Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sleza

zegarek klubowy 2013

Rekomendowane odpowiedzi

Gość norbie

To ja się chyba przyłączę, o ile wygra koncepcja tarczy w kolorze wiśniowym (cherry) - takim jak Rolex Day Date w poście nr 1107.

Nie mam jeszcze zegarka w tym kolorze i byłbym zainteresowany bardzo.

Moja propozycja:

1. Ponieważ nie można zmienić wskazówek, to proponuję do nich indeksy o kształcie podobnym do tych w H. Moser & Cie Mayu. Nie muszą być tak długie, jak w Mayu.

2. Myślę, że do koloru wiśniowego pasowałyby złote indeksy.

3. Można zostawić 12 w kolorze złotym.

4. Zamiast 3,6 i 9 wstawić w ich miejsce nieco pogrubione indeksy również w złotym kolorze. Dzięki tym pogrubionym indeksom tarcza będzie bardziej czytelna

5. Pozostałe indeksy stalowe/srebrne albo też złote.

6. Ramkę daty proponuję również w kolorze złotym.

7. Z "railway track-a" należy zrezygnować.

8. Na tarczy zamiast Catorex lepiej wyglądałby napis Cattin & Cie - czcionką taką, jakiej użyto w Mayu.

9. Powinniśmy zostawić mechanizm AS, ponieważ jest bardzo ładny i nie jest Etą.

10. Gdzieś (zewnętrzne boki koperty, brzeg dekla?) trzeba umieścić info o klubowcu i nr egzemplarza.

11. Do zegarka pasowałby pasek w kolorze koniakowym.

Jestem otwarty na inne propozycje, tylko, żeby tarcza zegarka nie była czarna, grafitowa, szara lub bura, ponieważ w realu najczęściej nie wyglądają tak dobrze jak na zdjęciach. Zegarków z niebieskimi tarczami jest mnóstwo, a zielona nie pasuje do garniturowca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QV ta "podobna" czcionka producenta to nijak się ma to cyfr Breguetowskich. Ale nie sądzę by była to czcionka chronona patentami więc jeśli im się powie o jaką czcionkę chodzi to na pewno mają do takowej dostęp.

Przypomniałem sobie, że jedną z najfajniejszych szarości jakie widziałem ma IWC w swoim portofino - widziałem na żywca i kładzie na kolana!

portofino_handwound_eightdays_5101_06.jpg

Gdy do tego dorzucimy złote indeksy jak w tym GP

girard_perregaux_2012.jpg

Mamy takiego eleganckiego sikora, że w tej cenie to jeszcze długo, długo nikt takiego nam by nie zrobił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta szara tarcza też fajna. Tylko nie jestem przekonany do złotych indeksów/cyfr bo koperta w Naszym Vintage jest srebrna. Natomiast sam kształt cyfr na tym poniżej miodzio:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta szara tarcza też fajna. Tylko nie jestem przekonany do złotych indeksów/cyfr bo koperta w Naszym Vintage jest srebrna. Natomiast sam kształt cyfr na tym poniżej miodzio:)

Popieram. Jak szara tarcza to nie złote cyfry/koperta. Niech zostanie wszystko w srebrze.

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyfry zawsze można zrobić srebrne :)

tumblr_lyumr8qhdj1r3va0lo1_1280.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie tak już zdecydowanie lepiej, są też widoczne te elementy czerwone i białe więc w jakiś sposób obrazuje to jakby mógł wyglądać nasz Vintage :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko nie zamykajmy się tylko na szary kolor. Z szarym kolorem mam takie obawy, że zegar wyjdzie taki nudny, smutny. Jest taka masa kolorów, że można przebierać do wyboru do koloru. Fajnie jak by pojawiło się kilika opcji i wtedy głosowanie za kolorem tarczy.

Zobaczcie sami. Na stronie Mosera kolor kopie dupsko w realu - porażka :(

s62_moser_3-mayu-ref.-321.503.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale koperta jest pozłacana i wszytko do siebie pasuje. Pomijam już kwestię, że duża część forumowiczów ma dziwną awersję do złota. Uważają , że wszystko co złote to odpust.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niekoniecznie, ale przecież koperty nie przerobimy na złotą ;)

Ja już pisałem, że oczywiście warto rozważyć różne kolory i do tego niezbędne będzie wizualizacja. Ale np. zegarkiem z tarczą czarną, srebrną, białą, beżową czy brązową jestem najmniej zainteresowany bo w rozsądnym budżecie, takim do kilku tyś. takich zegarków z różnych firm jest mnóstwo i po prostu bez żadnej kombinacji można taki kupić. A z fajną stalową czy ciemnoszarą taką jak ten Glashutte czy IWC jakoś nie mogę znaleźć i przez to jak dla Mnie taki zegarek miałby smaczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proki1971 pokaż mi "mnóstwo" zegarków w budżecie do 4000zł gdzie masz takie kolory jak wymieniłem w Rolexie czy wspomniany Moser?

Szary jest do bólu nudny i trzeba się naprawdę MOCNO starać by wydobyć z niego piekno jak to potrafi np. IWC.

Mam poważne obawy czy Catorex potrafi zrobić tak odjechaną tarczę jak w IWC portofino - moim zdaniem nikłe szanse.

P.S. Mi by tam pozłacany zegar nie przeszkadzał, ale to pewnie trochę podbiło by cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale koperta w tym Vintage jest srebrna i ja rozumiem, że taką pozostanie, no chyba, że się mylę. Nie pisałem przecież o kolorach jak w Roleksie, przeczytaj uważniej mój post i zobacz jakie kolory wymieniłem ;) Innych nie wykluczam dlatego napisałem, że warto by zobaczyć jakby ten Vintage z nimi wyglądał :)

Co do tego czy Catorex potrafi zrobić taka tarczę jak np. IWC - bo ta wg mnie wygląda świetnie i nie jest nudna - to ja już się nie wypowiem. Nie chodzi mi przecież o zwykłą szara tarczę, bo tu podzielę Twoje zdanie a tez nie chcę kiepskiego zegarka za te pieniążki, ale właśnie o taką jak w tym IWC czy Glashutte, ze szlifem ale czy się da to ja już tego nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może taka tarcza jak w Heuer 300 SLR ( w centrum rozjaśniona, na brzegach ciemna gorzka czekolada )

max-2-300-slr-calibre-1887-chronograph-tag-heuer-watch.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też fajna. Tylko pytanko w nawiązaniu do wątpliwości gniewko, czy Catorex będzie w stanie zrobić takie fajne tarcze - w tych różnych kolorach, z różnymi tonacjami, szlifem jakie podajemy na tych przykładach jak np. Glashutte, IWC, Moser, czy teraz ten TAG. Czy rzeczywiście nie będzie tak, że jak wybierzemy np. stalową, ciemno szarą to będzie taka zwyłką, nudną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Catorex tarcze chyba zamawia u jednego z największych producentów tarcz w Szwajcarii. Więc do wykonania jest raczej wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to trzeba poczekać na jakieś ładne kolorowe renderki i się coś wybierze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś wczesniej poruszył, że pozłacane indeksy nie pasują do srebrnej koperty - nic bardziej mylnego :)

DSC1720-1024x683.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie pisał, że nie pasują a tylko, ze lepiej żeby były srebrne skoro taka jest tez koperta ;)

Gniewko, sam napisałeś, że szara tarcza tego IWC, którego zapodałeś jest świetna. QV w zasadzie napisała, że jest na taka szansa więc może się przekonasz do tego kolorku gdyby była taka sama czy zbliżona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie odbiór tarczy ze szlifem słoneczkowym jest różny ponieważ stosuje się różne gradacje tego szlifu. Można zrobić gruby szlif gdzie wyraznie widać każdą wręgę, a można drobniuteńki taki jak w IWC wtedy będzie wyglądać bardziej subtelnie i elegancko.

Jest to do zrobienia !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uda się zrobić taki szlif jak w IWC Portofino to sprzeciwiać się absolutnie nie będę :-)

Widziałem ten zegar i powalił mnie jest prześliczny. Ale równie chętnie chciał bym zobaczyć coś innego np. ten wiśniowy czy miodowy czy ten z Mosera brązowo-złoty bo mogą być to przysłowiowe czarne konie :)

Poczekamy zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Równie dobrze i ja moge zmienić priorytety :)

A tak w ogóle to dzisiaj w Aparcie zobaczyłem dwa modele Louis Erard. Same zegarki bez rewelacji ale moja uwage przykuły właśnie kolory tarcz - taki ciemny szary, wpadający w bury, brudny brąz, tak naprawdę ciężko to opisać bo tez zależy od światła. Ale powiem szczerze,że ten kolor mnie powalił. Jakby do tego dodać taki wiśniowy, lakierowany paseczek, ładne cyfry, kurcze może i nawet złote to byłby świetny zegarek.

Zdjęcie tego nie odda ale to były te modele, może ktoś sam obejrzy na żywo i oceni

http://www.apart.pl/pl/zegarki,c,2,Louis_Erard,2793

http://www.apart.pl/pl/zegarki,c,2,Louis_Erard,2799

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Nikt nie pisał, że nie pasują a tylko, ze lepiej żeby były srebrne skoro taka jest tez koperta ;)

Mam Orisa ze stalową kopertą, jasną tarczą i złotymi indeksami. Wygląda bardzo fajnie.

Myślę, że tym bardziej złote indeksy będą pasować do ciemnej tarczy, niezależnie od tego, czy będzie wiśniowa, szara, lub miodowa.

Zgadzam się z prokim, że przydałyby się rendery w różnych kolorach tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem dosc sceptyczny odnosnie zlotych indexow. Pasuja one tylko do zlotej koperty.

Zlote indexy, wisniowa/miodowa tarcza, srebrna koperta i robi sie z tego wszystkiego choinka...

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, według mnie wcale tak nie jest. Pasują ale to trzeba zobaczyć na przykładzie konkretnego modelu i z uwzględnieniem koloru tarczy.

Zobacz jak fajnie wygląda ten FC

http://lux.zegarki.pl/produkty/10110/frdrique-constant-396v6b6.html

Wcześniej pisałem, że może lepiej żeby cyfry/indeksy były srebrne skoro tarcza jest taka ale niekoniecznie musi to oznaczać, że złote w ogóle nie pasują. To trzeba zobaczuć i przemyśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.