Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Z_bych

BULOVA PRECISIONIST CLAREMONT WATCH

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze się czytało.

Dzięki za włożony wysiłek.

Ostateczny efekt jest go wart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie stałem się posiadaczem rzeczonego zegarka.

Wersja czarna z bransoletą. Różni się ona od czarnej z paskiem także kolorem pierścienia otaczającego tarczę. Tu jest czarny, w wersji z paskiem - biały.

Zamówiony na amerykańskim Amazon. Z przesyłką i wliczonymi od razu opłatami "importowymi" wyszło mniej niż 600 zł. Amazon przelicza wszystko od razu na złotówki i pobiera z karty dokładnie tą sumę. Przesyłka została przygotowana w 24 godz. i po kolejnych 2 dniach była już u mnie :)

Link do galerii: https://plus.google.com/photos/112461231247467924629/albums/5990984556565812081?authkey=CJjo7oeOqpLQtgE

Wrażenia są następujące: zegarek jest rzeczywiście bardzo ładny. Ze względu na mój bardzo szczupły nadgarstek obawiałem się, że będzie zbyt duży (średnica 44 mm). Jednakże kształt zegarka sprawia że jest on bardzo smukły i okazało się, że nie ma tragedii. Dodam, że żeby długość bransolety się zgadzała, trzeba było usunąć wszystkie możliwe do wyciągnięcia ogniwa.

Jednym z głównych powodów jego kupna była dla mnie "płynąca sekunda". I tu trzeba potwierdzić - robi ona świetne wrażenie. Porusza się 16 razy na sekundę, co jest podobno granicą jaką dostrzega oko ludzkie, jednakże jeśli się przyjrzeć to widać że wskazówka "skacze" i nie porusza się całkiem płynnie. Niepłynny ruch sekundnika jest również słyszalny po przyłożeniu zegarka do ucha :)

Mankamentem jest dla mnie jednak kształt szkiełka. Niestety wyraźnie pogarsza on czytelność tarczy, szczególnie w mocnym świetle. Wychodzą wtedy bardzo duże refleksy. Pod dużym kątem tarcza staje się zupełnie nieczytelna. Musze przyznać, że to załamywanie światła przeszkadza nawet w samym delektowaniu się niewątpliwą urodą tarczy.

Drugi mankament to bransoleta, która ma podwójne zapięcie. Trzeba zapinać dwa razy i robi się to całkiem niewygodnie - być może trzeba się przyzwyczaić.

Poza tym zegarek prezentuje się naprawdę świetnie.

Dodam jeszcze opinię zegarmistrza, który po opukaniu dekla stwierdził, że mu się nie bardzo podoba i nie powiedział tego wprost ale zrozumiałem to tak, że trochę trąci tandetą.

Póki co stwierdzam, że zakup jest udany i mogę śmiało ten zegarek polecić. Jednakże z pewnością nie mogę zgodzić się z tezą że, nie posiada on "słabych" czy może lepiej "słabszych" punktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Środek jest jeszcze paskudniejszy od dekielka. Ale łącznie - wychodzi bardzo ładny, nieprzeciętny zegarek. Zwłaszcza przy cenie na rynek amerykański.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel nie jest mistrzowstwem świata - to prawda. Ale widziałem kilka brzydszych. A środek nie jest wybitnie do pokazywania, dlatego jest schowany pod staloym deklem ;) Jest brzydki jak wszystki kwarcowe werki. A i tak po otworzeniu rzuca się w oczy przede wszyztkim bateria :) 

A cena w Polsce (...)

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który z modeli Citizenów korzysta z tego mechanizmu ? Być może znacie inne marki które mają taką "płynącą" sekunde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Nie spotkałem Citizena z tym mechanizmem.

Oni stosują głównie swoje baterie na światło.:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który z modeli Citizenów korzysta z tego mechanizmu ? Być może znacie inne marki które mają taką "płynącą" sekunde.

Dobre pytanie.

Troszkę poszperałem po internecie (aczkolwiek nie powiem że dogłębnie ;) i jedyne co znalazłem to ta seria Bulova i tanie mechanizmy do zegarów ściennych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tylko zobaczyłem ten zegarek na bazarku to się zakochałem. Fartownie trafiłem go na znanym w kraju portalu aukcyjnym  :)

Ale kiedy do mnie dotarł okazało się że od spodniej strony szkła jest taki dziwny nalot jak mróz na szybie.

Poszperałem trochę na forum i okazało się że były to "dendryty" jakaś wada przy produkcji szkła. Na całe szczęście zegarmistrz mnie poratował :) Obecnie zegarek czeka na nowy pasek ten oryginalny to tragedia.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładność jest zdecydowanie przereklamowana,spokojnie spóźnia się 5 sekund na miesiąc :-) Czyli tak jak inne "zwyczajne" kwarce, szału nie ma .Ciekawe jak to wygląda w springdrajwach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki dokladnie masz model?

Bo ja mialem 3 rozne modele precisionista, znam kilka kilka wztuk u roznych kolegow i nikt nie zauwazyl az tak ich odchylek...

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jest to 96B127. Usprawiedliwieniem może być, że noszę go przez jedną trzecią miesiąca  :-)  A podobno po zmianie baterii może być jeszcze gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

"Normalne kwarce" mają odchyłkę chodu ok. 15 sekund/m-c. czyli znacznie więcej niż ta Bulova.

Poza tym możliwe,że ma już "padającą " baterię, która w niedługim czasie będzie wymagała wymiany,:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może, że to kwestia baterii, bo jeszcze wymieniana nie była, a sekundnik prądu trochę żre. A pięć sekund na miesiąc to robi mój wiekowy już Zeppelin, który nie jest żadnym HEQiem.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sporej części przez tę recenzję kupiłem taką Bulovę. To już moja druga Bulova z brązowawą tarczą, pierwsza to automat z lat 70. Potwierdzam duże wrażenie jakie robi jakość wykonania w tej cenie (i nie tylko...). Można spędzić sporo czasu na przyglądaniu niuansom tarczy, wskazówek, no i poruszaniu się  sekundnika.  Z precyzją chodu chyba nie będzie aż tak idealnie. Przez niecałe 2 tygodnie zrobiła około 1 sekundę do przodu. Ale co tam :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzekoma ogromna precyzja tego modelu jest troszkę przesadzona.

U mnie odchyłka od normy to ok. 30-40 sek. między zmianami czasu.

Podobną precyzję ma mój Seiko z mechanizmem 7T62. Natomiast bezkonkurencyjny w tej kwestii jest Timex z wiecznym klendarzem, którego odchyłka to nie więcej niż 10 sek. na pół roku. (mam go już ponad 5 lat). Co ciekawe kiedyż miałem innego Timexa, który miał podobną precyzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także się skusiłem na ten zegarek, na bransolecie z czarną tarczą.

Potwierdzam iż jakość wykonania oraz ilość detali na tarczy powoduje banana na twarzy.

Kupiłem go z rynku amerykańskiego, jako eksperyment który generalnie się udał.

Zakrzywione szkło wygląda super i razem z przestrzenną tarczą daje ciekawy efekt.

Płynna sekunda także "robi robotę"

Ale....bransoleta to tragedia. Według mnie jest "dmuchana", lekka.

Mam uczucie obcowania z marnym produktem jeśli chodzi o bransoletę.

Będę chciał ją zdemontować, choć wcale nie jestem pewny czy mi(zegarmistrzowi) się to uda.

Łączenie bransolety z kopertą  wydaje się stałe?

Za kilkanaście godzin będę mądrzejszy  :)

Tak czy siak wart każdej wydanej złotówki( na amerykańskim rynku) ale jako wadę, może i jedyną, muszę wymienić nieszczęsną bransoletę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co pisze na pokrywie od srotka?China a moze honkong?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cokolwiek jest napisane, to jest napisane bez błędów.

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.