Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Ale się rozbrykaliście z @loituma w zakupach. Ale to dobrze, coraz więcej Delban w zbiorach. Jakoś ostatnio nie mogę nic ciekawego znaleźć.  :(

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się pochwalę, że niespełna godzinę temu wylicytowałem na zatoce automat z bidynatorem w środku. :-)

Pokażę go, gdy dotrze z Austrii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem jaka jest cena przesyłki (co z cłem i podatkiem) i ile to potrwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo na bidynatora poluje od dawna ale jakoś nie nam szczęścia. :(

Daj fotki jak najszybciej.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 Euro listem poleconym. Powinien dotrzeć w ciągu kilku dni (przesyłki z Francji, ekonomiczne, dostaję z reguły do 5 dni roboczych od nadania, więc z Austrii powinno być podobnie). Cło i podatek w Unii mi nie grożą. ;) Z USA to byłaby inna sprawa...

Ściągnę fotki z aukcji i wrzucę. Swoich i tak dobrych nie zrobię, bo chwilowo nie mam aparatu, a smartfon robi kiepskie zdjęcia.

Edit: Kolejne zdjęcia w następnych postach.

post-45385-0-64486600-1424034109_thumb.jpg

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego czytając Austrii pomyślałem o Australii, a to subtelna różnica w kosztach przesyłki i pozostałych o których wspomniałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji poproszę Kolegów o fachowe uwagi. 

Mam pewne wątpliwości co do tarczy (czy nie odmalowywana - indeksy wyglądają na nienaturalnie pokryte farbą). Dekielek też ma niespotykane, przynajmniej dla mnie, mocowanie. Uszy koperty - nigdy takich nie widziałem.

Szkiełko oczywiście do polerki.

Wg sprzedawcy zegarek chodzi, ale wymaga czyszczenia.

post-45385-0-98752700-1424034334_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza i wskazówka sekundowa wyglądają na malowane. Pozostałe wskazówki i indeksy wypełnianie na nowo lumą, choc juz dawno.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze raz tarcza.

Koperta jest pozłacana. Jeśli wszystko z nim będzie ok, to będę się za jakiś czas cieszył z pięknego garniturowca. :)

post-45385-0-51231800-1424034602_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny jest na pewno mechanizm i dekielek ;), a to już dużo. Trzeba poczekać na zdjęcia tarczy bez szkiełka, ale już teraz widać, że biała część tarczy była malowana. czy środek też poprawiano, będzie widać przy lepszych zdjęciach. Wskazówki tego typu występowały również w automatach, ale czy to oryginalny zestaw trudno powiedzieć. Złocone koperty miały różnorodne kształty więc też może być OK. Wklej zdjęcia bez szkiełka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uda mi się zdjąć szkiełko, to zrobię fotkę. :) Nie mam pajączka, a już kilka szkiełek "udało" mi się uszkodzić, nieumiejętnie je ściągając. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełka nie ruszaj. Wyjmij mechanizm.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy tego nie robiłem. Czy są jakieś pułapki, np. przy wyciąganiu koronki? Czy da się to zrobić bez narzędzi zegarmistrzowskich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz mieć mały wkrętak 1mm szerokości. Wkręt blokady walka odkręcasz delikatnie, 1/4 obrotu i sprawdzasz, czy wałek wyjdzie.

Jesli sie boisz i masz wątpliwości to poproś o to zegarmistrza. I tak musisz to zrobić, jesli chcesz skutecznie wypolerować szkiełko.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki, koperta i dekiel są oryginalne z tego modelu. Mam dwie takie Delbany tylko w chromie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny jest na pewno mechanizm i dekielek ;), a to już dużo. Trzeba poczekać na zdjęcia tarczy bez szkiełka, ale już teraz widać, że biała część tarczy była malowana. czy środek też poprawiano, będzie widać przy lepszych zdjęciach. Wskazówki tego typu występowały również w automatach, ale czy to oryginalny zestaw trudno powiedzieć. Złocone koperty miały różnorodne kształty więc też może być OK. Wklej zdjęcia bez szkiełka.

Według mnie środek też ruszany ;) przy godzinie 3 malarzowi drgnęła ręka , choć jak nie będzie szkiełka i zdjęcie będzie zrobione centralnie ( bez pochylenia ) to zobaczymy czy napis DELBANA  ma charakterystyczny kształt piramidy

Mimo to ładna sztuka :)

post-48480-0-71189100-1424080071.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mieć rację z tym środkiem, choć to już dla mnie nie ma żadnego znaczenia, bo albo tarcza oryginalna  albo "malowana", z tym że malowana nie ma wydźwięku pejoratywnego o ile jest umalowana przyzwoicie, a ta wg. moich kryteriów jest umalowana źle. Proponuję poszukać lepszej oryginalnej tarczy albo pomalować jeszcze raz chociażby na taki wzór. To też Bidynator.

post-57210-0-29743500-1424110709_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację Staszku , jak na malowankę nawet ten co malował przyłożył się do tego .
Na pewno lepiej zrobiona niż ta   ;)    http://olx.pl/oferta/delbana-CID87-ID8UZDN.html#4000afd897

A teraz coś co pierwszy raz widzę w Delbanie , no w Błoniach czy innych polskich to widziałem ale w Delbanach to tylko w radosnej tfórczości :P

http://olx.pl/oferta/zegarki-delbana-szt-3-CID87-ID7I1HD.html#887df4aa5e  zdjęcie numer 3
Facet ma ładne Delbanki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz o tym?

post-75614-0-71465600-1424167071.jpg

foto zapożyczone z aukcji

No ja się też z takim spotykałem tylko u tego sprzedawcy. Wystawia je już dość długo.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Środkowa i prawa nawet ciekawe, w całkiem przyzwoitym stanie natomiast na temat lewej nie będę się jednoznacznie wypowiadał ponieważ po pierwsze wydaje mi się, że to malowanka, a po drugie ja takiego typu tarcz jeszcze nie widziałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi