Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sleza

zegarek klubowy 2013

Rekomendowane odpowiedzi

Moje typy: 1 wisnia, 2 szary/grafit, 3 brąz

Szczęśliwi Czasu Nie Liczą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze policzyłem, narazie jest 11 chętnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje typowanie dla kolorów zegarka ...

1. Ciemno brązowy

2. Wiśniowy

3. Grafitowy

Dowcip jest bronią, ale nie należy karać za nielegalne posiadanie dowcipu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciemny brąz, wiśnia... te najbardziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po upadku koncepcji C'Vintage z arabskimi cyframi nie mam sprecyzowanego zdania co do koloru, ale podtrzymuję wstępne zainteresowanie C'Atractive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto powiedział , że tamta koncepcja upadła. Zdaje się jedna osoba wygłosiła taki osąd. Nie jest przesądzone co ostatecznie wybierzemy jako bazę. Jutro podsumuję preferencje kolorystyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A musi być w sumie Catorex? Ale jeżeli tak to grafit z wiśnią mi się najbardziej podobał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A musi być w sumie Catorex? Ale jeżeli tak to grafit z wiśnią mi się najbardziej podobał.

Nie musi, ale nikt inny nie był chętny wyprodukować małej limitacji poniżej 50szt. Według mnie to także była najlepsza koncepcja. Grafitowych zegarków co prawda troszkę jest ale z akcentami ciemno-czerwonymi już jest znacznie mniej a to świetne połączenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, jakby rotor był ciemno czerwony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie najbardziej przemawia czekoladka.

Chociaż grafitowej tarczy też nie wykluczam.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowałem głosy i wyszło:

11 głosów za grafitem

10 głosów za ciemnym brązem

4 głosy na bordo/wiśnia

2 głosy na niebieski/granat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ta chwile grafit. Tylko chyba nie mamy jeszcze 15 chętnych...

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Podsumowałem głosy i wyszło:

11 głosów za grafitem

10 głosów za ciemnym brązem

4 głosy na bordo/wiśnia

2 głosy na niebieski/granat

Wg mnie 10 głosów za grafitem, ponieważ MUrsus w poście #1432 wskazał na tarczę grafitową jako swój trzeci wybór, a założenie było chyba takie, że wybieramy maksymalnie dwa kolory tarczy, które nam się najbardziej podobają.

Dlatego głos MUrsusa za grafitem z przyczyn formalnych nie powinien być brany pod uwagę.

Ale czy to ma znaczenie, skoro i tak nie ma 15 chętnych?

Panowie oddawajcie głosy, bo idea upadnie. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem tzw. podsumowanie uproszczone. zliczylem głosy na kolory bez gradacji. Ale jesli by przyznawać punkty za miejsca 1-3 to i tak grafit by wygrał. ostatecznie bedziemy wybierac miedzy brązem a grafitem, temat innych kolorów uważam za zamknięty.

Zgadza się nie będzie min 15 osób to nie będzie tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę ,że jak będą ustalone konkretne dwa modele i ich wizualizacja to wtedy można oczekiwać ,że znajdą sie chętni.

Mężczyzna wzrokowcem jest i basta.

Trudno kogoś namawiać na zegarek skoro do dnia dzisiejszego , po wielu dyskusjach udało się ustalić ,że zegarek ma byc w kolorze grafit lub brąz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę ,że jak będą ustalone konkretne dwa modele i ich wizualizacja to wtedy można oczekiwać ,że znajdą sie chętni.

Mężczyzna wzrokowcem jest i basta.

Trudno kogoś namawiać na zegarek skoro do dnia dzisiejszego , po wielu dyskusjach udało się ustalić ,że zegarek ma byc w kolorze grafit lub brąz.

Obserwuję, czytam i trochę się dziwię. Jak mam się zdecydować jeśli nie wiadomo na co i za ile...nawet kolor pozostaje znakiem zapytania.

Spokojnie można brać mnie pod uwagę jak już będzie określone, która wersja, jakiej tarczy i za ile. Brąz czy grafit jest mi obojętne :). Także glosujmy dalej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Projekt zegarka powstaje wspólnie i z zachowaniem reguł demokracji. To musi potrwać. Myślę, że jednak warto. Nikt niczego nikomu nie narzuca. Każdy forumowicz aktywnie biorący udział w dyskusji staje się de facto współautorem zegarka.

Świadomość tego, że choćby niewielka część pomysłów zaprezentowanych w dyskusji przez danego forumowicza znajdzie swój wyraz w finalnym wyglądzie zegarka jest, jak sądzę, cenna dla każdego dyskutanta.

Osobiście uważam, że dyskusja ani nie trwa zbyt długo, ani nie jest bezowocna. Śledząc ten wątek od początku zauważyłem, że wypracowano już całkiem sporo konkretów (proszę mnie poprawić, jeśli coś pomieszałem):

- cena 3-4 tys. zł

- firma Catorex

- styl zegarka - vintage casual

- owalny kształt koperty

- sztyletowaty kształt wskazówek

- wypukłe szkło bezela

- przeszklony dekiel

- dekorowany mechanizm AS

- napis Cattin & Cie na tarczy

- datownik

W dyskusji nad w/w elementami zegarka brało aktywny udział ok. 30 użytkowników.

Aktualnie wątek koncentruje się na bardzo ważnych elementach zegarkach - kolorze tarczy i formie indeksów.

Mam wrażenie, że sprawa indeksów jest bliska osiągnięcia kompromisu, tj. nie było jakichś większych oporów przed wyróżnieniem jednego indeksu (12, choć była też propozycja 13) i pozostawienia pozostałych indeksów w prostej formie, zbliżonej w kształcie do sztyletowatych wskazówek projektowanego zegarka.

Inaczej wygląda sprawa z kolorem tarczy - skoro tylko 11 osób głosowało za grafitem, a 10 osób za brązem, to być może te kolory, tak jak i wiśnia oraz niebieski, które uzyskały jeszcze mniejszą ilość głosów, nie są zbyt atrakcyjne dla forumowiczów.

Dlatego proponuję nowy kolor tarczy, który nie był jeszcze rozpatrywany, a który jest wg mnie bardzo atrakcyjny: lapis lazuli.

Zalety lapis lazuli:

- kolor absolutnie w stylu vintage

- pasuje do zegarków casual (nawet do dżinsów)

- dobrze prezentuje się z mankietem białej koszuli, też w stroju wizytowym

- obecnie rzadko spotykany, kiedyś wykorzystywany przez najlepszych (Rolex, JLC, Piaget, Cartier, Patek Philippe, Jaquet-Droz)

Na chrono24.pl wystarczy wpisać lapis i wyskoczy kilka modeli.

Np. taki:

http://www.chrono24.pl/jaegerlecoultre/memovox-mit-lapislazuli-zifferblatt-2-jahre-garantie--id2293426.htm?query=lapis&suchen=Szukaj&dosearch=true&searchexplain=true&resultview=list&dosearch=true&urlSubpath=/search/index.htm

albo taki:

http://www.chrono24.pl/rolex/day-date-18038-or-jaune-cadran-lapis-lazuli--id2372631.htm?dosearch=true&picnum=0&query=lapis&resultview=list&searchexplain=1&suchen=Szukaj&tab=pics&urlSubpath=%2Fsearch%2Findex.htm

a tutaj tarcza lapis lazuli do Rolexa ze strony http://www.simmonsjewelers.com

1823_lapis.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

QV - nie wiem jaką tarczę może przygotować Catorex. Ciapowata przypomina kolor kamienia lapis lazuli, co uszlachetnia tarczę - taka jak w JLC (z linka z mojego wcześniejszego postu), który ma układ tarczy trochę podobny do Catorexa C'Vintage ;).

Jeśli większość byłaby za taką tarczą i byłoby to technicznie możliwe do zrealizowania przez Catorexa, to ja jestem bardzo za :).

Jeśli nie, to gładka ze szlifem słoneczkowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Dokładnie taki jak w Roger Dubuis.

Zapomniałem dodać, że wg mnie przy w/w kolorze tarczy, kolor tarczy Dornblutha (klubowca na 2014) może się schować :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet fajna sprawa chociaż inne kolorki do mnie bardziej przemawiają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- cena 3-4 tys. zł

- dekorowany mechanizm AS

Czy powyższe jest pewne?

Osobiście im bliżej będzie projektu z jednym indeksem arabskim, szlifem słonecznym i ciekawym akcentem np. Wskazówką sekundową w kontrastującym kolorze, będę na tak.

Tarcza w "ciapki" jest ciekawa, ale chyba w tym wątku pojawiło sie już kilka opinii, że niebieskiego wszędzie dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.