją stara markę Catorex jako zegarki naręczne. Oczywiście nie jest mocna marketingowo...ale w tej cenie nie ma innych propozycji bo większość firm nie jest zainteresowana małymi limitacjami.

Projekt może wypali może nie. Jak nie będzie chętnych to umrze śmiercią naturalną. W taki projekt wchodzą ludzie trochę bardziej świadomi zegarkowo niż Kowalski z ulicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jaką masz propozycję ;) Ja jak i pewnie większośc wolelibysmy w tej cenie cos lepszego, padaly przeciez propozycje Zenith, patek itp :D Dasz rade załatwic w tej cenie ;)

Mówisz i Masz ;) , Patek za 649USD wysyłka od ręki ... tylko kto go kupi ??? :P

ReplicaWatch-3b18f1bd41657d1b485ec071628bbf1e.jpg

Dowcip jest bronią, ale nie należy karać za nielegalne posiadanie dowcipu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

catorex3.jpg

Jeśli zegareczek będzie Tak wyglądać z dyskretnym datownikiem chętnie wydam 2500.

Dowcip jest bronią, ale nie należy karać za nielegalne posiadanie dowcipu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy render, tak na szybko, wizualizacja pomysłu, szarej metalicznej tarczy i polerowanych indeksów i wskazówek

catorex1.jpg

Projekt estetyczny, ale jak dla mnie trochę zbyt mocno przypomina Ball'a

NM2888D-PG-LJ-GYGO.jpg

No ale fajnie że się coś dzieje - tylko to taki raczej zdecydowany garniturowiec co już ktoś zauważył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście bardziej podoba mi się wersja ze srebrnymi indeksami ale nie mówię nie innym wariantom.

Jak dla mnie to projekt w końcu zaczyna zmierzać w dobrym kierunku. Mam parę pomysłów ale to jeszcze za wcześnie żeby o tym mówić. Na razie poczekajmy na kolejne wizualizacje.

Co do ceny końcowej to jeśli rzeczywiście zmieścimy się w 2500 zł to myślę, że uda się doprowadzić projekt do szczęśliwego finału. Czego Wam i sobie życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a gdyby tak datownik usytuować na 12? Mnie takie rozwiązanie bardzo się podoba

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a gdyby tak datownik usytuować na 12? Mnie takie rozwiązanie bardzo się podoba

Takie rozwiązanie jest moim zdaniem fajne ale tylko w przypadku Grande Date/Panorama Date. Małe okno daty przy 12tej moim zdaniem wygląda słabo. Ale to moja private opinion.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużej daty nie zrobimy przy tej bazie z przyczyn oczywistych.

A czy małe okienko źle wygląda?

lonconqaut.JPG

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.