Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Przypuszczam, że może tak być. Wygląda to tak, jakby były nakładane z bardzo cienkiej złotej (pozłacanej) blaszki a wokół każdy indeks jest obmalowany czarną farbą (czarną kreską) Ale przesuwając palcem po tarczy nie czuć grubości tych indeksów, więc może to być albo jakaś bardzo cienka warstwa "czegoś albo bardzo równa farba i położona jakiś sposób dajacy lustrzana powierzchnię. Napisy są wykonane tą sama technologią co podziałka minutowa i obrys indeksów godzinowych. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami widuję takie. Był czas gdy Delbana musiała lubić złoto - mam jedną, która ma całą tarczę złotą tylko podziałka kremowa i indeksy lumą naniesione. Tutaj zbyt wiele szczegółów, którymi  ówczesni "renowatorzy" głowy by sobie nie zawracali mając większe ograniczenia w dostepie do materiałów i technologii. Cyfry mają obrys i wypełnienie w róznych barwach. Ponadto wydaje mi się, że cyfry mają na krańcach coś w rodzaju "rożków" - może złudzenie, ale jeśli tak to jest to kolejny niuans, a napewno łatwiej było wykonać czcionki jak najprostrze. I ostatnie - tarczka małej sekundy nie jest zalana farbą.

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyglądam się cały czas tym indeksom pod powiększeniem. Obramowanie farbą jest jednakowej szerokości i grubości. Chyba nie da się ręcznie wykonać tak idealnych obramowań. Struktura grubość i kształt liter raczej też przemawia za "maszynową" produkcją. Co masz na myśli pisząc, że mała tarczka nie jest zalana farbą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Często "renowatorzy" nakładając nową powłokę robią to szczodrze i nadmiar farby wypełnia rowki giloszu powodując jego zatopienie. Inny objaw to nieostry wygląd gilosza - jak łagodne fale. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro w świetle postaram się zrobić lepsze zdjęcia, ale mała tarcza wygląda dość przyzwoicie, warstwa farby jest cienka, a gilosz wyraźny z czystym, czytelnym nadrukiem  ( skala sekundowa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszystko się wyklarowało :)  ja jeszcze zwracam uwagę na charakterystyczny napis Delbana  na B a także na Swiss Made .
A oto dalsza kolekcja zdjęć

post-48480-0-29982800-1408878333_thumb.jpg

post-48480-0-63823900-1408878363_thumb.jpg

post-48480-0-66258700-1408878590.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy,

Czy jesteście w stanie powiedzieć, czy tarcza tej Delbany jest oryginalna, czy nie? Zastanawiają mnie indeksy. Po przejrzeniu zdjęć innych Delban z chronografem stwierdzam, że nie znalazłem takich które miałyby tylko indeksy zamiast liczb, a najbliższe egzemplarze które znalazłem miały indeksy, lecz na godzinie 12 i 6 widniały liczby.

post-64470-0-04499000-1408892933_thumb.jpg

post-64470-0-20910600-1408892938_thumb.jpg

post-64470-0-04854600-1408892942_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że tarcza jest oryginalna i to w bardzo dobrym stanie zachowania. Widziałem już Delbany z takimi tarczami, a jakbyś chciał troche poszperać na na jednym z portali aukcyjnych jest własnie taka sama ale w chromie. Oczywiście nie na tym co pokazana przez Ciebie. 

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że tarcza jest oryginalna i to w bardzo dobrym stanie zachowania. Widziałem już Delbany z takimi tarczami, a jakbyś chciał troche poszperać na na jednym z portali aukcyjnych jest własnie taka sama ale w chromie. Oczywiście nie na tym co pokazana przez Ciebie. 

Dziękuję za odpowiedź. Tak widziałem tamtą Delbanę także w sekcji "Sprzedam". Jedyne co budziło moje wątpliwości w tej tarczy były indeksy, bo wszystko inne wygląda poprawnie. Tak samo mechanizm jest standardowo Landeron 48.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem Ci na pw link do aukcji Delbany z identyczna tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sympatyczne chrono.

Podoba mi się ta czarna tarcza Jerzyka. Jest taka .... surowa. Całkiem odmienna od innych Delban z giloszami, zdobieniami i  złoceniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy znasz może różnice (pomijam widoczne gołym okiem dot. systemu dźwigienek ) pomiędzy Landeronem 48 a 248. Który z nich jest "lepszy"?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link, muszę popytać Piotra o te Landerony.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj oglądając zdjęcie wystawionego na al... automatu Delbany zwróciłem uwagę na napis Jewels i zastanawiałem się czy na podstawie napisów na tarczy można było by w przybliżeniu określić okres produkcji ?
Przecież używano opisów typu :
                                                  RUBIS
                                                  JEWELS ( z dwoma rodzajami czcionki J )?
Dlaczego ?
Może to jest jakąś wskazówką ?

post-48480-0-05692200-1410012345_thumb.jpg

post-48480-0-85562100-1410012362.jpg

post-48480-0-93821200-1410012401.jpg

post-48480-0-56714700-1410012425.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza odłączona i oczywiście musiałem coś odwalić :angry: , ręka drgnęła ściągacz się przesunął i po wskazówce godzinowej :angry::(

Tża będzie poszukać :wacko:

A oto i cecha

Wskazówka dobrana i chyba lepiej się prezentuje niż poprzednia .

post-48480-0-79398000-1413728357_thumb.jpg

post-48480-0-41806400-1413728419_thumb.jpg

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm ciekawy i dla samego mechanizmu warto by było ją mieć, ale odbiór osobisty nie wchodzi w grę, a pozostałość trochę poprawiana. Mam wrażenie jakby napis Delbana na tarczy był poprawiany, a wskazówki - minutowa za długa, godzinowa ucięta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta jest ciekawa. Szukałem takiego mechanizmu. Będziesz licytował?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jeszcze:-B Ale mnie korci bo jeszcze nie mam w kolekcji z subsekundą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi