TomBr 0 #1 Napisano 28 Stycznia 2013 Witam wszystkich serdecznie, niedawno zakupiłem do salonu zegar firmy Kienzle.Niestety moja wiedza w zakresie zegarów jest niewielka dlatego zwracam się z prośbą do forumowiczów obeznanych w temacie.Prosiłbym o określenie okresu produkcji i stanu zegara na podstawie załączonych zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #2 Napisano 29 Stycznia 2013 Zegar zadbany. Tarcza z wahadłem posiada te same motywy i stanowi komplet. Nie spotkalem sie z inicjałami PK jako sygnatury na zegarach Kienzle. Gdyby nie napis na tarczy, to zegara tego nie kojarzyłbym z tą firmą. Na gongu też powinno być logo Kienzle, a nie ma. Wydaje mi się, że zegar pochodzi z późnych lat 30. ubiegłego stulecia. Nie wiem czy dobrze widzę, ale na fotce z gongiem tak jakby było widać dwa kiepsko zamaskowane stare otwory, a to swiadczyłoby o przekładce. Ale mogę się mylić. Ogólnie zegar w dobrym stanie i powinien Ci przynieść satysfakcję oraz być ozdobą salonu.Pozdrowienia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #3 Napisano 29 Stycznia 2013 I te nadruki Kienzle i Made in Germany jakieś krzywe takie. Nie wątpię całkowicie w istnienie siedemdziesięcioletnich malowanych tarcz w idealnym stanie, ale...Jeden z otworów w plecach skrzyni, ten wyraźnie widoczny, mógł służyć do mocowania blokady gongu.Stan mechanizmu nie da się tak określić. Jest czysty. Ale czy nie jest wyrobiony i czy został prawidłowo (i niedawno) naoliwiony ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matma66 5 #4 Napisano 29 Stycznia 2013 I te nadruki Kienzle i Made in Germany jakieś krzywe takie. Nie wątpię całkowicie w istnienie siedemdziesięcioletnich malowanych tarcz w idealnym stanie, ale...Jeden z otworów w plecach skrzyni, ten wyraźnie widoczny, mógł służyć do mocowania blokady gongu.Stan mechanizmu nie da się tak określić. Jest czysty. Ale czy nie jest wyrobiony i czy został prawidłowo (i niedawno) naoliwiony ?Witam.Kolega ma rację,te napisy to delikatnie,coś nie tego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #5 Napisano 29 Stycznia 2013 Witam, jestem skłonny uwierzyć w to że tarcza i wahadło może być w tak dobrym stanie zachowania. Mam podobnego(popularnego ) Beckera też mniej więcej z tego okresu produkcji, ma tarczę i wahadło malowane i też w idealnym stanie. Kiedyś wypucowałem mu tylko trochę skrzynkę i te gipsowe ozdóbki. Junghans i Kienzle chyba w tej samej fabryce zamawiali tarcze i wahała. Pozdrawiam 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matma66 5 #6 Napisano 29 Stycznia 2013 No tak ale tu wygląda,to przyzwoicie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach