Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TomBr

Kienzle ścienny - data produkcji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, niedawno zakupiłem do salonu zegar firmy Kienzle.

Niestety moja wiedza w zakresie zegarów jest niewielka dlatego zwracam się z prośbą do forumowiczów obeznanych w temacie.

Prosiłbym o określenie okresu produkcji i stanu zegara na podstawie załączonych zdjęć.

77224111.jpg

73390913.jpg

57440713.jpg

24196686.jpg

37136904.jpg

29272343.jpg

57178428.jpg

dscn01371600x12001024x7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar zadbany. Tarcza z wahadłem posiada te same motywy i stanowi komplet. Nie spotkalem sie z inicjałami PK jako sygnatury na zegarach Kienzle. Gdyby nie napis na tarczy, to zegara tego nie kojarzyłbym z tą firmą. Na gongu też powinno być logo Kienzle, a nie ma. Wydaje mi się, że zegar pochodzi z późnych lat 30. ubiegłego stulecia. Nie wiem czy dobrze widzę, ale na fotce z gongiem tak jakby było widać dwa kiepsko zamaskowane stare otwory, a to swiadczyłoby o przekładce. Ale mogę się mylić. Ogólnie zegar w dobrym stanie i powinien Ci przynieść satysfakcję oraz być ozdobą salonu.

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I te nadruki Kienzle i Made in Germany jakieś krzywe takie. Nie wątpię całkowicie w istnienie siedemdziesięcioletnich malowanych tarcz w idealnym stanie, ale...

Jeden z otworów w plecach skrzyni, ten wyraźnie widoczny, mógł służyć do mocowania blokady gongu.

Stan mechanizmu nie da się tak określić. Jest czysty. Ale czy nie jest wyrobiony i czy został prawidłowo (i niedawno) naoliwiony ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I te nadruki Kienzle i Made in Germany jakieś krzywe takie. Nie wątpię całkowicie w istnienie siedemdziesięcioletnich malowanych tarcz w idealnym stanie, ale...

Jeden z otworów w plecach skrzyni, ten wyraźnie widoczny, mógł służyć do mocowania blokady gongu.

Stan mechanizmu nie da się tak określić. Jest czysty. Ale czy nie jest wyrobiony i czy został prawidłowo (i niedawno) naoliwiony ?

Witam.Kolega ma rację,te napisy to delikatnie,coś nie tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem skłonny uwierzyć w to że tarcza i wahadło może być w tak dobrym stanie zachowania. Mam podobnego(popularnego :)) Beckera też mniej więcej z tego okresu produkcji, ma tarczę i wahadło malowane i też w idealnym stanie.

Kiedyś wypucowałem mu tylko trochę skrzynkę i te gipsowe ozdóbki.

Junghans i Kienzle chyba w tej samej fabryce zamawiali tarcze i wahała.

Pozdrawiam

post-28411-0-95719200-1359499938_thumb.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale tu wygląda,to przyzwoicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.