Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Taka tarcza nie jest oryginałem. Tarcze typu "warszawskiego" wykonywane w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych przez rodzime rzemiosło i służyły do zastępowania uszkodzonych, zniszczonych oryginalnych tarcz. W tamtych latach możliwość zakupu (zdobycia) oryginalnej tarczy graniczyło z cudem i było praktycznie niemożliwe. Przestrzeń tą bardzo szybko zagospodarowali nasi rzemieślnicy i rozpoczęli własną produkcję (malowanie) bardzo często wykorzystując jako bazę oryginalna część metalową. Powstały bardzo charakterystyczne modele wzorowane na jednym z oryginalnych Delban, podobnie rzecz się miała z Atlanticiem. Ze względu na miejsce wytwarzania (okolice Warszawy) zaczęto je nazywać "warszawskie" i ta nazwa przylgnęła do nich i pozostała do dziś. Charakterystyczny sposób nanoszenia farby, kształt czcionek wyróżnia je jednoznacznie. Niektóre z nich miały dodawaną lumę, ale nie wszystkie. Na tarczach tych nie nanoszono napisu swiss made. W ostatnich czasach zaczęły pojawiać się tarcze tego typu malowane na Ukrainie, ale i w kraju. (podróbki podróbek albo jak kto woli to podróbki zamienników). Po bardzo długiej i burzliwej dyskusji na forum większość z forumowiczy pomimo, że tarcze te stanowią część historii polskiego zegarmistrzostwa okresu powojennego uznała je podróbkami. "Powstałe" w ten sposób zegarki (o ile powstały w tamtych czasach) stanowią z pewnością część historii, świadczą o trudnych lat naszego zegarmistrzostwa, ale mimo wszystko nawet jeśli pozostałe elementy są oryginalne nie tworzą zegarka ani oryginalnego, ani po renowacji, gdyż tarcza jest "pomysłem i wykonaniem polskim".

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mówiłem, że Jurek wie :D

Nie wie ,nie wie tylko przeprowadził dochodzenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka. Co tu jest oryginalne, a co nie :)?

DSCN0581.jpg

Widzę, że trafił na wszystkim znany portal aukcyjny. Mimo wszystko wątpliwości co do tarczy pozostają, ale nie czepiam się opisu, bo nie jest niezgodny z prawdą :), reklama dźwignią handlu :)  :D.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że trafił na wszystkim znany portal aukcyjny. Mimo wszystko wątpliwości co do tarczy pozostają, ale nie czepiam się opisu, bo nie jest niezgodny z prawdą :), reklama dźwignią handlu :)  :D.    

Moim zdaniem tarcza była odnawiana i naniesiona nowa luma. Opinie moją opieram na niepoprawnych indeksach minutowych. Najlepiej widać to patrząc się na indeks 5 i 25.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego też napisałem o wątpliwościach co do tarczy. Już wcześniej Jurek w swoim poście zwrócił nasza uwagę na lumę, opis  i podziałki minutowe. Dobrze, że Twoje obserwacje potwierdzają tamte, bo bazując jedynie na zdjęciach opinie obarczone są dużym ryzykiem błędu. Mając kolejne podobne opinie prawdopodobieństwo wzrasta. Sprzedający opisał tarczę jako " ...Idealną, czyściuteńką..." więc ponieważ te określenia są subiektywne, trudno się czegokolwiek czepiać, więc gdyby nie zapytanie naszego kolegi o oryginalność Delbany na forum części postu dotyczącej opisu (sprzedaży) raczej nie powinienem zamieszczać, ale ponieważ zapytał i otrzymał odpowiedź to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie też ją spostrzegłem na aukcji ;)

Czyżby w dobrym tonie było uzyskać jakąś opinie na nurtujący temat, a potem wystawić na aukcję ?
A ja czekam aby dotarła moja nowo zakupiona to się trochę nad nią popastwimy :D

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...z przyjemnością ;) . A ja ostatnio zaliczyłem wtopę, nie wiem jak na nią patrzyłem, ale kupiłem z "przeoraną" tarczą, a myślałem, że to rysa na szkle. Chyba muszę przestać wieczorami kupować po "szkle" :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie krępuj się Stasiu pokazuj :)
A ja też przedstawie coś ekstra ;)
Tylko zamierzony zakup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już dotarła i teraz możemy się na niej popastwić
Oczywiście nic przy niej jeszcze nie robiłem ale po pobieżnym obejrzeniu ( balans do wymiany) , brak kominka , i znowu muszę szukać śrubek mocujących mechanizm w kopercie :unsure: ( juz ich potrzebuję 2 a tu jeszcze 2 potrzebne = 4 sztuki) , a przy okazji moze ktoś takowe ma na sprzedaż?

post-48480-0-09841500-1408710245_thumb.jpg

post-48480-0-42800200-1408710281_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze kilka :)
Trzeba będzie troszkę popracować nad odciskami palców na tarczy bo wyglądają nie ładnie :wacko:

post-48480-0-80775800-1408710423.jpg

post-48480-0-62333700-1408710461_thumb.jpg

post-48480-0-87378200-1408710490_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od początku wydawała mi się zbyt idealna, jak na swój wiek. Gdyby nie to, że to takie maleństwo, zostawiłbym ją sobie. To wciąż piękny zegarek i ładny okaz kolekcjonerski.

Edytowane przez Nucky Thompson

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz o moim czy o Swoim zegarku Nucky Thompson :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pisze o Twojej. :)

Zacznijmy od tego co łatwiejsze, a mianowicie mechanizm. Wydaje mi się że powinien być opisany jako Felsa 465, bez N i to z początkowego okresu produkcji czyli lata pięćdziesiąte z 15 Rubis. A co ma pod balansem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko bo jeszcze go nie rozbierałem to z tego co widzę to pod balansem nie ma oznaczenia ale może dziś ją rozłożę to zobaczę od strony tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno być na płycie pod balansem. Jak dotąd, te mechanizmy Felsy które oglądałem zawsze miały w tym miejscu cechę. Jak będziesz rozbierał to zrób zdjęcia tarczy bez szkiełka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia tarczy już są bez szkiełka tylko może jeszcze popracuję nad jakością i wrzucę inne.

post-48480-0-25283900-1408800023_thumb.jpg

post-48480-0-03864600-1408800039_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno foto tarczy , , chyba pod wieczór będę miał chwilę i zdejmę tarczę

post-48480-0-01779300-1408800098_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza odłączona i oczywiście musiałem coś odwalić :angry: , ręka drgnęła ściągacz się przesunął i po wskazówce godzinowej :angry::(
Tża będzie poszukać :wacko:
A oto i cecha

post-48480-0-46846400-1408806762_thumb.jpg

post-48480-0-76417200-1408806782_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całe życie człowiek się uczy, mama na myśli siebie i miejsce usytuowania opisu werku. Widocznie w 15 kamieniowcach oznakowanie było na płycie, ale od strony tarczy.  Wskazówka - wypadki chodzą po ludziach, ten nie psuje kto nie rozbiera :), ale masz też ułamaną część sprężynującą przy mostku remontuaru. Jak już masz zdjętą tarczę , to wrzuć kilka zdjęć opisów  i podziałki z bliska, spód tarczy też. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorzej boli że się stało :( , a mostek remontuaru już jest naszykowany na wymianę :)
Tarczę pstryknę jutro , bo dziś już światło za słabe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wobec tego ja poproszę o opinię co do tej tarczy. Jeśli macie jakieś doświadczenia z tego typu tarczą, może jakieś sugestie. Przyznam sie szczerze, że wykonaną w takiej technologi mam po raz pierwszy i nic mądrego mi do głowy nie przychodzi. 

post-57210-0-43178300-1408816982_thumb.jpg

post-57210-0-31584300-1408816984_thumb.jpg

post-57210-0-21084400-1408816986_thumb.jpg

post-57210-0-87115200-1408816987_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek, to przyzwyczajenie - wszyscy patrzymy pod balans a gdy po dłuższej chwili nic nie znajdujemy to zaczyna świtać myśl "a może jak u 15-sto kamieniowca jest" - a tu masz , faktycznie 15-sto kamieniowiec  :D . Sam też po chwili dopiero zaskoczyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze kilka zdjęć.

post-57210-0-68477000-1408817032_thumb.jpg

post-57210-0-39438700-1408817034_thumb.jpg

post-57210-0-10962500-1408817036_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że jesteś na forum, co sądzisz o tej tarczy? Malowanka z lat sześćdziesiątych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi