Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

ETA 1312 ma 19,4mm, więc prawie takie same.

Edyta:

Sprawdziłem. Katalogowo identyczne.

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ETA 1312 ma 19,4mm, więc prawie takie same.

Edyta:

Sprawdziłem. Katalogowo identyczne.

Prawda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to szukamy wobec tego dwóch kopert :D, bo ja też mam drugą damkę bez koperty. Chyba, że ktoś by chciał, to chętnie oddam za "coś" delbanowskiego.

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to proponuję popracować nieco nad takim zegarkiem.

Jak zwykle będzie sporo zdjęć. Jeśli trzeba to dorzucę więcej.

Zanim fotki, to najpierw kilka pytań.

Czy zegarek jest oryginalny?

Były takie tarcze?

Co to za mechanizm? Nie jest sygnowany.

Dekiel niesygnowany. Były takie?

Moje spostrzeżenia:

Generalnie zegarek jest spasowany idealnie, Tarcza w ładnym stanie (może nawet nieco za ładnym jak na te lata). Koperta odnowiona średnio. Mocno zeszlifowana i krzywe uszy. Nie wygląda mi to na pokrzywienie już po niklowaniu, więc poniklowana była bez prostowania. Koronka idealna, prawdopodobnie wymieniona na nową. Brak jednej śruby na mostku. Jedna śruba mocująca mechanizm do koperty ma pęknięty łeb. Właściwie jest go tylko połowa. Na szczęście dało się ją wykręcić.

Średnica bez koronki: 37,5mm.

I teraz najciekawsze. :ph34r:

Osoba sprzedająca zegarek napisała, że jest po przeglądzie. Niestety nie napisała, że przegląd polegał na wymoczeniu mechanizmu w...

...oleju silnikowym. :wacko:

Poczułem go od razu po wyciągnięciu wałka. ale pomyślałem, że może sam wałek był w nim moczony, żeby odkręcić starą koronkę.

Jednak olej leje się wszędzie. widać go na odwrotnej stronie tarczy na foto. Jest na mechanizmie po obu stronach i na całym wałku. Śmierdzi jak w kanale w serwisie samochodowym :blink: Nie wspominając już o jednej brakującej i jednej pękniętej śrubie. Ciekawe gdzie przegląd był robiony. :huh:

Co ciekawe, zegarek w takim stanie chodzi prawidłowo i bardzo punktualnie, co nie zmienia faktu, że jest w pierwszej kolejności do mycia i ponownego smarowania.

Teraz foto:

vx641_Delbana_001.jpg

ky456_Delbana_013.jpg

db904_Delbana_012.jpg

rp458_Delbana_011.jpg

mv262_Delbana_010.jpg

bl501_Delbana_009.jpg

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dalej...

xk351_Delbana_006.jpg

wr439_Delbana_007.jpg

le163_Delbana_008.jpg

on343_Delbana_002.jpg

wh727_Delbana_003.jpg

bd242_Delbana_005.jpg

pi763_Delbana_004.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Myślę że przynajmniej napisy pod logo Delbany są domalowane. Pytanie- czy aby tylko one?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Myślę że przynajmniej napisy pod logo Delbany są domalowane. Pytanie- czy aby tylko one?

Myślę, że nie tylko. Indeksy sekundnika również.

Napis ANCRE15 RUBIS pisany był mniejszą czcionką, bezpośrednio pod napisem DELBANA i w jednym rzędzie.

A ktoś, coś na temat mechanizmu???

Nie mogę nic znaleźć na jego temat...

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była na forum dyskusja, bo byłem przekonany, że to tarcza po renowacji z lat siedemdziesiątych, ale przekonano mnie, że takie były na początku lat pięćdziesiątych. Twoja jest trochę inna, ale wykonana w podobnej technologii. Była również dyskusja na temat nieoznakowanych mechanizmach w Delbanach. Bardzo rzadko, ale podobno się zdarzały, czy Twój jest oryginalny, chyba nikt głowy nie da. Każdy nieoznakowany mechanizm obciążony jest pewnym procentem niepewności, że może to być składak.

post-57210-0-15577800-1425587689_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki za odpowiedzi.

Przedostatnie zdjęcie podaje sygnaturę werku

Ano podaje 260 A ale nie wiedziałem, która to manufaktura daje takie oznaczenia. Ale jak podałem wcześniej, już znalazłem i będzie to dziwaczne Arogno 260.

Teraz pytanie czy ktoś widział już wcześniej taki mechanizm w Delbanie? Dodam, że tarcza mocowana jest na oryginalnych nóżkach a sam mechanizm spasowany jest bardzo dobrze z kopertą, co oczywiście jeszcze nie świadczy o niczym. ;)

Tarcza od Swiss Made by artist , każda czcionka z innej ręki nadana :blink:

Tarcza faktycznie częściowo jest malowana. Na pewno napisy ANCRE 15 RUBIS i raczej na pewno indeksy sekundnika. Też już o tym pisałem wcześniej. 

Napis SWISS MADE jest oryginalny. Nie widać tego na zdjęciach ale naniesiony jest tą samą, świecącą technologią co cyfry i indeksy minutowe.

Puki co mechanizm rozebrałem, umyłem, złożyłem i naoliwiłem. Już nie daje kanałem samochodowym i można go spokojnie założyć na rękę. :D

Czekam na jakieś wieści o mechanizmie. Może ktoś, coś wie...

Nawet jeśli okaże się składakiem to chyba go sobie zostawię, fajnie się prezentuje :)

post-75614-0-51140600-1425638657.jpg

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lexom

Posiadam delbanejak na zdjęciu (link).

Czy ten model nie powinien posiadać wskazówki sekundnika ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej powinien. Widac nawet ośkę sekundnika.

Widać też, że jest tam nieoryginalna wskazówka godzinowa.

Wskazówki powinny być takie:

8edd4a5d036b37f28e4539a325b4583f.jpg

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki za odpowiedzi.

Ano podaje 260 A ale nie wiedziałem, która to manufaktura daje takie oznaczenia. Ale jak podałem wcześniej, już znalazłem i będzie to dziwaczne Arogno 260.

Teraz pytanie czy ktoś widział już wcześniej taki mechanizm w Delbanie?

Czekam na jakieś wieści o mechanizmie. Może ktoś, coś wie...

Nawet jeśli okaże się składakiem to chyba go sobie zostawię, fajnie się prezentuje :)

Już pokazywałem felsa 465 też z sygnaturą na wierchu :P

No muszę powiedzieć że za krótko żyję i nie widziałem takiego werku w Delbanach , ale może JT lub Artur wpadną do Delban ;)  i coś powiedzą w tej sprawie.

I ja bym też ją zostawił mimo że byłaby składakiem , jeż taką jedną nietypową zostawiłem    (zdj.nr 2 )  takie cuda też trzeba mieć w kolekcji . :)

post-48480-0-22830300-1425722132_thumb.jpg

post-48480-0-71678300-1425722334_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawiam, zostawiam. Wylądował nawet na razie na nadgarstek. Żonie się spodobał :)
Tez liczę, że chłopaki wpadną i może coś dopowiedzą.

He he, a w twojej super wskazówki. :D
Ktoś miał polot.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak współgrają z całością :)
Jakby tak miało być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest oryginalny ale zastanawia mnie jedna rzecz. Czy grot w tej Delbanie był od nowości niemalowany czy mu się farba spadła? :)

post-75614-0-16381800-1427212159_thumb.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w tym modelu sekundnik nie był czerwony, jak znajdę zdjęcie to wkleję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak i mi się wydawało.

Dzieki za potwierdzenie.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka godzinowa jest chyba lekko "ugryziona" (za krótka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym zdjęciu rzeczywiście wygląda na dziabniętą (nie kończy się ostro) ale obejrzałem ją pod lupką x10 i jest ok. Cała i nie ucięta.

Więc jeśli jest za krótka to może była wymieniana.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia zapożyczone od Artura, mam nadzieję, że się nie pogniewa. Tak powinna wyglądądać w oryginale.

post-57210-0-44733800-1427225912.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym zdjęciu rzeczywiście wygląda na dziabniętą (nie kończy się ostro) ale obejrzałem ją pod lupką x10 i jest ok. Cała i nie ucięta.

Więc jeśli jest za krótka to może była wymieniana.

Oj krótka ta godzina, a z tego co widzę u siebie to te większe modele, a ten to ma jakieś 38 mm ? wsadzano sekundnik bez malowania, i można by spróbować kartofelka :-)

Potwierdź czy to ten rozmiar Gratulacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój jest standardowy. Koperta 34mm. Godzinowa faktycznie sporo krótsza, choć pod lupą nie wygląda na ciętą. Może, jak pisałem wcześniej, ktoś coś podmienił, albo uciął i podszlifował umiejętnie. Kto to teraz zgadnie... :)

Takie sobie porównanko szczeliłem ;)

xl479_IMG_2450.JPG

A właśnie na niej miałem zamiar wypróbować skrobię, bo nie ma malowanych indeksów. Tylko czeka cierpliwie w kolejce. Trochę się zakitowałem i pewnie się jeszcze trochę naczeka bidulka. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie u mnie też kolejka się wydłuża, i bidulki czekają i czekają jak mam chwile wolnego od robót w domu bądź w ogródku.

A wskazówkę godzinowa będziesz zostawiam czy wymienisz.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi