Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Blanka Kwiatkowska

Maurice Lacroix - rozpiętość cenowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zastanawiam się jak bardzo może różnić się cena tego samego zegarka.

Jeśli jest to np. 300-600 zł czy oznacza to, że ten tańszy to "podróbka" ? Czy też jest to marża renomowanego sklepu?

Np.:

ten: http://www.apart.pl/pl/zegarki,c,2,Maurice_Lacroix,2221

i ten: http://www.21diamonds.pl/Maurice-Lacroix-Les-Classiqu%C3%A9s-silver-wp-WA2171048.htm?gP=11&pP=11&cfg=0#.UP5_cSdRVK0

Dzięki za pomoc!

B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ML najlepszą ceną masz na niemeickim ebayu.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba zegarki są oryginalne. a w podanych przez Ciebie sklepach różnica wynosi tylko nieco ponad 10%. Z reguły autoryzowany sprzedawca (np. Apart) podaje sugerowaną cenę. Te 10-12% zazwyczaj można utargować w salonie.

Ale jeśli dobrze poszukać, to można znaleźć Maurice Lacroix nawet za około połowę ceny salonowej, oczywiście mówię o nowym i oryginalnym zegarku.

Nie wiem czy konkretnie ten model znajdziesz o połowę taniej, jednak w przypadku wielu innych modeli właśnie tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie tak. Cena sklepowa ML jest wzięta z sufitu, należy szukac u innych sprawdzonych sprzedawców, nawet na Allegro. Kolega Mirosuaw cos o tym wie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena MLów nie ejst wzięta z sufitu lecz z kalkulacji. :)

Problem polega na nieszczelnej sieci dilerskiej.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc jaką kasę ML ładuje w innowacyjnosć serii Masterpiece jest to dla mnie zrozumiałe. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ML tak jak wspomniał kolega wcześniej często można dostać taniej na niemieckich stronach. Od kilku lat właśnie ten kierunek ma najlepsze ceny. U nas w każdym sklepie sieciowym jubilerskim dostaniesz 10 %. Na droższe modele np. powyżej 10 tyś można próbować utargować więcej. Swoją drogą może i firma ML sporo wydaje na innowacje ale ich głównym atutem jest desine od kilku lat dostają red doty za swoje zegarki a projektanci na przykład z Włoch swoje robią. Co de cen to uważam że taka marka która nie ma bogatej historii i dość mocno promuje swoje produkty nie powinna jednak przesadzać z cenami. A te zważywszy na zastosowanie w większości zegarków nawet tych do ok. 15-17 tyś włącznie to zwykłe ety które możemy kupić w zegarkach konkurencji sporo taniej. Jedno prawo rynku sprawdza tu się bardzo dobrze. Nie ważne ile towar jest wart fizycznie. Ważne ile jesteśmy za niego w stanie zapłacić. To prawo rynku , reklamy a do tego towar luksusowy jakim jest zegarek w związku z czym jego realna cena zawsze będzie inna od tej rynkowej. Pozdrawiam wszystkich miłośników zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na nieszczelnej sieci dilerskiej.

Moim zdaniem nie jest to kwestia nieszczelnej sieci dealerskiej, a dzieje sie to za cichym przyzwoleniem ML. Bo o ile sprzedaz na ebay mozna by tak tlumaczyc to juz sprzedaz u jubilera nie, a mam na mysli sytuacje kiedy pare lat temu bylem w centrum wyprzedazowym w Parndorfie w Austrii i niezle zdziwko mnie ogarnelo jak zobaczylem u jednego z jubilerow kilka modeli ML w cenach zblizonych do tych co wystawia S. Riske. Oczywiscie byly to modele tak jak na ebayu z poprzednich kolekcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas w każdym sklepie sieciowym jubilerskim dostaniesz 10 %.

12% proponowali mi ostatnio u Kruka i w Aparcie.

Na wszystkie marki od UN po Omegę.

Ponadto może z innej beczki ale w Aparcie można teraz dostać moim zdaniem świetne zegarki marki Eterna

-30%, ponieważ Apart nie przedłużył współpracy ze szwajcarskim kontrahentem i tym samym wyprzedaje

wszystkie modele w super cenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie jest to kwestia nieszczelnej sieci dealerskiej, a dzieje sie to za cichym przyzwoleniem ML. Bo o ile sprzedaz na ebay mozna by tak tlumaczyc to juz sprzedaz u jubilera nie, a mam na mysli sytuacje kiedy pare lat temu bylem w centrum wyprzedazowym w Parndorfie w Austrii i niezle zdziwko mnie ogarnelo jak zobaczylem u jednego z jubilerow kilka modeli ML w cenach zblizonych do tych co wystawia S. Riske. Oczywiscie byly to modele tak jak na ebayu z poprzednich kolekcji.

Kolega TIK TAK ma 100% racji, to wyłącznie kwestia nieszczelnej sieci dealerskiej, to o czym Ty piszesz to normalna praktyka dotycząca modeli dyskontowych, tzw "półkowników" sprzed paru, parunastu lat....chrono24 pęka w szwach od takich ofert, nieraz na -70%.

Zresztą z nieszczelną siecią dealerską boryka się wiele znanych firm, w zasadzie łatwiej byłoby wymienić te które takiego problemu nie mają.....może Rolex, nepwno PP, Panerai......krótka lista w każdym razie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Może i sieci dilerskie są nieszczelnie ale dzięki temu większość z forumowiczów może sobie znaleźć oryginalny zegarek za przyzwoite pieniądze. I niech ktoś pierwszy rzuci kamień jeśli z tego nie skorzysta???;;) Każdy z nas szuka taniej. Do tego nie oszukujmy się ceny wielu zegarków to po prostu marketingowa pompka. Bo jak nazwać to że zegarki z tymi samymi mechanizmami w Certnie kosztują 1500 zł w Longines 3500 zł a w Tagu 7500 zł. Czy to jest już prestiż czy to jest marketing?? Budowanie wizerunku marki to więcej niż polowa sukcesu w sprzedaży i w ich cenie.

Oczywiście nie będę się spierał w przypadku marek gdzie zegarki właściwie robione są ręcznie a ich jakość i klasa nie mają konkurencji. Tu cena jest zupełnie inną kwestią.:) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Bo jak nazwać to że zegarki z tymi samymi mechanizmami w Certnie kosztują 1500 zł w Longines 3500 zł a w Tagu 7500 zł. Czy to jest już prestiż czy to jest marketing??

Weź te trzy mechanizmy z każdego z tych zegarków wyciągnij i porównaj i potem pisz, że są takie same. W Certinie ta sama Eta to standardowa surówka, w Longinesie i Tagu już nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezmę te trzy mechanizmy i wyjmę trochę je ozdobie dodam logo firmy albo wymienię kształt rotoru. Widzę że Jash się poddenerwował. Są egzemplarze w tych firmach o których powiedziałem na właściwie tych samych mechanizmach a modyfikacja odnosi się najczęściej do zdobień danej marki. Czasem zamawiany jest inny system antywstrząsowy bo jak zapewne wiadomo eta oferuje najszęściej kilka rodzai danego modelu mechanizmu. Więc nie pomyliłem się za wiele. Ponieważ baza mechanizmu jak i jego elementy są te same. I teraz spieranie się kto ma racje nie ma sensu bo ja znajdę modele które mają te same werki a Jash wyszuka inne. Jednak nie zmienia to faktu że ceny przy tych samych werkach będą wśród tych trzech firm zupełnie różne. Przykład certina DS Action diver , Longines Hydro conquest, i Tag caliber 5 np. Aquaracer. W środku eta 2824-2. Dla tego mogę spokojnie powiedzieć że dużym szacunkiem obdarzam firmę typu Seiko która za dużo niższą kwotę robi zegarki Seiko 5 i do tego werk jest w porównaniu z konkurencją dokładniejszy.Oczywiście mówię tu o podobnych budżetowych werkach Ety lub Sellity.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Wezmę te trzy mechanizmy i wyjmę trochę je ozdobie dodam logo firmy albo wymienię kształt rotoru.

Zabawne do rozpuku :D

Trochę inne materiały, trochę inny system antywstrząsowy, trochę więcej zdobień, trochę inna regulacja chodu.

Masz rację, zupełnie to samo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda słów bo mówię o tym że są różne wersje i wszystkie do kupienia w Ecie nie różnią się ceną drastycznie same werki natomiast cena zegarka różni się już w tysiące. Poza tym te co podałem mają ten sam mechanizm. Więc proszę wziąć i sobie je zobaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdziwe modyfikacje robi z mechanizmami np. Breitling lub IWC. Tam są inne materiały. A także własne modyfikacje firmowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Szkoda słów bo mówię o tym że są różne wersje i wszystkie do kupienia w Ecie nie różnią się ceną drastycznie same werki natomiast cena zegarka różni się już w tysiące. Poza tym te co podałem mają ten sam mechanizm. Więc proszę wziąć i sobie je zobaczyć.

A ja Ci tłumaczę, że nie są w tych zegarkach te same wersje mechanizmu Eta. Idąc Twoim tokiem rozumowania po co wydawać kilkanaście tysięcy złotych na PAMa na Unitasie skoro "ten sam" mechanizm można kupić w Adriatice za 800zł :) No chyba nie o to chodzi, nie sądzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Prawdziwe modyfikacje robi z mechanizmami np. Breitling lub IWC. Tam są inne materiały. A także własne modyfikacje firmowe.

No tak, ale przytoczony przez Ciebie IWC to już raczej nie ta bajka co Certina, Longines, czy TH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że inna bajka. To był przykład firm które faktycznie wprowadzają swoje modyfikacje a także rozkładają i rodują mechanizm co zwiększa bardzo jego żywotność tak jak robi to IWC. W przypadku firm o których mówiłem wcześniej mówiłem największa różnica to cena zegarka. Ale jak widzę Pan posiada dużą ilość postów a ja nie chce się wdawać w jakiś przepychanki słowne, Na tym zakończę. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Tu nie chodzi o przepychanki słowne tylko o chęć wytłumaczenia przez jedną stronę i zrozumienia przez drugą stronę. Mechanizm to tylko element składowy zegarka, jego część.

Przytoczone przez Ciebie zegarki faktycznie kosztują różnie, ale należy wziąć pod uwagę, przy tym samym typie mechanizmu, jaki jego rodzaj zastosowano, co wpływa na cenę oraz fakt w jakiej jakości wykonano zegarek. Cena zegarka to nie tylko cena mechanizmu. Jeśli weźmiesz do ręki Certinę i Longinesa i TH to gołym okiem zobaczysz różnicę w wykonaniu tych zegarków. Longines i TH są dużo, dużo lepiej wykonane od Certiny, mają ładniej zdobione mechanizmy i nie są to wersje "standard". W związku z tym jakim cudem mają kosztować tyle co Certina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz co to jest ebauche?

Wspomniany przez Ciebie Tag raczej mechanizmów gotowych nie kupuje.

Ponadto zegarek i jego cena to nie tylko mechanizm i marketing. Jest jeszcze jakosć stali, wykonainie koperty, wkład pracy ręcznej, szkła, koronki.

Natomiast jesli uważasz, że Certina i Tag to to samo, tylko inny znaczek to polecam nosić Certinę i napawać się jakoscią Taga w swoim zegarku :P;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ja nie neguje jakości wykonania zegarka jego wyglądu marki prestiżu. Ja podałem kilka przykładów. Certina jest tu zegarkiem najtańszym i zapewne najmniej precyzyjnie wykonanym , Longines z tagiem wykonanie zbliżone ceny niekoniecznie. Próbuje wykazać że część marek stosując tak naprawdę werki masowe. każe płacić sobie słono za swój produkt. Koledzy będą się doszukiwać różnic i mają rację jakość koperty bransolety itp. Zapewne najbardziej w oczy rzuca się marka. Wszystko to ma wpływ na cenę zegarka. Lecz każdy z nas wie że w wielu przypadkach cena jest nieadekwatna do faktycznej wartości zegarka. W naszej rozmowie zaginęło gdzieś sedno tematu. Uwagi odnośnie noszenia Certiny czy taga i napawaniu się jakością są niepotrzebne. Czy wiem co to jest ebauche?.... Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) faktycznej wartości zegarka. (...)

Jest coś takiego?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest coś takiego?

Oczywiście - wart jest tyle ile za niego ktoś zapłaci :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.