Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie oba wyglądają na zgodne z opisem.

W drugim mozna by przypuszczać, że tarcza była odnawiana (jest w bardzo ładnym stanie), gdyby nie brakująca luma przy niektórych indeksach, co zdradza raczej jej oryginalność. Wskazówki dostały nowe wypełnienie (mi się nie podoba).

W obu koronki od czapy.

Resztę wniosków możesz wyciągnąć sam :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też o takim myślałem, ale one mają całkowicie inne wskazówki (one maja przeciwwagi). Muszę przekopać jeszcze raz cały wątek o Delbanach. Pamiętam, że jeden z forumowiczy pokazywał podobną.

Może to Ci pomoże

http://www.ebay.ca/itm/111608282626

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kurde jeden dzień nieobecności a tu takie kwiatuszki . HO Ho no Staszku gratuluję :)
Jak zadałeś pytanie co tu nieoryginalnego to od razu zastanowiłem się nad tą tarczą , a ona jest ...??????????????
Wygląda jakoś dziwnie , niespotykanie ale takie dodają smaku naszej pasji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiają się zegarrki delbany sygnowane nazwą Rodos co ma jedno z drugim widzę to nie po raz pierwszy ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś zdjęcia?

@puma

dziękuję, to może być to.

Jerzy, staram się jak mogę by Was i siebie  nie zanudzać.  Na początku - dużo, później jak najlepsze, a jeszcze później ciekawe i rzadko spotykane, ale ile jeszcze nieodkrytych????  

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie są mi znane żadne informacje jakoby Delbana sprzedawała swoje zegarki pod taką nazwą. Były informacje jakoby Delbana używała na rynek amerykański mechanizmy oznaczone Mepa Watch Co. , ale 100% pewności nie ma. Może inni koledzy coś wiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rodos to wewnętrzna marka Rodanii. Zniknęła z rynku w latach 60/70

Dość często wychodziły z Felsą 465, która w Polsce najczęściej kojarzona jest jednak z Delbaną. Być może pojawiały się Rodosy z mostkiem od Delbany, po podmianach zegarmistrzowskich, sygnowane Delbana i stąd te pomyłki. Natomiast sama marka nie miała nic wspólnego z Delbaną.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiają się zegarrki delbany sygnowane nazwą Rodos co ma jedno z drugim widzę to nie po raz pierwszy ?

To po prostu chwyt marketingowy. Delbana jest znaną firmą w kraju i dzięki temu będzie więcej odwiedzających daną ofertę. Więcej odwiedzających większa szansa na transakcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to, w tym wypadku, nazwał raczej zwykłym kłamstwem. ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zawsze na przyjaciół można liczyć w potrzebie  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzisiaj w tempusie odebrałem zegarek sami widzieliście co z nim zrobili . Zadałem zagadkę kto ? Oni przyznali że zajmowali się tylko mechaniką A więc kto robił resztę ? Podwykonawca czyli kto ?

Odpowiedź Chronostar z Łodzi . Już widzę jak niektórym koparka opadła do ziemi. Sam byłem w szoku . Powiedzieli Mi że żaden szanujący się zakład nie odnawia tarczę sposobami , które wy tu stosujecie Powiedzieli Mi że stosowano ten typ odnawiania ale kiedyś aż do wpadek chyba z droższymi modelami że po ingerencji pędzelka i płynów schodziły z tarcz indeksy . Jak to robią teraz po prostu, odnowienie to dla nich pomalowanie tarczy jak zacząłem dociskać powiedziano Mi że robią to sposobem komputerowym ( Sam nie wiem co do cholery znaczy ) Podobno słyszałem że na forum jest gość z chronostara może ktoś zna Jego nick, dobrze by było żeby odniósł się do tych rewelacji Tak mi powiedzieli dzisiaj w tempusie . Ja zażądałem dziś jakiegoś zadośćuczynienia za krzywdy . zaproponowali zwrot kosztów za koronkę i sekundnik . Aż się zaśmiałem To Ja je dostarczyłem dzięki życzliwości kolegów . Ja zaproponowałem żeby ubrali mi w paski 3 zegarki Zgodzili się niechętnie bo u nich najtańszy pasek to 40 zł Chociaż jak wiecie wolałbym zegarek w dobrym stanie niż ten chłam co mi oddali . I co wy na to Panowie Mili  ? Pozdrawiam Sławek

Coś mi się przypomniało w tempusie powiedzieli że w chronostarze tarcze odnawiają i malują sposobem komputerowym Tak to brzmiało, chcę być dokładny 

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwoniłem dzisiaj do Chronostara 

1. Według Nich były delbany w kolorze zielonym jak moja ( do kolegów nie mam żalu ,nie wszystko musicie wiedzieć o fakturach i kolorach tarczy , wszyscy się uczymy ) była to wersja limitowana, tak mówią

2 Odnawianie tarcz - zdzieranie do blachy i odnawianie ( malowanie ) ręczne lub za pomocą programu komputerowego np odtwarzanie: indeksów , nazw , cyferek  z epoki .

O resztę nie pytałem bo było w miarę ok.

Przemalowali na taki brąz bo nie mieli dobrego odniesienia do koloru który wysłałem e- mailem do Tempusa . Powiedzieli że nie będą dobierać idealnie farb bo to nie zakład lakierniczy !!!

Pan na koniec powiedział że jak przyślę na e-mail doskonałą kopię wzoru tarczy najlepiej zdjęcia macro poprawi Mi tarczę za darmo

Wnioski Musicie - musimy wyciągnąć sami 

Kolegów prosiłbym o super zdjęcia tarczy na e-mail do Mnie [email protected] a ja prześlę do ich zakładu , może jeszcze coś się da zrobić , uratować ten zegarek

Kolega zasadas miał rację co odnawiania tarcz . W zakładach nikt się nie pierdzieli w jakieś czyszczenia pędzelkiem . Ci którzy potrafią Sami rozebrać zegarek i poczyścić domowymi sposobami są najbardziej wygrani Po tym co usłyszałem to Im zwyczajnie zazdroszczę  Pozdrawiam

P.S co do opinii   o członkach klubu przez pana z Chronostara nie będę pisał Wyjdzie mu to na zdrowie  :angry:

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie kopara mi opadła jak to przeczytałem , tylko gdzie p.Marcin miał oczy że przeoczył krawędź środka koła , ( zadaj mu to pytanie Sławku )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim samym poważaniu jak Pan z Chronostara ma członków klubu, w takim samym i ja mam jego.... ;)

Jeżeli były wersje tego typu Delban z zielonym ringiem, to nich szanowny Pan pokaże chociażby zdjęcie, bo i ja mogę napisać , że były limitowane wersje fioletowych dla biskupów i niebieskich dla admirałów, ale liczą się fakty, a nie bajki tworzone na potrzebę chwili.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzieli Mi że żaden szanujący się zakład nie odnawia tarczę sposobami , które wy tu stosujecie Powiedzieli Mi że stosowano ten typ odnawiania ale kiedyś aż do wpadek chyba z droższymi modelami że po ingerencji pędzelka i płynów schodziły z tarcz indeksy .

To jest oczywiste. Przecież nikt z nas nie pisze tu o odnawianiu tarcz, a jedynie o próbach ich wyczyszczenia. Próbach, jak sami często przyznajemy, nieudanych i ze sromotną porażką się odbywających. Nasze ryzyko - nasz problem. Żaden zakład nie podejmie ryzyka zmycia indeksów z tarczy i zwrot klientowi. Tym bardziej, że wymaga to sporo czasochłonnej roboty, za którą nie wezmą zbyt dużo kasy. W zakładach można jedynie odmalować tarczę, i albo się na to godzimy, albo nie. A szanujący się zakład albo robi robotę porządnie, albo nie bierze się za nią wcale.

Dzwoniłem dzisiaj do Chronostara 

1. Według Nich były delbany w kolorze zielonym jak moja ( do kolegów nie mam żalu ,nie wszystko musicie wiedzieć o fakturach i kolorach tarczy , wszyscy się uczymy ) była to wersja limitowana, tak mówią

Śmiem twierdzi, że to bzdura na resorach, stworzona, jak słusznie zauważył Zasadas, na potrzeby chwili. Nigdy i nigdzie nie natknąłem się na takie malowanie. A jednak myślę, że któryś z nas musiał gdzieś kiedyś coś takiego zobaczyć, jeśli istniało...

Przemalowali na taki brąz bo nie mieli dobrego odniesienia do koloru który wysłałem e- mailem do Tempusa . Powiedzieli że nie będą dobierać idealnie farb bo to nie zakład lakierniczy !!!

Pan na koniec powiedział że jak przyślę na e-mail doskonałą kopię wzoru tarczy najlepiej zdjęcia macro poprawi Mi tarczę za darmo

No to już zakrawa o kpinę. To po jaką cholerę w ogóle brali się za tą tarczę, jeśli z założenia, od samego początku nie zależało im na odwzorowaniu oryginału. Dodatkowo, przeczy to poprzedniemu stwierdzeniu, że zależało im jednak na dobraniu koloru pod, jak to nazwali, "wersję limitowaną"... Takie pokrętne tłumaczenie dyskwalifikuje dla mnie taki zakład w 100%.

Skoro mają tak wspaniałą wiedzę o wersjach limitowanych, to dziwne jest niesłychanie, że potrzebują od Ciebie "doskonałą kopię wzoru tarczy" bądź, co bądź tarczy dość popularnej. KPINA TOTALNA I NIC POZA TYM!

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Tempusa to nie jestem aż tak zaskoczony to zakład serwisujący drogie zegarki , ale chronostar jak wrzuci się na naszą wyszukiwarkę to wyskakuje sporo postów i to raczej pozytywnych o ich działalności i renowacjach , tym bardziej zaskakuje Mnie sprawa z moim sikorkiem . Jak macie jakieś super zdjęcie to wrzućcie  na e-mail do mnie ,to wtedy pójdę i pogadam z Nimi o waszych uwagach też,  najlepiej stanąć twarzą w twarz z wykonawcą i wtedy rozmawiać . Przez telefon każdy jest odważny gada co mu ślina na język przyniesie . To samo było w tempusie . Jerzyk Mnie widział na żywo więc wie jak się wku..... to chronostar może stać się klepsydrą obrócę go  do góry nogami jak Mi będzie gość wciskał kit 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tam sie rzuciło w oczy że kolega @ marcineke pokazywał z podobną tarczą to może podrzuci jakieś foto tarczy bez ubranka w makro , może napisz do niego ?
I oczywiście kolega @puma także jest w posiadaniu , może podrzuci foto ?
http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-poka%C5%BCmy-swoje-delbany/page-11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie posiadam zegarka na zdjęciu nr 12. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza wydaje się w porządku lecz nie wiem czy to szkiełko tak załamuje czy ta wskazówka minutowa jest jakoś dziwnie skopana ( jakby ją kowal dorwał ;) )
Tylko co z mechanizmem , jak ktoś nie pokazuje mechanizmu to mnie zawsze zastanawia taka oferta gdyż już raz kupiłem w ciemno i :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ebay.pl/itm/Vintage-Automatic-Delbana-Swiss-Watch-Cuervo-Y-Sobrinos-Textured-Dial-50-s-/281661662397?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item419457e4bd

A co sądzicie o tej ?

A na tej z dołu facet ocipiał  Kolega nasz wrzucał tę kieszonkę żebym mógł dostać namiary Na ostatniej aukcji nie poszła za 120 $ napisałem do niego żeby wystawił jeszcze raz dla Mnie , no i wystawił 100 $ więcej , niech go szlag . A kieszonki delbany Mnie kręcą

http://www.ebay.pl/itm/X-FINE-Vintage-DELBANA-POCKET-WATCH-GOLD-PLATED-CASE-SWISS-TEXTURED-DIAL-/251921151154?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3aa7abb4b2

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź na Mój e-mail Pana z Chronostara

Skonsultowałem się z moim dostawcą farby i porównał oba zdjęcia stwierdził że lepiej tej farby nie dobierze, podejrzewam że różnica wynika bezpośrednio z wyglądu gliszu a właściwie jego wysokości, która niestety ulega pewnemu obniżeniu w trakcie renowacji, także mimo szczerych chęci nic lepiej Panu nie zrobimy w tym wypadku Pozdrawiam Marcin

Postanowiłem jutro się tam wybrać osobiście z zegarkiem

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi