Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz na Pw ile możesz dać to coś się znajdzie , w tamtym brak było tylko lumy, zegarmistrz zrobił  by Ci za parę złotych. 

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sawcio68  Ten zegarek, który polecasz na Allegro miał uszkodzoną wskazówkę minutową. Nie szukam zegarka do kolekcji tylko do noszenia na co dzień :)

Wiesz przyglądam się i nie widzę aby ta wskazówka była uszkodzona , była jedynie wymieniana i jest inna niż godzinowa , brak lumy .

I tak jak Sławek napisał zegarmistrz uporałby sie z tym za kilka groszy ;) , wypełnienie albo dobranie wskazówki aby pasowały do siebie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to przypasuje koledze na budżet 200 zł , nie powala , ale fajna tarcza

http://allegro.pl/pieknie-zdobiona-delbana-lata-50te-ideal-i5391862435.html

Tylko wystarczy odpowiednia taktyka licytowania i będzie Twój  :D

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za propozycję, sam wcześniej już trafiłem na tą aukcję. Zegarek jest bardzo ładny natomiast nie zalicytuje ze względu na negatywne komentarze sprzedającego. Polecam poczytać w szczególności w jaki sposób odpowiada na wystawione mu komentarze...

Jeżeli to nie problem to proszę o inna propozycję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym Zbigniew jest znanym "producentem" frankenów, więc ogólnie lepiej go omijać szerokim łukiem.

A może Kolega będzie wklejał tu linki do zegarków, które go interesują, a bardziej doświadczeni forumowicze je zweryfkują? Taki zwyczaj się utarł na naszym forum.

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do kolegów co robić zostawić tarczę (brudną) tak jak teraz ,czy dać do odnowienia - rekonstrukcji żeby była piękna. Jak wiadomo zegarek nietuzinkowy

post-38106-0-71220100-1433179718_thumb.jpeg

post-38106-0-95832100-1433179729_thumb.jpeg

post-38106-0-74214800-1433179745_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym Zbigniew jest znanym "producentem" frankenów, więc ogólnie lepiej go omijać szerokim łukiem.

A może Kolega będzie wklejał tu linki do zegarków, które go interesują, a bardziej doświadczeni forumowicze je zweryfkują? Taki zwyczaj się utarł na naszym forum.

Oj Zbigniew potrafi zrobić cuda :lol::D

Lepiej zrobić jak kolega Krees :) napisał

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do kolegów co robić zostawić tarczę (brudną) tak jak teraz ,czy dać do odnowienia - rekonstrukcji żeby była piękna. Jak wiadomo zegarek nietuzinkowy

Sławku według mnie juz ktoś coś próbował samemu .

A przy tak zacnym czasomierzu :)  lepiej chyba będzie go odnowić ( choć osobiście jestem przeciwnikiem ) ale Poznań albo Warszawa bo Łódź juz chyba ominiesz po przygodach . ;)

Czy na obrzeżu widać ślady korozji ?

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zwróciłem uwagi właśnie go z powrotem skręciłem , jutro zerknę jak będzie słońce To i tak cud zdjęcia tej tarczy pierwszy raz rozebrałem i złożyłem zegarek . Twoje porady na coś się przydały  :) Nie każ mi tego dzisiaj robić jeszcze raz  :o

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zwróciłem uwagi właśnie go z powrotem skręciłem , jutro zerknę jak będzie słońce To i tak cud zdjęcia tej tarczy pierwszy raz rozebrałem i złożyłem zegarek . Twoje porady na coś się przydały  :) Nie każ mi tego dzisiaj robić jeszcze raz  :o

;):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek, muszę Cię skarcić ;)  :D. Przepraszam za bezpośredniość. Tarcze takich zegarków jak Recordmaster bez względu na stan stanowią pewnego rodzaju talizman, którego próby odnowienia zawsze prowadzą do prześlicznego, ale nieodwracalnego ulepszenia, pozbywającego tę że tarczę swych dotychczasowych przeżyć. To coś jak operacja plastyczna starszej Pani, niby wygląda lepiej, ale wszyscy wiedza, że jest stara. :(  Tą tarczę można spróbować umyć, wyczyścić i to wszystko. Nie popsuj ciekawego Recordmastera. :D

kończę jak w ......

życzliwy. ;)   

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Staszek na nikogo się obrażam , na razie zadałem pytanie ( trudne pytanie ). Umyć wyczyścić , tylko kto zrobi ?. Jak czyszczą i odnawiają to się już przekonałem . Chyba że Jurka namówię żeby ja potraktował kartofelkiem. Na razie zaczekam na wasze porady i propozycje. Na zdjęciach u sprzedawcy nie było to tak strasznie widać. Szkiełko miało pęknięcie i stąd ta cała fleja na tarczy . Z drugiej strony jak tu się chwalić taką zmorą. Zaczekam chwilę popytam się o jakąś pomoc i wtedy zadecyduję co dalej. Najbardziej boję się o indeksy sekundowe przy czyszczeniu . Za to odnowiona będzie cieszyć oko , ale nie będzie już tak poszukiwanym oryginałem

Trudny wybór trzeba się z tym przespać , a potem zadecydować . Liczę na wasze podpowiedzi Pozdrawiam Sławek

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za jakiś czas pokażę swojego Recordmastera przed i po liftingu. Ale ja mam czarną tarczę to może jest to łatwiejszy zabieg.

Edytowane przez puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie podziałki minutowej nie ma juz między 12 a 4 :(
A i cóś już liznęło opis ;)
Także próba dalszego czyszczenia , z próbami pozostawienia tego co jeszcze pozostało po podziałce i opisach .
Z tego co pamiętam ktoś na Atlanticach też zajmował sie czyszczeniem ? i to chyba z dobrym jak nie bardzo dobrym skutkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno zajmował się tym kolega Stary. Korespondowałem z nim swego czasu o czyszczeniu tarcz i pokazywał mi zdjęcia wyczyszczonych przez siebie atlantików i omeg. Efekty były bardzo, ale to bardzo dobre,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam zaniosłem go do swojego zegarmistrza , ten obejrzał go i powiedział żeby zostawić spróbuje go wyczyścić na tyle ile będzie mógł . W tym stanie co jest to nie będzie wielkie ryzyko , a może okaże się że gość ma do tego talent . Inaczej chyba by go nie brał . I zaprosił Mnie na warsztaty zegarmistrzowskie w wolnej chwili , jak zobaczył Pallasa po moim rozłożeniu i złożeniu   :blink: Tyle z tego dobrego. Zobaczymy jak mu wyjdzie 

Opcja pesymistyczna najwyżej odnowię tarczę. ( A Staszek prześle mi rybę zawiniętą w papier )  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapomnij pochwalić się jego wynikami. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Panowie specjaliści od zegarkow Delbana czy można coś powiedzieć na temat tego zegarka Delbana, wedlug mnie jest to bardzo  żadki egzemplaż spotykany na naszym rynku.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Panowie specjaliści od zegarkow Delbana czy można coś powiedzieć na temat tego zegarka Delbana, wedlug mnie jest to bardzo  żadki egzemplaż spotykany na naszym rynku.

Pozdrawiam

Chciałeś raczej napisać " rzadki egzemplarz " ;) . Wcale nie sądzę by był to rzadki egzemplarz, chyba, że chodzi Ci o fakt, iż był poddany renowacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Staszek napisał nie rzadki,ale renowacja super , choć nie preferuje takich poczynań, dobrze że tej odnowy nie dokonywał Zbigniew z al......

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tydzień może dłużej przyleci do Mnie podobny egzemplarz w oryginale z Paragwaju w stanie bdb pokryty 20 micronami złota to porównamy . Mój będzie na Unitasie 6310 W opisie jest napisane Wehrmachtswerk dlatego pytałem co to dokładnie znaczy, bo przez translator to ( ruch armii )

edit Według Mnie mój ma ładniejszą tarczę i napisy nad i wokól koła subsekundy

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego typu Delbany miały ciekawe mechanizmy. U mnie jest też Unitas.

post-57210-0-76935000-1433356754_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi